un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Takeaway cumpără Grubhub și devine cea mai mare companie de livrare de mâncare

12 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Takeaway, care activează și în România, a anunțat că va cumpăra rivalul Grubhub pentru 7,3 miliarde de dolari. Noua companie va fi cea mai mare din afara Chinei în domeniul serviciilor de livrare de mâncare la domiciliu.

Mi se pare că anii recenți au arătat dezvoltarea fantastică a acestor două tipuri de servicii: ride-sharing și livrare de mâncare, cele două mergând cumva mână în mână pe ideea comună de șoferi ce acceptă să transporte ceva de la A la B.

Cu toate acestea, iată un element de reținut pentru cei ce cred că succesul vine peste noapte: Takeaway.com a fost înființată în anul 2000, în Olanda. A crescut treptat în țările vestice, a cumpărat diverse alte companii (precum Oliviera de la noi) și în 2019 a preluat un rival mare numit Just Eat. Noua companie, Just Eat Takeaway.com, este mai degrabă cunoscută ca Just Eat în vest.

Abia în ultimii ani eu simt că aceste servicii au prins de fapt pe piață, până acum funcționând un model ceva mai tradițional în care direct restaurantul îți oferea livrare (sau nu și nu mâncai de la ei). Uitați-vă la ce creștere anunță Takeaway în raportul oficial:

Acum cumpără Grubhub și astfel intră pe piața americană, unde se va lupta și cu Doordash și altele. În România acționează deja și se luptă cu Glovo, Foodpanda, Tazz și Bolt Food, sondaj aici.

Am auzit că la străini există tot felul de practici murdare în domeniu. De exemplu, Doordash lista în aplicația proprie și restaurante care nu erau oficial partenerii lor pentru a le forța astfel mâna ca să se înscrie în sistem. La noi, în România, bănuiesc că astfel de afaceri s-au păstrat la un nivel mai curat.

    5 comentarii

  1. Patronul unui restaurant chiar a facut bani comandandu-si propria pizza prin DoorDash https://www.bbc.com/news/technology-52724062

      (Citează)

  2. Cred ca si in Romania ar fi nevoie de ceva consolidari. Sunt prea multe.

      (Citează)

  3. Mai multe detalii despre strategia lor si de ce merge (vs Uber): https://editions.seedtable.com/just-eat-takeaway-grubhub/

      (Citează)

  4. concurenta este benefica doar cand nu exista intelegeri, tacite sau discutate.
    foodpanda este cel mai bun!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus