un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Plata cu mobilul în Macedonia: se folosesc semnale sonore

19 Feb 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

difuzor_mobipayÎn Macedonia, în vizită la sediul T-Mobile pentru anunțul privind finalizarea migrării la o rețea all-IP, am auzit și că au implementat la nivel național o metodă de plată cu mobilul în magazine. Și cum plata cu mobilul este un subiect care-mi place (și vă place și vouă, am observat), am cerut detalii și o demonstrație, mai ales că se folosește o metodă inedită “Data-over-voice”.

Data-over-voice înseamnă să trimiți informații prin semnale sonore, ceea ce în mintea mea urma să semene un pic cu vechile modemuri telefonice și bip-bip-urile lor, care în principiu făceau același lucru. Și cam așa este. Tehnoogia de plată cu mobilul se numește MobiPay, este implementată de T-Mobile cu banca NLB Tutunska și poate fi folosită la vendomate și în sute de magazine. Mai important, poate fi folosită cu orice telefon mobil, nu doar cu un smartphone, și nu necesită nici o aplicație specială.

Procedura este următoarea:

  1. se introduce suma de plată la POS.
  2. clientul sună la un număr de telefon special de-al băncii și lipește imediat telefonul de difuzorul atașat POS-ului.
  3. prin semnale sonore, POS-ul îi transmite băncii câți bani să plătească din contul clientului, iar banca trimite confirmarea tot prin bip-bip-uri.

Asta e tot. Poți folosi orice telefon, totul durează câteva secunde și este automatizat. La activarea serviciului, banca te întreabă ce număr de telefon mobil ai, ca să identifice astfel ce client o sună din magazin și din ce cont să scoată banii. În magazin un difuzor poate fi atașat vechilor POS-uri.

Am înțeles că peste o anumită sumă ți se solicită și un cod PIN, evident, iar pentru valori între 300 și 1000 de dinari (aproximativ 5-17 euro) poți plăti la finalul lunii pe factura telefonică. Combinând asta cu faptul că studiile au arătat că oamenii uită mult mai des acasă portofelul decât telefonul, rezultă un sistem simplu ca tehnologie, dar eficient, de plată mobilă.

Mai jos vedeți o demonstrație filmată de mine în sediul T-Mobile. Aici procedura este un pic diferită: vendomatul nu are un POS care să comunice suma exactă, așa că doamna din imagini sună la un număr de telefon care autorizează direct o plată de 10 dinari, prețul unei cafele, iar semnalele sonore încarcă aparatul de cafea cu acea sumă. Existau numere speciale și pentru 20 și 50 de dinari și bănuiesc că primești restul în monede dacă iei ceva de, să zicem, 35 de dinari.


etape_mobipay_macedonia

V-am mai spus despre alte servicii de plată cu mobilul: Cosmote va implementa în viitor MyWallet prin NFC, ING a introdus plata prin NFC, SEQR și Garanti folosesc coduri QR scanate cu telefonul, Visa are ceva asemănător în lume, PayPal intră în joc.

    15 comentarii

  1. Ioiii, da’ ce prostie! Cum se asigură securizarea tranzacției?

      (Citează)

  2. Se vede ca nu prea circuli cu metroul :)

      (Citează)

    • @octavian: este asemănător cu sistemul de la metrou de la noi, doar că în Macedonia este extins cum trebuie în magazine. La noi, cred că sistemul a fost adus de o altă firmă și operatorii doar au fost de acord să intre în joc.

        (Citează)

  3. @George: Securizarea e asigurata de capacitatea de a incelege principiul de functionare. Cine nu pricepe, nu e sigur de sistem.

      (Citează)

  4. @Marian – bine că ești tu deștept!

    @nwradu – never mind!

      (Citează)

  5. Mama ce ma enerveaza fazele astea. George, acum daca tot ai pornit discutia, zi-ne si noua ce stii.

      (Citează)

  6. @Revo – eu sunt mic, nu știu nimic! :). Îngrijorarea mea e dată de problema furtului telefonului – atunci potențialul hoț poate (încerca) face și ceva cumpărături, că poate merge. E drept, sunt sume mici fără PIN, dar problema de principiu rămâne. La fel și la cardurile contactless.

    Teoretic o tranzacție cu PIN și/sau semnătură, făcută pe o infrastructură de comunicații dedicată și cu instrumente de transmisiuni dedicate este un pic mai sigură.

      (Citează)

    • @George: problema mai mare este că rămâi fără telefon, nu cei câțiva lei pe care-i poți pierde prin tranzacții fără PIN. Probabil că poți activa oricum pin-up pentru orice sumă, dincolo de o limită te forțează ei sa faci asta oricum.

        (Citează)

  7. Problema principala pe care o vad esta ca transmisia se face prin echipamentul clientului si comerciantul are un control limitat. Astfel s-ar putea clona serverul bancii si clientul telefoneaza catre clona si nu catre banca. De asemenea PIN-ul nu ajuta cu nimic comerciantul.

      (Citează)

    • @thundermar: cred că prin sunete se comunică și anumite autentificari necesare.

      Problema este aceeași ca la orice phishing: nu trebuie să suni la alt număr decât al băncii, la fel cum nu intri pe online banking pe alta adresă dubioasă primită pe email.

        (Citează)

  8. @George – multumesc pentru completare :)
    Da, la asta m-am gandit si eu ca fiind una dintre hibele sistemului. Dar cum zice si Radu, e vorba despre sume mici. Plus ca ma gandesc ca tie, ca hot, ti-ar fi frica sa folosesti telefonul la vendomat pentru ca poate fi reperata foarte usor locatia de unde ti-ai cumparat o cola.

    Eu daca as avea dubii, as avea in privinta undelor sonore. Ma gandesc ca la un moment dat e posibil sa gaseasca cineva un sunet de o anumita frecventa in asa fel incat sa fie universal acceptat de vendomate. Dar chiar si asa, paguba n-ar fi mare. Cat Snickers poti sa mananci?

      (Citează)

  9. Apropo, cum e cu implementarea plăților contactless în țară? În orașul din Germania unde stau eu (ca. 250.000 locuitori) se tot anunță la fiecare 2-3 luni că altă bancă oferă plata contactless cu cardul fără PIN sau semnătură pentru sume mici, dar practic nu am văzut până acum niciun POS care să știe ce să facă cu un PayWave, PayPass sau GiroGo (standardul propriu al nemților).

      (Citează)

  10. În România, pardon de omisie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus