un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Este timpul să schimbăm ghenele de gunoi

16 Mar 2016  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Ultima oară când am aruncat gunoiul, sacul respectiv s-a dovedit un adevărat luptător. Nu părea mare, dar devenise aproape sferic, așa că l-am îndesat cu greu pe toboganul de gunoi de pe palier.

După vreo patru-cinci pumni ca să intre pe acolo, timp în care a contraatacat cu un damf ieșit din el, am învins și a căzut pe ghenă. Nu de tot, însă, că după zgomotul făcut (de fapt, absența lui) cred că s-a blocat în tobogan vreo două etaje mai jos.

Mi-l închipui stând acolo, un sac de gunoi arătând ca Van Damme în șpagat, sperând să se ridice centimetru cu centimetru, până când visurile îi vor fi distruse de următorul vecin care aruncă gunoiul său.


Când am vizitat un apartament într-un bloc nou-construit, ni s-a spus că legea nu mai permite ghene de gunoi în blocurile noi, că sunt un pericol de incendiu. Nu știu dacă e adevărat, dar locatarii își duc sacul de gunoi la un tomberon din stradă, de unde apoi îl ridică gunoierii. Ghenele clasice, cu tobogan accesibil de la fiecare etaj, au dispărut din blocurile noi.

Eu mi-aș dori sa dispară și din blocurile vechi. Să îți spun de ce, vei vedea că am dreptate.

Încurajează colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor. Reciclarea asta nu-i doar ceva care sa te facă să te simți “eco”, ci un element important în societate.

În primul rând, din gunoi se poate genera curent electric, iar omenirea are nevoie de tot mai multă electricitate. Sa generam electricitate chiar din gunoaie ar fi perfect, că practic ferim natura de gunoaie și nici nu o mai poluam ca în cazul combustibililor fosili.

Apoi, gunoiul are impact negativ pe multe alte părți. De exemplu resturile de mâncare ajunse la groapa de gunoi se descompun în niște gaze destul de nasoale ce contribuie la încălzirea globală.

Aruncarea tuturor gunoaielor pe tobogan împiedică reciclarea lor pentru că nu le poți separa pe categorii. Dacă ai fi forțat sa duci sacul la un tomberon stradal, atunci probabil ca ai începe și sa separi deșeurile pe categorii și să le arunci “pe culori”.

În 2012 am stat în Paris într-o garsonieră printr-un fel de Airbnb. La un moment dat s-a umplut gunoiul. Iau sacul să-l duc în curtea interioară, unde erau vreo 5 pubele, o deschid  pe prima și descopăr în interior doar pet-uri. A doua avea doar cartoane. M-am dus înapoi în casă cu sacul de gunoi, să-l sortam și noi și să aruncăm cum trebuie.

Iată o fotografie din Barcelona, unde se reciclează pe 5 categorii diferite. La noi doar pe trei, și foarte puțin.
reciclare_barcelona

Ghena din bloc atrage animale nedorite. Mă uitam la un film și un proprietar își certa chiriașul “ți-am spus să clătești cu apă sticlele de suc înainte să le arunci la gunoi, că sucul dulce de pe fundul lor atrage gândaci”.

O ghenă în bloc atrage acolo gândaci și șoareci, că sunt multe resturi de mâncare în ea. Nu mai bine ducem gunoiul direct în stradă, în loc să-l ținem sub casa noastră?

Pericol de incendiu. Un nebun poate arunca ceva în flăcări pe tobogan, dând foc gunoiului strâns până atunci. Ar dura ceva timp până ne-am da seama de incendiu, blocul s-ar umple de fum gros și miros de gunoaie. În cel mai bun caz ar fi un miros de gunoaie arse în intreg blocul, în cel mai rău ar începe un incendiu de proporții.

Și atunci de ce să nu închidem ghenele clasice din blocuri, inlocuindu-le cu unele stradale? Duci gunoiul dimineață, când cobori să pleci la muncă, iar tomberonul respectiv poate fi sub cheie, ca să nu cotrobăie alții prin el și sa facă mizerie. Ghena din bloc se încuie sau eventual o sigilează ISU, gunoierii, primăria sau cine decide asta și gata, nu mai avem treabă cu ea.

Bonus: v-am mai arătat acest tomberon de la Qualcomm, care include compactor de gunoi. Pe măsură ce tomberonul se umple, un compactor presează gunoiul și face loc pentru mult mai mult. Apoi, tomberonul semnalizează automat dispeceratului gunoierilor că este plin și trebuie ridicat, iar totul este alimentat din celule solare de pe partea sa superioară. Ah, v-am zis că dădea și wifi gratuit în zonă?

gunoi_qualcomm

    24 comentarii

  1. În sfârșit înțeleg și eu de ce au apărut tomberoane cu celule fotovoltaice deasupra prin brussels :)

      (Citează)

  2. Înțeleg toate argumentele în afara de ăla cu riscul de incendiu așa cum l-ai descris tu. Dacă în nebun aruncă o chestie arzândă la ghenă, faptul ca nu va fi ghena nu îl împiedică pe respectivul sa o arunce în alta parte sau sa dea altfel foc blocului, ca doar ala e scopul lui final. Sau poate are ceva în particular cu ghena. O fi vreun ecologist ceva care luptă împotriva ghenelor din blocuri.

      (Citează)

    • Si eu cred ca de fapt riscul de incendiu se refera la vreunul care ar arunca un chistoc de tigara cand ajunge acasa, de exemplu.

        (Citează)

    • Asta ar fi intr-adevar un risc. Mic. Cine ar arunca direct ls ghena chistocul? E greu, trebuie sa deschizi usa, sa ridici capacul.

      Cam cate incendii ati vazut pe ghena unui bloc?

        (Citează)

    • In blocul in care stau acum undeva in zona 13 Septembrie acum un an am avut incediu la ghena dupa ce un vecin care sta sa fumeze pe palier a runcat chistocul de la tigara stins partial pe ghena.

      Din fericire chiar eu am descoperit incediul deoarece stau la 8 iar cand am iesit din lift nu puteam sa respir pe palier. Norocul nostru a fost ca am descoperit destul de repede problema si focul nu apucase sa se extinda la restul tomberoanelor.

        (Citează)

  3. Avand in vedere cad de inghesuite sunt blocurile ( cel putin in Bucuresti) e destul de complicat sa muti gunoiul in strada ( vb de blocurile vechi – cele noi pot avea din proiectare spatiu special amenajat).

      (Citează)

  4. Din cate știu suntem obligați de UE ca pana prin 2020si ceva sa scoatem ghetele din bloc. Nici mie nu îmi plac, sunt un focar de infectie

      (Citează)

  5. “Încurajează colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor. ”

    E frumos ceea ce spui doar ca la noi nu functioneaza aceasta colectare selectiva. Stiu cel putin un oras din Romania unde s-au desfiintat toate ghenele de gunoi in locul lor fiind aduse tomberoane pentru colectarea selectiva a gunoiului menajer si cu toate astea de ani de zile gunoiul se arunca la gramada.
    Dar am o veste buna pentru tine. In 2015, la nivelul Mun. Bucuresti, s-a hotarat ca toate ghenele din interiorul blocurilor sa fie desfiintate pana in anul 2025. Gasesti mai multe informatii via Google.
    Partea proasta la aceste tomberoane va fi duhoarea din jurul lor datorita faptului ca de dimineata pana seara se vor gasi indivizi care vor scormoni in ele in cautare de pet-uri si alte obiecte bune de valorificat, ceea ce va avea ca rezultat imprastierea gunoiului in imprejurul tomberoanelor. Un alt minus ar fi ca Violeta va trebui sa ia liftul pentru a duce punga de gunoi la tomberon, raspandind astfel aroma dragostei prin tot blocul.
    Eu unul sunt pentru pastrarea ghenelor deoarece in Romania nu exista si nu va exista “cultura” colectarii selective. Vor fi alte milioane de euro tocate de catre Primaria Capitalei si iluzia ca am intrat in rand cu tarile civilizate.

      (Citează)

    • Primăria Capitalei a inclus in planul de salubrizare pubelele îngropate pe care vor începe sa le implementeze. Toate blocurile nou construite vor trebui sa aibă in proiect o astfel de platforma cu pubele îngropate.

        (Citează)

    • S-a incercat si in Iasi acum ceva ani buni cu niste pubele ingropate dar degeaba.

      La blocurile noi exista o sansa cu pubelele ingropate la cele vechi mai greu cu spatiul.

      In Iasi au ingradit pubele si erau inchise cu lacat si lant dar sareau gunoierii gardul ca sa caute peturi si alte chestii, asta pana cand au rup lantul si intra pe poarta.

        (Citează)

  6. Colectarea selectivă presupune 2 lucruri: (a) să existe infrastructura și (b) cetățenii să respecte regulile. Din păcate la noi nu există nici una, nici alta. Acum destul de mulți ani cînd au apărut acele tomberoane în 3 culori eu m-am străduit, la început, să duc acolo pet-uri, hîrtii etc.
    Ei bine, primăria a făcut totul să-mi îngreuneze la maximum activitatea. Mai întîi mi le-a tot mutat tot mai departe de mine, pîna cînd deja trebuia să merg vreo 200 m și să trec vreo 2 străzi pînă la ele, momentul cînd am zis pas.
    După aia au apărut filmele alea pe net cu angajații primăriei care descărcau în ACELAȘI camion tOATE cele 3 tomberoane în care cetățenii se străduiseră să colecteze… selectiv.

      (Citează)

  7. Intr-o alta tara, mai de la extremul-est, iti tii gunoiul selectat in casa si doar in ziua x a saptamani cand il duci la tomberon si a doua zi este ridicat. Luni se ridica hartiile si cartonul, marti si joi ce nu poate selectat, miercuri sticla. Iar tomberoanele sunt supravegheate video: ai aruncat in alta zi a saptamanii ce nu trebuie, primesti o “felicitare” ;) Educatia se face cu “bata”, dar trebuie si aplicata.

      (Citează)

  8. In micul orasel (63k locuitori) din Spania in care m-am mutat in urma cu un an, treaba sta cam asa: sortarea gunoiului se face selectiv la pubele aflate pe strada. Ele sunt de mai multe feluri: Albastru (pt recipiente de carton si hartie), Galben (pentru recipiente de plastic), Portocaliu (pentru ulei folosit – se depoziteaza in sticla de plastic) si Negru (pentru restul de deseuri care nu se incadreaza in categoriile de mai sus). Gunoiul se poate duce doar intre orele 20 si 23, pentru a nu raspandi mirosul pe toata strada. Am vazut cazuri in care politia a dat amenzi oamenilor care erau prinsi ducand gunoiul in afara intervalului de mai sus. Plus, in fiecare dimineata (ora 4-5), vine masina de gunoi si incarca gunoaiele astfel ca tot ce pui seara de dinainte, in dimineata urmatoare e deja probabil in drum spre reciclare. Nici la blocurile de 9 etaj din oras nu exista tobogane de gunoi.

      (Citează)

  9. Contează şi modul în care e administrat blocul. La cel în care locuiesc, unul de 8 etaje, avem ghena aceea tip tobogan care e menţinută într-o stare de curăţenie permanentă. Femeia de serviciu spală în fiecare zi pubelele şi nu am simţit, nici măcar în plină vară, vreun iz de gunoi stătut. Şi stau la etajul unu, chiar deasupra camerei tehnice cu pubelele. Avem deasemeni pe balconaşul de acces la ghenă cîte un sac special pentru pet-uri, sticle şi cartoane care e preluat separat după umplere. Camera tehnică e închisă şi e menţinută la un nivel de curăţenie că poţi să şi dormi acolo. De altfel, femeile de serviciu din zonă acolo îşi au cartierul general pentru o cafea şi-o bîrfă.
    Din punctul meu de vedere, soluţia cu pubelele în stradă, “la liber”, reprezintă focarul de infecţie.

      (Citează)

  10. In Suedia, tara aia care recicleaza 99% din gunoi si mai si importa de la altii, in toate blocurile exista ghena. Acolo se arunca gunoiul menajer. Containerele de pe strada sunt pentru plastic, sticla, hartie.

    Ideea nu e de a forta oamenii, ci de a-i educa. Desi, probabil, la noi nu va functiona niciuna din variante….

      (Citează)

  11. “așa că l-am îndesat cu greu pe toboganul de gunoi de pe palier. ”

    deci ti-e lene sa desfaci un sac ca sa arunci pe ghena fara sa o infunzi, dar o sa poti sa cobori pana jos sa duci gunoiul

    seems legit.

      (Citează)

  12. În Slatina ghenele de gunoi stau sub pământ și sunt spălate săptămânal cu jet cu presiune. Foarte ok sistemul. Costisitor, dar igienic și civilizat. http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Craiova/Stiri/Slatina+singurul+oras+din+tara+cu+containere+ingropate

      (Citează)

  13. Interesant. Pe mine m-ai pierdut la “Încurajează colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor.” Explicatia vine imediat. Noi avem in bloc o proasta, fiica de mama, si mama de plod in acelasi timp (stau toti trei in acelasi apartament), care, impreuna cu fiisu fumeaza la balcon, si atentie!, arunca mucurile de tigara pe geam. De la etajul 8! Pe aleea pietonala! Aleea care da acces catre parcare, si care are si o zona verde. Si chiar ieri ma gandeam ca ar fi cam naspa daca nu am avea ghena la etaj, pentru ca tampita ar fi in stare sa arunce si gunoiul. Deci ea nu e in stare sa arunce un muc de tigara in gunoi la bucatarie, daaaaar, va trai un moment de bucurie civica atunci cand va trebui sa ia gunoiul din casa, sa coboare 8 etaje cu liftul (uneori nu merge 2-3 zile daca se strica in weekend), sa traverseze o alee de-a lungul, si sa piarda 2 minute sa arunce gunoiul selectiv.
    Cu toate astea, am de ceva timp ideea de a strange toate mucurile si a i le lasa pe pres. Cred ca voi incerca asta intr-o zi cand am putin timp liber. Sa vina caldura.

      (Citează)

  14. krantz:
    Contează şi modul în care e administrat blocul. La cel în care locuiesc, unul de 8 etaje, avem ghena aceea tip tobogan care e menţinută într-o stare de curăţenie permanentă. Femeia de serviciu spală în fiecare zi pubelele şi nu am simţit, nici măcar în plină vară, vreun iz de gunoi stătut. Şi stau la etajul unu, chiar deasupra camerei tehnice cu pubelele. Avem deasemeni pe balconaşul de acces la ghenă cîte un sac special pentru pet-uri, sticle şi cartoane care e preluat separat după umplere. Camera tehnică e închisă şi e menţinută la un nivel de curăţenie că poţi să şi dormi acolo. De altfel, femeile de serviciu din zonă acolo îşi au cartierul general pentru o cafea şi-o bîrfă.
    Din punctul meu de vedere, soluţia cu pubelele în stradă, “la liber”, reprezintă focarul de infecţie.

    La fel si la mine. Foarte curat balconul de acces si pungile unde putem pune deseurile de hartie sau plastic sunt o surpriza placuta.

    Nu am simtit miros de ghena niciodata, chiar daca tomberoanele sunt in parcarea din subsol.

      (Citează)

  15. Foarte buna solutia in Slatina

      (Citează)

  16. Sunt multe chestii legate de reciclare, eu sincer nu-s de acord cu reciclarea asta pe n-spe mii de categorii. Ar trebui reciclat pe maxim 2-3 si atat, oamenii sunt foarte lejeri si este foarte neplacut sa ai 5 feluri de gunoi doar pentru ca altii sa aiba munca usurata, cand s-ar putea simplu de tot face un centru care sa sorteze gunoiul si sa nu-ti mai irosesti timp cu asta. Legat de reciclare eu cred ca problema consta in ambalarea produselor si nu in ceea ce fac oamenii cu acele ambalaje dupa, e nevoie de ambalaje inovatoare care sa fie usor de reciclat si sa aiba randament mare la reciclat… gen 90% dintr-o sticla sa fie refolosita pentru o alta sticla. Plus de asta reciclarea ar trebui sa devina prioritatea numarul 1 in lume, daca chiar vrem sa facem ceva cu cap. PS: 1. Citeam zilele trecute un articol in care se atragea atentia ca s-au colectat pe raza localitatii Viscri 15 m cubi de gunoaie de catre voluntari, cu vreo 4 mai multe ca anul trecut, toate aste din cauza ca in localitate nu mai exista tomberoane… pai la un calcul simplu pentru 4 m cubi de gunoi faci mai mult rau decat bine naturii daca pui tomberoane si le colectezi saptamanal… dar ce conteaza asta, hai sa dam inainte cu prostia. 2. Pana China transforma carbuni in petrol… nu cred ca mai conteaza reciclarea asta selectiva asa de mult, iar pana oamenii mananca carne… planeta asta nu prea are sanse la mai bine.

      (Citează)

  17. Colectarea selectiva e un esec in acest moment. Oamenii au amestecat tipul de gunoaie. Cei care le strang le pun acum impreuna, ceea ce a dezamagit pe cati pe care ii stiu eu si care nu mai tin cont de categorii acum.
    Ghenele ingropate mi se par o tampenie. Sunt probleme iarna cu ridicatul gunoaielor, pt ca sta nametele pe el si omul arunca pe langa. In iarna asta nu am vazut asta, dar intr-o iarna mai cu nameti sunt sigur ca o sa fie problematic.

      (Citează)

  18. Si ce facem cu cainii care se aduna la tomberon? ne vom angaja badigarzi sa ducem gunoiul?

    La noi in bloc la fiecare sedinta anuala se voteaza renuntarea la ghena si cade la vot, oamenii spun ca au cumparat special la noi in bloc pentru ca exista ghena, sunt in general pensionari, care traiesc de cateva zeci de ani aici. Mi-i si inchipui cu galeata in lift OMG

      (Citează)

  19. Noi lasam pe balconul de la ghena PET-urile iar femeia care face curatenie le aduna, in fiecare zi. Mai mult decat atat, le sorteaza tot ea. E impanzit pe etaje cu afise puse de administratie sa lasam flacoanele si reciclabilele langa si sa nu le aruncam la ghena.
    Nu cred ca va dura mult pana pe fiecare etaj vom avea si un colector pentru reciclabile.
    Interzicerea ghenelor asa cum sunt ele e o idee proasta si nu va functiona ca pe hartie. Prefer inchis locasul ghenei cu lacat decat sa fie la liber gunoiul pe strada, adunat de toti dubiosii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus