un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu ai nevoie de obiective, ci de planuri bine gândite

28 Apr 2015  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Mi-a plăcut mult o prezentare făcută de Douglas Adams, creatorul Dilbert, în care spune că exprimările de genul “dacă faci ceea ce te pasionează sigur vei avea succes” sunt inutile, iar oamenii de succes spun asta doar pentru că nu pot spune “I was smarter, I worked harder, I had better connections, and I got really lucky“. Mi-a plăcut când spune că, de fapt, atunci când ești priceput la ceva dezvolți din asta și o pasiune, nu invers.

Și mai mult mi-a plăcut finalul, unde spune că nu ai nevoie nici de pasiune și nici de obiective, ci de un sistem pentru a reuși. Altfel spus, trebuie să treci dincolo de ceea ce vrei și să te gândești mai mult la cum vei face să obții asta; în orice lucru este nevoie de un plan.
slide1slide2
slide3slide4

Chestia asta o poate aplica oricare dintre noi. E vorba de gândire logică și mai ales de gândire practică, orientată spre rezolvarea problemelor. Am văzut diverși șefi la viața mea; când se întâmpla ceva nasol, unii aveau tendința să facă o criză bună căutând vinovații, alții spuneau “ok, hai să vedem cum putem rezolva asta și apoi să vedem de ce am ajuns aici, ca să nu se mai întâmple a doua oară”. Este o abordare bună din două puncte de vedere, întâi pentru că rezolvă situația și apoi pentru că omul care a generat-o are ocazia să-și răscumpere greșeala muncind pentru rezolvarea ei, la final simțindu-se un pic mai bine decât dacă urli la el din secunda 0.

Nu mai zic de celălalt caz des întâlnit, când oamenii se plâng de ceva și stau supărați și deprimați, în loc să-și spună “ok, deja sunt aici, cum pot să rezolv problema asta?”. De cele mai multe ori chiar anturajul este o problemă, adică dacă ești înconjurat de plângăcioși, vei avea tendință să te plângi și tu, pe când dacă cei din jur îți spun “hai, snap out of it și vezi ce poți face să schimbi lucrurile”, vei acționa în această direcție. Uneori nu există în anturaj astfel de persoane, toți fiind genul care disperă ușor; știind cele de mai sus, poți fi tu acea persoană care să-i pună pe picioare.

Urmăriți toată prezentarea powerpoint pe Business Insider, zice bine.

    6 comentarii

  1. Este greu sa sumarizezi in doua fraze cum ai reusit in viata (imi inchipui), dupa ce te-ai chinuit 20-30 de ani. De multe ori cheia succesului nu poate fi enuntata in doar cateva cuvinte. Plus ca procesul difera de la om la om.

      (Citează)

  2. Frecție. O fi făcut el seria Dilbert cu succes dar și el la fel ca cei pe care îi critică cade în capcana de a crede că metoda LUI de a avea succes e aia perfectă și restul sunt niște micinoși. Nu zic că nu are dreptate dar nici nu are absolută dreptate. Că și argumentul lui cu “sistemul” poate fi ușor demontat de ratații de la păcănele și pariuri care “au ei sistemul lor” și tot faliți sunt.

    Dacă succesul sau rețeta lui era cuantificabil de vindea deja la Carrefour. Până atunci dă-i înainte și poate, poate reușești.

      (Citează)

  3. Scott Adams este autorul. :D

    Are si o carte foarte buna despre acelasi subiect: How to Fail at Almost Everything and Still Win Big.

      (Citează)

  4. Gabi:
    Scott Adams este autorul. :D

    Are si o carte foarte buna despre acelasi subiect: How to Fail at Almost Everything and Still Win Big.

    Am vazut dupa linkul de la sfarsitul articolului. Aceea e cartea, foarte buna oricum.

      (Citează)

  5. si de o mătuşă tamara, de primii bani făcuţi la 22 de ani (normal.. aia 5000 000 euro primiţi de la părinţi), şi de o bună şi solidă relaţie cu statul, eventual de rudenie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus