un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum să alegi un mirrorless potrivit

7 Mar 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

mirrorlessE mai dificil să alegi un mirrorless potrivit decât un DSLR. Vedeți, diferențele între DSLR-uri sunt la calitatea senzorului și a sistemului autofocus, la funcții avansate precum intervalometru sau bracketing și avantaje precum carcase mai ușoare și mai rezistente. Dar toate au o gamă mare de obiective disponibile, toate au patină pentru flash, viewfinder și cam tot ce înseamnă “DSLR” în concepția generală.

La mirrorless-uri e un pic mai dificil. Fiind mici și compacte, s-au făcut tot felul de compromisuri la funcții și trebuie întâi să te întrebi ce fel de fotograf esti, ce fotografiezi cel mai des, în ce situații, de ce accesorii și funcții ai nevoie. Așa că am făcut un mic ghid de forma Q&A.

Ai nevoie de viewfinder?
Am testat atâtea mirrorless-uri încât m-am obișnuit și fără, dar dacă vreți neapărat să duceți aparatul la ochi, orientați-vă spre Olympus OM-D, Sony NEX-6, NEX-7, Nikon V1 și V2, Fuji X-E1.

Folosești flash extern?
Mirrorless-urile au de obicei un mic flash integrat în aparat. Foarte puține au însă o patină compatibilă și cu diverse alte modele din comerț, pentru că unii producători am mers pe tot felul de sisteme proprii de conectare ce arată ca niște conectori micro USB.

Aparate cu patină normală: Canon EOS M, Fuji X-E1, Sony NEX-6, NEX-7, Samsung NX1000, Olympus E-PL5 și OM-D E-M5. Ar trebui oricum să studiați documentația aparatelor în detaliu pentru a vă asigura de compatibilitate, dar important este că aceste aparate au posibilitatea montării unui flash mai puternic, pe când altele nu suportă deloc acest lucru.

Ai deja un Canon?
Atunci Canon EOS M este pentru tine. Cumperi un inel adaptor și poți utiliza toate obiectivele Canon EF și EF-S pe mirrorless.

Ai deja un Nikon?
Același lucru, mergi pe un Nikon J1, J2, V1, V2 și cu un inel adaptor suplimentar poți utiliza obiectivele Nikkor.

Faci fotografii la distanță?
S-ar putea să te intereseze un aparat cu factor de crop cât mai mare. De exemplu Nikon J2 are un 2.7x. Presupunând că folosești acel inel adaptor pentru a monta pe el un obiectiv de 200 mm și deja ai un 540 mm în echivalent 35.

Faci fotografii noaptea?
Uită-te pe lista de obiective și caută aparate ce au disponibile obiective cât mai rapide. Sunt multe F1.4 sau F1.8 pe acolo.

Ai nevoie de autonomie cât mai mare?
Toate aparatele testate de mine au avut cam aceeași autonomie, în jur de 350-400 de imagini. Toate au acumulator detașabil și puteți cumpăra unele de rezervă. Olympus OMD-D E-M5 are și două baterii externe sub forma unor grip-uri ce se montează pe lateralul și în partea de jos a aparatului.

Filmezi cu aparatul foto?
Eu aș recomanda Olympus OM-D E-M5 pentru obiectivul de kit cu zoom motorizat. Îți permite să apropii doar apăsând foarte fin de inelul obiectivului, așa că pe film nu va apărea acel zoom brusc, în trepte, făcut prin rotirea manuală a obiectivului. Panasonic GF5 are acceași funcție pe obiectivul 14-42 mm din kit.

Pentru filmare aș mai recomanda și Sony NEX-5R, care are un mod de filmare la o calitate foarte mare a fiecărui cadru.

Cel mai ieftin aparat?
Aici e simplu, te duci pe F64 la secțiunea mirrorless și le sortezi după preț. Sunt mereu oferte și prețurile incep de la 1150 lei, 1450 lei și tot așa.

Aparatele testate de mine până acum: Olympus OM-D E-M5 și E-PL5Sony NEX-5RCanon EOS MNikon J2, Panasonic GF5, Samsung NX1000. Dacă doar vreți un aparat foto pentru situații normale, citiți review-urile și alegeți în funcție de dimensiuni, funcții, interfață, observațiile mele despre ce-a fost bine și ce nu și bineînteles în funcție de buget.

Update
Ce-aș alege pentru mine?
Sony NEX-5R și Olympus E-PL5 sunt aparatele care mi-au plăcut cel mai mult. Performante, ușor de utilizat, cu destule butoane configurabile și nici un minus deranjant. Sunt în gama de preț 2500-3000 lei cu obiectiv de kit.

Olympus OM-D E-M5 este mirrorless-ul perfect. O zice aproape toată lumea. Fotografiază excelent, are carcasă metalică rezistentă la ploaie, toate funcțiile posibile, este mic, ușor, rafală ca o mitralieră. Este mirrorless-ul pe care l-am văzut inclusiv în mâna fotografilor profesioniști. E în altă gamă de preț, dar 7000 de lei pe el, dar dacă în acea gamă de preț m-aș învârti, n-aș regreta achiziția.

    6 comentarii

  1. Intrebarea cu care ma confrunt de ceva vreme e daca un mirrorless poate inlocui cu succes un dslr. Inca nu am gasit raspuns.

    As avea doua mentiuni: la f64 nu se gasesc mereu cele mai ieftine, de ex in acest moment mirrorless-ul cu cel mai mic pret (pe stoc) e de la 1500 de lei.

    Si in ceea ce priveste inelul adaptor de la Nikon, din cate stiu eu, acesta costa in jur de 1000 de lei

      (Citează)

  2. Da, și inelul Canon costă vreo 700 lei. Acestea sunt bune pentru a face tranziția de la vechiul DSLR la noul mirrorless Nikon sau respectiv Canon (și Sony are ceva așa), ca să poți folosi eventuale obiective speciale pe care le ai deja.

      (Citează)

  3. Dar ramane intrebarea…pot inlocui mirrorless-urile actule un dslr?

      (Citează)

  4. @ Horia: Depinde ce faci cu un astfel de aparat, daca mergi la evenimente gen nunti de exemplu mi-e greu sa cred ca mergi cu un mirrorless. Daca faci fotografii doar in vacanta sau la o petrecere un mirrorless e perfect.
    Asadar depinde foarte mult de ceea ce faci cu aparatul, in functie de asta alegi ce iti cumperi.

      (Citează)

  5. Cat de mult conteaza dimensiunea senzorului ? Ai recomanda NX1000 ?

      (Citează)

  6. @Alex Dumitru, conteaza, dar intre APS-C, adica Sony, Canon, Samsung si micro 4/3, adica Olympus, Panasonic nu e asa mare diferenta. Calitatea imaginii e apropriata, depinde si de ce generatie e senzorul si daca tragi JPEG si nu raw conteaza si cum proceseaza aparatul imaginea. La capitolul asta, JPEG adica, Samsung sta un pic mai prost.
    Alta diferenta data de marimea senzorului e la adancimea de camp, cu cat e mai mare poti obtine o adancime mai ingusta, dar si pe micro 4/3 cu un obiectiv de 45mm F1.8 obtii rezultate bunicele. Cu Nikon nu prea, ca are senzorul cel mai mic.
    Unde sta bine Samsung e la obiective, are cateva bunicele si relativ ieftine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus