un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro și 12X au fost lansate oficial și sunt printre primele telefoane cu Snapdragon 8 Gen 1

28 Dec 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Xiaomi a lansat ieri o nouă generație de flagship-uri. Momentan doar în China, dar vor apărea și pe piața noastră probabil peste câteva săptămâni. N-are rost să așteptăm acel moment pentru a afla despre ele, mai ales dacă vă gândiți la vreun upgrade, având în vedere că în primele două luni ale lui 2022 se lansează multe flagship-uri.

Sunt trei modele: Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro și Xiaomi 12X. Iată o comparație de specs.

XIAOMI 12

Xiaomi 12 este interesant din punctul meu de vedere pentru că are ecran de 6,28 inci, ceea ce-l face destul de compact față de altele din piață. Îmi place această poziționare (varianta Pro are ecran de 6,73 inci pentru cei ce vor telefon mamut).

Specificații Xiaomi 12: noul Snapdragon 8 Gen 1 cu 8+128/256 GB sau 12+256 GB, baterie de 4.500 mAh cu încărcare la 67W (plus wireless 50W și reverse wireless 10W), ecran 6,28 inci AMOLED 120 Hz 1080p cu Gorilla Glass Victus și senzor de amprente sub ecran, difuzoare stereo.

Are 3 camere pe spate, deși mă zgârie pe ochi asimetria design-ului de la camera bump. Cea principală este de 50 megapixeli, senzor IMX766, iar lângă ea se află una ultrawide de 13 megapixeli și una cu zoom optic de 5 megapixeli.

Telefonul vine cu o nouă versiune de interfață MIUI, numărul 13. O fi rezolvat traducerile în română? O fi dat Xiaomi ceva atenție pieței pe care este numărul 2 sau sunt din Google Translate sunt luați termenii? Nu știu, dar nu-mi fac mari speranțe: în materialele oficiale de presă, Xiaomi a scris SNOY în loc de SONY.

Modelul entry-level ar putea sosi în România pe la 650 de euro, vedem în viitor prețurile.

XIAOMI 12 PRO

Modelul acesta nu doar că are ecran mai mare, 6,73 inci, dar este unul de tip LTPO ce permite refresh variabil între 1 și 120 Hz, nu doar câteva valori prestabilite sau refresh fix. Are și rezoluția de 1440p.

 

Bateria este de 4.600 mAh, încărcarea se face la 120W, are și încărcare wireless. Același Snapdragon 8 Gen 1 cu 8 sau 12 GB RAM și 128/256 GB stocare.

Remarcabil este altceva: pe spate sunt trei camere și toate trei au 50 megapixeli și dimensiune mare, 1/1,28 inci în diagonală, adică potențial foarte mare de captat lumină în condiții slabe de iluminare.

Cea principală are senzor IMX707, celelalte nu știu ce folosesc. Oricum, senzor de aceeași rezoluție? Not bad! Diferă un pic diafragmele și nu știu exact ce înseamnă “portrait lens” în loc de tele (are zoom optic 2x totuși), dar per total modulul foto ar putea fi foarte bun.

XIAOMI 12X

X-ul este un Xiaomi 12 mai slab, în sensul că are Snapdragon 870 la bord și îi lipsește încărcarea wireless. În rest are același ecran și aceleași camere foto, deci s-ar putea să fie o afacere bună în funcție de prețul la care va sosi.

Snapdragon 870, în fond, este o variantă ușor îmbunătățită a lui Snapdragon 865, flagship-ul Qualcomm din 2020. Pare deja vechi de doi ani, dar probabil că rulează aplicațiile și jocurile la fel de bine ca unul modern, însă nu la fel de eficient energetic și nu cu aceleași scoruri în benchmark-uri sintetice.

Ar putea costa cu 100 de euro mai puțin decât Xiaomi 12 la lansare. Nu-i o diferență mare, așa că trebuie văzute de fapt testele de autonomie a bateriei și dacă merită upgrade-ul. Va fi însă un concurent puternic pentru iPhone 13, Samsung S21 FE și alte modele “aproape-flagship”.

Vom vedea cât costă în România și când se lansează aici. La o primă vedere par telefoane bune, în special Xiaomi 12 care scade diagonala ecranului pentru a concura cu Samsung S22 și iPhone 13 sau 13 Pro. Totuși, mă așteptam la mai multe elemente “speciale”, la niște funcții sau îmbunătățiri care să le scoată în evidentă sau să te facă să le dorești. Așa cum sunt, par telefoane performante și atât.

    11 comentarii

  1. La 6,28 inci, Xiaomi 12 este aproape la fel de compact ca Samsung S21 sau Iphone 13 Pro. Nu vad o pozitionare diferita fata de restul industriei. Ba chiar se pare ca Samsung S22 va fi mai compact, urmand sa aiba un display de doar 6,08 inci.

      (Citează)

  2. Cum o fi să iei telefon de la unii care nu știu sa scrie nici măcar SONY corect?

    In ce hall s-a ajuns, dacă diagonală puțin peste 6″ este considerată compactă…

    Și nici o variantă de IP pentru protecția la apă?

      (Citează)

  3. Opinia mea este că la 650 de euro nu o sa vanda prea multe telefoane, cel puțin în România.

    Eu de exemplu am telefon Xiaomi de vreo 2 ani pe care am dat 1100 de lei, adică 220 de euro și corespunde nevoilor mele, probabil când se va strica voi lua tot Xiaomi, cam tot în jurul valorii de 1000 de lei – dacă ar fi insa să mă gândesc să îmi iau un telefon de circa 3300 de lei, adică 650 de euro, in niciun caz nu mi-aș lua Xiaomi.

    Adică 650 de euro sunt multi bani, iar Xiaomi e perceput ca o chinezărie, deci nu poți să dai pe un Xiaomi aproape cat pe un iPhone 12.

      (Citează)

  4. Un singur lucru original au făcut și chinezii în sec XXI: virusul chinezesc. Restul sunt furaciuni!

      (Citează)

  5. Mirel:
    Opinia mea este că la 650 de euro nu o sa vanda prea multe telefoane, cel puțin în România.

    Eu de exemplu am telefon Xiaomi de vreo 2 ani pe care am dat 1100 de lei, adică 220 de euro și corespunde nevoilor mele, probabil când se va strica voi lua tot Xiaomi, cam tot în jurul valorii de 1000 de lei – dacă ar fi insa să mă gândesc să îmi iau un telefon de circa 3300 de lei, adică 650 de euro, in niciun caz nu mi-aș lua Xiaomi.

    Adică 650 de euro sunt multi bani, iar Xiaomi e perceput ca o chinezărie, deci nu poți să dai pe un Xiaomi aproape cat pe un iPhone 12.

    Da, peste 1000 lei apar variante tot mai bune de luat in calcul, vezi in ograda BBK ( RealME, Oneplus…)

      (Citează)

  6. Gaelex:
    Cum o fi să iei telefon de la unii care nu știu sa scrie nici măcar SONY corect?

    Ca unul care sint platit sa vad asemenea bube inainte de trimis la tipar… nu vad legatura dintre tehnologia vinduta si neatentia (sau zgircenia) celor de la marketing. Da, nu au vrut sa apeleze la un grafician occidental, probabil graficienii chinezi sint mai putin obisnuiti cu alfabetul latin pentru a le sari in ochi snoyul… Poate asa tin si ei cheltuielile la minim, nu platim astronomic pe design ca la case mai mari…

      (Citează)

    • da’ de ce scrii “sint”?

        (Citează)

    • @GabrielG, trebuie să fim puțin înțelegători cu oamenii celor de la Xiaomi care comentează pe aici. Probabil așa cum a comentat @mircea 2, este mai ieftin să folosești chinezi care sunt mai puțin obișnuiți cu structura limbii române.

        (Citează)

  7. Gaelex:
    Cum o fi să iei telefon de la unii care nu știu sa scrie nici măcar SONY corect?

    In ce hall s-a ajuns […]

    Dar tu cum?
    Hall in loc de hal.

    Uite ca ti-ai raspuns la propria intrebare.

      (Citează)

  8. speedy.gonzales

    29/12/2021 la 5:43 PM

    daca la buhnici sunt articole platite de huawei, la tine sunt articole platite de xiaomi

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus