un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Samsung S21 (și S21 Plus): telefoane bune, schimbări mici

11 Feb 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Noul Samsung S21 se dovedește un telefon foarte bun. Sigur, este o diferență mică față de generația anterioară. Și da, au eliminat unele caracteristici, dar telefonul s-a lansat cu 150 de euro mai ieftin decât generația anterioară (5G) și asta compensează pentru toate acele lipsuri. Per total, rezultă un telefon care arată foarte bine și performant în toate aspectele sale.

Probabil că puteți considera acesta și un review pentru S21 Plus, care-i doar mai mare.

Specificații Samsung Galaxy S21 5G:

  • ecran Dynamic AMOLED 2x de 6,2 inchi pe S21 (6,7 inchi pe S21+), Gorilla Glass Victus, 120 Hz adaptiv, 1300 nits, rezoluție 1.080 x 2.400 px
  • chipset Exynos 2100 în zona noastră, cu 8 GB RAM, 128/256 GB stocare internă, fără slot microSD
  • 5G integrat, nu mai există variante 4G
  • 4.000 mAh cu încărcare la 25 W (4.800 mAh pe S21+), IP 68, senzor de amprentă în ecran, încărcare wireless (și UWB pe S21+)
  • cameră normală 12 megapixeli, f/1.8, OIS, senzor 1/1,76″
  • cameră ultrawide 12 megapixeli, f/2.2, senzor 1/2,55″
  • cameră zoom hibrid 3x de 64 megapixeli, f/2, OIS, senzor 1/1,76″.
  • cameră frontală 10 megapixeli
  • 71,2 x 151,7 x 7,9mm și 169 grame pentru S21, 75,6 x 161,5 x 7,8mm și 200 grame pentru S21+

Preț: în jur de 4.000 de lei la eMAG, PC Garage, Samsung.ro.

CUTIE ȘI ACCESORII

Samsung nu mai include în cutie încărcător de priză, ci doar un cablu USB-C la USB-C. Au dispărut și căștile handsfree, deși nu le-am utilizat niciodată pe ale mele, așa că eu nu le duc lipsa.

Poate că aveți un alt încărcător USB-C acasă. Culmea este că S21 se încarcă la maxim 25 W pe fir și doar generația anterioară, S20, a avut tot încărcare la 25 W. Dacă aveți un încărcător mai vechi, probabil nu-i de 25 W. Cum spuneam, nu contează așa mult pentru că de diferența de 150 de euro față de prețul de lansare al generației anterioare vă puteți lua un încărcător, dacă trebuie unul.

CUM ARATĂ TELEFONUL

Prin decembrie mă declaram îngrijorat de noul design al modulului foto, care acum se continuă pe lateral. S-a dovedit că nu avea motive de îngrijorare: S21 arată excelent, probabil cel mai bine finisat telefon Samsung de până acum.

Noua formă a modulului foto contribuie la asta. Zona aceea este foarte plăcut finisată, curge plăcut spre lateral și, mai important, mi se pare că Samsung își asumă poziția modului foto și face ceva bun din el.

Până acum, acea zonă era un “aragaz”, un fel de rău necesar pe spatele fiecărui telefon și nici un producător nu încerca să-l facă mai plăcut vizual. S20, de exemplu, are o mare pată neagră pe spate, că au lăsat de culoare neagră și zona de pe lângă obiective în loc să o coloreze precum restul carcasei. Acum, pe S21, spatele telefonului devine aproape o bijuterie.

Zona din spate este din plastic pe S21. Nu-mi pasă. Nu-i plastic ca la butoanele de aragaz sau ca la vreo cutie de 2 lei. Este un material foarte plăcut la atingere, care asigură o priză bună în caz că nu puneți o husă pe telefon, iar dacă puneți… nu mai contează ce este. Probabil este mai rezistent la șocuri decât sticla clasică. Eu pun huse pe telefoanele mele, așa că din partea mea să treacă toți producătorii la carcase de plastic și să reducă prețul cu cât s-o putea.

S21 Plus are spate de sticlă. Doar S21 a fost astfel schimbat față de generația anterioară.

Partea frontală are acum ecran drept, fără vreo rotunjire spre laterale. Butoanele de pe lateral sunt subțiri și au un feedback excelent la apăsare. Întreg telefonul arată bine, de altfel. Pe alb pare o bijuterie fină. Eu l-aș cumpăra în clasicul mov cu auriu prezentat drept culoare de lansare, mi se pare o combinație reușită.

PERFORMANȚĂ ȘI HARDWARE

Ecranul mi s-a părut mai luminos decât pe S20-ul meu. Culorile sunt foarte plăcute, iar acum refresh-ul este adaptiv între 48 și 120 Hz, în funcție de situație, nu blocat permanent la 120 Hz ca pe S20.

Asta înseamnă că, dacă ești într-un meniu sau afișezi altceva static, refresh-ul se micșorează automat pentru a economisi baterie și accelerează atunci când sunt animații de randat în mod mai plăcut ochiului.

Rezoluția maximă a scăzut față de generația anterioară de la 1440p la 1080p, una dintre chestiile “tăiate” pe S21. Nu-i mare pierdere. S20 oricum venea setat default tot pe 1080p, că doar în această rezoluție aveai refresh de 120 Hz, iar diferența între 1080p și 1440p pe ecranul de 6,2 inchi nu este sesizabilă.

Procesorul pentru varianta vândută în Europa este noul Exynos 2100 produs de Samsung. Octa-core, produs în 5 nm, modem 5G la bord, unitate AI mai performantă. Am scris aici un articol despre E2100 versus Snapdragon 888, după ce-au apărut benchmark-uri cu amândouă, iar rezumatul este următorul:

  • ambele sunt la fel de performante în aplicații single-core și multi-core
  • SD888 este mai performant la randare grafică

Asta înseamnă că și Exynos-ul va rula la maxim orice joc, dar se va încălzi mai mult și în timp va face un throttling automat pentru a ține temperatura sub control. Chestia asta este observabilă în graficul de mai jos, care este un test 3DMark Wild Rift Stress Test, repetat 20 de minute, și care arată cum după o perioadă telefonul a limitat performanța procesorului pentru a evita supraîncălzirea.

N-am un SD888 la îndemână pentru comparație, dar un Xiaomi Mi10T cu Snapdragon 865, varianta de anul trecut adică, trece prin acest test fără throttling. Ce-i drept, cu performanță totală mult mai mică, deci nu-i o comparație prea precisă.

Încălzirea este, de fapt, unul dintre minusurile reale ale lui Samsung S21. Este sesizabilă într-o aplicație intensă. Vara, dacă îl ții în 30 de grade temperatură ambientală, va duce la un throttling și mai rapid al procesorului. Nu-i musai un impact în performanță, chiar cred că procesoarele actuale de pe flagship-uri nu pot fi solicitate la maxim de aplicațiile și jocurile existente, dar e clar că Samsung mai are de lucru la design-ul propriilor chipseturi pentru a ajunge la nivelul celor Qualcomm.

8 GB RAM, 128 sau 256 GB stocare internă, dar acum fără slot microSD. Al doilea dezavantaj real… pentru anumiți clienți. Eu nu folosesc microSD în telefonul meu, deși fac peste 1000 de fotografii și filme pe lună, pentru că aproape toate celelalte servicii vin prin cloud.

Dacă doriți însă să stocați multă muzică offline în telefon sau instalați multe jocuri, orientați-vă din start pe varianta cu 256 GB stocare inclusă sau un telefon cu microSD.

Modulul foto este practic același ca pe S20:

  • cameră normală 12 megapixeli, f/1.8, OIS
  • cameră ultrawide 12 megapixeli, f/2.2
  • cameră zoom 64 megapixeli care face un zoom digital 3x, f/2, OIS
  • cameră frontală 10 megapixeli

Poți filma 4K cu toate, poți filma chiar și 8K cu cea de 64 megapixeli. Există în continuare acea super-stabilizare suplimentară disponibilă doar în rezoluția Full HD de filmare, dar este o stabilizare aproape de nivelul unui GoPro.

Fotografierea a beneficiat de un tuning de finețe, ca să zic așa. Rezultatele sunt foarte asemănătoare cu ce obține S20, dar am observat:

  • îmbunătățiri în Night Mode, unde a scăzut timpul de așteptare cu 1-2 secunde pentru același cadru.
  • îmbunătățire în gamă dinamică mare, când expune mult mai bine zonele întunecate
  • o saturare un pic de tot mai mare a unor culori
  • stabilizare automată la zoom digital mare, ca să te ajute să obții o imagine mai limpede (nu vă așteptați însă la detalii în zoom 30x)
  • recunoaștere mai bună a scenelor, identificare un pic mai bună a planului apropiat în modul portret
  • lag mai mic când fotografiezi cu camera zoom

Cred că toate aceste modificări ar putea fi aduse și pe S20 și poate vor fi portate în viitor, dar momentan nu s-a întâmplat asta.

Ca rezumat, fotografiile pe lumina sunt foarte bune, clare, culori naturale. Zoom-ul nu-i optic, adică nu-i real, ci digital prin senzorul de 64 megapixeli, dar dacă vă uitați pe YouTube la comparații între S20 și S20 FE (care are zoom 3x optic) veți vedea că nu sunt diferențe sesizabile, ceea ce m-a uimit.  Binning-ul și îmbunătățirea cu AI a imaginilor au ajuns departe.

Pe timp de noapte se obțin de asemenea rezultate ce acum câțiva ani ar fi părut imposibile cu un telefon. Acum majoritatea telefonelor mid-range și flagship obțin fotografii foarte bune în Night Mode. S21 o face cu toate trei camerele și, chiar dacă la un zoom 1:1 se vede lipsa detaliilor fine, scena întreagă arată foarte bine și cu zgomot ținut sub control.

În rest, sunet bun, wifi bun, autonomie ca și înainte, încărcare wireless și reverse wireless… e cu de toate. Este și model 5G, o variantă doar 4G nefiind vândută acum în România și poate nu se va vinde nici în viitor.

De software nu sunt multe de zis. OneUI s-a organizat foarte bine undeva pe la versiunea 2/2.5 și apoi în 3.0 a optimizat fonturile și aspectul paginilor; acum a ajuns la varianta 3.1. Nu sunt multe programe preinstalate, iar pe majoritatea le utilizez.

Am remarcat cu plăcere trecerea la Google Discover în ecranul opțional ce-ți arată știri și alte informații. Google Discover este peste Samsung Daily-ul pe care-l au generațiile anterioare și mi-ar plăcea să văd această modificare făcută și în S20-ul meu. Mai sunt și alte optimizări făcute în favoarea serviciilor Google, ceea ce mi-a plăcut.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Arată foarte bine.
  • Mai ieftin decât generația anterioară.
  • Fine-tuning reușit la modulul foto.
  • Se încălzește în load mare.
  • Fără microSD.

CONCLUZIE

Samsung S21 este un telefon foarte bun. Dacă vreți un model compact, care să stea lejer în buzunar și în mână, S21 este printre puținele alegeri realiste. Arată bine, este performant, face fotografii bune. Nu mai are slot microSD și nici încărcător în cutie, dar vine și cu o reducere de preț surprinzător de mare la lansare, ceea ce compensează astfel de neajunsuri.

Dacă aveți un S20 sau un S20 FE, upgrade-ul nu este justificat, diferențele sunt prea mici. Cei cu telefoane mai vechi și care vor ceva nou ar trebui să vadă în Samsung S21 (și S21 Plus, dacă vreți ecran mai mare) un telefon foarte atrăgător.

Preț: în jur de 4.000 de lei la eMAG, PC Garage, Samsung.ro.

    34 comentarii

  1. L-ai spalat cu apa si sapun? Sau macar lasat in cada in apa? Altfel certificarea aceea este degeaba.

    Ca idee nu am nici un incarcator cu iesire USB-C, am comandat un Baseus dar mai are luni de zile pana ajunge din China la mine.

      (Citează)

    • Nu are aia, nu are aia dar 4000 de lei este un preț bun! Lasand la o parte ce are și ce nu, mi-am luat un laptop traznet cu 3400 de lei. Stiu, nu primesc sms la el. Dar, la naiba, e laptop. Eu cred ca nu realizam cat de ridicol de scumpe au ajuns telefoanele în ziua de azi. Pentru ce? Eu am Samsung Note 9 de aproape 3 ani și este impecabil! Dacă nu crapă, și asta se întâmplă doar daca-l scap, îl mai țin 2 ani.

        (Citează)

  2. Consumul de plastic ar trebui redus, nu incurajat. La telefoanele de genul iti permiti 10euro in plus pentru un spate de sticla.

      (Citează)

    • Salut,
      Ai uitat sa zici ca nu doar in load mare se incalzeste ,ci si LA filmare.

        (Citează)

    • Si, daca spatele e din sticla, e biodegradabil?

        (Citează)

    • da sigur!
      spate de sticla ca sa ii pui husa neaparat ca e fragil si lunecos ..

      plastic sau aliaje magneziu, aluminiu .. etc, nu sticla. (asa un cap in gura i,as da la ingineru ala cu sticla si cu ecran curbat pe margine ..)

      usurinta in utilizare ar trebui sa primeze in fata designului ..

        (Citează)

  3. Treaba cu incalzitul nu se justifica si nu o sa se justifice niciodata pe un astfel de aparat. Plasticul e meh, dar treaca mearga. Android, ca si sistem de operare e putin in urma pe partea de privacy acum. Sunt semnalate tot mai multe probleme iar pe Android esti practic orb. Am ajuns intr-o situatie in care cineva iti recomanda sa ii instalezi aplicatia (fie el reddit/emag/etc) ajung sa spun ‘Nu, mersi! Luati-va aplicatia si …..’. Pe parte de update-uri singurul aspect care s-a schimbat e ca primesti pana la 3 versiuni majore de sistem de operare. Dar si in situatia asta, tot trebuie sa astepti minim 8-10 luni bune de la lansarea versiunii de Android pana in momentul in care il primesti prin OTA si cred ca aspectul e valabil doar pentru primul update major. Toate aceste aspecte fac un aparat ca si Samsung S21 sa nu para deloc atractiv, considerand si pretul de lansare. Iar lipsurile din sistemul de operare respectiv problemele cu incalziarea il fac neatractiv chiar si daca e sa-i scada pretul.

      (Citează)

  4. Încărcătorul și sd cardul sunt un minus enorm.

      (Citează)

    • Cardul poate nu este asa o tragedie. Oricum si la versiunile anterioare din cate stiu daca foloseai doua sim-uri in telefon, nu mai puteai folosi si card SD (cel putin pana la S10, la S20 nu stiu cum era).
      Dar lipsa incarcatorului pe motiv ca mai ai tu un incarcator vechi de 3 ani prin casa este o prostie maxima.
      Si telefonul vechi se presupune ca il arunci sau il vinzi cuiva care are si el un incarcatir vechi de 4-5 ani prin casa pe care sa il foloseasca.

      Si cel mai penibil este cum au facut ei misto de Apple ca mai apoi sa opteze pentru aceeasi manevra de crestere a veniturilor.

        (Citează)

  5. incalzirea e destul de mare, si daca sta normal fara sa fie utilizat are vreo 60 grade comparativ cu 39 a unui Snapdragon. Faci niste poze, filmezi, vezi un video, deja se incalzeste. Incalzirea asta probabil va afecta si bateria in timp.

    E mizerabil ca vand la aceiasi bani si poate chiar mai scump un telefon in Europa fata de restul lumii. Daca ai S20 FE sigur nu merita upgrade-ul, ala vine cu Snapdragon.

    Ah, din teste se pare ca procesorul afecteaza si calitatea pozelor si a video-ului, Snapdragonul permite imagini mai clare. Nu e foarte in your face, dar cand pui cele 2 poze una langa alta, deja se vede diferenta.

      (Citează)

  6. Din nou, cine își cumpără modelul cu Exynos, își primește țeapa.

    Din nou, e mai slab cu vreo 17% față de Snapdragon și nu doar atât, pozele nu ies atât de reușite pe Exynos.

      (Citează)

  7. Samsung in 2021: “Other brands want to end me? Fuck!…I’ll do it myself.”

      (Citează)

  8. Andrei G:
    Cardul poate nu este asa o tragedie. Oricum si la versiunile anterioare din cate stiu daca foloseai doua sim-uri in telefon, nu mai puteai folosi si card SD (cel putin pana la S10, la S20 nu stiu cum era).
    Dar lipsa incarcatorului pe motiv ca mai ai tu un incarcator vechi de 3 ani prin casa este o prostie maxima.
    Si telefonul vechi se presupune ca il arunci sau il vinzi cuiva care are si el un incarcatir vechi de 4-5 ani prin casa pe care sa il foloseasca.

    Si cel mai penibil este cum au facut ei misto de Apple ca mai apoi sa opteze pentru aceeasi manevra de crestere a veniturilor.

    La generația anterioară folosesc card de 512 chiar și cu dual SIM (eSIM Orange și SIM clasic Digi).

      (Citează)

  9. Andrei G:
    Cardul poate nu este asa o tragedie. Oricum si la versiunile anterioare din cate stiu daca foloseai doua sim-uri in telefon, nu mai puteai folosi si card SD (cel putin pana la S10, la S20 nu stiu cum era).
    Dar lipsa incarcatorului pe motiv ca mai ai tu un incarcator vechi de 3 ani prin casa este o prostie maxima.
    Si telefonul vechi se presupune ca il arunci sau il vinzi cuiva care are si el un incarcatir vechi de 4-5 ani prin casa pe care sa il foloseasca.

    Si cel mai penibil este cum au facut ei misto de Apple ca mai apoi sa opteze pentru aceeasi manevra de crestere a veniturilor.

    E o prostie maximă pentru tine, că așa te-ai gândit tu, că și dacă ai încărcător vechi vai, nu merge bine. Zilele trecute și-a luat o cunoștință iPhone 12 Pro și m-a rugat să-i transfer ce avea pe ăla vechi în ăsta nou. Când mi-a dat cutia, primul lucru pe care i l-am spus a fost „vezi că n-ai încărcător, iar cablul ăsta cu usb-c n-ai în ce să-l bagi”. A întrebat consternată „cum?! da’ cablul vechi pot să-l bag în telefonul ăsta nou?” Când i-am zis că da, nu i-a mai păsat. Și, surpriză, nu-i o problemă. Pentru că, din nou, surpriză, nimeni nu-și face atâtea probleme pentru că absolut toată lumea și-a cumpărat încărcătoare în plus la un moment dat, indiferent ce a primit sau nu în cutie. Ăștia înverșunați pe chestiile care nu contează mai uitați-vă în jur să vedeți dacă ideile voastre se aplică la scară largă în lumea reală. Recunosc că nu cunosc mii de oameni, dar absolut nimeni din jurul meu nu-și dă/vinde imediat telefonul vechi cu SINGURUL încărcător ca apoi să se scarpine pe creștet.

    Bun, la Apple să zicem că poate n-ai tablete și MacBook-uri, dar la Android, unde se lăudau toți că orice fac găsesc cablu de încărcare, de ce e așa o problemă? Totul e usb-c acuma, nu?

      (Citează)

    • Boule, inafara de mufa mai sunt si alte chestii care diferențiază încărcătoarele. Gen puterea pe care o dau. Sau stai acum trebuie sa ne prefacem ca nici tehnologia de charging nu contează, pana la urma de ce ai vrea sa îl incarci mai repede cand poti sa il incarci mai greu cu incarcatorul vechi.

        (Citează)

    • @dam167, adica vrei sa spui ca acea cunostinta a ta a primit de la Apple un cablu pe care poate sa si-l bage in fund, nu? Adica ei se lauda ca salveaza planeta, dar pun in cutie un cablu inutil.
      In plus daca incarcatoarele sunt atat de inutile si fiecare are cate un incarcator vechi prin casa, sau unul de la alt telefon, de ce dracului a existat pana acuk o intreaga industrie axata pe productia si comercializarea de incarcatoare?
      La ce erau utile, in conditiile in care fiecare primea in cutie un incarcator pe care se presupune ca il folosesti minim 3 ani pana iti schimbai telefonul si primeai alt incarcator?

      PS: cablurile de alimentare sunt de la Apple sunt cele mai fragile, asa ca exista toate sansele ca in perioada urmatoare cablul vechi sa se deterioreze.
      Si atunci cunostinta ta va avea urmatoarele variante:
      1. Cumpara un cablu model vechi si se resemneaza ca a primit de la Apple un cablu inutil in cutie ce nu va face altceva decat sa polueze natura.
      2. Cumpara un incarcator de tip nou si atunci ajunge la situatia in care da bani in plus pentru ceva ce pana acum era inclus in pret.

      Nu mai spunem nimic de ambalajul in care va veni noul cablu sau noul incarcator. Ambalaj care va contribui suplimentar la poluarea planetei, adica exact ce spune Apple ca vrea sa evite.

        (Citează)

    • @dam167, nu te gândești ca poate fi invers? Adică tu sa fii într-o minoritate, iar majoritatea sa aibă un singur incarcator? Pe la mine prin familie și prin cunoștințe, aproape toți avem un singur telefon și un singur încărcător. Că nu ne-am cumpărat niciunul încărcător separat și le-am și dat pe cele vechi când am vândut telefoanele.

        (Citează)

  10. Stylusul de Note cum merge pe S21+..?
    Ecranul curbat atat de iubit de foliile de protectie din sticla cum se descurca cu degetele groase sau manusi..?

    N-ai stylus n-ai styl..

    Toata lumea are, n-are…numa’ Samsung n-are nare..

      (Citează)

  11. Pmk:
    Boule, inafara de mufa mai sunt si alte chestii care diferențiază încărcătoarele. Gen puterea pe care o dau. Sau stai acum trebuie sa ne prefacem ca nici tehnologia de charging nu contează, pana la urma de ce ai vrea sa îl incarci mai repede cand poti sa il incarci mai greu cu incarcatorul vechi.

    Pe majoritatea nu ne interesează fast charging. Simplu. Nu ne prefacem de nimic. Ba chiar ne ține acumulatorul măcar 3-4 ani și nu ne văităm că trebuie să schimbăm telefonul. Majoritatea e în urmă cu tehnologia și pentru ăștia se fac și vând electronicele. Nu trebuie să mă crezi pe mine, întreabă în jurul tău cui îi pasă de fast charging așa, procentual.

    Ăia care vor să-și încarce telefonul în 15 minute să-și cumpere ce încărcător vor. Îmi pare rău că e așa un inconvenient, zău, dar când pentru majoritatea oamenilor e o non problemă mi se pare ciudat să nu poți trece peste asta. Ține-te tare, că așa avansăm ca societate, dacă ne blocăm în tot felul de lucruri care contează prea puțin.

    Cât despre preț, dacă voia cineva profit mai mare puteau adăuga liniștiți costul încărcătorului la prețul telefonului, că mă îndoiesc că scădeau vânzările doar pentru că erau 10$ în plus.

      (Citează)

  12. Andrei G:
    @dam167, adica vrei sa spui ca acea cunostinta a ta a primit de la Apple un cablu pe care poate sa si-l bage in fund, nu? Adica ei se lauda ca salveaza planeta, dar pun in cutie un cablu inutil.
    In plus daca incarcatoarele sunt atat de inutile si fiecare are cate un incarcator vechi prin casa, sau unul de la alt telefon, de ce dracului a existat pana acuk o intreaga industrie axata pe productia si comercializarea de incarcatoare?
    La ce erau utile, in conditiile in care fiecare primea in cutie un incarcator pe care se presupune ca il folosesti minim 3 ani pana iti schimbai telefonul si primeai alt incarcator?

    PS: cablurile de alimentare sunt de la Apple sunt cele mai fragile, asa ca exista toate sansele ca in perioada urmatoare cablul vechi sa se deterioreze.
    Si atunci cunostinta ta va avea urmatoarele variante:
    1. Cumpara un cablu model vechi si se resemneaza ca a primit de la Apple un cablu inutil in cutie ce nu va face altceva decat sa polueze natura.
    2. Cumpara un incarcator de tip nou si atunci ajunge la situatia in care da bani in plus pentru ceva ce pana acum era inclus in pret.

    Nu mai spunem nimic de ambalajul in care va veni noul cablu sau noul incarcator. Ambalaj care va contribui suplimentar la poluarea planetei, adica exact ce spune Apple ca vrea sa evite.

    Eu cred că te prefaci că nu pricepi. Cablul ăla pe care l-a primit nu-i pentru băgat în fund, e pentru orice e nou – PC, laptop, baterie externă, încărcător nou, ce vrei tu.

    Știi de ce e problema cu încărcătoarele? Pentru că le tot primeai și le adunai și/sau le împrăștiai peste tot deși nu-ți trebuiau. Toate trendurile astea sunt pentru masă, nu pentru tine care știi exact ce faci și ce vrei de la un electronic.

    Cunoștința mea folosește încărcătoarele și cablurile vechi – ca și restul care fac upgrade la iPhone.

    Cablurile vechi da, se deteriorează. Cu cât îți bați mai tare joc de ele cu atât te țin mai puțin. Eu cred că am aruncat un singur cablu rupt după vreo 3-4 ani de folosire. În 10 ani de aifoane (cei din familie de vreo 7-8) nu s-a întâmplat să țină un cablu mai puțin ca telefonul – că telefonul îl schimbă fiecare când se plictisește, nu că s-ar fi stricat. Și gândește-te că au ținut toate folosite zi de zi și plimbate, nu ținute pe noptieră. Eu până recent mergeam cu încărcătorul la birou și îmi încărcam telefonul acolo. De-aia am adunat atâtea, că nu s-au rupt. Dar spune-mi cum ai tu un prieten căruia i s-a rupt cablul după o lună.

    Știi de ce era o industrie a încărcătoarelor (și va fi în continuare)? Pentru că unii au nevoie de 10 – 3 acasă, 3 la birou și unul în fund, aia e, treaba lor. Și cu toate astea tu vii și spui că vai, n-are lumea încărcătoare, doar ăla cu care a venit telefonul? Nu-ți dă cu virgulă?

    Am căști de iPhone 6 pe care le-am folosit până recent (vreo 5 ani continuu, cumulat), aruncate prin toate buzunarele. Folosesc acum 4 cabluri usb-lightning zi de zi și am vreo 2 încărcătoare de-alea vechi de 5W încă sigilate. Nu-i vorba de Apple aici, eu asta folosesc, cred că e lesne de înțeles că așa e și la Android, mai ales că cică usb are toată lumea.

    Nu zic că-i mai fain să n-ai în cutie decât să ai, dar când vezi că te afectează mai mult ideea decât în practică…

      (Citează)

    • Deci imi spui ca nu este bine sa primesti incacator fiindca va sta degeaba in casa. Dar in schimb faptul ca cineva a primit un cablu pe care nu-l va folosi nu este nicio problema. Este bine sa fie acolo sa-l pastreze pentru cand isi va cumpara un echipament Apple la care va fi compatibil acest cablu, cum ar fi o tableta. Desi probabil si tableta va veni tot fara incarcator, deci il va folosi pe cel de la telefobul vechi. Corect, are logica.

      Deci exista o industrie a incarcatoarelor fiindca lumea are nevoie de 2, 3, 10 incarcatoare. Dar tu vii si spui ca nu este necesar sa primesti incarcator impreuna cu telefonul fiindca nu ai nevoie. Nu-ti da cu virgula?

      Tu probabil esti mai atent cand folosesti cablurile si datorita acestui lucru nu ti s-a rupt niciunul pana acum. Dar in general toata lumea se plange de “sensibilitatea” cablurilor de incarcare de la Apple.

        (Citează)

  13. Sorin:
    Dar si in situatia asta, tot trebuie sa astepti minim 8-10 luni bune de la lansarea versiunii de Android pana in momentul in care il primesti prin OTA si cred ca aspectul e valabil doar pentru primul update major. Toate aceste aspecte fac un aparat ca si Samsung S21 sa nu para deloc atractiv, considerand si pretul de lansare. Iar lipsurile din sistemul de operare respectiv problemele cu incalziarea il fac neatractiv chiar si daca e sa-i scada pretul.

    De obicei Google lanseaza versiunile noi de Android toamna, prin septembrie. Cel mai nou model de galaxy s primeste update-ul prin decembrie sau ianuarie, acelasi an. Eu pe s10e am primit la inceputul lui februarie, si e telefon de doi ani. Mai taie din alea 8-10 luni. Poti zice orice de Samsung, dar in ultimii ani nu prea poti comenta de update-uri.

    S21 e un telefon bun (pe mine nu ma atrage ca e prea mare, iar cel mai mic din gama sta mai prost la camere decat varianta Ultra, care nu iti incape in buzunar), dar in varianta cu chipset Qualcomm. Ce e la noi nu prea merita, poate la un pret cu vreo 30% mai mic.

      (Citează)

  14. Andrei G:
    Si cel mai penibil este cum au facut ei misto de Apple ca mai apoi sa opteze pentru aceeasi manevra de crestere a veniturilor.

    Cel mai corect era sa poti bifa undeva daca vrei si incarcator sau nu.

      (Citează)

  15. Nu mă deranjează că au dispărut microSD, aux și încărcătorul. N-am folosit microSD niciodată (adăugam în telefon, dar n-aveam nevoie), nu mai folosesc aux de câțiva ani și încărcătoare am în fiecare cameră. Și da, fast charging e bun în călătorii, dar de când stau acasă n-am mai folosit încărcătorul ăla deloc.

    Mă deranjează în schimb că n-a dispărut notch-ul. Mi se pare o invenție jenantă, iar faptul că e a lui Apple e și mai jenant.

      (Citează)

  16. Un video interesant pe tema salvarii planetei prin eliminarea chestiilor din cutia telefonului.
    https://www.youtube.com/watch?v=WVPM6D-3aZo
    Ar fi interesant de vazut si o statistica dupa un an. Ma astept sa aiba un impact sensibil pozitiv asupra mediului (sa zicem ca doar o parte din cei care au cumparat telefon comanda si un incarcator) si un impact usor pozitiv in conturile companiilor.
    Dragut din partea Samsung sa vina cu un pret mai mic la telefoane (chiar daca au eliminat feature-uri, chestii din cutie, sticla de pe telefon si in rest au livrat aproape acelasi telefon ca anul trecut – macar acum Exynos-ul e mai bun decat cel vechi)

      (Citează)

    • Nu inteleg ce legatura are clipul respectv cu ce ai concluzionat tu. Autorul clipului explica de ce, in viziunea lui, eliminarea accesoriilor din cutie va duce la un nivel mai mare de poluare, adica un impact negativ asupra mediului.

        (Citează)

  17. Deja ajuns aici puteam sa nu mai citesc restul. Absolut toata lumea? Realizezi ce cuvinte folosesti si ce inseamna? Ca, de exemplu, eu nu mi-am cumparat incarcatoare in plus si nici nu vad logica in a face asa ceva. Dar absolut…

    dam167: absolut toată lumea și-a cumpărat încărcătoare în plus la un moment dat,

      (Citează)

    • Da, bine, nu absolut toată lumea. Majoritatea, una covârșitoare probabil. M-am lăsat eu dus de val. Eu mi-am cumpărat încărcător de mașină la un moment dat – pot presupune că mulți alții au făcut la fel? Cine a vrut până acum fast charging și-a luat încărcător, n-a stat să-l primească sau nu în cutie, aia e ideea. Sau oameni care și-au pierdut încărcătorul sau l-au uitat undeva, sau și-au comandat ca Gelex din China că au făcut mare afacere. Nu credeam că doarme atâta minimalism în oameni.

        (Citează)

    • @dam167, deci ce vrei tu sa spui este ca lumea are nevoie de incarcatoare si ca decizia companiilor de a le elimina din cutie este una care are ca scop cresterea profiturilor si nu protejarea mediului. Corect?

      Ps: stii ca fast charging-ul de acum 3 ani nu este la fel de rapid precum fast charging-ul actual, da? Adica odata cu cresterea capacitatii bateriilor, producatorii au crescut si puterea de incarcare suportata.

        (Citează)

    • @Andrei G: De măcar un încărcător avem nevoie toți, nu mă bucur că l-au scos din cutie, dar nici nu e vreo dramă că vai, ce ne facem acum. Mie mi-e greu să cred că au economisit ceva cu asta, cred că mai mult i-ar fi costat dacă ar fi fost obligați să respecte un standard anume pentru ele. La fel de greu mi-e să cred că la cum au crescut prețurile în ultimii ani ar fi deranjat pe mulți un 10-20$ în plus pentru terminal și să rămână pachetul la fel. Înțeleg revolta asta până la un punct, adică până să se generalizeze cum că ce afectați sunt consumatorii. Pentru că nu sunt și nu vor fi, altfel nu se făcea saltul ăsta. Da, s-ar putea să trebuiască să-ți cumperi un încărcător în 2021, tragic.

      Capacitatea bateriilor e încă mică, puterea a crescut. Producătorii cam au standardele lor la fast charging, nu se pot combina orice telefon cu orice încărcător, dar acolo nu comentează nimeni.

      Apropo de protejarea mediului, eu știu de anumite lucruri prin care noi ca societate ne batem joc grav de natură și de viețile noastre, deci oricine se bate în piept cu asta trezește scepticism la mine. Apple sunt unii dintre ăia obsedați de chestia asta și e de așteptat să meargă pe linia asta, în timp ce noi ca și consumatori putem alege altceva dacă nu ne convine. De exemplu pe mine mă îngrijorează mai mult cositorul fără plumb din electronicele lor, care e mai slab, decât de plasticul ăla de la încărcător.

        (Citează)

    • @dam167, tu spui ca nu banii sunt motivul pentru care au scos incarcatorul din cutie. Atunci care este? Fiindca toata lumea a demonstrat ca si daca doar o parte dintre clienti comanda separat incarcatorul, impactul asupra mediului este mult mai mare. Gandeste-te ca un incarcator comandat separat vine nu numai cu o cutie si plastice separate, dar este livrat si intr-un pachet pentru a-l proteja, pachet care uneori contine mult plastic.

      1. Apple vinde peste 200 de milioane de telefoane pe an. Un incarcator original costa intre 19 dolari in SUA (http://apple.co/3rWhKOh) si vreo 43 de euro in Romania (https://bit.ly/3dbHCBx). Haide sa spunem ca au un profit mediu de 15 dolari pentru fiecare incarcator vandut (poate este si mai mult).
      Daca doar 25% comanda un incarcator, asta inseamna un profit suplimentar de aproape 800 de milioane de euro (fara sa ii luam in calcul pe cei care comanda incacatoare de tip fast charge). Aduni la asta si economia facuta la fiecare telefon vandut si mai avem vreo 500 de milioane de dolari. Deci miscarea astea le-a adus direct un profit de 1,2 miliarde.

      2. Aici cu sistemele fast-charge care nu sunt compatibile de la un producator la altul te contrazici singur. In primul rand din cauza asta este important sa primesti incarcator de la producator, ca sa fii sigur ca este compatibil cu modelul tau de telefon.

      3. Apple poate ca sunt dedicati protejarii mediului prin anumite actiuni, dar nu este cazul aici. Ti-am explicat mai sus de ce faptul ca nu exista un incarcator in cutie genereaza mai multa poluare. In plus, incapatanarea lor de a pastra un port de incarcare proprietar afecteaza si mai tare mediul (te obliga sa cumperi mai multe cabluri si sa nu poti folosi accesoriile de la alte modele de telefoane).
      Si asta nu este deloc pro-mediu.

        (Citează)

  18. dam167: Apple sunt unii dintre ăia obsedați de chestia asta și e de așteptat să meargă pe linia asta

    Sunt obsedati de ce? De protectia mediului? Pe bune? De-aia iti schimba placa de baza daca e un pin indoit?

    Sa fim seriosi. Da, eliminarea incarcatorului din pachet nu e o problema pentru ca, in momentul asta, incarcatoare exista. Dar este evident ca singurul motiv pentru care au facut asta e profitul. Nu in sensul de a reduce costurile telefonului, ci in sensul de a obisnui plebea ca telefoanele vin fara incarcator, deci sa scoata banii cand vor disparea astea cu fir. Adica e clar ca Apple vrea sa elimine si lightning, caz in care nu mai merge placa cu “toata lumea are incarcator”. Si, daca inveti maimutele din timp ca incarcatoarele se cumpara separat, ai sanse mai mici sa arunce cu rahat in tine. Iar Apple stie sa-si dreseze maimutele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus