►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Am tot văzut imaginea asta de mai jos pe net prin diverse liste de “cum să te comporți în restaurante”.
Eu mă îndoiesc că vreun ospătar din orice restaurant din lume cunoaște aceste semne. Mai mult, este ridicol să crezi că noi, clienții, ar trebui să le cunoaștem, de parcă ne-am duce la restaurant ca să ne adresăm în hieroglife personalului de acolo, nu prin “un meniu, vă rog, ca să comand felul principal”.
Mai mult, ce înseamnă ele? Ce înseamnă “pauză”? De ce-ar conta semne pentru “excelent” sau “nu mi-a plăcut” altundeva decât într-un restaurant pentru surdo-muți?
Un singur semn trebuie să știți, cel de “finished” cu tacâmurile în farfurie. Nu trebuie puse vertical sau orizontal, nu-i pasă nimănui. Punându-le pe amândouă în farfurie spui practic că nu intenționezi să le mai folosești, așa că le poți murdări de resturile de mâncare.
În rest, rămân valabile sfaturile clasice:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
28/04/2015 la 11:22 AM
Unii burgeri sunt atat de mari incat nu pot sa-i mananc cu mana. Pur si simplu nu pot sa deschid atat de mult gura incat sa musc calumea din burger. In cazurile alea, pun mana pe cutit si furculita…
Sabotor(Citează)
28/04/2015 la 11:36 AM
Buna faza cu “mancati cu stanga” – daca te vede un arab sau in general asiatic mancand cu stanga, poti sa spui “bye bye business”. Corect?
Sabin(Citează)
28/04/2015 la 11:42 AM
Eu cred că este necesar un cod din acesta de comunicare nonverbală. Întotdeauna m-a deranjat când venea ospătarul să-mi ia farfuria de sub nas sau a vecinului (plecat la budă) de cele mai multe ori fără să întrebe.
Alx MAX(Citează)
28/04/2015 la 2:11 PM
Eu am gasit la multe restaurante, chiar si la nunti, ospatari care sa stie codul asta. Cele mai utile sunt pauza si terminat.
Ce inseamna pauza? Ceva de genul “Ba, nu mai mananc acum, dar nu-mi lua mancarea, ca am dat bani pe ea si nu plec pana nu o termin.”
Dragos(Citează)
28/04/2015 la 2:17 PM
Salutare,
Pe la case mai mari, eticheta se pastreaza si conteaza ce si cum comunici. Altfel te faci de ras de nu te vezi.
Spre exemplu “pauza” este foarte util intrucat, la anumite restaurante regula spune ca ospatatul (eventual alocat numai mesei tale) sau chiar bucatarul care te serveste direct, iti umple farfuria pana te “multumeste”, nu e pe baza de portie.
La “popota” nu conteaza prea tare, mananci portia ta si aia e.
Dar asa este, treaba asta cu eticheta se depreciaza din ce in ce mai tare.
Merci
vladutz(Citează)
28/04/2015 la 3:20 PM
mai ramanea sa te semnezi si sa ne urezi o zi cat mai buna :))
dragos(Citează)
28/04/2015 la 4:26 PM
Primii care trebuie sa invete “limbajul” sunt ospatarii. M-am saturat sa ma duc la paranghelii unde, plecat fiind sa ma dezlantui pe ringul de dans, raman nemancat pentru ca Gigel mi-a luat farfuria din care doar am apucat sa gust 2 guri.
Altfel, scriem pe o foaie “revin in 5 minute” si o lasam langa farfurie, ca sa stie Gigel ca nu tre sa ia farfuria…
costin(Citează)
28/04/2015 la 6:06 PM
Acolo unde conteaza eticheta este cunoscuta si se aplica. Ba chiar mai mult decat atat, este apreciata. Am auzit o povestioara despre un modest sofer de masina care a reusit sa-si depaseasca statutul gratie faptului ca a fost surprins la o petrecere ceva mai formala de catre gazda ca fiind singurul care stia cum se bea o cafea (tinand farfurioara in mana stanga si ceasca in mana dreapta).
Raluca(Citează)
28/04/2015 la 8:58 PM
Nu înțeleg, vine cineva și-ți pun mâncare în farfurie, iar tu oprești asta punând ustensilele într-un anumit mod?
Nu e mai simplu să-i spui “nu, mulțumesc”?
Best regards,
Radu
nwradu(Citează)
28/04/2015 la 9:00 PM
OK, dar mă refer strict la semnele cu ustensile în farfurie, nu cum se ține o ceașcă, cine intră primul într-un restaurant șamd.
Cred că multe dintre cele de mai sus se pot rezolva prin comunicare verbală. Ospătarii nu sunt un fel de sclavi ce nu trebuie băgați în seamă, o vorba bună de genul “foarte bună mâncarea” atunci când îți ia farfuria cred că face mai multe decât semnele din cuțit.
nwradu(Citează)
28/04/2015 la 10:40 PM
@Radu o sa fi surprins (poate) dar foarte multi oameni cunosc si folosesc aceste semne. Eu stiam doar 3 dintre ele dar de cand le-am aflat (acum vreo 10 ani) le folosesc si mi se par foarte normale.
Bogdan b(Citează)
29/04/2015 la 1:08 AM
Si eu stiam cateva din semnele astea, foarte utile e altfel, deci nu stiu pe unde ai trait tu Radu! :P
catalin(Citează)
29/04/2015 la 6:24 AM
Sincer si eu stiam 3 semne..le-am invatat pe la 18-19 ani. La restaurantele si hotelurile mai vechi sau de afara se respecta. De exemplu am mancat odata la Casa Capsa unde sistemul e cunoscut. Dar in acelasi timp din toate hotelurile premiere inn unde am stat sa zic ca numai la 2 era cunoscut codul.
Cristian(Citează)
30/04/2015 la 5:13 AM
Iar noi, dreptacii, tot cu stânga trebe sa mancam?
Bb(Citează)
17/06/2015 la 5:31 PM
Cel mai bun mancare din oraș. …
Blogger(Citează)
17/06/2015 la 5:32 PM
Buffalo Baz Specific American. Calea Floreasca Numărul 49. Încercați cu încredere
Blogger(Citează)