un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Xbox Series S a fost anunțată oficial la doar 300 de dolari (update: și Xbox Series X la 499)

9 Sep 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Acum două zile au apărut zvonuri că noua consolă Microsoft Xbox Series S va costa 299 de dolari, iar o zi mai târziu Microsoft a confirmat acest zvon, prezentând oficial consola la acest preț.

Seria S este varianta mai mică și mai puțin performantă a Seriei X, care e consola Xbox principală a generației noi. Despre Xbox Series X încă n-au anunțat nimic oficial, daaaaar aceleași zvonuri despre seria S spuneau că seria X va costa 499 dolari în SUA și că va fi lansată pe 10 noiembrie, așa că probabil și aceste zvonuri se vor dovedi adevărate.

Update: acum 17 minute au anunțat și seria X la 499 dolari, lansare 10 noiembrie.

OK, Xbox seria S. Microsoft spune că este cu 60% mai mică decât seria X ca dimensiuni, că va avea un SSD foarte rapid în interior și că hardware-ul va oferi performantă suficientă pentru gaming 1440p până la 120 fps. Compatibilitatea cu jocurile și ecranele 4K va fi disponibilă prin upscaling. Consola nu are nici unitate optică, un alt motiv pentru care este ieftină.

Mie asta îmi spune că Xbox Series S este o consolă gândită mai degrabă pentru gaming Full HD cu grafică bună, din moment ce va avea suport pentru DirectX Ray Tracing. E un fel de soluție de buget redus sau pentru casual gaming și e mișto din acest motiv, având în vedere că 300 de dolari (plus taxe) este un preț foarte bun în SUA, iar împreună cu un abonament Xbox Game Pass lunar va da acces la sute de jocuri noi și vechi.

OK, poate că nu vei juca noul Halo 6 sau viitorul FIFA la 4K, dar îl vei juca la Full HD. Și va funcționa și în multiplayer. Cred că Microsoft a impus acum un prag de preț foarte mic pentru Sony. Dacă vă amintiți din știrile anterioare, și PS5 va fi disponibilă în două variante, cu și fără unitate optică, dar lumea se așteaptă la prețuri de genul 449 și 499 de dolari pentru cele două console. Microsoft, cu acest 299 dolari, setează o limită joasă pentru accesul la noua generația de console.

Într-un fel, de asta avem un fel de “război rece” între Microsoft și Sony în domeniul consolelor. Ambele ar trebui să intre la vânzare în noiembrie, adică în două luni, și de obicei prețurile și alte detalii erau anunțate cu mult timp înainte de acest moment. Ambele companii joacă chicken și vor ca cealaltă să anunțe prețul, probabil pentru a se poziționa similar sau cu 20 de dolari mai jos.

Singura chestie care mă deranjează este că Xbox Series S este deosebit de urâtă. Arată ca un ventilator portabil sau un uscător de rufe. Nu înțeleg de ce nu o fac cu totul neagră, ca să nu mai iasă așa în evidență acea grilă rotundă.

În caz că vă întrebați, banii mei sunt în continuare pe Playstation 5. Playstation are suport oficial pentru România, prezență în țară, oferte la jocuri și restul serviciilor uzuale, în timp ce Xbox nu este prezent oficial în România și trebuie utilizate diverse artificii pentru a te bucura de toate beneficiile consolei. Nu ar fi asta cel mai mare dezavantaj, însă.

Mai degrabă, Playstation pare să aibă o serie de jocuri exclusive mai interesante pe ecosistemul lor, în timp ce cele de Xbox au obiceiul de a ajunge mai devreme sau mai târziu pe PC, mai ales cu noile servicii de cloud gaming pe care le introduce Microsoft. Altfel spus, chiar dacă vreau să văd povestea din Halo dusă la capăt, sunt sigur că o voi vedea și dacă nu cumpăr un Xbox.

    12 comentarii

  1. “Consola nu are nici unitate optică, un alt motiv pentru care este ieftină.”

    Nu cred ca lipsa fizica a unitatii optice face pretul sa scada. Unitatea in sine costa vreo 10-15 dolari. Cred ca e mai ieftina consola deoarece te forteaza sa cumperi jocuri doar din store-ul lor, si practic o data cumparat jocul nu poti sa-l vinzi, cum ai face cu un disc.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      09/09/2020 la 6:23 PM

      Înainte de actualul PS4 am avut un XBOX 360. Îmi amintesc că puteai da un joc digital unui alt cont de XBOX, dacă dețineai jocul de 6 luni, parcă. Acum nu mai e așa?

        (Citează)

  2. Foarte bun pretul. La ce hardware au, ma asteptam sa fie mai scumpe. Eu raman in continuare pe Xbox. Gamepass-ul si compatibilitatea totala cu jocurile si si gamepad-urile de Xbox One sunt factorii cei mai importanti.

    Sony a avut intr-adevar exclusive superioare, dar nimic nu garanteaza ca si in generatia urmatoare va fi la fel, mai ales daca tinem cont de ce investitii a facut Microsoft in achizitia de studiouri de vreo 2 ani incoace. Output-ul va trebui sa se vada in curand. Apropo, nici Sony nu are vreun killer app anuntat in viitorul apropiat, deci la iarna cel mai mult va conta ce consola ruleaza mai bine Cyberpunk 2077, si conform specificatiilor, Series X e favorit clar.

    Daca chair ar fi sa iau PS5, l-as lua cand apare urmatorul God of War sau Horizon Zero Dawn, cu review-uri la fel de bune ca si precedentele.

      (Citează)

  3. Alin:
    Ai contul de xbox pe Romania?

    Nu. Ca tot romanul, am contul pe UK si cumpar direct din store-ul lor, folosind Paypal.

      (Citează)

    • Exact. Eu o vad ca o lipsa de respect/interes din partea lor, asa ca am trecut la ps dupa mult timp de xbox.

        (Citează)

    • Fiecare decide, dar pentru mine e a fost un inconvenient minor (o setare pe care am facut-o o singura data acum 8 ani), compensat din plin de calitatea serviciilor si de valoarea pe care o ofera Game Pass.

        (Citează)

  4. pacat ca la noi nu se poarta cu boicot, si se merge pe ‘lasa ca fac eu smechereala cu cont pe uk’, si apoi vine MS si zice aaaaa paai da, ca uk e piata mare, nu saracii aia din romania.

      (Citează)

    • MS vede in timp real cate xboxuri se conecteaza cu IP de Romania, n-ar trebui sa conteze unde a fost facut contul acum cine stie cati ani. Dar probabil chiar suntem o piata mica.

        (Citează)

  5. Xbox Game Pass o sa vina cu acces la EA Play la pachet, so the deal sweetens :)

      (Citează)

  6. Eu am cont pe xbox facut pe anglia si nu m-a deranjat niciodata cu nimic, store-ul accepta plati cu carduri din romania si preturile sunt atat de mici uneori la jocuri si abonamente ca nu-ti vine sa crezi, pentru cei care nu s-au decis ce consola sa cumpere eu recomand xbox, e superior din toate punctele de vedere, iar abonamentul game pass e chiar extraordinar, playstation se merita doar pentru cateva jocuri exclusive care personal nu m-au interesat niciodata

      (Citează)

  7. De ce UK și nu SUA?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus