un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nou și vechi

4 Mar 2013  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

În stânga este o imagine din dispeceratul Metrorex de la Piața Unirii făcută acum vreo 25-30 ani, poate chiar mai veche, în dreapta una făcută de mine acum câteva luni. Găsiți diferențele :P
metrorex_vechialt_dispecerat_2

Camera respectivă nu controlează trenurile, ci cel mai probabil rețeaua de alimentare cu energie electrică. Puteți citi mai multe despre cum arată și cum funcționează dispeceratul Metrorex în articolul scris după vizita mea acolo.

Imaginea de mai jos este de pe Lipscani, în Centrul Vechi. Firma aceea cu “bizon” încă există și astăzi, după cum puteți vedea din fotografia din dreapta, făcută de mine pe 6 februarie 2013. Cam așa arăta centrul vechi înainte de Revoluție.

Eu mai țin minte de atunci doar bișnița cu țigări Kent și cafea Alvorada la pachet auriu, pe care le scoteau țigăncile de sub fustă în schimbul unor bani, iar pe atunci era absolut normal să bei și să fumezi produse ascunse în prealabil pe sub fuste. Cu mintea de acum, mă gândesc în ce măsură era cunoscută autorităților acea bișniță și cu acordul cui era ținută funcțională.
540856_351205281664830_199346058_nbizon

Mă gândeam cândva să fac un album foto cu Centrul Vechi, ziua și noaptea, ca să înțeleagă și cei din provincie despre ce vorbim atunci când ne referim la acea zonă și distracțiile de acolo. Până atunci vă las doar cu această imagine veche.

Fotografiile le-am găsit pe Bucureștiul Realist, o pagină frumoașă de Facebook, din același ciclu ca și Bucureștiul Optimist.

    14 comentarii

  1. Denumirea oficială este „Centrul Istoric“.

      (Citează)

    • @Șerban: poate te va mira, dar eu apreciez când lumea îmi atrage atenția asupra greșelilor observate pe aici, chiar și când e pe un ton zeflemitor precum la cea cu Romexpo. Important este să le corectez pentru a oferi cititorilor viitori o informație cât mai bună.

      În cazul de față, îl voi crede pe Ștefan, care e un arhitect priceput la tot ce ține de urbanism.

        (Citează)

  2. @Serban: acum ceva timp denumirea oficiala era “Lipscanie” asa ca fiecare ii spune cum doreste

      (Citează)

  3. @stefan, mai documenteaza-te…

      (Citează)

  4. @Serban: poate imi mai dai niste surse, cartile de istoria arhitecturii din care m-am tot documentat in ultimii zece ani folosesc termenii “Lipscanie”, “Centru Vechi” sau “Centrul Istoric” cat si alti termeni.

      (Citează)

  5. intradevar, acela este dispeceratul electroenergetic :)

      (Citează)

  6. Serban #facepalm Paun – responsabilul cu limbistica online.

    Pentru amatorii de limbi straine, in limba engleza, zona aceea de Bucuresti este numita “Old City”.

      (Citează)

  7. am ajuns in spam?

      (Citează)

  8. misto linkul.
    mai putin misto e daca citesti comentariile, e un tip pe acolo care nu si-a luat pastilele de ceva timp.

      (Citează)

  9. Diferența esențială dintre primele două fotografii e că a chelit operatorul.

      (Citează)

  10. Casa cu magazinul Bizon a fost construită în anul 1887 de arh. I. I. Râșnovanu cunoscut pentru planurile “Grand Hotel Continental” de pe bdul. Elisabeta.
    Imobilul de mai sus a fost proprietatea Elenei Dalles (1849 – 1921), ultima moştenitoare a familiei Dalles, una dintre marile familii de la sfârşitul sec. al XIX-lea, care a lasat prin testamentul din 1918 o parte din marea ei avere în vederea înfiinţării unei fundaţii culturale care să poarte numele fiului ei Ioan I. Dalles.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus