un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am tras cu un AK-47

28 Apr 2015  ·

EXPERIENȚE, GÂNDURI  ·

30 comentarii

Duminică am fost la un alt poligon de tir, unul în aer liber și cu arme ceva mai mari. Este vorba de poligonul Joița aflat în satul Joița din jud. Giurgiu, la vreo 20 de km de București pe la ieșirea din Chitila. Îi găsiți pe site-ul tactical-life.ro

Am tras cu un AK-47, că pistoale Glock găsești și la poligoanele din București. De fapt un AKM, o versiune mai nouă a clasicei arme fabricate inclusiv în România, iar pușca-mitralieră de la poligon fusese modificată pentru a o face mai confortabilă, eliminându-se lemnul din pat și înlocuindu-se diverse alte componente cu unele din plastic. Avea vreo 3 kg, dar era mai ușor de ținut în mână și stabilizat.
poligon_tunari_joita_06

poligon_tunari_joita_01

poligon_tunari_joita_02

Experiența merită cei 300 de lei, bani care includ 20 de gloanțe (noi am tras cu 7,62 x 39), linia de tragere, ținta și instructorul. Mă așteptam la un recul foarte puternic, dar mi s-a părut chiar mai ușor de tras decât cu pistolul Glock. Diferența o face faptul că sprijini pușca în 3 puncte diferite, două mâini și umăr; din același motiv și acuratețea este mult mai bună, am tras la 30 de metri după cum vedeți mai jos. Găurile din ținta verde, cele neacoperite, sunt făcute de mine, la fel și cele din ținta roșie. Abia o vedeam (când “focalizezi cu ochii pe cătarea puștii nu mai vezi bine ținta la așa o distanță), dar am fost uimit de rezultate. Astea înseamnă prindere bună în mână și țeavă lungă.
poligon_tunari_joita_04

Am tras și cu RONI, un kit de conversie pentru pistoale Glock ce le transformă într-o pușcă de asalt. Vedeți aici un RONI-G1 cu un Glock 17 montat în interior. Dacă folosiți un Glock cu foc automat și un încărcător mare, totul devine un SMG, cum s-ar spune în Counter-Strike. Kit-ul avea montat și un sistem de țintire Bushnell Holo Sight care funcționează exact ca-n jocuri, pe o bucată de sticlă transparentă este proiectat un indicator ce te ajută să țintești. Mai sunt disponibile pistoale Glock normale, revolvere și altele.
poligon_tunari_joita_07poligon_tunari_joita_09

Eu am tras foarte slab cu RONI și nu știu de ce, că în esență ar trebui să fie foarte simplu. Ne-au bătut măr fetele aici, au nimerit toate țintele.

Varietatea de ținte este mare față de poligoanele de interior din București. Ai aici ținte de carton, ținte metalice care cad atunci când sunt atinse și am auzit chiar și de ținte mobile. Pe un alt poligon alți clienți trăgeau cu pușca după talere lansate din aruncător. Instructorul nostru, un domn pe nume Viorel, dacă e să mă iau după numele scris pe vesta anti-glonț, a fost excelent, nu doar că ne-a explicat tot ce-am vrut, dar a fost și super amabil, a avut răbdare să facem fotografii, ne-a adus mai multe arme ca să ne alegem cu ce tragem cele 50 de cartușe și tot așa.

Trasul cu Kalashnikovul costă 300 de lei, după cum vă spunea. O pușcă RONI costă 250 de lei și include 50 de cartușe, la fel și Glock-urile 17 sau 34. Dacă ai arma ta, poți închiria doar linia. Sunați întâi pentru confirmare dacă doriți vreo armă anume, ca să vă asigurați că nu-i vreo problemă fix atunci, și sunați întotdeauna pentru rezervare; trebuie să aveți buletinul la voi.

În afară de acest poligon, mai știu două în Bucureșți: cel de pe Valea Cascadelor și cel de la UTI, închis pe termen nedefinit acum.

  30 comentarii

 1. Cu 300 lei cred ca iti cumperi propriul akm in republica moldova. Plus un sac cu cartuse :)

    (Citează)

 2. Cu 300 de lei poti cumpara si 3-4 femei cu iq-ul antevorbitoarei.

    (Citează)

 3. Dacă făceai armata, economiseai 300 de lei. :)
  Plus că trăgeai şi cu puşca cu lunetă şi cu mitraliera de companie.

    (Citează)

 4. anda85:
  Cu 300 lei cred ca iti cumperi propriul akm in republica moldova. Plus un sac cu cartuse :)

  Probabil, dar nu ar fi legal.

    (Citează)

 5. Adrian:
  Dacă făceai armata, economiseai 300 de lei. :)
  Plus că trăgeai şi cu puşca cu lunetă şi cu mitraliera de companie.

  E ok, prefer să plătesc la poligon.

    (Citează)

 6. Incearca M4 data viitoare. Mi se pare mai misto decat AK

    (Citează)

 7. Sabotor:
  Incearca M4 data viitoare. Mi se pare mai misto decat AK

  Aș încerca, dar nu au.

    (Citează)

 8. nwradu: Probabil, dar nu ar fi legal.

  Era o gluma evident, desi cetateanul, de origine moldoveneasca – Duby, s-a simtit jignit ca as putea crede asa ceva despre tara lui – cea mai corupta din Europa.

    (Citează)

 9. In armata trageam cu AK-47 din pozitia culcat, la tinta piept nr. 4, la 100 de metri.
  Experienta e misto, armata e de rahat. Mai bine tragi pe bani, de placere.

    (Citează)

 10. anda85:
  Cu 300 lei cred ca iti cumperi propriul akm in republica moldova. Plus un sac cu cartuse :)

  Arma din poze a costat 1000 de lei nemodificata, imbunatatirile (plastice, sistemul de alimentare ca sa traga doar FF si tubul de gaze) au fost inca vreo 2000.

    (Citează)

 11. Emil:
  In armata trageam cu AK-47 din pozitia culcat, la tinta piept nr. 4, la 100 de metri.
  Experienta e misto, armata e de rahat. Mai bine tragi pe bani, de placere.

  Asta aș vrea și eu, să trag din poziție culcat sau măcar de pe capră. Sunt curios ce acuratețe are arma.

  Oricum, vorba cuiva, dacă noi începători am tras destul de bine cu AKM-ul, un soldat probabil te omoară de la 200 de metri fără mare chinuială.

    (Citează)

 12. 300 lei doar pentru ak-47 ?

    (Citează)

 13. 300 lei doar pentru ak-47 ?

    (Citează)

 14. In afara de Buletin , mai e nevoie si de alte acte/documente suplimentare?

    (Citează)

 15. “Asta aș vrea și eu, să trag din poziție culcat sau măcar de pe capră. Sunt curios ce acuratețe are arma.”

  Cu arma sprijinita si cu ceva experienta, poti sa treci destul de usor de 25 de puncte din 30 (3 cartise) la tinta piept la 100 de metri. Adica toate gloantele cam intr-un cerc de 25 de cm diametru. Eu am bagat in armata 27 de puncte din 30 (am lovit cercul 8, 9 si 10), dar eram destul de antrenat.

  Mai misto e cu pusca cu luneta. La 100 de metri bagi cele 3 cartuse intr-un cerc cu diametru de 5 cm.

    (Citează)

 16. anda85: Era o gluma evident, desi cetateanul, de origine moldoveneasca – Duby, s-a simtit jignit ca as putea crede asa ceva despre tara lui – cea mai corupta din Europa.

  Nu mi s-a parut asa, doar ce m-am intors din delegatie din Chisinau (prima oara in Republica Moldova).

  E o tara saraca, dar cred/sper ca va face pasi spre veste…

    (Citează)

 17. Tie asa ti s-a parut, Anda?

    (Citează)

 18. Nu se termina imediat cele 20 gloante cu AK-ul ?

    (Citează)

 19. Teo: e asa ti s-a par

  Doar daca tragi ca la revolutie. Daca esti nwradu, tragi incet si meticulos, pentru a face un review cat mai realist.

    (Citează)

 20. Teo:
  Nu se termina imediat cele 20 gloante cu AK-ul ?

  Pentru civili, legal poti trage doar foc cu foc.

    (Citează)

 21. nwradu: Asta aș vrea și eu, să trag din poziție culcat sau măcar de pe capră. Sunt curios ce acuratețe are arma.

  Oricum, vorba cuiva, dacă noi începători am tras destul de bine cu AKM-ul, un soldat probabil te omoară de la 200 de metri fără mare chinuială.

  Orientativ, eu trageam in medie 25-28 de puncte (10 e centrul s.a.m.d) din 3 focuri. Deci de la 100 de metri te omoara clar, la 200 nu stiu, mi se pare deja cam geu.
  Si noi am tras relativ putin in armata, armele erau asa cum le-am primit, unele trageau aiurea, trebuia compensat mult.

    (Citează)

 22. Te pregatesti de razboi se pare. :)

    (Citează)

 23. A fost eveniment ceva? Mai exact, sunt curios dacă ai avut ocazia să vorbeşti cu cineva din conducere, şi dacă da, ai întrebat şi ce măsuri s-au luat de la întâmplarea din poligonul UTI?

    (Citează)

 24. Da’ chiar, nu spusese inca nimeni ca a fost piscotareala.

    (Citează)

 25. Tom:
  In afara de Buletin , mai e nevoie si de alte acte/documente suplimentare?

  Nu. Să ai 18 ani, probabil?

    (Citează)

 26. anda85: Doar daca tragi ca la revolutie. Daca esti nwradu, tragi incet si meticulos, pentru aface un review cat mai realist.

  Cum zicea @nashu_mare, la poligon poți trage doar foc cu foc, nu te lasă automat. Legi și chestii.

    (Citează)

 27. hoinaru:
  A fost eveniment ceva? Mai exact, sunt curios dacă ai avut ocazia să vorbeşti cu cineva din conducere, şi dacă da, ai întrebat şi ce măsuri s-au luat de la întâmplarea din poligonul UTI?

  Șoc, dar unii plătesc din buzunar astfel de lucruri.

  Poligonul acesta nu are legătură cu cel UTI, care după cum spuneam, este închis pe termen nedeterminat.

  Măsuri… instructorii stau cu vesta pe ei și pistolul la șold, deși nu cred că i-ar ajuta asta în caz că vine încă un nebun. S-ar putea ca în viitor să se ceară aviz psihologic înainte de a intra la poligon, ceea ce ar omorî complet business-ul.

    (Citează)

 28. Având in vedere ca ai tras din poziția “in picioare nerezemat” ai tras satisfacator pentru distanta de 30m. Observ o ușoară abatere spre stânga, insa o grupare destul de ok. La 100m nu mai nimereai tinta. Corect ar fi fost ca după primele 3 focuri sa ai posibilitatea sa îți vezi rezultatul si sa îți aplici corecția necesara, in cazul tau sa țintești ușor mai in dreapta. Daca aveai ocazia sa tragi cu reazem sau din poziția”culcat-rezemat” rezultatul ar fi fost mult mai uimitor. AK47 mai ales AK 47 M (modernizat) este un pistol mitraliera destul de precis pana in 150-250m, iar daca ne luam după înălțător putem ochi pana la 1000m. Efectul omorâtor este pana la 1500m. Se zice ca străbate casca de otel la vreo 600m. Daca ai ocazia încearcă un AKM calibrul 5,45mm, este mult mai precis, cantitatea de pulbere raportata la greutatea glonțului este net favorabila in comparație cu 7,62mm. Ca si o curiozitate, desi 7,62 se vrea mai distructiv, si poate chiar este când vorbim de impactul glonțului cu diferite materiale gen cărămidă, beton, fier, lemn sau blindaj ușor, cu 5,45mm am reușit sa străpung o vesta antiglonț si față si spate, pe când 7,62mm doar față. Clar, vesta respectiva era goala… Iar la 100m am realizat grupajul a trei gloante intr-un cerc cu diametrul unei vechi monezi de 5lei de aluminiu. Iar, tot ca fapt divers, in piciorul stâng port urma unui 7,62 pt toată viața…

    (Citează)

 29. E amuzant că voi ăştia care nu aţi făcut armata daţi bani ca să faceţi ceva ce în armată făceam obligatoriu şi acum nu vrem să mai ştim (cei mai mulţi dintre noi) şi să mai auzim despre tras cu AKM-ul…

  Ca un fapt divers… la armată era, teoretic, obligatoriu să tragem şi pe foc automat (scria în manualul de ITAI – instrucţia tragerii cu armamentul de infanterie, pe care noi îl poreclisem FUTAI) dar practic nu am tras decît foc cu foc, nu ne-au lăsat pe automat, că ziceau că din cauza reculului toată lumea ridică inadvertent ţeava şi trage peste gard… sau mă rog, ciuruie parapeţii de beton…

    (Citează)

 30. mircea (primul)

  29/04/2015 la 10:15 AM

  @alias la fel cum vin strainii si platesc o gramada de bani la taranii din maramures sa mulga vaca sau sa coseasca iarba.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus