un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review TP-Link Archer C8, un router performant pentru case și birouri mici

10 Mar 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

tp_link_archer_c8_04
Dacă sunteți în căutarea unui router performant, dar nu extraordinar de scump, pentru casă sau un birou de mici dimensiuni, Archer C8 s-ar putea să fie ceea ce aveți nevoie. Are porturi gigabit, are wireless pe 450 + 1300 Mbps și un port USB 3.0, totul pe o interfață rapidă. De fapt, este foarte asemănător cu Archer C9, unul dintre cele mai bune modele TP-Link, cu care de altfel chiar concurează în alegerea clienților.

Specificații TP-Link Archer C8:

 • 4 porturi LAN și un port WAN 10/100/1000 Mbps
 • wireless 450 Mbps în banda 2,4 GHz pe 802.11b/g/n și 1300 Mbps în banda 5,2 GHz pe 802.11n/ac
 • 1 port USB 3.0 și 1 port USB 2.0 pentru stocare externă sau imprimantă
 • câteva funcții uzuale precum control parental, IPv6 sau rețele guest

Preț: verificați la eMAG și PC Garage, în acest moment costă cam 450 de lei la niște oferte speciale.

Știți ce este interesant? C8 este cu vreo 50-100 de lei mai ieftin decât Archer C9, iar diferențele sunt nesemnificative (450 Mbps în banda de jos, pe când C9 are 600 Mbps). Performanțele sunt asemănătoare, hardware-ul probabil este identic, așa că C8 s-ar putea dovedi o alegere mult mai bună, având în vedere prețul său.

ASPECT

Archer C8 are același design ca și C9, adică unul vertical. Acel picior-cadru gri este fix, nu poate fi scos de pe router decât prin tăiere, și te forțează să-l instalezi în poziție verticală. Consecința este că nu-l vei putea prinde de perete într-un mod clasic.

Imaginile de mai jos spun totul: carcasă albă, cu un plastic de bună calitate, spate perforat pentru ventilație, un port USB 2.0 pe spate și unul USB 3.0 pe lateral. Butonul fizic de închidere/deschidere a rețelelor wifi este binevenit, uneori ai nevoie de așa ceva.
tp_link_archer_c8_06

tp_link_archer_c8_04tp_link_archer_c8_05
tp_link_archer_c8_07tp_link_archer_c8_08

PERFORMANȚĂ PE CABLU

Am testat, ca de obicei, cu PC-ul meu conectat prin cablu la router în condiții ideale pentru a obține un rezultat cât mai bun, ca să solicit la maxim routerul. Cel mai bun rezultat a fost 918 Mbps, echivalentul a 114 MB/s, iar pe un download de torrente am avut o viteză medie de 68 MB/s (adică dimensiunea torrentului împărțit la timpul total, că în fond asta te interesează).

tp_link_archer_c8_performanta_cablu

Rezultatul de 918 Mbps a fost însă un caz special, în majoritatea timpului (repet testul de multe ori) am obținut în jur de 900 Mbps. Archer C9, modelul un pic mai scump, era constant în rezultate, de asta zic că avea un firmware mai bine scris. Chiar și așa, Archer C8 rămâne o alternativă foarte bună la ceva mai scumpul Archer C9.

PERFORMANȚĂ PE WIRELESS

Archer C8 poate genera două rețele wireless, una pe 2,4 GHz în standardele 802.11b/g/n și o capacitate maximă de 450 Mbps, alta pe 5,2 GHz în standardele 802.11a/n/ac și capacitate maximă de 1300 Mbps.
tp_link_archer_c8_capacitate_wireless

Aici am testat cu o placă wireless performantă, capacitate maximă 1300 Mbps cu 3 antene externe, conectată în PCI-Express pe desktop. Rezultatele au fost cele de mai jos. Am forțat routerul pe lățimea maximă de canal disponibilă pe fiecare bandă, că uneori auto-negocierea nu face asta.
tp_link_archer_c8_performanta_wireless

Rezultatele au fost foarte bune. Vorbim de un 55 MB/s = 440 Mbps pe wireless 802.11ac, ceea ce pentru un transfer între două dispozitive este foarte mare. Ce faci până la restul capacității de 1300 Mbps numai pe banda de 5,2 GHz? Nimic, este gândită pentru a putea susține simultan mai multe dispozitive, fiind un router potrivit pentru cazurile când ai 5-6 laptopuri, televizoare, telefoane șamd conectate în același timp.

PERFORMANȚA PE USB

Înainte de rezultate, aș vrea să spun că TP-Link oferă în continuare cea mai simplă metodă de a conecta o unitate de stocare prin portul USB 3.0. O conectezi la router și în interfață îți arată cum să o accesezi din Windows Explorer direct prin rețea, nefiind nevoie să setezi cine știe ce drepturi de acces sau conturi (poți face și asta, dacă vrei). Odată accesată din Windows Explorer, poți “mapa” stocarea aceea ca Network Drive și o vei vedea ca pe orice altă unitate de disk din propriul tău calculator.

tp_link_archer_c8_performanta_usb

Rezultatele au fost bune, am citit cu 40 MB/s și am scris cu 36 MB/s, cifre care se situează în partea de sus a spectrului rezultatelor atunci când vine vorba de astfel de teste.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Archer C8, ca și alte modele TP-Link din gamă, nu impresionează prin funcții avansate. Routerele Asus, de exemplu, includ tot felul de șmecherii precum backup 4G cu un modem USB, QoS avansat în care poți să prioritizezi anumite aplicații sau să monitorizezi traficul, nu mai zic de integrările Trend Micro direct în router. TP-Link are doar funcțiile de bază, deși acest lucru se cunoaște apoi în prețul ceva mai scăzut de la vânzare.

Principalele funcții sunt:

 • posibilitatea de a activa/dezactiva wireless-ul pe fiecare bandă
 • USB cu file sharing foarte simplu de accesat și conectare de imprimantă în rețea
 • funcții IPv6
 • câte o rețea guest pe fiecare bandă, cu posibilitate de orar
 • funcții simple de control parental

Puteți vedea mai multe în screenshoturile de mai jos. Interfața se mișcă foarte bine și cam orice setare se face fără necesitatea de a restarta routerul, un avantaj față de multe alte modele din piață. Există și un mod Basic în care poți vedea cu o privire cum funcționează totul, iar în modul Avansat ai acces la toate setările.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Interfața modernă.
 • Performanță bună pe cablu și wireless și USB.
 • Poate fi montat doar vertical.

CONCLUZIE

TP-Link Archer C8 este un model care se descurcă bine la toate capitolele și nu-i pot reproșa nimic în afară de carcasa ce te forțează să-l montezi vertical pe o masă, când poate tu ai vrea să-l ascunzi pe undeva. Dincolo de asta, poate fi chiar o achiziție mai bună decât Archer C9, prețul mai mic pentru performanță asemănătoare fiind în favoarea lui C8.

Preț: verificați la eMAG și PC Garage, în acest moment costă cam 450 de lei la niște oferte speciale.

  6 comentarii

 1. Caut un router in care sa conectez pe USB un stick de la VODAFONE cu 100GB inclusi pe luna trafic 4G. Trebuie sa acopere un birou openspace de 200mp ce a fost comparimentat cu rigips si ceva ferestre. Crezi ca acest model TP-Link este ce trebuie sau sa ma orientez spre alt model ?

  Pe WiFI vor fi legate zilnic 5 telefoane , 5 calculatoare , o imprimanta in UTP si evident de la vizitatori cateva tefoane sau laptopuri dar nu cred ca mai mult de inca 3 conexiuni pe langa cele enumerate mai sus (o retea separata guest cu ceva limitari ar fi excelent sa existe)

  Astept sfaturile tale.

    (Citează)

 2. Nu are sistem de prindere pe perete si eu am obsesie sa prind routerele pe perete.

    (Citează)

 3. Intre TP-LINK Gigabit Archer C8 si Asus AC1200G+ pe care-l recomanzi?
  La pret difera foarte putin.

  Merci.

    (Citează)

 4. Intr-un review facut undeva dupa lansare ( octombrie 2014 pe smallnetbuilder) spune ca principalul dezavantaj ar fi lipsa optiunii de VPN server. Cum a trecut ceva timp de atunci si poate cu firmware update are acum optiune de VPN?
  Mersi,
  Cosmin

    (Citează)

 5. mucea:
  Patafix, asa sta al meu agatat de perete fara gauri! :)

  Asta n-o sa stea niciodata cu patafix sau orice alt lipici/banda adeziva pentru ca are toate intrările pe partea din spate, unde e peretele.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus