un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vodafone obține din nou certificarea pentru cea mai bună rețea de date mobile (p)

24 Apr 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Vodafone a ieșit din nou cea mai bună rețea de date mobilă în testele efectuate de P3, fiind a cincea oară la rând când obțin această certificare.

P3 Communication sunt o companie de testare a rețelelor mobile. Unul sau mai mulți operatori îi pot chema într-o țară pentru un audit independent al rețelei, iar cei de la P3 se plimbă prin acea țară, măsoară performanța tuturor rețelelor în condiții normale de test (în acest caz, au folosit un Samsung S8, iar pentru date mobile măsoară încărcarea website-urilor, transferul de fișiere și streamingul video de pe YouTube), iar la final fac un clasament și dau un certificat rețelei de pe primul loc.

Această tură de teste a fost efectuată între 8 și 25 martie 2019, pe traseul de mai jos (care nu este comunicat operatorului în prealabil). În total, au parcurs 7.000 de kilometri prin zone ce acoperă 23% din populația României, 68% dintre măsurători au fost efectuate în localități și 32% pe drumurile dintre acestea.

Vodafone a obținut 550 din 600 de puncte în categoria date mobile, ceea ce le aduce primul loc. Pe voce au obținut 328 din 400 puncte și deci un total de 878 din 1000 puncte. Nu știu cât au obținut ceilalți operatori, dar putem bănui că a câștigat altul la categoria voce.

Se vede o evoluție. Am săpat un pic în alte certificate și alte articole scrise de-a lungul timpului. La început de 2017, Vodafone avea un total de 826 de puncte, din care 493 de puncte la rețeaua de date. Acum câteva luni, cred că aveau 538 de puncte pe date mobile, iar acum au obținut 550. Traseele au fost diferite de fiecare dată, dar nu cu mult, că n-ai prea multe variante de a da roată României.

Personal n-am fost interesat prea tare de conexiune de date pe drumurile țării, dar eu conduc, nu mă uit la telefon. Abia recent au început să mă intereseze astfel de lucruri și doar prin prisma Android Auto, care face foarte ușor să pun muzică din Spotify sau podcasturi din Podbean în mașină, iar asta înseamnă transfer continuu de date.

Bănuiesc că pentru cei cu copii este important să meargă bine streamingul sau un joc pe mobil, iar pentru oamenii ce stau în satele și orașele înșirate de-a lungul acelor drumuri – și mai important.

În funcție de unde petreceți Paștele, s-ar putea să conteze și mai mult când veți dori să vedeți, luni dimineață, episodul din Game of Thrones despre care știm deja că va fi cel mai lung de până acum și probabil va include o bătălie de proporții.

    21 comentarii

  1. Nu știu cât de independent e P3 ăsta. Numa’ V îi cheamă, numa’ V iese câștigător. E ca un fel de marketing stunt. Și nu știu unde îi testează și cum… Poate undeva într-un sweet spot, că pe teren situația e alta și nu sună la fel de bine ca viitorul lui V ex. Connex.

      (Citează)

  2. Daca ar functiona in metrou fara intreruperi ar fi ok. La fel si in pipera.

      (Citează)

  3. Era bine daca te interesai si de ceilalti operatori nu doar de ala care da banu sa ii faci tu publicitate

      (Citează)

  4. De la ora 9 e căzută fibra si semnalul pe mobil … bine că nu au testat astazi :)

      (Citează)

  5. Acum serios, Sinaia, Valea Soarelui/Dorului, toti au 4G mai putin Vodafone ce are doar 3G si uneori chiar numai EDGE.

    In Delta Dunarii toti au cel putin 3G, numai Vodafone te tine pe EDGE in afara localitatilor mari. Si mai sunt foarte multe cazuri de genul asta.

    Degeaba ai super viteze in buricul oraselor unde oricum n-ai nevoie de atat si in zone mai izolate esti mult sub ceilalti.

    Poate fac si ei un exercitiu de sinceritate si la harta de acoperire nu mai scriu doar Vodafone SuperNet ci scriu exact unde au 4G, unde 3G si unde doar EDGE. Ca doar tine de transparenta.

      (Citează)

    • Și mie îmi apare uneori E pe telefon, asta în condițiile în care Vodafone NU are EDGE ca tehnologie… Vodafone a sarit de la 2G la 3G, numai Orange implementase 2.5G sau EDGE la noi…
      Și, da, pe un SIM Vodafone RO.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      24/04/2019 la 7:26 PM

      Ba are EDGE. Dezactivează 4G/3G și vezi ce îți apare lângă bara de semnal

        (Citează)

  6. Bai stai asa, exista certificare pentru “cel mai bun” orice? Inteleg eu gresit cuvantul “certificare” sau e o mizerie de marketing?

      (Citează)

  7. Pe bune, sters comentariul?

      (Citează)

  8. Cine dracu’ are nevoie de wifi public in 2019 bai nene? Si acasa am ruter wireless, dar pe mobil stau tot cu datele deschise.
    Asta e un contract care trebuie sa intre in buzunarele cui trebuie.
    Cine e atat de prost in 2019 sa se conecteze la retele publice de wifi?

      (Citează)

  9. Horațiu:
    Și mie îmi apare uneori E pe telefon, asta în condițiile în care Vodafone NU are EDGE ca tehnologie… Vodafone a sarit de la 2G la 3G, numai Orange implementase 2.5G sau EDGE la noi…
    Și, da, pe un SIM Vodafone RO.

    La mine cade de la 4G la E. Asa ca nu e cea mai buna retea de date mobile.

      (Citează)

    • Ah, ok. Cel mai bun e cel care plătește. Io zic să cheme (plătească) Vodafone pe P3 să testeze Orange, iar Orange să cheme (plătească) Systemics PAB să testeze Vodafonu. Să vedem atunci cine-i (cel mai) mai bun.

        (Citează)

  10. Dupa ce mi-au trimis notificare ca au hotarat unilateral cresterea abonamentului, pot sa aibe si cea mai buna retea de pe Luna..

      (Citează)

  11. Acum serios, Sinaia, Valea Soarelui/Dorului, toti au 4G mai putin Vodafone ce are doar 3G si uneori chiar numai EDGE.

    Acum serios, cine Dzeu mai foloseste Vodafone in zonele astea, cand la toti ceilalti operatori, inclusiv la Digi, exista 4G la viteze decente? De ce te-ar mai preocupa iluzoria arie de acoperire, de fapt de descoperire 4G Vodafone?

      (Citează)

    • Fiindcă Iulian mai iese din București si vrea să aibă net si când merge in weekend la schi sau drumeții la munte sau la pescuit în deltă 🤓

        (Citează)

  12. Si mie mi-au trimis sms ca mi-au marit abonamentul. Rezultatul: au pierdut 2 abonamente de 21 si 19 euro care mai erau valabile inca un an.

    corny: Acum serios, cine Dzeu mai foloseste Vodafone in zonele astea, cand la toti ceilalti operatori, inclusiv la Digi, exista 4G la viteze decente? De ce te-ar mai preocupa iluzoria arie de acoperire, de fapt de descoperire 4G Vodafone?

      (Citează)

    • Diferențe nesemnificative între cei doi lideri. Eu am renunțat la abonament, după 20 de ani de plătit facturi, pentru a avea beneficii duble la jumătate de preț cu prepay.
      Am ales Vodafone pt că au cea mai bună ofertă de date pentru cartelă.
      Sunt mulțumit, în general, de calitate semnal. Am întâmpinat mici probleme prin unele zone izolate de munte. Deci, rămân pe Vodafone mai departe.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus