un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Poziția orientativă a camerelor video ZACA

13 Feb 2020  ·

AUTO  ·

16 comentarii

Pe final de ianuarie îmi spunea cineva că  au fost montate cam 100 din cele 300 de camere video ce vor deservi sistemul ZACA în București. Camerele vor citi automat numărul de înmatriculare al autovehiculelor și apoi un sistem va determina norma de poluare Euro și dacă autoturismul respectiv are nevoie de vinietă Oxigen, dacă a achiziționat-o sau dacă se impune o amendă.

N-am găsit nicăieri ceva oficial despre 300 de camere sau stadiul proiectului. Administrația Străzilor, în grija căreia se va afla sistemul informatic ZACA și gestionarea lui, are însă pe site (care zici că-i venit din MySpace) o hartă aproximativă cu poziționarea acestor camere. Sau cel puțin asta bănuiesc eu că este:

După cum arată, cu roșu par a fi marcate camerele aflate la intrarea în București. Autoturismele N-E, E1 și E2 trebuie să plătească vinieta chiar și pentru a intra în București și acesta este un prim inel de control.

Cu galben sunt camere video de pe perimetrul ZACA. Mașinile N-E, E1 și E2 nu au voie dincolo de acest punct. Mașinile E3 (și ulterior E4) vor plăti vinietă pentru a intra în centrul orașului.

Cu acea culoare liliachie sunt marcate niște camere video din interiorul perimetrului ZACA. Nu cunosc exact rolul lor, dar probabil sunt de backup, un fel de camere de control pentru a depista diverse autoturisme care au scăpat de celelalte inele de camere (sau pleacă din centru spre exterior).

Harta pare orientativă sau incompletă, că sunt și multe zone neacoperite de camere video. Pe de altă parte, sistemul de verificare nici nu trebuie să fie 100% perfect. Vorbim de sute de mașini care cad sub incidența sa; dacă “scapă” de control câteva sute, chiar mii, tot nu contează așa mult.

Mă gândesc chiar că este posibil să se găsească vreun traseu alambicat de ocolire a camerelor pe cine știe ce străduțe sau ganguri ce le-ar putea evita. Întrebarea va fi, însă, dacă merită efortul. Dacă faci 30 de minute în plus pe un astfel de traseu, benzina consumată s-ar putea să coste mai mult decât vinieta în sine.

Hotnews are un articol cu diverse greșeli de semnalizare a zonei ZACA și neconcordanțe între poziția unor camere video din oraș și textul legii ce delimitează respectiva zonă. Sper să fie corectate.

Problema, între timp, este că teoretic mai avem vreo 15 zile până la aplicarea efectivă a proiectului și a amenzilor și lipsesc metodele de a cumpăra vinieta Oxigen. Site-ul Administrației Străzilor recomandă de trei ori site-ul roviniete.ro, care-i unul privat de pe care s-ar părea că pot fi cumpărate viniete, dar asta este tot? Unde-i SMS-ul? Aplicația de telefon? Plata în benzinării sau infochioșcuri?

Prin SMS ar fi cel mai simplu. Panouri de informare ar putea fi puse prin oraș, șoferii ar putea trimite SMS cu numărul mașinii pentru vinietă de o zi sau o lună. Dar na, momentan pare a fi o treabă tipică românească: idee bună, implementare slabă.

Citiți ce-am mai scris despre ZACA:

    16 comentarii

  1. Deci pana la urma euro 3 și 4 plătesc doar ca să între în ZACA sau pentru tot Bucurestiul? Jumatate din textul hotărârii care legifereaza taxa asta pare sa fie scris de un babuin beat. Semnificativ este ca și semnele care delimitează zona ZACA sunt deliberat făcute prea mici, ceea ce va creat probleme.
    Dar pentru mine personal, uite cea mai mare durere: am GPL, dar am euro 4. Mașinile cu GPL care sunt euro 3 sunt scutite de vinieta asta, însă euro 4 nu. Și ca o paranteza aici, vehiculele cu GPL elimina mai puține noxe ca un euro 5.
    Apoi, sa nu uit, de unde își iau informațiile camerele? Numere de înmatriculare, norme euro… De la rutiera (e cam ilegal), de la taxe și impozite, unde erorile în înregistrări sunt clasice? O sa fie Baboon Land reloaded. Sa vezi procese pe banda rulanta.

      (Citează)

    • NE, E1 si E2 nu au voie in ZACA și plătesc taxă pentru restul orașului.
      E3 plătește taxa și are voie și în ZACA
      E4 e scutit până la anul.

        (Citează)

  2. Daca asta e o idee buna…. sa faci transportul in comun gratis si confortabil pentru a descuraja folosirea masinii ce fel de idee e?
    Sa faci masinile alea electrice gratuite (da, cele cumparate din banii cetatenilor si date la BCR), ce fel de idee e?
    Sa aplici legea si sa inchizi incineratoarele de gunoi ca sa nu mai polueze mai rau decat masinile, ce fel de idee e? (aproape in fiecare dimineata iarna asta, in Pipera PUTE de nu poti deschide geamul mai mult de 2 minute)
    Sa plantezi copaci in jurul orasului si sa cureti strazile (sa le cureti, nu sa le stropesti cu apa mizerabila din dambovita), ce fel de idee e?

    Ma rog, nu stiu de ce imi mai bat capul, oamenii vor sange si vor sangele celui de langa ei. Nu pe al celor care sunt responsabili.

      (Citează)

    • Incineratoarele de gunoi sunt bune, produc agent de termoficare, curent, si te mai scapa si de gunoi deci scapi de landfills, si nu sunt asa poluante cum zici tu, iar in București nici nu există incinerator de gunoi ce simt tu e altceva.
      Crezi ca lumea folosește masina personală fiindca stb e prea scump sau ce? Avand in vedere ca vehicule stb cam stau si ele in trafic, se opresc in stații, trebuie sa mergi pana in statiet, mai trebuie sa le aștepți si daca nu ai linie care sa te duca direct unde vrei mai si schimbi nu prea ar fi folosit stb de mai mulți oameni nici daca ar fi gratis.

        (Citează)

    • Sunt de acord cu toate măsurile enumerate de tine plus taxa aceasta (deși ar trebui o implementare mai bună).

        (Citează)

  3. Nu ca am eu masina E4, cum ar zice unii “o rablacare trebuie casata”, dar astept un follow-up peste un an. Cu cat s-a imbunatatit calitatea aerului in oras, si, mai ales, ce proiecte de mediu s-au facut cu banii din taxa ZACA. La ultima chestie ma refer la proiecte in Bucuresti, nu imobiliare in Voluntari.

      (Citează)

  4. Ieri asteptam pe cineva intr-o intersectie aglomerata la ora de varf si cum cinevaul ala intarzia am inceput sa studiez masinile. Si 15 min am tot studiat. Mare mare majoritate erau de la euro 4 in sus. Deci pe baza acestei observatii eu trag concluzia ca taxa aia va fi fix pix anul asta. Vor fi putini platitori. Iar la anul cand vor trebui sa plateasca cei cu euro 4 care-s multi, am asa un feeling ca se va scoate. Parerea mea.

      (Citează)

  5. Probabil schema e așa: primăria instalează camerele apoi va fi funcție de climatul politic.
    Adică: dacă guvernul este altceva decât PSD, erorile de funcționare (lanțul de la citirea numărului de înmatriculare până la transmiterea PV de contravenție este lung) vor fi atribuite guvernului. Dacă nu, sancțiunile se vor amâna din milostenie pentru cetățenii care nu își permit nici o mașină mai nepoluantă nici să meargă cu STB sau pe jos.

      (Citează)

  6. Ți-a zis “cineva”? 😉

      (Citează)

  7. Am scris si la postarea de pe FB, dar aici vad ca e agitatie mai mare :)

    Nu am aflat (tot de pe site-ul Administratiei) pe ce baza / cum imperecheaza datele de norma Euro din cartea masinii cu numarul de inmatriculare si datele proprietarului din talon. Ca sa faca asta ei trebuie sa aibe acces total la baza nationala a Politiei . Ceea ce, prin Politia Locala, nu o mai au nici partial din anul 2017.
    Si nu am citit de vreun acord sau lege care sa le permita asta din nou.

      (Citează)

  8. Oh well, oricat de stupida mi se pare implementarea macar de acum gasesc mai usor loc de parcare la birou si nu platesc nimic. Jumatatea plina a paharului.

    #numaifitisaraki

      (Citează)

  9. Va amintiti proiectul lui Negoita cu renovarea unui parc unde trebuia instalat un caine de plastic de dimensiuni exacte si ziaristii au gasit ca doar o firma din capitala intruneste conditiile, asa si cu proiectul Taxa pe Oxigen, niste baieti destepti i-au propus primaritei sa implementeze un proiect si se vor ocupa ei de tot, Firea va avea material in campania electorala cand va fi intrebata de ce nu a facut nimic pentru a imbunatati calitatea aerului in capitala. Doar asa se explica legea scrisa aiurea si incompetenta celor care au montat camerele.

      (Citează)

  10. m-as mira foarte tare sa intre in vigoare totusi aceasta taxa.

    pariul meu este ca se va amana sine die, chiar si daca Firea va castiga al doilea mandat.

      (Citează)

  11. cum sa mai castige firea al doilea mandat? :)))))
    ti-o meriti cu varf si indesat atunci

    Marean:
    m-as mira foarte tare sa intre in vigoare totusi aceasta taxa.

    pariul meu este ca se va amana sine die, chiar si daca Firea va castiga al doilea mandat.

      (Citează)

  12. BlackSkull:
    Ieri asteptam pe cineva intr-o intersectie aglomerata la ora de varf si cum cinevaul ala intarzia am inceput sa studiez masinile. Si 15 min am totstudiat. Mare mare majoritate erau de la euro 4 in sus. Deci pe baza acestei observatii eu trag concluzia ca taxa aia va fi fix pix anul asta. Vor fi putini platitori. Iar la anul cand vor trebui sa plateasca cei cu euro 4 care-s multi, am asa un feeling ca se va scoate. Parerea mea.

    cum studiai tu?

    ca e plin de megane 2 (euro 3), Polo-uri vechi, astre si tot felul de alte gioarse euro 3.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus