un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dacă un bloc din Constanța a ars din cauza petardelor, poate ar fi momentul să le interzicem

17 Dec 2021  ·

GÂNDURI  ·

33 comentarii

Incendiul recent din Constanța pare să fi pornit de la 2 minori care s-au jucat cu petarde, aruncând câteva la 1 noaptea înspre mașinile din parcarea subterană. 35 de apartamente arse, 37 de mașini arse, ca prin minune nu a murit și nu a fost rănit nimeni grav, toți locatarii evacuând cu bine blocul deși era toiul nopții.

În mod normal, treaba asta ar trebui să fie suficientă pentru a interzice petardele în România pe o perioadă cuprinsă între “pe vecie” și “până la contractarea Universului”. Petardele au fost deja interzise acum niște ani, după prea multe cazuri de copii rămași fără degete și parcă și ceva cazuri mult mai grave, de fapt. Vreo 3-4 ani a fost liniște de sărbători, apoi au început să apară iarăși câte un pocnet, câte două, până când toată luna decembrie este una a împușcăturilor stradale.

Nu știu ce s-a schimbat între timp prin lege sau dacă doar poliția nu și-a mai făcut treaba. Nu m-ar mira să fie motivul din urmă, mai ales dacă este și acaparată de mafioți ca-n sectorul acesta. Dar dacă nici acum nu se iau măsuri, când? După ce mor doi oameni? După ce mor 15? 65?

Acum mulți ani, când eram copil, m-am jucat și eu cu petarde în unii ani. Nu mi s-a părut ceva nemaipomenit, Quake era mai mișto. Dar na… așa se făcea.

Într-o seară țin minte că aveam într-o mână o petardă și în cealaltă o cutie de chibrituri de a cărei laterală aprindeam petardele înainte de a le arunca. Venea pe trotuar din fața mea o persoană cunoscută, poate un vecin, așa că am dus ambele mâini la spate, ca să nu mă vadă cu petarda în mână. La un moment dat am simțit parcă ceva cald la spate, la mână, așa că am avut inspirația să deschid pumnul și să las petarda din el să cadă pe jos. A explodat 2 secunde mai târziu.

Ce se întâmplase? Probabil că, în gestul de a duce mâinile la spate, am frecat capătul petardei fix de lateralul cutiei de chibrituri și îi dădusem astfel foc. Ghinion mare, care erau șansele de așa nimereală? Am avut inspirația să o arunc pe nevăzute, că dacă-mi exploda în mână probabil mă lăsa fără câteva degete, cum li se întâmplă anual unor copii ce ajung pentru prea puține minute la știri. Zic că rămâneam fără degete pentru că, în aceeași zi, văzusem cum o petardă similară băgată într-o sticlă a făcut-o țândări sau cioburi sau cum vreți să-i zicem explodând în ea. Și era chiar mâna de Counter-Strike!

De atunci n-am mai folosit niciodată petarde, fuck that, și în general mă feresc și de artificii din alea stil tub lung de mai dă lumea de Revelion din balcon și fac piu piu cu câteva scântei. N-am atât de mare încredere că încă sunt în stare bună și că fitilul lor chiar ține 5 secunde. Chinezul prost plătit care le-a construit și piețarul de la noi care le-a depozitat și manevrat cum s-a putut nu-mi dau încrederea asta, iar mâna sau vreun ochi îmi cam trebuie și în continuare.

Și dacă blocul n-a ars din motivul acesta, tot ar trebui interzise, se găsesc oricând distracții mai bune.

    33 comentarii

  1. Sunt interzise cel puțin 364 de zile pe an. Incendiul nu a avut loc în ziua în care erau poate permise.

    Poate soluția este să aplicăm întâi legea înainte să cerem schimbarea ei. Schimbare care nu are șanse să fie aplicată, având în vedere că nu se aplică nici versiunea curentă.

      (Citează)

    • Oare constructorii blocului au auzit ca exista sisteme de detectie si stingere a incendiilor? Sau de polistiren ignifug?
      Dar autoritatile locale, pompierii au verificat avizele sau lipsa acestor instalatii?
      Hidrantii din zona era functionali?
      Dupa aceea sa rezolvam problema petardelor si a copiilor piromani care poate ar fi aprins lucruri in parcare cu brichete sau chibrituri…ce facem le interzicem si pe acelea?

        (Citează)

  2. Cum de erau afara la ora 1 noaptea doi copii intr-o zi de școala?

      (Citează)

  3. LOL. Nu mai bine se interzice tot ce poate provoca un accident?

      (Citează)

  4. Exista legislatie apropo de regimul petardelor. Doar ca nu se respecta. Daca s-ar interzice de tot, nu s-ar schimba nimic. Tot s-ar gasi la vanzare, tot s-ar gasi cumparatori.

      (Citează)

  5. Apropo de cei 2 copii si amintirea ta cu ascunsul instinctiv al petardelor.. Ca sa fac o gluma amara, imi imaginez cum au fost dusi de ureche cei 2 copii la parintii lor la usa si pe un ton rostit li se zice parintilor:
    “- Dvs stiti pe unde umbla copiii la ora si ca se joaca cu petarde?
    – Asa, si ce mare scofola? Ceee, au speriat cainii vagabonzi sau ce mare branza?.. zice tatal artagos
    – Doar au dat foc unui bloc cu 35 apartamente si 37 masini..”

      (Citează)

  6. eu ma gandeam sa interzicem blocurile care pot sa arda ca o torta, dar e buna si ideea ta.

      (Citează)

    • Daca era polistiren din ala bun care nu arde era paguba mai mica, numai 37 de masini.

        (Citează)

    • Incendiul a inceput in parcarea auto, unde a luat foc o prima masina si apoi, de la vant si de la rezervoarele de CARBURANT au luat foc mai multe.
      Nu stiu ce fel de bloc ar fi rezistat daca ii fortezi aprinderea cu benzina…

        (Citează)

  7. Sunt de acord cu Anda, in cazul de față daca blocul nu era full polistiren ieftin nu se ajungea aici

      (Citează)

  8. Ma tu nu m-ai prins pe mine in berceni cu tunul cu “carbit”. Începeam la începutul lunii decembrie si bubuiam toata ziua. La Constanța e un exemplu de bloc prost izolat si mai prost pregătit din punct de vedere al PSI. Oricând putea porni un incendiu de la o masina sau altceva – acolo era o bresa la securitatea la incendii. In afara de dracul ala de copil.

      (Citează)

  9. Sincer, si mie mi se pare ca petardele sunt cea mai mica problema in povestea asta.

    Cei doi copiii care nu dormeau la ora 1 noaptea si blocul care a ars ca hartia mi se par lucruri mai serioase.

    Nici nu inteleg, cum adica a ars un bloc de la o petarda??!! What de fuck, adica oricine poate sa dea foc la un bloc cu o petarda/ bricheta?!? Pai asta deja e problema de siguranta nationala.

      (Citează)

    • Nu, blocul nu a luat foc de la o petardă, ci o mașină. Care a aprins o altă mașină, altă mașină… Imaginează-ți câteva sute de litri de benzină luând foc și-ți trece să crezi că poți da foc unui bloc doar cu o petardă și o brichetă. Îți mai trebuie câteva rezervoare de benzină. La Constanța au fost…

        (Citează)

    • Marean, hai sa-ti spun eu cum poate arde un bloc de la o petarda: totul s-a petrecut in parcarea de la subsolul blocului, asadar o incinta inchisa; daca petarda aruncata de copil a ajuns si a explodat sub partea din spate a masinii si daca respectiva petarda era una mai maricica (de ex Delova Rana Profi), rezervorul este spart si, daca avea suficienta benzina, a urmat ce a urmat…

        (Citează)

  10. Ceri 100000 euro pe apartament și 5000 euro pe locul de parcare și blocul ia foc instant de la o petarda. Da-o naibii de treaba, putea fi o țigară, un scurtcircuit, un șobolan, terminator din viitor, nu era normal sa ardă în felul ala. În loc sa militezi pentru interzicerea construcțiilor care nu respecta normele psi, te legi de petarde. Sunt la fel de rele ca alcoolul. Câteodată Radule logica ta e pe lângă.

      (Citează)

  11. Înainte de interzicerea comercializăriii petardelor și urmărirea respectării acestei măsuri, societatea ar trebui sa interzică darea in folosință – exploatarea construcțiilor (parcarea subterana in cazul de fata) in cazul in care acestea nu îndeplinesc cerințele de securitate la incendiu. Dacă la aceasta parcare, instalația de stingere cu sprinklere era funcțională și daca se respecta obligația de a utiliza materiale si soluții care sa împiedice propagarea focului pe fațade, nu se mai ajungea aici. In plus, lipsa unei monitorizări asupra parcării este o cauza suplimentară.

      (Citează)

  12. Cine a vandut petardele alea?
    In ce hal a fost construit blocul daca a luat foc de la petarde?

    Mai sunt intrebari d’astea grele pe care nu le pune nimeni prin presa, doar arata cu degetul spre 2 copii.

      (Citează)

  13. “interzicerea” e cea mai nepotrivita masura pentru a rezolva o problema.

      (Citează)

  14. “carbid”

    Coco:
    Ma tu nu m-ai prins pe mine in berceni cu tunul cu “carbit”. Începeam la începutul lunii decembrie si bubuiam toata ziua. La Constanța e un exemplu de bloc prost izolat si mai prost pregătit din punct de vedere al PSI. Oricând putea porni un incendiu de la o masina sau altceva – acolo era o bresa la securitatea la incendii. In afara de dracul ala de copil.

      (Citează)

  15. Stiam ca petardele&co de anumite categorii sunt interzise de cativa ani , doar ca bineinteles nu se respecta (si ) asta – parca anii trecuti erau reportaje cu confiscarea lor si amendarea comerciantilor, acum liniste. Pe scurt nu se vrea oprirea lor , ca am vazut ca se poate …
    In cartierul in care stau nu prea se aud , cel mult una la cateva zile daca trece un grup de baieti care merg la fotbal in schimb am spectacol de artificii almost every night o.0
    Legat de experiente nu am fost pasionata si nu cred ca am aprins niciuna , mai ales dupa ce intr-un an prin ’90 a luat mama niste din-alea pe bat de Revelion , le-am pus pe pervazul din bucatarie le-am aprins si una s-a rotit in aer si m-a lovit fix in mandibula cine avea ditamai pata neagra dupa ? :)) Dupa stirea de ieri deja m-a sunat presedintele de bloc ca ar vrea sa montam senzori de incendiu in garaj .

      (Citează)

  16. E treaba politiei, pe care o platim ca sa doarma..

      (Citează)

  17. Ca idee, pentru publicul larg articolele pirotehnice sunt permise doar in noaptea de Revelion, dar aici sunt incluse doar cele care NU explodeaza (gen artificii, betisoare din acelea cu 5-10 focuri s.a.m.d). Petardele, de la mic la mare, sunt interzise. Si oricum, nimic nu se ar trebui sa se vanda minorilor sub 16 ani. Iar politia face controale doar de Craciun si Revelion, in rest fiecare vinde cum poate.

    Blocul n-a luat foc de la petarde ci o masina a luat foc de la petarde (poate avea si ceva scurgeri de lichide si posibil de acolo). Adevarul este ca am vazut niste petarde, zici ca-s grenade! Iar dupa o masina au luat foc si celelalte, inclusv unele care aparent erau parcate exact sub marginea blocului (sau asa se vede pe imagini), iar de acolo s-a aprins izolatia blocului.

      (Citează)

  18. Amuzant ca te intrebi cand va lua statul masuri ca mor 2, 3, 50, x oameni.
    Statul nu cred ca va lua masuri reale prea curand.
    Pe hartie, poate vor fi masuri luate, in realitate insa poti vedea ce s-a intamplat in spitale dupa Colectiv, dupa 3-4 valuri de pandemie…

      (Citează)

  19. Si totusi anumite tipuri de petarde sunt legale tot anul si in anumite conditii:
    https://www.youtube.com/watch?v=xAEjT1F47YY
    Se bubuie, bubuie si iar bubuie. Cei care vand asa ceva nu sunt foarte greu de depistat, iar pedepsele/amenzile aplicate …
    Colectiv nu a plecat tot de la artificii, executate de o firma de profesionisti, acum a fost un bloc, important e ca nu au fost victime umane.

      (Citează)

  20. nu o sa uit niciodata momentul, prin 1996-97 parca, eram la liceu si aveam acasa un licean francez venit pritr-un program de schimb. noi am fost 2 saptamani la ei si apoi au venit si ei la noi.
    si eram la masa dimineata, era undeva prin decembrie, se auzema pocnitori vuind in tot cartierul, traditii ,etc. si tipul se blocheaza, se apropie timid de fereastra avand grija sa ramana in dreptul peretelui de beton si ne intreaba “cine trage in cine”. tot auzea zgomotele de cateva zile si era ferm convins ca sunt bande de cartier care se bat pe strada :)))))

      (Citează)

  21. Și eu m-am mirat să văd în Suceava este stand – insulă d-aia, sau cum îi zice – cu petarde și artificii în Mall. Și eu le știam interzise ori permise o zi sau două, de anul nou, sau ceva de genul ăsta. Aparent, au lăsat-o mai moale cu treburile astea.

      (Citează)

  22. Cauza e alta, nu petardele.. dar da, ar trebui interzise (nu sunt încă?)

      (Citează)

  23. Sunt in asentiment cu Radu, petardele ar trebui interzise complet. Incepand de la importuri pana la pedepsirea cu ani grei de puscarie pentru comercializarea si utilizarea lor.

    Mi se pare o rusine nationala ca inca exista asa ceva. O barbarie si o cretinitate fara margini. Pur si simplu mergi pe strada si bubuie ceva langa tine pentru ca niste idioti au dat foc la niste petarde, cumparate de la alti idioti care le comercializeaza pentru ca alti idioti nu sunt in stare sa aplice o lege.

    Am calatorit in afara de atatea ori in perioada sarbatorilor de iarna. Nicaieri in Franta, Italia, Austria, Spania n-am auzit petarde.

      (Citează)

    • Du-te măi de aici cu rușinea ta națională din cauza petardelor. Problema este că n-au mai făcut părinții armata, să-și poată instrui odoarele cum să umble cu ele. Tot așa e și cu educația rutieră de mor copiii că se aleargă ca proștii pe drumul public, ori cu fetele care se joacă cu puța și nu știu că pot rămîne însărcinate la 14-15 ani, din cauza lipsei educației sexuale că părinții stau pe feisbuci iar profii sînt obosiți de la meditații și trebuie să se odihnească la cursuri.

        (Citează)

    • Du-te tu la origini pe calea cea mai scurta, titele.

      Oare la fel judecai daca te aflai printre locatarii aia carora le-au ars apartamentele?

      Eu nu sunt obligat sa inhalez resturile de carbit de la partarde si nici sa ma gandesc ca poate imi ia masina foc din cauza unui cretin.

      Petardele trebuiesc interzise punct.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus