un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Samsung și Apple vor crea cu adevărat piața de trackere

20 Jan 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

Pe lângă telefoanele S21 și căștile Buds Pro, Samsung a lansat și SmartTag, care-i un fel de breloc ce te ajută să localizezi obiectul de care este atașat. SmartTag are înăuntru un emițător Bluetooth care bate până la 120 de metri distanță.

Este suficient de mic pentru a fi atașat de chei, câine, pisică, troller și altele (13 grame, iar bateria din interior (CR2032) ține câteva luni. Folosește Bluetooth 5 LE.

Apple este pe cale să lanseze un produs asemănător, ba chiar lansarea era așteptată pentru octombrie 2020. Produsul lor va fi asemănător și se va numi AirTag.

Acum poate că vă gândiți ce-i așa special la un astfel de produs, având în vedere că tot felul de trackere marca Tile și altele (inclusiv Tintag-ul românesc) sunt pe piață de vreo 10 ani și nu se poate spune că au “prins” prea bine.

Diferența este de mod de funcționare. Trackerele anterioare puteau fi localizate doar de tine. Dacă erau în raza bluetooth a telefonului tău, atunci le puteai face să sune sau îți apărea pe hartă poziția lor aproximativă pentru a te ajuta să găsești obiectul de care sunt atașate. Legătura era unică: doar tu puteai declanșa trackerul respectiv și, dacă nu erai în raza sa de acțiune…. ghinion, cum ar spune președintele.

(Există și trackere mai complexe, cu SIM în ele, dar autonomia bateriei se reduce mult.)

Situația se schimbă acum prin intrarea Samsung și Apple în joc. Trackerul SmartTag Samsung funcționează precum noua funcție Find My Phone din Smartthings Find, adică transmite din când în când câte un semnal bluetooth pentru orice telefon sau tabletă Samsung ce l-ar putea recepționa. Când un dispozitiv Samsung detectează acest semnal, îl dă mai departe automat către serverele Samsung, care deci îți pot spune ție, ce proprietar, “uite, dispozitivul tău a fost detectat de altcineva, pare a fi în curtea unui bloc la 5 străzi distanță”.

Este diferența dintre a căuta singur un obiect pierdut în lume versus a cere ajutorul tuturor utilizatorilor de dispozitive Samsung printr-un mod automat ce spune “dacă detectați obiectul căutat de mine, dați-mi de veste”. Și totul se întâmplă automat în spate, fără ca alți utilizatori Samsung să știe măcar că au contribuit la această operațiune.

Eu aș pune un astfel de tracker în bagajul de cală, de exemplu. Chiar dacă se pierde și ajunge în alt aeroport, este practic imposibil ca în acel aeroport să nu există măcar un telefon Samsung care să recepționeze semnalul emis o dată la 30 de minute de tracker și să-l dea mai departe către serverele Samsung. Poate ar fi util unul și pe cheile de la mașină sau pe câine sau pe ce se teme fiecare că ar putea pierde.

După ce Apple le va lansa pe ale lor, vor avea același avantaj competitiv în piață față de alte trackere. Apple are o bază foarte mare de utilizatori și deci o șansă mare ca trackerele AirTags să fie detectate de vreun telefon sau tabletă Apple, indiferent a cui este.

Tehnologia este deja utilizată de Samsung și Apple pentru a găsi telefoane și căști chiar și dacă acestea sunt offline. Eu mi-am activat-o pe S20 imediat ce Samsung a făcut-o disponibilă și în România, anul trecut prin noiembrie.

Singurul concurent redutabil pentru cele două companii este Tile. Tile face astfel de trackere de câțiva ani și au și ei un Tile Network, o aplicație de telefon ce poate detecta pasiv și tile-urile altor utilizator și deci îi ajută să le găsească. Problema este că doar posesorii de dispozitive Tile au motiv să instaleze acea aplicație, pe când detecția Samsung sau Apple funcționează direct, cu ajutorul posesorilor de telefoane, dar fără vreo aplicație dedicată, că-i partea din tot sistemul de Find My Phone al companiilor.

Ambele companii duc chiar mai departe aceste trackere. Samsung va lansa și SmartTag+ (oficial “coming soon”), care include și UWB (ultra wideband) în tracker. Asta înseamnă că un telefon dotat cu UWB te poate duce cu precizie la acel tracker.

Apple AirTags mă aștept să aibă de asemenea UWB. Apple a integrat UWB în telefoanele lor de ceva vreme, dar până acum nu era vreo utilizare pentru această funcție. Acum însă că au o bază instalată de telefoane UWB în lume și deci trackerele Apple vor fi utile la lansare multor clienți de-ai companiei.

Samsung a adăugat o altă funcție. Trackerele SmartTag au pe ele un buton și îi poți configura acțiunea prin aplicația de telefon. Exemplul dat este că-l vei folosi ca automatizare pentru o acțiune prin casă, de exemplu să pornești aerul condiționat sau să aprinzi luminile când te apropii de casă, câtă vreme astfel de acțiuni sunt compatibile cu aplicația SmartThings (care-i un fel e Google Home în care poți integra diverse dispozitive smart de la mulți producători).

Toate acestea au făcut însă ca SmartTag să fie scump la lansare. Costă 30 de dolari unul, 169 de lei oficial la noi, preț la care ar fi bine să te temi cu adevărat să nu pierzi obiectul de care este atașat. Then again, o nouă cheie auto cu telecomandă costă de obicei mult mai mult, așa că fiecare știe mai bine cum vede acest risc. Să vedem cât o fi unul Apple AirTag.

Dispozitivele acestea par însă genul care se vor vinde la discount-uri mari față de prețul oficial, că în fond te fac dependent de ecosistemul Samsung sau Apple. Mă aștept să fie veșnic la reducere după o vreme de la lansare.

    28 comentarii

  1. Si din pacate tot degeaba va fi daca politia sta in continuare cuminte la usa si asteapta sa se faca ora 6:00 ca sa poata intra peste criminal.
    Nu care cumva sa il intrerupa dupa si-a rapit, violat, ingropat, dezgropat si violat din nou victima.

    Eu nu ma consider competent psihologic sa detin o arma de foc, dar pe bune ca Romania ar trebui sa treaca printr-o perioada gen vestul salbatic cu duel in mijlocul strazii. Toata tehnologia asta disponibila si tot intr-o tara care n-a depasit evul mediu ca civilizatie suntem.

      (Citează)

    • Si de d’astia ca tine cine ma fereste pe strada ca intr-o zi nu ti-a placut cum am trecut pe langa tine si te apuci sa scoti pistolul “ca in vestul salbatic”?
      Daca ai o problema cu politia, solutia nu e sa iti faci singur dreptate. E sa ii faci pe aia sa-si faca treaba

        (Citează)

    • Da, poliția rămâne o problemă, dar poate că în viitor tehnologia va determina schimbarea unor legi sau proceduri.

        (Citează)

    • Eu nu mi-aș da mie permis de port arma.

        (Citează)

  2. Mi se păreau sincer scumpe și tile sau variantele no name, ce sa mai zic de alea de la Apple care probabil vor costa dublu sau triplu, pt ca apple.
    Sper sa le pot lua în rate

      (Citează)

    • Gândește-te și la ce faci cu ele, exemplul din articol cu cheia de mașină e bun – la mine a fost 1600 de lei o cheie la mașină. 170 de lei nici nu mi se pare mult dacă e cât de cât fiabil.

        (Citează)

    • @dam, la banii aia mai pui 500 de ron si iti iei un VW bun, full option, “nu bate, nu troncane” din jermania

        (Citează)

    • Și mie mi se par scumpe, dar îi dau dreptate lui dam167 când îmi dă dreptate: sunt pentru protejarea unor produse scumpe. Cheile de la mașină sau casă, troller, câine, ascuns unul în ghiozdanul copilului etc.

        (Citează)

  3. Eu am o curiozitate …. dispozitivul fiind mic, asta il face si greu de detectat. De aici mi se pare ca pot aparea probleme. De exemplu, barbatul gelos (femeia) lipeste frumos cu banda adeziva trackerul undeva sub masina “inculaptului”. Poate vedea in permanenta locatia nu ? Si exemple de genul pot fi multe. Aici mi se pare ca exista sau poate exista o problema.

      (Citează)

  4. Un tag sau un smartwatch cu sim pentru copii bun si testat de vreun utilizator de aici, exista? Ma tot uit in ultima vreme si nu ma pot decide; fiecare zice ca-si face treaba foarte bine, dar…

      (Citează)

  5. Dupa ce am pierdut o drona Mavic Mini ce nu a putut fi localizata vizual, acustic si nici folosind sistemul Mavic dedicat, pot sa zic ca mi as lua un astfel de dispozitiv imediat ce apare la noi.

      (Citează)

  6. Exact acelasi principiu au avut si cei de la trackR bravo, pacat pentru ei ca n-au vandut ideea la apple si samsung acum 12 ani

      (Citează)

  7. Ma gandeam ca ar fi util pentru cheile de la masina, daca esti uituc si nu ai loc pentru ele prin casa si le lasi aiurea.
    Dar m-am uitat la pret, e 169 de lei. De banii aia iti iei inca o telecomanda de pe aliexpress in care pui cipul actual, in caz ca o pierzi.

      (Citează)

  8. daca esti habauc de fel, nu te salveaza nici o tehnologie.

    dam167:
    Gândește-te și la ce faci cu ele, exemplul din articol cu cheia de mașină e bun – la mine a fost 1600 de lei o cheie la mașină. 170 de lei nici nu mi se pare mult dacă e cât de cât fiabil.

      (Citează)

  9. As cumpara asa ceva pt caine . Am incercat Tintag si o alta solutie din UK dar nu sunt fiabile asa cum spunea Radu.

      (Citează)

  10. cainele are gps incorporat, ca si drona.
    ba voi sincer acum, ati pune trackere pe orice chestii inutile.

    sibarit:
    As cumpara asa ceva pt caine . Am incercat Tintag si o alta solutie din UK dar nu sunt fiabileasa cum spunea Radu.

      (Citează)

  11. Metode de tracking pentru o societate de oi uituce. Jenant

      (Citează)

    • pai daca asta e piata, ce vrei :))
      toti acum se descopera ca uita chestii, toti influencerii zic

        (Citează)

    • @Pmk: jenant până afli cât te costă o cheie auto sau până nu-ți mai găsește compania aeriană bagajul și calculezi cât te costă tot ce aveai în el. După care zici “mulțumesc, tehnologie, că faci viața ușoară”.

        (Citează)

  12. Au grăbit lansarea (la fel și la S21) ca să ”fure” startul celor de la Apple cu AirTags și ce să vezi:

    ”It’s not entirely clear why Samsung hasn’t adopted UWB for the SmartTags, because it is a feature built into newer Samsung smartphones, but Samsung does have plans for a UWB version called SmartTag+ later this year.”

      (Citează)

    • Apple ar fi trebuit să lanseze AirTags în octombrie/noiembrie, nu cred ca spera Samsung să poată fura ceva.

      Alea cu UWB încă nu contează, sunt prea puține telefoane cu așa ceva, adică Note20 și Samsung S21 Ultra. Apple are potențial mai mare pe UWB, au așa ceva de la iPhone 11 în telefoane.

        (Citează)

  13. 1. Presupun că depinzi de utilizatorii de telefoane să aibă activă funcția bluetooth tot timpul, altfel nu au cum recepționa semnalul de la tag, deci deja s-a redus mult baza de telefoane care pot recepționa și transmite semnalul ăla spre servere. Doar cei cu smartwatch și smartband țin activ de nevoie, restul oamenilor închid BT pt că e consumator inutil de baterie.
    2. Eu l-aș pune în mașină când merg in Bulgaria gen, ascuns bine de tot, dacă fură mașina cresc șansele să găsesc măcar o aripă pe undeva aruncată 😄

      (Citează)

  14. eu nu am pierdut, niciodata, nimic, dar stiu oameni care pierd ceva saptamanal. deci probabil e o problema, cumva, undeva !! :))

      (Citează)

  15. Ovidiu:
    Dronele astea nu ar trebui să aibă GPS încorporat ?!

    Ba da dar cand pica din cer si pierzi conexiunea dintre drona si telecomanda decine inutil gps ul

      (Citează)

  16. dam167:
    Ideile nu se vând/cumpără. Patentele și produsele finite cu potențial sunt complet altceva.

    ai dreptate, aici a fost furt pe fata :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus