un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Xiaomi lansează Mi 11 Ultra cu senzor de 1/1,23 inchi (plus Mi Band 6, Mi 11i și Mi 11 Lite)

29 Mar 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

31 comentarii

Xiaomi a lansat astăzi patru telefoane noi, un smart band și un proiector. Unele noutăți sunt foarte mișto.

Lansarea, apropo, a fost la fel ca interfața MIUI de pe telefoanele lor: făcută la modul “merge și așa”. A durat 2 ore și 30 de minute, a fost în limba chineză cu text în chineză pe ecran, iar traducerea în engleză o făcea un traducător în timp real, ca Irina Margareta Nistor pe casetele video de pe vremuri. Era greu să dea din timp textul aprobat unui traducător cu intonație corespunzătoare, ca să sune bine? Nu, deloc, dar… merge și așa.

Și le place să se audă vorbind. V-am spus, 2 ore și 30 de minute. Laude peste laude, comparații de multe ori inutile sau măcar nejustificate, discursuri banale. Foarte obositor. La final prezentatorul s-a scuzat, a zis că are o răceală și trebuie să se odihnească, va continua prezentarea mâine când probabil vor anunța Mi Mix Fold. Sună a “hai să tragem de mai multe articole în presă”, dar poate a obosit vorbind după 150 de minute!

Rezumatul, însă, ar fi cel de mai jos.

XIAOMI MI 11 ULTRA – 1.200 €

Sau Xiaomi 11 Ultra, fără Mi, că în prezentare așa i-au spus în ciuda materialelor oficiale trimise apoi pe email.

Camera este impresionantă aici deoarece folosește un senzor Samsung GN2 de dimensiunea 1/1,12 inchi în diagonală. Dacă facem împărțirea, rezultă 0,89 inchi pe diagonală, foarte aproape de senzorii de 1 inch de pe camere precum propriul meu Sony RX100.

În general telefoanele au senzori mai mici. Samsung S21 Ultra are un senzor de 1/1,33″ (0,75″) în diagonală, OnePlus 9 Pro are de 1/1,43″ (0,69″), S21 normal de 1/1,76″ (0,56″), iPhone 12 Pro de 1/2,5″ (0,4″), Pixel 5 la fel.

În general vorbind, senzor mai mare înseamnă fotografii mai luminoase în noapte și calitate mai bună a imaginii în general, deși mi se pare că iPhone 12 Pro sau Pixel 5, ca să le iau pe cele mai mici, demonstrează că poți obține fotografii bune și cu senzori mici, dacă știi să-i controlezi bine prin software. Nu vreau să zic că nu contează mărimea, ci cum îl folosești, ci doar că nu este musai o garanție a rezultatelor bune.

Camera lui 11 Ultra are deci acest senzor cu rezoluția de 50 megapixeli, OIS, laser focus și alte șmecherii. Telefonul mai are și ultrawide de 48 megapixeli și zoom optic 5x tot de 48 megapixeli, dar aceste două camere vin cu senzori Sony IMX586 de 1/2″, adică generații mai vechi. Aici se mai putea îmbunătăți. OnePlus 9 Pro a pus IMX689 pentru camera ultra-wide, de exemplu.

Este primul telefon care poate filma 8K pe toate trei camerele sale, dacă nu mă înșel. Bump-ul pare imens ca suprafață și grosime, dar era de așteptat.

Cei de la Xiaomi l-au prezentat chiar în niște comparații inutile versus Sony RX1000 M7 (o cameră de 6.000 de lei cu senzor de 1″). Inutile pentru că sunt mulți ani de când telefoanele sunt mult mai bune chiar și decât mirrorless-uri de top în ceea ce privește HDR-urile și Night Mode în fotografii pe Auto, așa că nu are mare rost comparația. Greșeala este însă a producătorilor de camere foto care tot n-au introdus astfel de funcții în procesoarele lor de imagine, ci s-au dus pe alte direcții. Dacă făceau comparația la viteza de rafală sau la focalizare sau capabilități raw, poate ieșea alt rezultat.

Dacă-i Ultra, să fie ultra. Ecran de 6,81″ la 120 Hz și luminozitate de vârf la 1.700 nits, cu Gorilla Glass Victus. Snapdragon 888 cu 12 GB RAM și 256 GB stocare, IP68 (dar l-au arătat scufundat la 40 de metri pentru scurt timp), difuzoare stereo, încărcare pe fir și pe wireless la 67 W, spate din ceramică. Este chiar și un ecran de 1,1″ pe spate, ca să te vezi în selfie-uri cu camera principală sau să vezi cât e ceasul și din acea poziție, ceea ce este mișto.

Altfel spus, acum este cel mai performant telefon din piață, inclusiv pe camera foto. DxOMark l-a pus deja pe primul loc. Mie doar nu mi-a plăcut cum a fost prezentat, dar sunt interesat să-i testez acea cameră, fiind în special curios cât de bună este în detalii fine și în noapte, dar și ce adâncime de câmp mică trebuie să aibă pe un senzor așa mare. Asta ar putea fi o problemă.

MI SMART BAND 6

Zic de brățară înainte de a spune despre alte telefoane pentru că acestea se vând cu zecile de mii în România. Band 5 costă 129 de lei acum.

Noua generație are ecran mai mare, 1,56″ AMOLED și 326 ppi. Autonomie 14 zile, monitorizează somnul, măsoară pulsul și SpO2, auto-detectează și monitorizează diverse activități fizice.

În rest, pare același produs, doar că acum mai mare. Se va vinde în continuare bine pentru că are un preț foarte competitiv pe piață (nu m-ar mira să fie vândute în pierdere).

MI 11 LITE (și LITE 5G)

Mi 11 Lite 5G are noul Snadragon 780G, produs în 5 nm, cu 6 sau 8 GB RAM în funcție de cei 128 sau 256 GB de stocare internă. Ecranul are 6,55″ AMOLED, 90 Hz refresh, bateria este de 4.250 mAh cu încărcare la 33 W. Sunt trei camere pe spate, una normală de 64 megapixeli, una ultrawide de 8 megapixeli și alta macro.

Mi 11 Lite 4G are Snapdragon 732G, dar în rest pare similar.

Culori vii pentru carcasă, aspect cu punch-hole în colț pentru partea frontală. Sunt sigur că va fi printre cele mai bune telefoane în zona de bugete mai mici, concurând cu Samsung A52, dar și cu Redmi Note 10 Pro al Xiaomi. N-am înțeles niciodată de ce suprapun aceste două segmente. Iată o comparație între Mi 11 Lite și Redmi Note 10 Pro în varianta 4G.

MI 11i

11i este un telefon din celebra clasă “premium mid-range spre flagship”. Snapdragon 888 cu 8 GB RAM și ecranul 6,67″ AMOLED la 120 Hz îl fac performant pentru aplicații și jocuri, mai ales că are difuzoare stereo.

La restul capitolelor s-au facut compromisuri. Gorilla Glass 5 pe față. Două camere, normala de 108 megapixeli (dar cu senzor de 1/1,52″, nu cel de 1/1,33″ de pe Mi 11 normal) și una ultrawide de doar 8 megapixeli, ceea ce deja sună a compromis și aici. Bateria are 4.520 mAh și se încarcă la 33 W.

Nu mai este nimic de zis. Scopul său pare fix acesta: performanță și gaming când nu te interesează aspectul camerelor foto. Iată o comparație cu Mi 11 normal.

MI 11 PRO

Nu va fi vândut în afara Chinei și deci nu-mi pasă prea mult. Citiți aici specificațiile sale.

În concluzie, însă, Xiaomi are acum la vânzare Mi 11, Mi 11 Ultra, Mi 11 Pro, Mi 11 Lite și Mi 11 Lite 5G, în curând Mi Mix Fold. Apoi mai face și câteva tipuri de telefoane sub brandurile Redmi și Poco. Cred că toate creează confuzie în rândul cumpărătorilor. Închipuiți-vă că ar fi toate puse pe o masă în magazin; stai 15 minute doar ca să te prinzi de diferențe. Vânzări online? Nici nu încap într-o pagină normală de comparație.

MI SMART PROJECTOR 2 PRO

Este Full HD, 1.300 ANSI, throw 1,1:1, tehnologie DMD DLP, are două difuzoare, bluetooth, wifi, integrează Android TV, Chromecast și Netflix. 3,7 kg și 21 x 20 x 14 cm.

Sunt sigur că-i suficient de bun, pentru cei ce doresc un Full HD simplu.

    31 comentarii

  1. Proiectorul pare interesant. Se știe prețul?

      (Citează)

  2. Mi 11i e versiunea internationala a K40 Pro+, Poco F3 e versiunea internationala a K40, nu are rost nici o comparatie cu Mi 11.

      (Citează)

  3. =)))))) nu mă pot opri din râs! Hidoșenia aia 1200 € =))))))

      (Citează)

  4. Nici nu merita un articol, sincer. :)

    Penibil, totul.

      (Citează)

  5. Eu nu înțeleg, telefoanele astea chiar le cumpără cineva? Cunoști pe cineva care și-a luat ultimul model de Xiaomi?

      (Citează)

    • Dacă te referi la Mi 11, nu. E un telefon scump și la banii ăia sunt multe alternative.

      Dacă te referi la Xiaomi sau Redmi, da, în draci. Xiaomi este acum pe locul 4 la vânzări în România, cu o creștere foarte mare față de anul trecut.

      Mă aștept ca peste un an să întreacă pe Huawei și poate și pe Apple. Depinde câți bani au românii.

        (Citează)

  6. Hai sa fim serioși, la 1200 de euro îți iei iPhone.
    Nu are importanta ce caracteristici are Xiaomi, 1200 euro este pur și simplu prea mult pentru marca Xiaomi.

      (Citează)

    • Nu stiu de ce spuneti ca cei de la xiaomi nu fac telefoane bune. Poate nu ati incercat unul. Eu am un Mi9 T pro de un an si jumatate si pot spune ca este extrem de fiabil si foarte bun la poze. In rest nu are nici cel mai mic lag indiferent cate ii bagi pe gat si cate aplicatii sunt deschise in background. Ecranul e tot oled. nu are niciun cusur si am dat pe el 1.700 Ron nu 4.000 cat este un telefon identica ca si specificatii de la Samsung sau Aple.

        (Citează)

    • Exista viata si dincolo de iphone. Exista oameni care isi iau telefon iphone doar ptr ca e iphone si atat si exista oameni care isi iau un telefon uitandu-se la specificatii. Si daca specificatiile alea sint mai bune la marca x, de ce sa dea aceiasi bani pe marca y?
      Eu pandesc poco x3 pro. Umbla vorba c-ar veni in romania la 1500 lei. Daca este asa, nu stiu ce concurent are tinand cont de raport pret/dotari.

        (Citează)

    • Cineva remarcă faptul că 1200€ e prea mult pentru un telefon Xiaomi și imediat sar doi să se laude cu telefoanele lor de 1500÷1700 lei!
      Mișto dialog al surzilor!

        (Citează)

    • Și eu am Xiaomi și sunt foarte mulțumit de el. Nu știu exact modelul, dar a costat vreo 1000 de lei.
      Nu mă văd însă sa dau vreodată aproape 6000 de lei (cam 1200 de euro) pe un Xiaomi, indiferent de caracteristici și cam asta e problema – Xiaomi este poziționat ca o marca mai ieftina, iar oamenii care vor da 6000 lei pe un telefon vor lua o marca văzută mai bine, adică iPhone/Samsung

        (Citează)

    • Eu mi-aș lua Mi 11 Ultra dacă s-ar dovedi mai bun decât S21 Ultra în teste foto reale și dacă nu are o problemă cu adâncimea mică de câmp pe senzorul acela mare.

        (Citează)

  7. Lumea protestează pt drepturi și Radu scrie de telefoane chinezești de 1000 eur.
    Ce vremuri am ajuns, pardon bule.

      (Citează)

    • Eu as da în ăia despre care tu zici că “protestează pentru drepturi” cu tunul de apă.

        (Citează)

    • hahaha, “pt drepturi”… dreptul de a muri sau de a omori?

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      30/03/2021 la 10:13 AM

      Eu sunt curios care sunt drepturile alea :)

        (Citează)

    • Mie nu-mi pasă așa tare. Oamenii au dreptul să protesteze pentru ce vor ei, câtă vreme o fac în mod pașnic.
      Personal aș prefera ca știrile să nu le dea multă atenție și nici să nu intervină autoritățile prea tare în ei, că doar le dai atenție și îi faci să revină.

      Unii vor doar să urle câteva ore că nu mai vor mască și apoi pleacă acasă mulțumiți.

        (Citează)

  8. Tot suntem la capitolul Xiaomi: stie cineva unde pot trimite un robot aspirator Xiaomi, prima generatie, pentru inlocuire/curatare senzori de treapta? Care e service-ul ala autorizat care poate face acest lucru?

      (Citează)

    • Trebuie doar șterși de praf, nu trebuie să-l trimiți undeva. Ai senzori pe lateral și dedesubt.

        (Citează)

    • Stiu ca trebuie doar stersi de praf. Il am de ceva timp, totusi. E prima generatie. Dar ceva s-a intamplat cu acei senzori ca par a fi adunat praf pe interior. Si nu am vazut nicaieri pe net un tutorial de a-i desface si a-i curata pe interior. Nu ma intrebati cum s-a intamplat asta, ca nu imi dau seama, par destul de incapsulati. Si, in plus, i-as schimba si rotile, ca par a da rateuri, din cand in cand.

        (Citează)

  9. Mi Band 6 adică fostul Amazfit 5 în realitate. Cred ca ma potolesc cu brățările de fitness, Amazfit 5 face cam tot ce trebuie, nu știu ce sa mai cer de la ea.

    Să măsoare și alcoolemia? Asta ar mai trebui să facă.

      (Citează)

  10. Mormaila:
    Eu nu înțeleg, telefoanele astea chiar le cumpără cineva? Cunoști pe cineva care și-a luat ultimul model de Xiaomi?

    Știu eu pe cineva care și-a cumpărat anul trecut un smartphone Xiaomi care prin vară avea cea mai bună cameră foto de pe un smartphone, conform dxomark. L-a cumpărat la recomandarea pe care i-am făcut eu după ce am citit specificații tehnice pentru vreo 30 de telefoane. A costat aprox. 500 de euro telefonul.

    A fost foarte dezamagită de el după numai vreo 3 luni. Mi-a spus că simte că se mișcă mai greu decât un Iphone pe care îl avea de vreo 4 ani.

    Aventura asta m-a pus pe gânduri. Nu te poți lua după specificații tehnice pt că cifrele astea nu arată întotdeauna cât de bine se mișcă un telefon. Nici măcar review-urile utilizatorilor nu sunt foarte edificatoare. Depinde cu ce faci comparația, cu ce ești obișnuit etc.

    Mda, după experiența asta parcă nu mi-aș lua Xiaomi, deși teoretic (adică din specificații) telefoanele par foarte bune la prețuri foarte ok. În schimb sunt foarte mulțumit de cum se mișcă Oneplus7 pe care îl am de 1 an și 4 luni, după ce am folosit un Oneplus 5T vreme de doi ani.

    Sincer, nu știu care va fi telefonul următor pentru că nu aș vrea să dau mai mult de 500 de euro pe el.

      (Citează)

    • “dezamagita” deci o ea.
      si te miri ca toata lumea alege iphone.
      boss, gagica vroia sa mearga jucaria, nu o interea tehnicul, de asta esti in friend zone cu ea.
      fix ce ai zis tu e catch-ul – ca stii tu mai bine miezu din dodoaca dupa specs si nu te prosteste pe tine apple.
      cand in realitate e fix invers, lumea vrea o chestia care PUR SI SIMPLU SA FUNCTIONEZE.
      adica iphone.

        (Citează)

    • Pe mine mă mai întreabă uneori oamenii ce telefon să-și ia.

      Dacă zic că au acum iPhone vechi, le zic să-și ia iPhone mai nou. Nu are rost să te chinui cu schimbările dacă nu vrei musai Android și nu te pricepi la ce se întâmplă.

        (Citează)

  11. pai tu ti ai lua cocoase de la jandarmi si le ai zice multumesc.
    le-ai da si flori dupa ce te o ciocanit.

    Tom:
    Eu as da în ăia despre care tu zici că “protestează pentru drepturi” cu tunul de apă.

      (Citează)

    • Știu să am grijă de mine să nu mă bată jandarmii sau polițiștii că am înțeles că le place să bată si apoi să omoare niște oameni. Dar poți să crezi ce vrei nu ai decât. Eu aleg să stau frumos acasă și să respect regulile de distanțare, mască și orarul de ieșit

        (Citează)

  12. imediat după acea lansare a existat o altă lansare globală.

    mult mai simplă și pe format mai adecvat consumatorului european.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus