un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Microsoft a cumpărat Bethesda, un mare producător de jocuri

21 Sep 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Microsoft tocmai a anunțat că a cumpărat ZeniMax Media, compania care deține și Bethesda, pentru o sumă încă neprecizată. Grupul de companii cărora eu le zic acum Bethesda produce și distribuie jocuri și are peste 2.300 de angajați în lume.

Cred că este imposibil să fii gamer și să nu fi jucat ceva produs de Bethesda. Compania și-a început activitatea prin 1986, sunt vechi în domeniu cum ar veni, și iată titluri de-ale lor:

  • Fallout 3 și continuările, după ce au achiziționat de la Interplay drepturile privind seria de jocuri
  • Dishonored 1 și 2
  • Wolfenstein: The New Order (2014) și următoarele din serie
  • Doom, cele noi începând cu 2016.
  • The Elder Scrolls. Poate cea mai cunoscută serie a lor, Elder Scrolls a fost făcută de Bethesda încă de la primul titlu, iar în România cred că cele mai populare au fost Morrowind, Oblivion și Skyrim.

Deathloop și Ghostwire: Tokyo sunt două jocuri viitoare ce au fost prezentate pentru PlayStation și Xbox. Pe lângă acestea, Bethesda lucrează de ani mulți la Starfield, un RPG în scenariu SF, și apoi probabil va face încă un The Elder Scrolls. Nu există date de lansare stabilite.

Bethesda deține și id Software din 2009, compania care a produs de-a lungul timpului Doom, Quake și astfel de titluri FPS foarte cunoscute. Acum Microsoft le deține pe toate.

În caz că vă întrebați de unde vine numele Bethesda, este numele unui oraș din Maryland unde a fost înființată compania. Există multe orașe Bethesda în SUA și în restul lumii pentru că denumirea vine din Biblie, Betezda îi zicem noi în română, este scăldătoarea/fântâna unde Iisus ar fi vindecat un om bolnav.

Anyway, acum Microsoft deține unul dintre studiourile mari de jocuri. Mi se pare că asta arată o orientare clară a companiei către gaming. Acum vreo doi ani aș fi zis că Microsoft nu pare să mai depună efort în direcția Xbox, dar iată că îmi schimbă opinia. Vine pe piață cu seria X și seria S de console din noua generație, are acele servicii Xbox Game Pass ce includ o mulțime de jocuri disponibile pentru un abonament lunar și investește și în dezvoltarea Project xCloud pentru cloud gaming.

Acum pare și mai ciudat că a închis Mixer, serviciul de streaming de jocuri. Părea că ar fi mers mână în mână cu restul produselor Microsoft.

Așteptați-vă ca viitoarele titluri Bethesda să fie Xbox exclusive. Microsoft are destui bani, probabil va dezvolta jocuri doar pentru propriile platforme, adică Xbox și Windows.

    18 comentarii

  1. This is big. Tocmai ma gandeam sa trec la playstation, dar jocurile Bethesda sunt unul din motivele principale pentru care mi-am luat consola. Daca le fac exclusive, va trebui sa raman la XB, desi sunt foarte nemultumit de lipsa de suport in Romania.
    Sau poate totusi imi rup de la gura si imi fac PC-ul ala de gaming. Prefer sa le joc cu intarziere decat sa nu le joc din motive de exclusivitate.

      (Citează)

    • Păi astea din viitorul apropiat, Deathloop și Tokyo, nu sunt exclusive. Cred că abia în viitorul mai îndepărtat va fi făcută această schimbare, asta dacă nu cumva prin contract au cerut să producă și pentru PS5 în continuare.

      Până apar unele exclusive, o să coste 999 lei Xbox-ul nou.

        (Citează)

  2. Man, lasă whisky-urile de nșpe ani, prăjiturile delicioase și laptopurile cu luminițe hipnotizante și hai să vedem cum facem să jucăm și noi pe xCloud din România.

    Că zău, așa mă mănâncă degetele….

      (Citează)

    • N-ai șanse. Țară mică, puține carduri, pătrundere mică a serviciilor online, putere de cumpărare mică. De asta nu avem Xbox oficial, Google store, google assistant și atâtea alte servicii deja uzuale în alte țări.

        (Citează)

    • Aaaa, păi nu oficial…
      Așa, ca GamePass și Gold, pe lângă gard.

        (Citează)

  3. Cu o zi inainte sa dea drumul la precomenzile pentru noile console. Alpha move!

    Eu n-as fi totusi asa sigur ca o sa mearga pe exclusivitati. Sunt multi bani pe care i-ar putea lua de la userii Playstation si fara sa le vanda device-uri (care oricum se vand in pierdere). Vezi cazul Minecraft.

      (Citează)

  4. Cu aproape 20 de ani întârziere Microsoft și-a dat seama că are nevoie de jocuri exclusive pentru a face succes cu consola lor.

      (Citează)

  5. Shit. Eu nu pot sa ma acomodez cu Xbox absolut deloc, cred ca o sa raman la PlayStation pe viata.
    Sper sa nu faca noul Elder Scrolls exclusiv pe Xbox.
    PC cu windows am, un sistem destul de baban, dar nu ma pot acomoda cu tastatura si mouse-ul, neam :))

    Ar fi un mare “dick move”, sa faca chestia asta, desi, cum a zis cineva mai sus, ar putea sa ia bani frumosi de la toata lumea, lasandu-le la liber. Dar ii cred in stare sa loveasca in Sony, pentru ca muuuulti suntem cei care asteptam Elder Scrolls 6, iar ei au avantajul ca detin si Windows, deci ii cam doare in fund de mana de oameni cu PS, mai ales ca multi au si un PC cu Windows, deci, din fanii aia de pe PS, tot ar atrage un procent serios, care sa joace pe PC. De exemplu eu, as face un efort de acomodare, pana la urma, daca tot am PC, la cat de disperata sunt dupa Elder Scrolls, daca ar fi exclusiv PC si Xbox.

      (Citează)

    • Cu ce anume nu te poti acomoda? Controllerul de Xbox e mult mai ergonomic, ecosistemul in special pe partea de servicii si online e mult peste ce are PS-ul.

      Altfel, dick move? Adica exact ce-a facut mereu Sony, tinand francizele lor sub lacat si intretinand cu aroganta acea narativa legata de exclusive si platforma lor perfecta, refuzand pana in panzele albe orice initiativa pro consumer pe care Microsoft o promova – multiplayer cross platform, backwards compatibility, PC ports.

        (Citează)

    • Orice joc Microsoft va fi și pe pc, chill

        (Citează)

  6. Adrian:
    Man, lasă whisky-urile de nșpe ani, prăjiturile delicioase și laptopurile cu luminițe hipnotizante și hai să vedem cum facem să jucăm și noi pe xCloud dinRomânia.

    Că zău, așa mă mănâncă degetele….

    Apare zilele astea

      (Citează)

  7. Prin aceasta actiune a crescut sansa sa vedem un Fallout – New Vegas 2. Cu Obsidian si Bethesda sub aceeasi umbrela.

      (Citează)

  8. IP -urile consacrate nu vor fi exclusivitati.
    Poate ceva IP uri noi sau in dezvoltare.

    Cel mult vor avea content mai devreme fata de PS (daca ne gandim la add-ons si content)

    Oricum ce imi doresc de la viata de gamer, in aceastas clipa, este un Fallout 1 si 2 HD/remake..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus