un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sony va lansa două console PlayStation 5 și ne-a arătat design-ul acestora

12 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Cei de la PlayStation dau treptat informațiile despre PS5, că este cea mai mare lansare din ultimii ani pentru ei. Ieri ne-au prezentat cum vor arăta noile console PS5, dar nu și prețul sau specificațiile tehnice detaliate (really detaliate, că acum câteva luni au dat informații sumare despre ele).

Consola arată ca mai jos. O zonă centrală neagră cu două “aripi” albe. Mă așteptam la acest design de când am văzut noul controller de PS5, care-i tot alb cu negru. Nu știu cum se numește această linie de design, dar îmi inspiră un look futurist, zici că-i consola unui Stormtrooper din Star Wars. Are tot felul de forme rotunjite, iar LED-uri albastre discrete îi asigură un iluminat de contur atunci când este pornită.

Interesant este că Sony va lansa două ediții de PlayStation 5:

  • cea normală, cu unitate de disc Blu-ray Ultra HD
  • Digital Edition, fără unitate de disc, dar cu același hardware intern.

Aș putea paria că peste câțiva ani vor păstra la vânzare doar ediția digitală, că spre asta se îndreaptă piața. Am cumpărat și eu pe PS4 câteva jocuri pe disc, dar majoritatea le-au cumpărat digital, unde găsești mai repede oferte și de unde poți trage rapid jocurile oferite gratuit în PS Plus, de exemplu.

Pe termen lung, cutiile de jocuri vor deveni medialess, cum se întâmplă acum cu Windows sau Office. Primești cutia ca să o dai cadou cuiva, dar înăuntru va fi doar un cod de activare a download-ului digital. Și sigur că unii vor spune „dar eu folosesc consola ca să mă uit la filme pe Blu-ray”, dar cât de mulți mai fac asta?

Rămâne de văzut care va fi diferența de preț, dar în acest moment sunt convins că îmi voi cumpăra ediția Digitală. Zvonurile sunt că prețurile vor fi în jur de 500 de euro la lansare; poate 450 euro, poate 500, pe acolo.

Veți cumpăra un PS5 imediat după lansare?

Loading ... Loading ...

Din ce se vede în fotografii, consola poate sta vertical sau orizontal pe masă, dar mereu cu ajutorul unui stand care probabil va fi inclus în pachet.

Tot acum, cei de la PlayStation au prezentat și o serie de accesorii ce vor fi disponibile:

  • stand pentru încărcarea simultană a două controllere
  • căștile Pulse 3D Wireless
  • webcam HD
  • telecomandă Media Remote

Ultimele două se pare că vor lucra bine împreună și pentru streaming de jocuri pe net.

Spuneam că n-au anunțat specificațiile tehnice detaliate, deși știm că va avea un SSD rapid, procesor AMD pe arhitectură Zen2 și grafică Radeon custom-made cu suport 4K la 120 Hz. Reiau o idee de acum câteva luni: n-ar trebui să conteze acestea. Când cumperi o consolă, ai garanția că orice joc pentru acea consolă va rula în condiții bune și deci nu-ți mai pasă ce are sub capotă (decât ca fapt diverse). N-au anunțat nici prețul pentru că Microsoft încă nu l-a anunțat pe cel pentru Xbox Series X, iar Sony și Microsoft așteaptă ca celălalt să spună primul un preț pentru ca a doua companie să dea cu 50 de dolari mai jos.

sursa: blogul PlayStation.

    25 comentarii

  1. Foarte interesanta, desi prea tehnica, prezentarea de acum 2 luni despre arhitectura consolei.

    https://youtu.be/ph8LyNIT9sg
    Jocurile prezentate aseara nu cred ca exploateaza prea tare noile capabilitati.
    Pt mine a fost interesant Gran Turismo 7 si GTA 6.
    Pt mine Gran Turismo Sport a fost o dezamagire ca senzatie (incomparabil cu Asseto Corsa)

    Am ramas fermecat de DriveClub, un joc care se compara ca grafica cu ce am vazut aseara in demo-ul GT7.

    Ma astept ca peste 3-4 ani sa apara jocuri cu adevarat dezvoltate pe arhitectura ps5.

    Pretul o sa fie mare fata de ps4. Peste 500€. Probabil sub 3000 la noi.

      (Citează)

  2. Arata foarte bine Consola si sunt sigur ca se va vinde foarte bine indiferent de cat va costa la lansare. Personal nu ma voi grabi cu achizitia. Dupa cum ne invata istoria lansarea va veni si cu ceva bug uri care se vor descoperi si remedia pe parcurs.Probabil ca si pretul va mai scadea la 6 luni dupa lansare.

      (Citează)

  3. “Aș putea paria că peste câțiva ani vor păstra la vânzare doar ediția digitală, că spre asta se îndreaptă piața. Am cumpărat și eu pe PS4 câteva jocuri pe disc, dar majoritatea le-au cumpărat digital, unde găsești mai repede oferte și de unde poți trage rapid jocurile oferite gratuit în PS Plus, de exemplu.”

    Daca spre asta se indreapta atunci ar trebui sa se faciliteze schimbul de jocuri digitale sau vanzarea lor.
    Eu unul momenta prefer varianta disc pentru ca pot face schimb cu alte titluri.

      (Citează)

  4. Vali Cristian Iovu

    12/06/2020 la 10:58 AM

    Nush dacă și alții mai sunt în aceiași situație ca mine,însă eu mă folosesc de jocurile pe disc pentru a le da la schimb pe alte jocuri de la alți jucători de consolă.
    De exemplu am prins GOD OF WAR în altex la 80 de lei,l am jucat și pe urmă l am dat la schimb pe un SPIDERMAN.După ce o să joc și SPIDERMAN probabil o să îl dau la schimb pe altceva.
    Mnah,în format fizic te avantajează că poți juca jocul iar pe urmă să îl dai mai departe pe altceva și nu trebuie să plătești 3 jocuri când poți plăti doar unul.
    Bănuiesc că sunt păreri pro și contra ,dar cum trăim în România și salariul minim nu e așa grozav nu cred că își permite toată lumea să dea câte 250 de lei pe fiecare joc nou lansat.

      (Citează)

    • Când vine vorba de preț e mai complicat. Nu numai în la noi sunt percepute ca scumpe jocurile, mai ales pentru că sunt multe și nu te țin mult, ca să zic așa. Pentru noi e mult 250, pentru alții e mult 750, că vor 3. Părerea mea e că jocurile (în general, nu doar pe console) ar trebui să fie semnificativ mai scumpe, dar să fie mult mai bune, doar că totul merge pe volum. Alții aleg să coboare prețul dar să vină cu DLC-uri ulterior, și e mai trist când îți dai seama după doar 1 an că jocul cumpărat inițial e degeaba față de versiunea completă.

      Cred că vom ajunge la abonamente, pentru că nu merge așa.

        (Citează)

  5. Arata misto de tot, probabil Digital Edition va fi baza vanzarilor.
    Aspect de stormtrooper a avut Asus la PC-urile Rog Strix acum cativa ani:
    https://edgeup.asus.com/2017/rog-strix-gd30-customizable-gaming-desktop-off-shelf/

      (Citează)

  6. Îți pasă de ce are sub capotă dacă te pricepi, pentru că poți să vezi care jocuri au o calitate mai slabă față de variante de PC. Dar majoritatea oamenilor (inclusiv eu) nu se gândesc la asta. E un mod de a-ți da seama ce poate face consola și ce nu.

      (Citează)

  7. Și sigur că unii vor spune „dar eu folosesc consola ca să mă uit la filme pe Blu-ray”, dar cât de mulți mai fac asta?

    Exista un singur avantaj aici. Din cand in cand mai gasesti oferte de jocuri, de obicei vechi, “la kil'” prin marketuri. Le poti cumpara pe alea si le joci. Altfel, pe store se pastreaza o anumita linie de preturi si cel mai important biblioteca de titluri e relativ limitata la chestii care nu pot avea preturi de junk. Sau asta am observat eu la xbox, nu stiu exact cum e la PS. Cred ca doar pe Steam mai gasesti genul de oferte, dar nu stiu exact cum e cu steam pe console. Adica daca exista asa ceva.
    Astia iti dau acces la jocuri “junk” moka, doar daca le cumperi game pass-urile ( sub diverse nume). Adica pe principiul abonament. Si cam acolo te atrage si versiunea “editia digitala” ( de parca alea cu blue ray sunt analogice)

    Altfel – copiii au xbox digital edition – e ok. Nimeni n-are nevoie de “mii de jocuri” si de optiuni , e o iluzie.
    E chestia aia cu “daar stai, filme pe disk”. Realitatea e ca nu mai am un calculator cu unitate de disk de vreo 5 ani si nici nu am avut vreodata unitate media de TV gen DVD PLayer sau ceva.
    Am o unitate externa cumparata acum 2 ani, c blue ray writer, cumparata in ideea in care “daca am ceva disk si trebuie sa il accesez” si sa imi transcriu niste CD-uri si DVD-uri vechi pe Blue Ray. Atata am carat-o dupa mine ca s-a stricat, cred, daca o fi mers vreodata. Am incercat acum 3 saptamani sa faca asta si nu citeste, nu scrie.
    Habar n-am ce e cu ea, am descoperit ca nici nu imi pasa prea tare.
    Deci, da, cam asta e directia, nu cred ca sufera prea multa lume dupa disparitia casetofoanelor.

      (Citează)

  8. Ca regulă nu ar trebui sărit pe el imediat după lansare.
    Întotdeauna au apărut ediții ulterioare cu mici tweak-uri tehnice importante – a se vedea doar cea mai recentă – problema zgomotului de cooler la PS4 pro, rezolvată abia cu CUH7216b

      (Citează)

  9. Daca va avea backwards compatibility cu PS4 (si aici nu au clarificat 100% conditiile), vei vrea varianta cu disc, ca sa poti juca jocurile vechi. Cea fara disc o vad mai mult pentru useri noi. Ramane de vazut care va fi diferenta de pret intre cele doua.

    Legat de design, mie nu imi place. Prea multe muchii si suprafete inutile, care doar vor aduna praful mai usor si vor face dificila manevrarea.

      (Citează)

  10. Dan:

    Daca spre asta se indreapta atunci ar trebui sa se faciliteze schimbul de jocuri digitale sau vanzarea lor.
    Eu unul momenta prefer varianta disc pentru ca pot face schimb cu alte titluri.

    Yeah, right… Ia zi, pe Steam cum faci schimb de jocuri digitale?

    Altfel, mi se pare funny cum lumea priveste intr-o lumina pozitiva shiftul asta spre digital atunci cand e vorba de Sony, dar cand Microsoft au incercat sa il faca in 2013 cu Xbox One, backlash-ul a fost atat de mare incat au trebuit sa renunte total la idee.

      (Citează)

  11. Cătălin Tănase

    12/06/2020 la 2:01 PM

    Eu o să iau versiunea cu disc, chiar daca marea majoritate a titlurilor pe care le dețin sunt digitale.

    Evident, depinde și de preț

      (Citează)

  12. Altfel, mi se pare funny cum lumea priveste intr-o lumina pozitiva shiftul asta spre digital atunci cand e vorba de Sony, dar cand Microsoft au incercat sa il faca in 2013 cu Xbox One, backlash-ul a fost atat de mare incat au trebuit sa renunte total la idee.

    Pentru ca cineva a fost criticat ca a facut o schimbare in 2013 nu inseamna ca in 2020 nu e ok. E vorba de timing. Eu unul nu mai am unitate optica de 7-8 ani si nu-i simt lipsa. Acum nu mai are aproape nimeni, dar atunci eram printre putinii fara.

      (Citează)

  13. La pc nu mai am drive optic de peste 7 ani si nu am simtit niciodata lipsa.
    La Ps4.. situatia e altfel.. iau un joc, il termin si apoi dau discul altuia, luand ceva la schimb.
    Nu le colectionez, nu am placerea asta.

    Daca se va putea face trade de coduri pt editiile digitale, sure, np.

    Pana acum, pt mine, avantaj, editia cu drive optic

      (Citează)

  14. Am 2 console pt copii, toate jocurile le-am cumpărat în format digital ca sa cumpăr doar un joc, nu 2 discuri pt fiecare copil. Sper ca varianta fără Blu-ray sa fie mai ieftină.

      (Citează)

  15. Cătălin Tănase:
    De acord cu tine cu privire la Drive Club. E jocul cu care mi-am luat consola. Și acum mi se pare ca are o grafică excepțională!

    Păcat că a falimentat casa de producție

    Si ca gaming era fun. Simplificat comportamentul masinii dar nu l as numi arcade

      (Citează)

  16. Și eu prefer jocurile pe disc. Eu am cumpărat foarte multe pentru PS3 în timp, multe la preț foarte mic. Am sărit peste PS4. Nu prea cred că o dată ce una dintre companii va anunța prețul (cred că Microsoft va face primul pas), cealaltă va anunța un preț cu 50 Eur/USD mai mic. Sony a spus că prețul pentru PS5 va fi competitiv. Eu sunt sigur că vreau PS5 mai ales pentru că voi putea cumpăra jocuri de PS4 pe care le-am ratat (sunt câteva). Haideți să venim cu pronosticuri. Personal cred că cel mai mic va fi 500 EUR/USD, dar și că cel mai mare va fi pe la 700 EUR/USD. Însă nu cumpăr PS5 fără un joc.

    Legat de tendință, dacă vor să impună consola fără disc, trebuie să permită schimbul de jocuri digitale.

      (Citează)

  17. Specificatiile tehnice sunt destul de concrete si publice deja, atat pentru PS5 cat si pentru Xbox Series X. Ambele au la baza un CPU bazat pe arhitectura Zen2 (dupa configuratia 8C/16T cu frecventa de pana in 3.5 pare un 3700 castrat) si GPU bazat pe arhitectura viitoarelor GPU-uri AMD (RDNA2), dar la performanta teoretica de 10 TFlops, duce undeva pe la nivelul unui 5700XT (sau RTX2070), deci probabil va fi ceva asemanator 6600/6700 sau cum vor numi AMD generatia ce va fi lansata in toamna.
    Iar despre 4K 120Hz, alea sunt speculatii pe baza conectorului HDMI 2.1, pana acum doar Assassin’s Creed Valhalla a fost facut public la ce frecventa va rula ca 4K si aia e majesticul 30FPS, si asta pe XSX, care din punct de vedere hardware, e superior.

    Ce e interesant la generatia asta de console, e arhitectura mult mai apropiata de un PC standard, renuntand atat Sony cat si MS la arhitecturi dedicate pentru consolele lor precum a fost in generatiile anterioare. Teoretic, asta inseamna jocuri mai usor de portat intre console si PC, iar MS au si anuntat ca scopul lor generatia asta e sa ofere o platforma comuna pentru jocurile XSX – PC si compatibilitate sporita pentru jocurile de pe generatiile trecute de Xbox. Sony, fiind Sony, tot cu exclusivitatile alea mai meh dar ridicate pana la cer de fanii Sony promoveaza.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus