un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Întreg târgul MWC Barcelona a fost anulat din cauza coronavirusului chinez

12 Feb 2020  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

GSMA tocmai a anunțat că Mobile World Congress nu va avea loc în acest an din cauza coronavirusului. Nu-l amână, ci vorbesc direct despre dorința de a organiza un MWC 2021 și mai bun.

MWC, care era principalul târg de tehnologie mobilă din lume, atrăgea anual cam 100.000 de vizitatori, toți business sau presă. Biletele începeau de la 700 euro, dar se cumpărau destule și de 2.000 de euro și mai mult, care ofereau acces la diverse conferințe. Pierderea pentru orașul Barcelona este uriașă având în vedere că toți acei vizitatori, plus miile de expozanți, aveau nevoie de cazare, mâncare, transport, distracție șamd.

În perioada MWC de obicei nu ai loc să arunci un ac în Barcelona, toate restaurantele aveau locurile rezervate și orașul începea cu un mare boom turistic primăvara. Îmi pare rău să văd târgul anulat.

Era de așteptat. Sony, LG, Nokia, ZTE, Intel, Amazon, Nvidia, TCL și alții anulaseră deja prezența acolo, deși de obicei se investesc milioane de euro în taxa de participare, stand, logistică și tot ce presupune. Sute de alți expozanți aveau standuri mici pentru prezentări sau întâlniri de business cu zecile de mii de vizitatori. Cum târgul urma să aibă loc în perioada 24-27 februarie, asta înseamnă zeci de milioane de euro pierdute de către expozanți, nu doar de oraș și de industria de turism.

Înțeleg decizia companiilor individuale de a se retrage și apoi a organizatorilor de a anula totul. Foarte mulți expozanți vin din zona Chinei. Mai mult, dacă ar fi apărut apoi infecții coronavirus și s-ar fi dovedit că toți cei infectați au fost pe la MWC, ar fi fost o pată de rușine pe obrazul organizatorilor.

With due regard to the safe and healthy environment in Barcelona and the host country today, the GSMA has cancelled MWC Barcelona 2020 because the global concern regarding the coronavirus outbreak, travel concern and other circumstances, make it impossible for the GSMA to hold the event.

Interesant, nu, cum o infecție în China are acest efect în capătul vestic al Europei. Spania are în acest moment 2 cazuri confirmate, dar au preferat să fie în siguranță. Mă întreb dacă alte țări se tem de “turismul” chinezesc.

Pentru mine nu este vreo pierdere. Am refuzat două invitații de a merge la MWC în acest an dintr-un motiv simplu: singura lansare reală din această perioadă a fost Samsung S20, iar până la MWC probabil va fi deja expus și în România. Așa că am refuzat să merg doar pentru ocazia de hands-on-uri cu telefoane ce nu prezintă același interes.

Mi se pare că, în ultimii 2-3 ani, a scăzut masiv interesul pentru dispozitivele de ultimă oră. Tehnologia a intrat într-o perioadă de plafonare, nu mai este boom-ul de acum câțiva ani când de la an la an parcă orice nivel de performanță se dubla. Oamenii se informează oricum din multe surse, iar un târg de acest tip înseamnă doar o goană după materiale mediocre.

Într-un fel, simt aceeași problemă ce face ca saloanele auto să se micșoreze și chiar să dispară. Sunt prea multe lucruri prezente în același timp, în același spațiu, așa că atenția presei se împarte în prea multe direcții și timpul este limitat. După un timp, expozanții au ajuns la concluzia că ies mai ieftin și mai bine dacă își organizează propriile evenimente separat.

Asta nu se întâmpla musai la MWC, care era strict B2B & presă, dar… just saying. Nu-i un capăt de țară că cel din 2020 s-a anulat, nu pentru mine. Știu oameni care urmau să facă bani buni acolo și acum cred că sunt foarte furioși. Forță majoră, cum s-ar zice.

    27 comentarii

  1. Daca-mi amintesc eu bine, nu cu mult timp in urma erau stirile alea despre cum locuitorii Barcelonei s-au saturat de atatia turisti si vor sa le limiteze numarul.
    Imi vine sa vars o lacrima acum pentru ei, cum raman fara miile de turisti care umpleau restaurantele si hotelurile cu ocazia MWC…
    In rest, ma bucur ca nu se mai face acest eveniment, poate incepem sa vedem mai departe de orizontul de 1 an atat noi, cat si companiile care mai produc un rahatel cu 15% mai bun decat acelasi rahatel de anul trecut. “The breakthroughs” nu pot fi realizate cand iti sufla in ceafa o echipa de managerasi care se asteapta sa inovezi in conditiile astea de stres.

      (Citează)

    • Niciodată sa nu verși lacrimi pt cre3tinei de ăștia care vor sa renunțe la turism ca nu se simt ei în pace.
      Vezi și Veneția, sa și miroase intre ei apa aia infecta de pe canale și sa se scufunde în pace.
      Prostia costa

        (Citează)

    • BGDN: In rest, ma bucur ca nu se mai face acest eveniment, poate incepem sa vedem mai departe de orizontul de 1 an atat noi, cat si companiile care mai produc un rahatel cu 15% mai bun decat acelasi rahatel de anul trecut.

      Nu văd legătura. Companiile produc oricum, cu sau fără târg.

        (Citează)

    • @Mihnea – sunt curios cum ai reactiona tu daca strada ta ar deveni maine subit obiectiv turistic. Sa nu mai ai loc sa pui un ac, sa nu mai poti dormi noaptea, sa fie mizerie etc. Mai usor cu cretineii…

        (Citează)

    • @geretus, eu prima data m-as intreba cate persoane din familia mea lucreaza in industria turismului (sau in industrii asimilate turismului).

        (Citează)

    • @AndreiG – sugerezi ca Barcelona traieste de pe urma turismului exclusiv? Eu zic sa mai verifici o data…

        (Citează)

  2. Cum adică Barcelona se aglomera de la un târg cu 100k de vizitatori?

    Hanovra nu avea nimic de la CeBit, nu dădea pe afară. Și e vorba de un târg mai mare într-un oraș mai mic.

      (Citează)

    • 100k într-un metrou la ora dimineții nu-i chiar simplu de gestionat, pe lângă toți catalanii.

        (Citează)

    • Am fost la Cebit în perioada lui de glorie, la începuturile anilor 2000. Cum poți să zici că nu avea nimic din moment ce autostrăzi întregi se făceau sens unic și cazare primeai prin diverse sate că în oraș nu mai existau?

      100 mii vizitatori înseamnă foarte multă logistică și echipe de suport ce nu vizitează târgul dar tot în Barcelona stau?

      Aici nu se numără ca la Untold unde ăia iau fiecare intrare în parte și ies numerele alea astronomice.

        (Citează)

  3. Mulțumesc mulțumesc, SUNT UN ADEVĂRAT NOSTRADAMUS!!
    Zilele trecute ii Înjuram pe aia de la MWC la tine pe blog ca de ce nu fac cancel dacă tot se retrag toți jucătorii mari.

    Sunt atât de cre3tinei încât acum și zis ca au anulat ca calculele oricum ies mai bine.
    BAAA
    Deci nu se anulează ca oricum nu mai prezintă nimeni, ci ca ies la bani tot acolo.

      (Citează)

    • Mihnea: Deci nu se anulează ca oricum nu mai prezintă nimeni, ci ca ies la bani tot acolo.

      Cred că n-ai înțeles că, dacă nu se mai organizează, PIERD foarte mulți bani, nu ies tot pe acolo.

        (Citează)

  4. “Mi se pare că, în ultimii 2-3 ani, a scăzut masiv interesul pentru dispozitivele de ultimă oră. ”

    Zise lupul care ne servea comunicatul de presa cu copy paste de la Samsung pt s2000.

    Ba Radu, te citesc dar te rog nu ne insulta chiar asa.

      (Citează)

    • Ia arată-mi o frază cu copy paste din comunicat. Pare că ai aflat că se trimit comunicate, dar pe acesta nici măcar nu l-am deschis. Nu te mai da deștept, că de obicei nu-ți iese.

        (Citează)

  5. nwradu:
    100k într-un metrou la ora dimineții nu-i chiar simplu de gestionat, pe lângă toți catalanii.

    La ce infrastructura de metrou pe 3 linii sunterane au, nu cred ca aveau o problema.

    Acum 5 ani cand am iesit la ora 23 de pe Camp Nou de la un meci al Barcelonei, nu vrei sa stii cum 100.000 de oameni s-au evaporat in metrou in 10-15 minute. Veneau din minut in minut si eram capat de linie.

      (Citează)

    • Acum vreo 10 ani era sa fiu calcat in picioare la 22:00 la metrou plecand fix din zona aia unde se organizeaza targurile din Barcelona ca era nu stiu ce fantana arteziana cu lumini si show-ul se terminase.

        (Citează)

  6. Radu, cred că te numeri printre cei 5% care se duc la MWC să vadă telefoane și smart watchuri. Târgul e mult mai mult de atât, e vorba de soluții. La standurile alea mari e doar show off inutil. Țin minte de anul trecut standul Etisalat sau cel de la Kazahstan Telecom. Opulență și grandomanie inutilă. Sau Huawei ce avea câte un stand la fiecare colț de zici că era covrigărie.

    Chestiile adevărate se întâmplă la ăia mai mici ce vin cu diverse inovații. Ăștia mari inovează în general prin cumpărarea celor mici :)

    Făcând abstracție de ce scriu marii gânditori aici în commenturi, marea îngrijorare ar trebui să fie că un virus din ăsta e mai disruptive decât orice război economic și schimbă comportamentul unei societăți radical într-un timp atât de scurt.

      (Citează)

  7. Mhe… pe mine oricum nu ma fascina asa mult. Sa se anuleze definitiv. :)

      (Citează)

  8. Ai idee de ce la MWC prețul biletului e 700 Eur, iar la IFA incepe de la 35 Eur?

      (Citează)

    • MWC este doar business, se duc acolo oameni interesați să discute colaborări cu expozanții șamd. Teoretic nu-ți cer să demonstrezi că lucrezi în domeniu, dar ca să descurajeze gură-cască, cer bani mulți pe bilet.
      IFA este un târg deschis marelui public, poate intra oricine să vadă ce-i acolo.

        (Citează)

  9. Acum ca MWC s-a anulat, ce va face Buhnici ca sa abereze toata luna februarie? Nici macar nu si-a primit Oscar-ul pentru interpretarea magistrala de habarnist ce vrea sa para ca se pricepe la IT…

    Si in afara de maxim 2 pe langa nwradu care se pricep, ce vor face restul de irelevanti si dezbracate din media romaneasca? De unde vor face like-uri si succesuri din Barcelona pe care nu au banii sa o vada altfel?

      (Citează)

    • Cu ce te deranjează buhnici? Îți is de la gura?

        (Citează)

    • Atitudinea lui mă deranjează, falsitatea, nepregatirea lui câteodată si mai sunt. Pe Gaelex nu știu ce il deranjează

        (Citează)

    • Buhnici este fake, nu stie IT decat de spoiala. E clar asta din superficialitatea prezentarilor, daca nu avea Pro(S)TV-ul in spate nu il baga nimeni in seama.

      El joaca de pe scriptul primit de la distribuitor sau producator, nu e curios sau interesat sa descopere nimic.

        (Citează)

  10. e o industrie intreaga de piscotari care traiesc din asta, din pacate nu se poate anula.

    pt ca piscotul era atat de adanc infipt nu ai vazut ca au anulat pe ultima sute de metri.
    si cu 10 expozanti si cred ca ar fi fost disperati sa il tina.

    Ciprian Stoian:
    Mhe… pe mine oricum nu ma fascina asa mult. Sa se anuleze definitiv. :)

      (Citează)

  11. “Știu oameni care urmau să facă bani buni acolo și acum cred că sunt foarte furioși.” — vad ca ai scris “oameni”, deci banuiesc ca jurnalisti, bloggeri, sau altii din zonele astea. Cum ar putea sa faca “bani buni” un invitat la astfel de saloane?

      (Citează)

    • scriind de bine de tot ce prinde.

        (Citează)

    • Diferența de metnalitate.
      Cum ar putea cineva sa faca bani din “chestia asta”.
      Vs
      Ce buna oportunitate pentru mine sa fac bani din “chestia asta”.
      “Chestia asta” poate sa fie orice: MWC Brexit, taxa oxigen. Daca esti din prima categorie e clar “chestia asta” nu e o nisa pentru tine.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus