un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Să terminăm cu reproșurile privind de ce nu plângem toate tragediile din lume

25 Mar 2016  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Circulă imaginea de mai jos pe net și din nou revin în actualitate vorbele de genul ‘bine că plângeți pentru Bruxelles, dar pentru cei din Yemen sau Nigeria nu, ipocriților!’.

atentate_media

În primul rând, lista de mai sus este părtinitoare.

Tunisia, 26 iunie 2015, a fost intens mediatizat, deși nu-i cu bold în listă.

Apoi, lipsesc cele două atentate din Istanbul, pe 12 ianuarie în zona Sultanahmet, între Moscheea Albastră și Hagia Sofia, 13 morți, un loc foarte aglomerat și plin de turiști, și 19 martie 2016 pe strada Istiklal, principala arteră turistică. Ambele au avut mediatizare intensă.

Iată cum arăta strada Istiklal anul trecut în mai, când am fost și noi acolo, ca să înțelegeți ce înseamnă un atentat acolo. Iar în Sultanahmet erau cozi și de sute de persoane pentru a intra în moschei.

istanbul_istiklal_1
istanbul_istiklal_2

În al doilea rând, nu toate atentatele sunt egale, nu toate tragediile sunt egale. Așa cum nu porți doliu după toți oamenii ce mor, ci doar după cei apropiați ție, similar problemele diverselor națiuni ne șochează mai mult sau mai puțin, după afinitatea pe care o avem cu ei.

Franța și Belgia? Ambele sunt țări foarte vizitate de români. Eu, personal, am amintiri frumoase din amândouă, iar dacă mâine mi s-ar oferi ocazia să beau din nou o bere în Bruges, aș accepta pe loc. Am fost în Paris săptămâna trecută, m-am uitat cu plăcere la Luvru, am făcut fotografia de mai jos chiar de pe Pont Neuf, după ce în atâtea cărți am citit despre el, și am zâmbit fericit că mă aflu acolo.

sena_pont_neuf_apus

Ambele sunt țări în care s-au mutat români, în care cei de aici au rude și prieteni. Vezi doar că există români răniți, că există români martori la acele atentate. Cum să nu fie deci mai multe știri?

Și să nu uităm că Belgia a preluat mulți răniți din clubul Colectiv, cred că mai mulți decât orice altă țară europeană. Numai pentru asta și le datorăm belgienilor un gând bun sau măcar decența de a nu spune “ah, bine că pe ăștia îi plângi și pe alții nu!”. Patru răniți din Colectiv încă sunt, de fapt, internați în spitalele din Bruxelles, de atâtea luni.

Yemen? Bagdad? Cu tot respectul și regretul pentru cei de acolo, dar nu-mi sunt deloc apropiați. Sper, de fapt sunt sigur, că și pe ei îi plânge cineva, cei care le-au fost apropiați lor. Noi, de aici din România, ce treabă avem?

Iar dacă te întrebi de ce nu-i plânge CNN-ul, sunt mai multe motive, toate logice. CNN-ul se adresează țărilor vestice, așa că acordă timp mai mult știrilor de acolo. Faptul că-n Siria și Irak sunt războaie și moare lumea pe capete este ceva cunoscut și deja acceptat; este “old news”, cum s-ar spune. Europa s-a obișnuit cu viața liniștită, singurele atentate mai mari înainte de cele din Paris și Bruxelles au fost în Madrid 2004 și Londra 2005.

Uită-te la graficul de mai jos: de-a lungul vremii au fost o mulțime de atentate și în Europa, dar din 1994 ne obișnuisem cu viața liniștită, așa că orice schimbare devine o știre mare.

Infographic: Victims Of Terrorist Attacks In Western Europe | Statista
You will find more statistics at Statista

Observați și o modă în relatările mass-media. Oamenii sunt mult mai interesați și televiziunile le oferă atunci reportaje mai ample despre tragediile neașteptate ce au loc în locuri banale, unde ar fi putut fi oricare dintre noi. O plajă în Tunisia, un metrou aglomerat, un avion cu oameni ce mergeau în vacanță prăbușit cu o bombă sau o rachetă. Decese în zone de război civil, însă? Nu-i ceva nemaivăzut, ba chiar se poate spune că Europa a inventat războiul.

Se cheamă subiecte de interes. Se cheamă solidaritate. Pentru români, solidaritatea este orientată spre țările din jurul nostru, spre ceea ce cunoaștem mai bine. Să-i numești ipocriți pe cei care poate că nici nu cunosc diferența între Libia și Liban, pe cei care n-ar putea arăta Siria pe hartă sau nu știu cine cu cine se luptă pe acolo, este o ipocrizie în sine.

    19 comentarii

  1. Oricum, ca idee, Turcia poate că nu e țara noastră favorită. O vedem ca pe o țară din orientul mijlociu, nu ca pe o țară care va fi curând (10 ani, poate) în Uniune.

      (Citează)

  2. A nu se intelege totusi ca Belgia ne-a preluat ranitii de la colectiv gratuit. Statul roman a decontat aproximativ 1000euro / pacient / zi.

      (Citează)

  3. Si Iohannis a tinut un moment de reculegere :)))

    https://www.youtube.com/watch?v=IYztAwj-7lY

      (Citează)

  4. Zilnic mor de cancer multi oameni in varsta. Cu toate astea nu ma afecteaza nici a mia parte din cat m-a afectat cand a murit unul din parinti.

    Recunosc, sunt un simplu cetatean care isi permite sa spuna ce gandeste, nu un papusel political correct.

      (Citează)

  5. Un masacru in Londra cu 50 de morti va avea -cel putin pentru europeni-un impact emotional mai mare decat o epurare Boko Haram cu 5000 de morti intr-un stat african.Si e simplu:
    1.-resursa emotionala e finita;nu poti sa o imparti pentru fiecare tragedie din lume(si daca ai putea,ai deveni o epava dpdv psihic)
    2.criteriul principal e mai curand empatic decat statistic-puteam sa ma imprastii eu sau iubita sau un prieten prin vreo trei vagoane in Bruxelles?Categoric.Puteam sa fiu mitraliat intr-un sat obscur din Nigeria?Posibil ,dar putin probabil.
    3.suntem produsul unui anume tip de civilizatie si cultura.Instinctiv vom reactiona la evenimente ce afecteaza acest tip.E ok contactul cu alte culturi,schimbul de experienta,dar fundamentul-cu foarte putine exceptii, va ramane neschimbat.Europenii care il descopera brusc pe allah si merg sa moara ca bovinele alaturi de isis utilizeaza mai curand o supapa pentru propriile frustrari.

    Pe final-atitudini de tipul”vai,dar de ce nu ii plangem pe cei ce mor in Yemen”,”vai,dar teroristii ucid de fapt mai multi musulmani”,”vai,dar e vina imperialistilor/colonialistilor” sunt un amestec de naivitate si inconstienta.Sa nu zic tampenie.Ce se petrece acum e o situatie destul de aproape de razboi deschis.Am citit ca baietii astia aveau in plan atentate la centrale nucleare.Imaginati-va 1-2 centrale atomice care explodeaza in vestul Europei,in inima NATO si eventualul raspuns,pe care il banuiesc (si sper sa nu fiu martor la unul) deloc cu manusi.Si sa vezi pocinog,in vremuri de astea,ori primeaza instinctul de conservare si sofismele de cafenea sunt lasate deoparte,ori luam o dusca de zama de lopata.

      (Citează)

    • la faza cu centrala nucleara singurul raspuns care m-ar satisface ar fi doua bombe ’45 style. Una la Meca si cealalta la Medina.

        (Citează)

    • Ce centrală nucleară? Să fim serioși, un terorist cred că nici nu s-ar putea apropia la mai puțin de 2 km de un reactor, iar centralele nu-s ca-n filme, să explodeze pentru că se detonează o bombă lângă ele.

        (Citează)

    • nwradu:
      Ce centrală nucleară? Să fim serioși, un terorist cred că nici nu s-ar putea apropia la mai puțin de 2 km de un reactor, iar centralele nu-s ca-n filme, să explodeze pentru că se detonează o bombă lângă ele.

      Pai,pe langa zvonurile aparute ca posibile tinte,am inteles ca a fost evacuata o buna parte a personalului de la vreo doua,precum si niste mici controale printre lucratori.Normal ca o vesta exploziva nu ar face mare branza.Un simpatizant angajat care ar avea o idee de ce face,in schimb….Sa nu-i subestimam mai mult decat e cazul,ai fi zis ca nici de un aeroport nu s-ar putea apropia un terorist cu bomba-n brate in plina alerta,nu?

        (Citează)

  6. ETA si IRA vs ISIS.

      (Citează)

  7. Pacat ca e doar in romana articolul.

      (Citează)

  8. Exact, CNN și televiziunea română le transmit pe astea, Al Jazeera le transmite pe alea din Bagdad și Yemen.

      (Citează)

  9. Există o vorbă: „You don’t report the fire in the furnace”
    care explică destul de clar de ce evenimentele tragice din Orientul Mijlociu nu beneficiază de aceeași acoperire la știri cu cele din Europa.

      (Citează)

  10. stai mai, ai fost la Paris saptamana trecuta si nu ai dat niciun semn ? :-/

      (Citează)

  11. nwradu:
    Ce centrală nucleară? Să fim serioși, un terorist cred că nici nu s-ar putea apropia la mai puțin de 2 km de un reactor, iar centralele nu-s ca-n filme, să explodeze pentru că se detonează o bombă lângă ele.

    Aberatii, desigur. Centralele nucleare sunt aproape la fel de sigure ca…Pentagonul.

      (Citează)

  12. Tarile astea musulmane nu sunt printre favoritele noastre. Stiu ca multi care mor prin tragedii pe acolo sunt nevinovati si etc, dar daca te gandesti ca aproape toate atentatele astea sunt provocate de ei parca nu ti mai vine sa empatizezi asa de tare.

      (Citează)

  13. marius popescu

    26/03/2016 la 2:01 AM

    sa pornesti o reactie in masa la o centrala nucleara e aproape imposibil (aici ma refer la o reactie rapida ce ar fulmina cu o explozie si ce ar putea provoca vitime). dar, dupa cum stim, in jurul unei centrale nucleare nu sunt asa multe potntiale victime ca doar nu e bulevard.
    singura chestie ar fi distrugerea unui reactor ce ar provoca emisii pe termen lung… lucru nedorit de nici un terorist.
    ce ar mai fi ca victimele unui astfel de atenta sa moara peste 5 sau 10 ani :)… asta in cazul in care nu s-ar lua masuri de anihilare a radiatiei.

    de ce nu plangem la orice tragedie? e normal sa fi afectat doar de ceea ce e in jurul tau. nu te poate afecta ceea ce nu cunosti.
    si da, vom plange de mila unor britanici sau olandezi ce nu ar da un scuipat pe noi (ca doar in directia aia aspiram) si nu vom ramane inerti la orice tragedie s-ar petrece in burkina faso..
    PS: oricum, pe fb e mai usor :))))))))))

      (Citează)

    • “ce ar mai fi ca victimele unui astfel de atenta sa moara peste 5 sau 10 ani”
      La fel cum un atentat terorist poate distruge turismul unei tari (Egiptul de exemplu dupa faza cu avionul rusesc) tot asa o centrala nucleara transformata intr-o “ditry bomb” poate adauga foarte multe cheltuieli suplimentare sistemului de sanatate, afectand in final economia unei tari.

      Cat despre impactul psihologic. E mult mai stresant sa stii ca ceva invizibil (radiatia) te-a afectat si de aici incolo situatia se va inrautati decat sa stii ca ti-a murit cineva drag in atentat si dupa o perioada (mai scurta) vei incepe sa treci peste sau ca ai fost ranit dar de aici incolo te vei face bine.

        (Citează)

  14. D4n:
    “ce ar mai fi ca victimele unui astfel de atenta sa moara peste 5 sau 10 ani”
    La fel cum un atentat terorist poate distruge turismul unei tari (Egiptul de exemplu dupa faza cu avionul rusesc) tot asa o centrala nucleara transformata intr-o “ditry bomb” poate adauga foarte multe cheltuieli suplimentare sistemului de sanatate, afectand in final economia unei tari.

    Cat despre impactul psihologic. E mult mai stresant sa stii ca ceva invizibil (radiatia) te-a afectat si de aici incolo situatia se va inrautati decat sa stii ca ti-a murit cineva drag in atentat si dupa o perioada (mai scurta) vei incepe sa treci peste sau ca ai fost ranit dar de aici incolo te vei face bine.

    asta ar face numai super puterile… teroristii nu submineaza economia

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus