un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

TVA pentru imobiliare sub 140.000 euro scade la 5% din 2022 (sperăm)

16 Dec 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

22 comentarii

Este foarte posibil ca de la 1 ianuarie 2022 să crească pragul de aplicare a TVA-ului de 5% pentru locuințe la 700.000 de lei, adică vreo 140.000 de euro, fără TVA. Vestea este bună și nu prea, deoarece nu cred că va determina o scădere a prețului imobiliarelor.

În prezent este o lege care spune că TVA-ul este de 5% pentru:

  • apartamentele de maxim 120 mp, ceea ce este decent.
  • apartamentele de maxim 450.000 de lei fără TVA, adică 93.000 de euro fără TVA, ceea ce nu prea mai este ok având în vedere prețurile actuale.

Noul proiect de ordonanță prevede creșterea pragului la 700.000 de lei fără TVA. Va fi valabilă pentru achiziția unei singure locuințe, adică poți beneficia o singură dată de acest TVA redus. Dacă mai cumperi apoi încă o locuință, TVA-ul ei va fi de 19%. Pentru gestionarea acestor treburi se va realiza un fel de registru care să țină evidența celor cu 5%, zice Profit.

Această modificare trebuie făcută de fapt de la 1 ianuarie 2021, dar a fost amânată pentru 2022 în noaptea de Revelion a anului trecut. Se pare că va fi pusă în practică acum. Vestea este bună deoarece apartamentele vor putea deveni mai ieftine. Dacă un dezvoltator imobiliar lista un apartament la 130.000 de euro fără TVA, să zicem, atunci cumpărătorul știa că trebuie să mai adauge 19% la această sumă. Acum, trebuie să adauge doar încă 5%, câtă vreme se califică pentru acest prag de TVA.

Vestea este doar parțial bună pentru că nu mă aștept la ieftiniri considerabile. Unii dezvoltatori vor umbla pe la listele de prețuri astfel încât prețul de listă să rămână același, dar să rămână mai mulți bani la ei, adică diferența de la un 5% la 19% din trecut.

Modificarea aceasta nu va revoluționa piața. Aici la Timpuri Noi se vindeau apartamente de 2 camere cu 120.000 de euro fără TVA. Suntem deja aproape de noul prag de 140.000 de euro, iar prețurile nu scad. Cred că cine așteaptă o scădere vor rămâne cu așteptarea, cel mult va avea loc o stagnare a creșterii prețurilor pentru un an sau doi, având în vedere niște știri recente despre scăderea cererii de credite.

3 camere, însă, trec deja de 140.000 de euro. Tot la Timpuri Noi se face un bloc pe Avanlanșei 8 unde 3 camere costă 215.000 de euro fără TVA. Am râs citind prețurile. Măcar blocul de mai sus cu 120.000 euro pentru 2 camere este la strada mare și are în zonă magazine mai boeme. Lângă el, în fața actualului sediu PC Garage, face One un alt bloc de apartamente foarte scump. La Șincai, în intersecție, pregătește Forte Partners niște apartamente foarte scumpe.

Au însă poziție bună. Ăsta de pe Avalanșei este pe o stradă fără mic de priveliște, spate în spate cu niște depozite industriale rămase din preistorie, cu o vulcanizare vizavi. 215.000 euro fără TVA pentru 3 camere!

Legea asta nouă va finanța, de fapt, tot apartamente de 2 camere în București. Cele noi de 3 camere, deja scumpe, vor avea TVA 19%, deci vor fi și mai scumpe. În felul acesta orașul se umple de apartamente mici, de 55 mp, încât pe termen lung va arăta tot ca unul muncitoresc.

Ideea registrului este bună. Dacă s-ar permite achiziții nelimitate, apartamentele noi ar fi cumpărate bulk de oameni de afaceri cu mulți bani, ca investiție. Multe țări aplică diverse metode de limitare a speculei. În Munchen îmi spunea cineva că există niște limitări, dacă îți cumperi un apartament nou nu-l poți vinde decât după mulți ani (sau îl vinzi când vrei, dar plătești niște taxe mari), tocmai pentru a limita specula de tipul “cumpăr astăzi și vând peste 2 ani cu 20% profit, iar între timp mai iau și bani din chirie”.

    22 comentarii

  1. Pt mine ce nu e clar e daca se va aplica incepand cu data de 1 ian si daca se va aplica si retroactiv. Adica eu am deja un imobil achizitionat cu 5% TVA (luat de ceva vreme), voi putea beneficia de legea cu 5% daca dupa 1 ian cumpar unul pana in 140k€?

      (Citează)

    • Ramane sa vedem normele metodologice, dar nu cred ca vei mai putea beneficia de 5%. Oricum, limitarea la o singura locuinta cumparata cu 5% a existat si istoric, cred ca a fost eliminata doar in ultimii 2 ani.

        (Citează)

  2. Și mai mult profit pt mafia imobiliara. Ura

      (Citează)

  3. A.: Ramane sa vedem normele metodologice, dar nu cred ca vei mai putea beneficia de 5%. Oricum, limitarea la o singura locuinta cumparata cu 5% a existat si istoric, cred ca a fost eliminata doar in ultimii 2 ani.

    Thanks, sincer asa ma gandeam si eu, ramane de vazut textul!

      (Citează)

  4. Sigur că daaa, cînd parlamentarii sînt imediat în spatele dezvoltatorilor. Acum cei 14% din TVA nu va mai intra la stat ci direct in buzunarul jmekerilor. Că deh, același apartament, dar preț real mai mare.

      (Citează)

  5. Apartament de 2 camere, 60+ mp, mai spre 70 așa, 105k EUR + TVA.

    dacă trece legea asta, diferența va fi de 14700 EUR între cele 2 prețuri. cum ar veni, fix locul de parcare subterană. ceea ce nu-i de lepădat.

    give or take, vorbim de o rată de 2.383,26 lei pe lună, dacă faci credit la ING.

    pentru un apartament de 2 camere în București, nou, lângă metrou, cu loc de parcare subterană inclus și destul de civilizat, pare că e de bine.

    fingers crossed.

      (Citează)

  6. am citit pe undeva recent ca se va amana din nou cu 1 an.

      (Citează)

  7. Există și acum lege care reglementează asta – cota de 5% la aceste tranzacții, dar care era prorogată până în 2022. Acum e propusă o modificare în sensul ca sunt 2 situații reglementate distinct. Și e propus un registru ANAF nou.

      (Citează)

  8. Incerc sa caut argumente pentru care motive as da 215.000 euro pe un apartament cu 3 camere. In conditiile in care cu banii astia iti iei casa cu teren bunicel, in zona de nord. Da, probabil veti spune “zona”, insa tot nu mi se pare ca se justifica pretul, in conditiile in care probabil cei care au 215.000 euro pt o locuinta, lucreaza in zona de nord.
    Oricum, pana la urma fiecare face ce doreste cu banii proprii :)

      (Citează)

  9. Nu toata lumea vrea sa fie dependenta de masina. Un cuplu de prieteni si au luat un penthouse(2 nivele, terasa 95mp) pe la mihai bravu la aproape 300.000. Fac 5minute pana la metrou…si ajung in 30min in centru. Din zona de nord oare cat faceau la.unirii ?

      (Citează)

    • Eu stau in zona de nord; si nu in oras – ci in Buftea. Dimineata am treaba la Universitate, iar in cel mai rau caz fac 1h, 1h10m. In zilele ‘normale’ fac aprox 45-50m, iar cand e lejereanu’ cam 35m. Din pacate depind de masina – prin natura job-ului, insa am vecini care merg cu trenul pana la Gara de nord (exista o legatura foarte buna intre Buftea si Bucuresti in cazul asta), iar de acolo iau metroul unde au treaba. Fara exceptie, 35-45 minute pana la Universitate/Unirii.
      Prin urmare, daca ei nu vor sa depinda de masina, pot merge cu tren/metrou, si sa fie in zona centrala in timp scurt. Asa cum am spus, incerc sa caut argumente pentru care as sta in buricu’ targului, unde e oricum trafic / agitatie / aglomeratie / poluare, VS a sta intr-o curte cu aer curat, la marginea B.

        (Citează)

    • Iei trenul din buftea ajungi la gara de nord, iei metroul pana la unirii si faci doar 40minute? Cum ajungi la tren, e parcare unde sa poti lasa masina/bicicleta ? Daca esti mai tanar, mergi saptamanal la restaurante, te vezi cy prieteni des nu prea iti vine sa te muti in camp..

        (Citează)

    • @Alin: Trenul din Buftea pana in Gara de Nord face cam 15 min. Sau in functie de cum iti organizezi programul, in cel mai rau caz, 20min. Pana la gara, in functie de unde stai in Buftea, faci cam 5 minute. Iar de la Gara de Nord cu metroul, mai faci 20 min intr-un caz nefericit pana in centru.
      La gara, nu stiu sa-ti spun daca poti lasa bicicleta, dar masina – da.
      Restaurante? Am doua restaurante in Buftea care se bat cu orice restaurant bun din B. Iar atmosfera e mult mai chill si mai ok. Viata sociala? Da – exista. Daca am chef sa merg in B pt distractie, ma urc in masina si in 30-50min sunt la distractie. In weekend traficul e lejer spre B, deci nu pierzi ore intregi in aglomeratie.
      In zona unde stau, sunt doar familii tinere, si toate lucreaza in Bucuresti. Nici macar unul nu este nemultumit de naveta / distanta fata de oras.

      PS: Nu confundati Crevedia/Darza, etc cu Buftea.

        (Citează)

  10. Înainte de a vă repezi să bagați banul în “doo” apartamente pe care sa le dați în chirie, zic să studiați un pic despre REIT.
    Cu plăcere.

      (Citează)

  11. Tva-ul se aplica daca vanzatorul e pers juridica. Persoanele fizice nu platesc tva. Am luat eu acu o luna cu tva 0% de la o pers fizica. Deci stati chill, oricum aia de construiesc le doneaza/cedeaza/vand ieftin la prieteni care le vand pe pers fizica ( de obicei).

      (Citează)

  12. Citeam acu vreo doi ani un articol despre piata imobiliara din US, avea acolo și un tabel cu perioada de break-even cumpărat-inchiriat pe orașe. New York stătea bine la 7 ani, dacă stai mai mult de 7 ani e avantajos să cumperi decit sa închiriezi. Cel care povestea asta cumpărase un apartament de 80m pătrați în Manhattan și dăduse cam 700 mii $, cu credit, evident, avind un venit de vreo 100k $ net pe an. Stătuse doi ani cu chirie și făcuse pasul către ownership, că avea job și perspective stabile. Avea cică totul la 300-400m, băcănie, librărie, vinărie, tot ce era relevant. Nu avea mașină, cu bicicletă. Cînd citesc de apartament cu 215 mii euro în București, un oraș mizerabil și imposibil de locuit practic, unde venitul cumpărătorului unui astfel de apartament e cam proportional (cam 1/7-1/6 din prețul proprietății), dar costul efectiv al vieții e similar, utilități, mîncare, etc sunt la același nivel cu New York, nu pot decât să concluzionez că românii sunt destul de masochiști și analfabeți financiar. Cocleți de Dîmbovița, nu oameni normali de Potomac. Pai comparam Manhattan cu Bucuresti la vreun capitol? E posibil asta? Central Park are vreun echivalent în București?

      (Citează)

    • În țara unde dobînzile bancare la depozite sînt jumate din inflație, iar dacă pui banii să ”producă” în vreo firmă ai sute de taxe (și de protectie) de plătit, la bursă la fel te jupoaie brokerii cu comisioanele chiar și dacă pierzi, singura ”investiție” rentabilă (ca să nu pierzi din bani) rămîne cu apartamentele care totuși au o creștere continuă per total.

        (Citează)

  13. Bună! Credeam ca la Sincai se construiesc tot birouri. Ai un link cu informația ca se fac și apartamente? Multumesc

      (Citează)

  14. CP:
    Eu stau in zona de nord; si nu in oras – ci in Buftea. Dimineata am treaba la Universitate, iar in cel mai rau caz fac 1h, 1h10m. In zilele ‘normale’ fac aprox 45-50m, iar cand e lejereanu’ cam 35m. Din pacate depind de masina – prin natura job-ului, insa am vecini care merg cu trenul pana la Gara de nord (exista o legatura foarte buna intre Buftea si Bucuresti in cazul asta), iar de acolo iau metroul unde au treaba. Fara exceptie, 35-45 minute pana la Universitate/Unirii.
    Prin urmare, daca ei nu vor sa depinda de masina, pot merge cu tren/metrou, si sa fie in zona centrala in timp scurt. Asa cum am spus, incerc sa caut argumente pentru care as sta in buricu’ targului, unde e oricum trafic / agitatie / aglomeratie / poluare, VS a sta intr-o curte cu aer curat, la marginea B.

    @CP
    Ajuta-ma un pic ca mie imi da cu virgula de fiecare data cand ma gandesc la mutatul la casa intr-o localitate de pe langa Bucuresti.

    1, Psihic ma omoara ideea ca toata viata sa fac naveta asta de minim o ora dus o ora intors (din pacate traficul nu va fi mai lejer in urmatorii ani)
    2. Transportul nu il poti face cu bicicleta toata viata, deci esti dependent de 2 masini.
    2.Viata sociala, si dependenta de masina
    Eu(noi) iesim de 2 ori pe saptamana in oras, fara masina, nu ajung intr o luna in acelas loc de 2 ori.(40+ ani, nu adolescenti.)
    3.Copii .. la adolescenta vor avea o viata activa ceea ce se transpune in mult mai multe iesiri, in mod clar in Buc si nu Buftea sau orice alta localitate de domicliu.
    In plus la 18 ani or sa cam vrea a 3 a masina in curte,
    4. Imi place ideea de oras chit ca are multe minusuri – in afara de vreo 2-3 complexe rezidentiale de case, peste tot prin imprejurimi tot la tara pare.

    Cum treci peste toate astea?

      (Citează)

    • @dny: ce iti spun eu, e valabil doar pentru Buftea, unde locuiesc – despre alte localitati pe langa Bucuresti, nu stiu sa-ti zic. Pe langa experienta mea aici, iti pot confirma si prin prisma vecinilor cu care impartasim aceleasi ganduri. Ca si background: sunt mutat din 2020, suficient cat sa-mi fac o opinie despre ce inseamna acomodarea aici.

      “1, Psihic ma omoara ideea ca toata viata sa fac naveta asta de minim o ora dus o ora intors (din pacate traficul nu va fi mai lejer in urmatorii ani)”
      De cand m-am mutat, am reusit si sa imi optimizez programul, ca sa nu merg in fiecare zi in B. Poate asta a fost un avantaj pentru mine, insa am avut si saptamani in care mergeam zi de zi. Ca si timp, alocam aproape acelasi interval de timp pt transport ca inainte de mutarea in afara B. Pe acest plan, nu am simtit nicio schimbare de program. Tot atata fac pana in zona centrala, unde am treaba.

      “2. Transportul nu il poti face cu bicicleta toata viata, deci esti dependent de 2 masini.”
      Si cand stateam in B, tot cu 2 masini circulam. Foarte foarte rar mergeam cu transportul in comun / metrou.

      “3. Eu(noi) iesim de 2 ori pe saptamana in oras, fara masina, nu ajung intr o luna in acelas loc de 2 ori.(40+ ani, nu adolescenti.)”
      Noi am schimbat iesirile dese in oras cu chemat prietenii pe la noi. In loc sa stam intr-un mall cate 2h, de 3x pe saptamana, chemam prietenii pe la noi si e mai fun asa. Evident, iesim si in oras, nu la fel de des ca inainte, dar cel putin o data la 2 saptamani iesim.

      “4. Copii .. la adolescenta vor avea o viata activa ceea ce se transpune in mult mai multe iesiri, in mod clar in Buc si nu Buftea sau orice alta localitate de domicliu.”
      Noi ne-am gandit ca nu totul se invarte in jurul B. Avem copil mic, momentan tot ce avem nevoie pt el este aici in Buftea. Sigur, liceul/facultatea cel mai probabil vor fi in Bucuresti, insa gradinita/scoala – gasesti ff ok si aici. La liceu/facultate nu va trebui sa il transportam noi – va fi suficient de mare sa se descurce cu mijloacele de transport in comun. Sigur – ceva mai mult timp in trafic, insa nu vrem sa-l invatam sa fie comod in orice situatie.
      Prieteni – isi face aici cu siguranta, poate chiar mai de calitate decat in marele oras.

      “5. Imi place ideea de oras chit ca are multe minusuri – in afara de vreo 2-3 complexe rezidentiale de case, peste tot prin imprejurimi tot la tara pare.”
      Noi am preferat casa – insa nu in complex rezidential. Iar zona e exclusiv de case noi, niciun complex rezidential, toate casele moderne si frumoase. Drumurile primariei, nu de servitute.

      Daca te intereseaza alte detalii, ma mai poti intreba.

        (Citează)

  15. Cea mai buna veste de pana acum pentru anul urmator…..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus