un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Qualcomm a lansat Snapdragon 8 Gen 1, noul lor chipset flagship

1 Dec 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Oficial acesta este noul nume al chipsetului de top Snapdragon: 8 este seria de flagship-uri, ca și până acum, iar Gen 1 prima generație. Probabil la anul vor lansa Snapdragon 8 Gen 2.

8 Gen 1 este așa cum mă așteptam, adică foarte asemănător cu noul Mediatek Dimensity 9000 ca structură de bază. Diferența o vor face restul modulelor și performanța lor.

Structura de bază este una 1+3+4:

  • 1 nucleu super-È™mecher Cortex-X2 la 3 GHz
  • 3 nuclee performante Cortex-A710 la 2,5 GHz
  • 4 nuclee eficiente Cortex-A510 la 1,8 GHz

Toate sunt bazate pe noua arhitectură ARMv9, făcându-se oficial trecerea la așa ceva. Întreg chipsetul este construit de Samsung în tehnologia de 4 nm. Qualcomm spune că va fi cu 20% mai performant decât Snapdragon 888 și va fi mai eficient energetic cu 30%.

Modulul grafic Adreno este cu 30% mai performant și cu 25% mai eficient. Are câteva funcții noi. Adreno Frame Motion Engine este un soi de algoritm de prezicere a cadrului următor prin care Qualcomm spune că poate randa un număr dublu de cadre folosind aceeași putere.

Mai are și iluminare volumetrică și un shader mai bun, toate funcții utile pentru grafică mai bună, mai apropiată de ceea ce avem pe desktop-uri și console.

Asta ar fi structura de bază. Cum vi se pare? Sună bine 20% mai performant sau este prea puțin?

Trecând la modulele care pot face de fapt diferența, procesorul de imagine (se numește Sight) lucrează pe 18 biți, la fel ca pe Dimensity 9000, dar Qualcomm spune că poate face codare video 8K HDR, ceea ce Mediatek nu poate.

O altă funcție este Mega Low Light Mode, care trage 30 de imagini și le combină pentru a obține o fotografie mult mai bună în noapte. Nu știu cum se pupă asta cu tehnologiile Night Mode inventate de fiecare producător de telefoane în parte, dar vom vedea când apar telefoanele cu 8 Gen 1.

Modulul AI Engine este și el mai rapid, mai frumos, cu mai multă memorie. Nu putea fi lăsat la fel.

8 Gen 1 integrează modemul X65 5G, care este primul de 10 Gbps și suportă carrier aggregation pe uplink, ceea ce poate fi util având în vedere că majoritatea operatorilor oferă benzi de upload foarte mici. Dacă modemul poate folosi mai multe benzi în paralel, are șanse să fie rapid.

O tehnologie numită Aqstic folosește inteligența artificială pentru anularea zgomotului și a distorsiunilor. ANC-ul făcut în telefon nu este încă implementat pe scară largă. Poate fi însă foarte util în filmare dacă telefonul reușește să elimine din zgomotul nedorit capturat pe video.

Are și Quick Charge 5, deși nu cred că-i mai pasă nimănui de tehnologia de încărcare în sine, ci doar câți wați bagă la bord.

ÃŽncă o funcÈ›ie pe care Snapdragon 888 nu o avea: “Demura and subpixel rendering for OLED Uniformity”. Demura este numele unui procedeu de corecÈ›ie È™i reglare la nivel de subpixel a unui afiÈ™aj OLED, adică controlul mult mai precis al iluminării, până la urmă. O rezoluÈ›ie mai mare a controlului, cum ar fi. Efectul probabil va fi greu de văzut, dar ar trebui să se traducă în randare HDR mai precisă È™i într-o impresie artistică mai bună pentru un ecran de calitate ce foloseÈ™te È™i aceste metode de control. #omvedea

Primele telefoane cu Snapdragon 8 Gen 1 vor fi Realme GT 2 Pro (decembrie) Oppo Find X4 Pro (Q1 2022), Xiaomi 12 (prezentare pe 12 decembrie, dar nu se știe când în magazine), Motorola Edge X30 (anunț pe 9 decembrie). Samsung-urile S22 pentru America vor avea de asemenea acest chipset. În Europa vor folosi noul Exynos cu grafică AMD, dar în SUA și alte teritorii Samsung are ceva înțelegere cu Qualcomm pe patente și este obligat să le folosească chipsetul.

sursa: Qualcomm.

    3 comentarii

  1. In concluzie telefoanele Samsung flagship in Europa vor fi in continuare mizerabile, nu am vazut nici un comentariu pozitiv despre Exynos.

      (Citează)

  2. Corectie: nu e “cu 20% mai performant decât Snapdragon 888 È™i va fi mai eficient energetic cu 30%” simultan. Ori e cu 20% mai performant la aceeasi eficienta, ori cu 30% mai eficient la aceeasi performanta.

      (Citează)

  3. Dupa ce am vazut review-ul lui “Mrwhosetheboss” am ramas impresionat. Cel putin pe hartie pare un salt urias fata de actualul SD.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus