un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La GRABit: sandviș cu pastramă de vită ca în New York

11 Jan 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

33 comentarii

Poate vă mai amintiți un articol de-ale mele despre sandvișul cu vită mâncat la Katz Delicatessen din New York. Katz este un local cu o tradiție de vreo 100 de ani, unde se stă chiar și două ore la coadă pentru a intra, iar cel mai cunoscut produs al lor este sandvișul cu pastramă de vită, un munte de carne gustoasă, foarte moale, servit simplu cu pâine de secară și muștar.

Și au și alte chestii bune acolo, iar Katz este mereu pe lista de “localuri unde să mănânci în New York”.

A apărut un astfel de local și în București. Se numește GRABit Pastrami Bar și se află în rondul de la Kogălniceanu, adresa exactă Calea Plevnei 5-7. Am aflat de el dintr-o reclamă pe Instagram și două zile mai târziu eram acolo. Reclamele mai și vând.

Eu am luat sandvișul Classic și am vrut extra carne. Matilda a luat un Reuben, care are în plus varză murată și brânză. Mi-a plăcut mai mult al ei, probabil în viitor din acesta voi lua. Mergeți la GRABit dacă ați mâncat astfel de sandvișuri în străinătate și vreți și aici unul sau dacă pur și simplu vreți să mâncați ceva inedit, că nu cred că există altceva similar în București.

I-am întrebat cu fac vita. Afumată cu lemn de fag pentru multă vreme, condimentată, apoi gătită sub presiune multe ore până devine atât de moale că se rupe imediat.

Iată și clipul de la Katz NY, în caz că nu l-ați văzut. The good old days of traveling:

GRABit se găsește în Calea Plevnei 5-7, pe colț la rondul de la Kogălniceanu. Orar Luni-Duminică 12-19, livrează prin Bolt și Tazz.

    33 comentarii

  1. Tocmai am încercat și eu dar nu pot spune ca m-a convins. Carnea e buna și se simte gustul afumat însă per total sandvișul pare cam gras. Posibil sa fie de la sosul de brânză.

      (Citează)

  2. Daca ajungi prin Sibiu, iti recomand Sandwich Pub. Au aceeasi metoda de preparare.

      (Citează)

  3. 29 de lei senvisul simplu, ai cerut pastrama extra, ti-a mai luat 8 lei. Numai sendvisul a facut 37 de lei. Cu ce-o mai fi fost pe langa, probabil a depasit 60 de lei / persoana. Si asta pentru o masa care te tine 3 ore maxim, apoi ti se face iar foame.

      (Citează)

    • De ce mi s-ar face foame după 3 ore? E un sandviș cu o grămadă de carne.

      Și nu-l mănânc musai pentru că trebuie să bag la maț. Îl mănânc pentru că este bun la gust și ceva la care ajung foarte rar.

      Dacă m-ar interesa raportul de mâncare per leu, m-aș duce la supermarket.

        (Citează)

  4. Nu era mai bine daca ar fi bagat merdenele la 2 lei bucata? :)

    Kopa_Kopan:
    29 de lei senvisul simplu, ai cerut pastrama extra, ti-a mai luat 8 lei. Numai sendvisul a facut 37 de lei. Cu ce-o mai fi fost pe langa, probabil a depasit 60 de lei / persoana. Si asta pentru o masa care te tine 3 ore maxim, apoi ti se face iar foame.

      (Citează)

    • Mult mai bine. Eu ultima dată am dat 3.5 lei pe o merdenea (cu carne, ce-i drept), se poate la 2 lei?! Ce țeapă am luat!

        (Citează)

  5. Serios, pe tine cele minim 1000 de calorii ale uni sw din ala te tin 3 ore maxim? :-)

      (Citează)

  6. 29 de lei paine cu mustar si pastrama
    Dar te simti ca la Katz…

      (Citează)

  7. No hashtag?

      (Citează)

  8. si Beigel Bake de pe Brick Lane in Londra trebuie incercat. Si e si mai ieftin ca la GRABit ca nah, Londra nu e Bucuresti…

      (Citează)

    • Cât e? Că în Borough Market nu scăpam sub 8 lire per sandviș, dacă țin bine minte.

        (Citează)

    • £4.1 pentru beigel si 4.6 pentru sandwich. E intr-adevar e un pret mic pentru Londra, si au doar take-away (deci mananci pe strada sau acasa), iar locul e foarte auster. Dar e institutie in Londra, cum Katz e in NY, cu coada la orice ora din zi. Si comparabil – pentru papilele mele – cu Katz, desi cu mai putina carne. Oricum, bine de stiut ca exista acum optiuni si in Bucuresti.

        (Citează)

  9. Arata bine.
    Cu siguranta o sa incerc.
    Dar pina la urma e tot un fel de shaorma dar care o sa se verse pe toate partile…
    Sper sa fie bun.

      (Citează)

  10. 19 lei un hotdog? la ikea e cu mult mai ieftin si poate mai bun, ca e suedez!

      (Citează)

  11. Mi se pare tare haios cum, de fiecare data cand Radu incearca ceva de mancare si da si pretul, se gasesti multi oameni sa comenteze legat de pret. De data asta, Radu a incercat un sandvis cu pastrama care costa vreo 30 lei. Daca bucata aia de carne era servita pe post de friptura si nu bagata intr-un sandvis, nu mai avea nimeni nimic de comentat :)) Sau daca in loc de doua felii de paine era pusa intr-o chifla si i se zicea burger, iar nu mai era scumpa, dar pentru ca ii zice sandvis, n-are cum sa coste mai multe de 5 lei, ca deh, e paine cu mezel…
    O sa las aici pentru toata lumea, in caz ca se mai intreaba cineva de preturile unui restaurant: marja de profit a unui restaurant e de vreo 10%, in cazuri ultra exceptionale ajunge pe la 20%, iar cele sezoniere (ex. cele de la mare) au in general cam 30%, ca sa acopere lunile in care sunt inchise. Iar astea sunt datele pentru perioade normale, ca in vremea Covidului sunt convinsa ca majoritatea au fost nevoiti sa vina cu bani de acasa.
    Ca sa traduc cifrele astea in exemplul lui Radu, inseamna ca practic daca sandvisul ala ar fi fost mai ieftin cu 10%, probabil proprietarul nu mai facea niciun profit, iar daca le dadea mai ieftin, iesea pe pierdere.

      (Citează)

    • +1

        (Citează)

    • S-a dat aia cu felul doi? Daca nu: “iti luai 3 feluri doi de banii astis”

        (Citează)

    • Spune-le asta cu marja de adaos celor de la restaurantele din Mamaia si or să moară de rîs, că nu vor să ajungă peste iarnă la sapă de lemn…

        (Citează)

    • irelevant A.
      in conceptia ta, si daca ar cere 100 lei pe 100g de carne ar fi ok, ca covid, ca costuri, ca curent.

        (Citează)

    • Marinel, legat de restaurantele din Mamaia, am zis deja ca au marja mai mare (gen 30%), pentru ca sunt inchise mai mult de jumatate de an si trebuie sa recupereze in lunile in care sunt deschise.

      Bogdan, nu inteleg de ce zici ca este irelevant, cand iti spun cu subiect si predicat ca, matematic, oamenii aia nu pot sa vanda mai ieftin de atat, ca fie nu mai fac profit, fie ies pe pierdere de-a dreptul. Exista fripturi care se vand cu 100lei/100grame in restaurante, pentru ca exista fripturi pe care le cumperi de la macelarie cu peste 100lei/bucata (cea maturata, spre exemplu).

      Ca idee, intr-un restaurant materia prima e undeva pe la 30% din totalul costurilor, deci e absolut normal ca pe tine acasa sa te coste mult mai putin. Chiria, amenajarile, utilitatile, salariile personalului, taxele, toate astea costa cel putin dublu fata de materia prime. Din pacate insa, costurile astea nu sunt transparente, tu nu ai de unde sa stii cat il costa pe patron sa inchireze 100mp de spatiu comercial in centrul Bucurestiului, cate zeci (uneori sute) de mii de euro a bagat in amenajarea restaurantului sau cu cat plateste un bucatar sef, si de asta ti se pare ca preturile sunt umflate.

        (Citează)

    • Ce enervante sunt discutiile astea in care cineva incearca sa explice cat de mari sunt costurile restaurantelor, teraselor sau a oricarei afaceri in general.

      @A., pretul corect pentru un produs este dat de raportul dintre cerere si oferta. Daca tu ai un produs foarte bun, care nu se mai gaseste nicaieri, poti sa pui un pret foarte mare.
      In schimb daca produsul tau este de o calitate scazuta (sau se gaseste peste tot la preturi mai mici), nu ma intereseaza deloc ce costuri ai. Poti si sa mergi pe minus, este alegerea ta.
      Revenind la produsele celor de la GRABit, pretul este destul de mare pentru un sandvis. Dar tinand cont ca o carne de vita de calitate este intotdeauna destul de scumpa, probabil ca pretul este corect pentru ce ofera.

        (Citează)

  12. Am luat undeva la inceputul prin decembrie de la ei. Pastrama buna, hot dogul o dezamagire crunta, mic, fara gust, sos insuficient. Ambele aveau painea veche, in conditiile in care era o seara de weekend (nu mai stiu daca sambata sau duminica)
    E o patiserie dupa colt si un Mega in partea cealalta a pietei, daca ti-a expirat painea du-te frate si ia un covrig proaspat sau niste chifle de-alea congelate de 50 de bani, nu-mi da sa manac ciorapi.

      (Citează)

  13. Încearcă și The box (Porcobello și Vitello). Îi găsești în Kaufland Vitan, relativ aproape de tine.

      (Citează)

  14. Myr:
    Tocmai am încercat și eu dar nu pot spune ca m-a convins. Carnea e buna și se simte gustul afumat însă per total sandvișul pare cam gras. Posibil sa fie de la sosul de brânză.

    Sorin:
    Am luat undeva la inceputul prin decembrie de la ei. Pastrama buna, hot dogul o dezamagire crunta, mic, fara gust, sos insuficient. Ambele aveau painea veche, in conditiile in care era o seara de weekend (nu mai stiu daca sambata sau duminica)
    E o patiserie dupa colt si un Mega in partea cealalta a pietei, daca ti-a expirat painea du-te frate si ia un covrig proaspat sau niste chifle de-alea congelate de 50 de bani, nu-mi da sa manac ciorapi.

    Nu meriți pâine buna la 29 de lei

      (Citează)

  15. Merci mult Radu, de mult caut un loc care sa faca un reuben!
    Arata bine mancarea, urmeaza sa ved cum e la livrare, ca nu ma duc pana la Kogalniceanu pe vremea asta, oricum nu e loc de parcat.

    Nu inteleg comentariile despre pret. Sunt curios totusi cat ar trebui sa coste un sandwich care dupa cum arata, are undeva la 150g de vita in el, adica 5-8lei doar carnea, mai adaugi 1-2 lei cat te costa sa o afumi, paine, sos, legume, ajungi probabil undeva pe la 10-12 lei cost ingrediente. Adaugi salariile oamenilor alora care iti fac mancarea, chirie spatiu, amortizat investitie, impozite si macar 3-5 lei profit si eu zic ca e un pret rezonabil.

    Nu iti permiti, nicio problema, exista ingrediente la supermarket si iti faci mancare singur, mai ieftin. Eu unul chiar sunt invidios pe cine are afumatoare acasa sa faca pastrama in stilul asta.

      (Citează)

  16. la radu nu i se parea mult nici cand dadea 50 lei pe un burger, FARA CARTOFI.

    Kopa_Kopan:
    29 de lei senvisul simplu, ai cerut pastrama extra, ti-a mai luat 8 lei. Numai sendvisul a facut 37 de lei. Cu ce-o mai fi fost pe langa, probabil a depasit 60 de lei / persoana. Si asta pentru o masa care te tine 3 ore maxim, apoi ti se face iar foame.

      (Citează)

  17. Poti incerca si Foa’s pastrami de la Stradale, este similar

      (Citează)

  18. @Ali, preturile, spuse de tine erau cu ceva vreme in urma. Acum sunt mai mari, plus ca nu poti compara bagel cu sandwich. (Acum pt un sandwich platesti 6,70 si pare mai mic ca cel din Bucuresti, orice extra te costa in plus). Dar cand voi merge in tara voi incerca si ce vand Grabit si ma voi lamuri.

    £4.1 pentru beigel si 4.6 pentru sandwich. E intr-adevar e un pret mic pentru Londra, si au doar take-away (deci mananci pe strada sau acasa), iar locul e foarte auster. Dar e institutie in Londra, cum Katz e in NY, cu coada la orice ora din zi. Si comparabil – pentru papilele mele – cu Katz, desi cu mai putina carne. Oricum, bine de stiut ca exista acum optiuni si in Bucuresti.

      (Citează)

  19. Am fost aseara si am luat doua sanwisch-uri: un Reuben, un Cheesesteak si o salata coleslaw. Am vrut sosul de branza separat, nefiind intotdeauna pe gustul nostru atunci cand am mancat.
    Salata coleslaw a fost foarte buna.
    Painea cu maia a fost foarte buna, proaspata.
    Caarnea a fost excelenta: suculenta, suficient de aromata, sarata, gatita perfect.
    Sosul de la Reuben, pentru mine, a fost prea picant, insa l-am putut manca.
    Castravetii in saramura au fost si ei buni si sunt bineveniti langa sandwisch.
    Cantitatile normale, fara chestii suplimentare adaugate, sunt suficiente ca proportie.
    Totusi, daca iti este foame, mai trebuie ceva pe langa (cartofi sau legume) sau inca un sandwish.
    In ceea ce priveste sosul de branza, noua nu ne-a placut, asa ca ne-am felicitat ca am ales sa il luam separat.
    Per total, a fost o experienta buna pe care as repeta-o oricand.

    Multumesc pentru recomandare! Eram cu articolul deschis cand am ajuns la ei si ne-au intrebat daca stim de ei de la tine.

      (Citează)

  20. @Nwradu Cum ți s-a părut în comparație cu Katz? Sau cu alte locuri unde poate ai mai încercat?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus