un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Încă o săptămână, încă o brânză cu E.coli

10 Mar 2016  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Comentariile de la articolul de acum câteva zile privind brânza infectată cu E.coli de la Brădet sunt foarte amuzante, deși nu în felul acela optimist și relaxant.

Puțini au înțeles subiectul principal, deși era scris mare în titlu: că în anumite situații, fără nici o informație sau dovadă, unii oameni decid că statul român îi minte atunci când le transmite ceva. De ce? Fără motiv! Pur și simplu se uită la știri și pe una dintre ele aleg să nu o creadă.

Aia cu brânza Brădet este doar un exemplu bun. Adică apare ministrul și zice “vedeți că am găsit e.coli în brânza ălora, dar nu zicem că ar avea legătură cu îmbolnăvirea bebelușilor, ci doar că e o bacterie nasoală și, dacă ai brânză din aia în frigider, nu o mânca!”. Ce înțelege lumea? Aha, au găsit țapul ispășitor, vor să dea vina pe Brădet! Băi nene, nu a zis clar omul ăla că nu există o legătură și că anchetele continuă?

Și chiar au continuat pe întreg firul pentru a vedea cum a ajuns bacteria acolo, s-a mers la furnizorii de lapte, s-au investigat magazinele, transportatorii șamd. Cum era teoria cu țapul ispășitor, din moment ce s-au făcut toate acestea? Nu mai contează, teoriile conspirațiilor în general nu au logică, ci doar se completează cu, în cuvintele unor comentarii, “credeam ca esti inteligent” și “trolezi ca sa strangi comentarii” (e un concurs secret pe undeva, probabil).

Iar despre restul elementelor, adică infecțiile neraportate din spital și lipsa testelor, nu discutăm, dă-le în mă-sa pe ălea, importantă e brânza aia de care până în ziua respectivă nici nu auzise nimeni, dar eram cu toții fani de mici!

Unde suntem astăzi cu ancheta? După cum semnalează samE într-un comentariu, “Carnea de pui şi brânza de vaci de la Brădet nu au fost sursa îmbolnăvirii copiilor”, zice Institutul Cantacuzino după teste amănunțite. Ceea ce n-a mirat pe nimeni, până la urmă, din moment ce mai mulți părinți au zis încă de atunci “nu i-am hrănit cu produse Brădet”.

Ce a mai zis Institutul Cantacuzino tot acolo, pe înțelesul tuturor: “tulpinile de E.coli de la copii sunt diferite de cele din brânză, dar era E.coli și în brânză“. Și din nou, fără judecăți privind sursa, care după atâta timp poate nici nu se va descoperi vreodată, că indiferent unde a fost bacteria, au spălat locul și în ziua următoare n-a mai existat contaminarea. Poate fi la fabrică, poate fi la furnizorii ei, mai mici șanse să fie pe la transportatori sau magazine, dar nu se știe niciodată.

cantacuzino_ecoli


Unde suntem acum, ziceam? Iată unde, după o știre Hotnews:

“Directorul Directiei Sanitar Veterinare Arges a declarat ca, potrivit rezultatelor parțiale, in branza servita elevilor in cantina Scolii Nr. 16 din Pitesti au fost depistate bacteria E.Coli si stafilococ”

Este vorba despre:

“Sambata si duminica, 36 de copii s-au prezentat in spitalele din Arges dupa ce joi au mancat la cantina Scolii 16 din Pitesti mamaliga cu branza si carne de pui. Toti au acuzat o stare generala de rau, febra, varsaturi si scaune diareice. Joi, 20 de copii mai erau internati in unitatile spitalicesti din judetul Arges.”

De unde era acum brânza?

“Branza a fost procurata de la un depozit alimentar, iar depozitul alimentar s-a aprovizionat de la o societate din Ardeal

Care societate din Ardeal? N-au mai zis! Vă rog, mâncați cu încredere brânză de la orice societate din Ardeal, că nu are legătură cu îmbolnăvirea bebelușilor din Argeș! Trimiteți-vă copiii la școală, deși la cantină e cu e.coli și stafilococ, că de fapt nu este, minte statul, în loc să cereți să aflați imediat numele oricui este suspect!

Iar din milioane de fani Brădet, doar 46 au contribuit cu bani până acum.

    11 comentarii

  1. Cică există niște violatori, care au organe genitale bărbătești, prin România. Unul din ei e Radu. (În idea în care e bărbat, dar vă zicem mâine că nu e violator).

      (Citează)

    • S-ar putea sa fi facut o comparatie valida. Daca s-o fi descoperit lichid seminal de la Radu intr-o femeie violata. S-ar putea…

        (Citează)

  2. Au zis cei de la Digi. E vorba de http://www.calion.ro/ din Jibou.

      (Citează)

  3. Tu crezi ceea ce scrii?

      (Citează)

  4. Nu ți se pare suspect ca produse cu orice origine varsă ecoli numai în Argeș?
    Nu sunt conspiraționist, zic doar sa reevaluezi posibilitățile alea reduse ca infestarea să se producă la distribuție, în magazine…
    Ce vreau să spun e ca pare (și are mai mult sens) ca în Argeș sunt probabil deja mai multe focare de infecție și produse originand din diferite surse sunt contaminate acolo. Decât să verifici sursele ( mai ales dacă nu origineaza în Argeș) în momentul ăsta, după atâta alergat în gol, cred mai bine te uiți la ce trasee au în comun lanțurile de aprovizionare cu produsele astea.

    Deși da, ar fi fost mai bine o informare transparenta. Uite ca fabrica de la Bradet nu a falimentat și nici nu avea cum atât timp cât aia nu au găsit nimic acolo.

      (Citează)

  5. Este un erbicid facut pe baza de glifosat, o substanta nociva ce pare ca poate produce tot felu de chestii. Se imprastie pe culturile de soia si supravietuieste doar planta modificata genetic. Apoi, vine nea animalul si haleste soia. Si tot asa pana ajunge carnea in farfuria noastra.

    De ce nu ne agitam si de asta?

    Prea multe porcarii. Vine un destept si face o afirmatie aiurea, menita doar sa distruga o reputatie. Aiurea

      (Citează)

    • zdupes incearca sa deschizi putin ochisorii. pe scurt: cultivarea de soia modificata genetic pentru comercializare este interzisa in Romania. sunt doar cateva exceptii, suprafete foarte mici si atent monitorizate, doar pt samanta sau testare. substanta “nociva” se numeste Roundup si este un erbicid total la care soia modificata are rezistenta si nu moare (exact ca la porumbul modificat genetic). animalul nu este hranit cu soia modificata. nu are cum sa ajunga sa pasca pe un camp cu soia pentru simplul motiv ca proprietarul terenului respectiv il omoara pe tembelul care ii strica cultura si doi, e si caz penal.
      acum in sudul romaniei este un program pentru incurajarea cultivarii de soia clasica si este spijinit de APIA cu banuti.
      banuiesc ca e usor sa arunci vorbe gen vaccinurile provoaca autism si teroristii otravesc apa de la robinet, dar mai deschideti dracului ochii si cititi despre subiect ca e plin internetul de informatii obiective si complete.

        (Citează)

  6. Prin standard se accepta ca exista ecoli in branza.. pentru ca exista in lapte..
    Important e sa nu fie germeni patogeni, ca aceia sunt problema.

    Tocmai o spuse patronul de la Bradet la Petraru in emisiune.

    (sper sa nu gresesc citandu.l pe patron, eu tind sa ii dau crezare, NU CA A SPALAT SA STEARGA PROBELE…cum zice nwRadu).

    @catalinx: esti tare la concluzii. cate lanturi de firme ai condus? citesti ceva inainte de a posta?

      (Citează)

    • In fabricile de lapte se face CIP zilnic, SIP mai rar (din cand in cand). Asta nu ar fi o problema daca, in Romania, s-ar folosi 100% echipamente in constructie igienica. Problema e ca se folosesc echipamente partial igienice, pentru ca merge si asa. Si pentru ca nu se fac bani din lapte, ca e ieftin. La noi e suficient sa fie inox alimentar si lumea sa fie data pe spate de “curatenie si standarde”.

        (Citează)

  7. Titlul articolului anterior era cam tras de par ca sa ajunga autorul la niste concluzii si sa faca un pic misto de conspirationisti (el probabil bazandu-se pe ceva.. sic!). Din ce mi s-a parut mie, multi au fost indignati de modul neprofesionist in care s-au implicat autoritatile sau mai degraba felul in care au comunicat cu populatia. Personajele astea nu stiu sa iasa in public si sa transmita ceva de bun simt cetateanului asa ca e normal ca oamenii sa se simta frustrati. Pana si Dacian Ciolos a iesit sa comenteze negativ declaratiile ministrului Agriculturii.
    Si apropo de “momentul cand decizi, fara a te baza pe ceva”, multi stiu pe propria piele ce inseamna concurenta (de multe ori neloiala) a multinationalelor care au sufocat micul producator local (si asa mai degraba ingropat decat sustinut de statul roman). Tocmai de aceea multi s-au intrebat: daca era vorba de Danone, ar mai fi iesit ministrul la fel de grijuliu sa nominalizeze producatorul?
    In rest, spor la citit comentarii “amuzante”..

      (Citează)

  8. Lasa bai Radule, ca la danone nu o sa se gaseasca nimic, si te mai invita si la anu’ sa le vezi fabrica (in ziua in care pun si lapte in preparate)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus