un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Canon EOS M – un prim pas pe piața mirrorless

30 Jan 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

canon_eos_m_01
Canon EOS M este primul mirrorless al fabricantului japonez, un model mult trâmbițat, văzut de mulți ca dovada că nimeni nu poate ignora trendul (și posibil viitorul) de aparate mai mici, mai compacte datorită absenței oglinzii, dar cu același senzor de calitate ca și DSLR-urile clasice.

Dacă nu sunteți foarte familiarizați cu ce sunt aparatele mirrorless, citiți ghidul scris de mine.

Mult așteptat pe piață tocmai pentru a vedea cu ce anume vine nou primul mirrorless Canon, am testat și eu aparatul aproape o lună și vă spun mai jos toate detaliile.

Specificații Canon EOS M:

  • senzor APS-C de 18 megapixeli, rezoluție maximă 5184 x 3456 pixeli
  • ISO 25.600, timp 30-1/4000 sec, JPEG și RAW 14 biti
  • filmează Full HD 1920 x 1080 pixeli
  • moduri automate și manuale de fotografiere, toate opțiunile uzuale de reglaj
  • focalizare în două moduri, 31 puncte
  • procesor DIGIC 5
  • LCD 3 inci, tactil, amovibil
  • card SD
  • acumulator propriu Li-Ion EP-E12
  • dimensiuni 108.6 x 66.5 x 32.3 mm
  • greutate 298 grame

Eu am testat obiectivul Canon EF 18-55 mm F3.5 – 5.6 cu stabilizare optică. Dacă doriți, puteți cumpăra un inel adaptor EF-M la EF care vă permite să utilizați toate obiectivele Canon de pe DSLR-uri.

Canon EOS M poate fi cumpărat de la F64 în mai multe configurații:

AMBALARE

În pachet am găsit aparatul foto și flash-ul Canon 90EX, plus obiectivul de kit. Este inclus și un încărcător standard, genul “docking” pentru acumulator, plus o curea pentru gât.

CONSTRUCȚIE

EOS M este un aparat micuț, printre cele mai compacte mirrorless-uri pe care le-am văzut. Canon i-a dat un aer sobru, minimalist, fără artificii estetice pe carcasă, zone texturate sau grip-uri elaborate. Aș spune chiar că body-ul este neașteptat de compact, obiectivul din kit fiind mai masiv decât acesta.
canon_eos_m_02canon_eos_m_03

Impresia de simplitate persistă și în zona butoanelor. Pe partea superioară se află cel de declanșare, înconjurat de un inel cu doar trei poziții: Auto, Manual și Filmare. Nu vă speriați însă, prin Manual eu înțeleg modurile Program P, Prioritate de diafragmă Av, Prioritate de timp Tv și Manual complet, iar în categoria Auto întră și moduri creative precum Macro, Portret, Landscape și altele, doar că pe acestea le selectezi ulterior pe ecran. Butonul On/Off se află tot în partea de sus.

Pe partea din spate sunt la fel de puține butoane. Sigur, ecranul tactil ușurează un pic configurarea pentru că-ți oferă acces la tot felul de setări. Lângă ecran puteți observa “joystick-ul” uzual, rotund, și scurtăturile uzuale de pe el, butonul de filmare și de redare, cel de Menu și Info.

canon_eos_m_06canon_eos_m_11

Pe spatele lui EOS M se găsește și o zonă ce servește ca punct de sprijin pentru degetul mare, iar pe față, lângă obiectiv, o altă zonă de acest tip ajută la prinderea cu degetele, chiar dacă pe total gripul tot slab de tot este.
canon_eos_m_05

Observați și patina standard de flash de deasupra. Este o veste bună deoarece vă permite să utilizați și alte flash-uri compatibile. Cel inclus în pachet, modelul 90EX, este mai puternic decât alte flash-uri de pe mirrorless-urile testate, dar este și mult mai mare și trebuie alimentat cu două baterii neincluse în pachet. Totuși, dimensiunea prea mare m-a făcut să nu-l iau cu mine atunci când ieșeam la fotografiat și aș fi preferat ceva mai mic. Patina era suficientă pentru ca cei ce își doresc un flash mult mai mare să aibă asigurată compatibilitatea.
canon_eos_m_10canon_eos_m_09canon_eos_m_08
canon_eos_m_07

Mi-au mai plăcut mici detalii de construcție precum 4 piciorușe foarte mici, abia vizibile, însă metalice și tocmai bune pentru a te face să vezi că nu pui direct aparatul pe masă.

Câteva exemple de marketing Canon:
demo_mirrorless_1demo_mirrorless_2

PERFORMANȚE

Din păcate, EOS M m-a dezamăgit un pic în utilizarea de zi cu zi. Nu la calitatea fotografiilor, care este foarte bună după cum veți vedea mai jos. Alte aspecte ar fi putut fi mult îmbunătățite.

În primul rând, grip-ul este ca și inexistent. Carcasa aparatul este mică, obiectivul este plasat destul de central și deci rămâne puțin loc pentru degete. Mai mult, nu ai de ce să prinzi degetele, body-ul lui EOS M fiind aproape plat, iar micile zone speciale de grip nu fac o diferență prea mare. De multe ori mi-a fost teamă că scap aparatul din mână și niciodată n-am simțit că l-am prins bine și că nu trebuie să îmi fac griji.

Apoi, deși la lansare fotografii care l-au testat lăudau focalizarea ca pe a doua venire, mie mi s-a părut greoaie. Apărea foarte mult hunting, adică o căutare a focalizării fără a o detecta. De obicei în condiții de semiîntuneric, dar prin asta înțeleg și la lumina unui bar sau restaurant și chiar cu un contrast puternic între culorile fotografiate. De câteva ori n-a vrut să focalizeze cum trebuie și pace.

Ecranul tactic este de înaltă rezoluție, foarte performant. Culorile acestuia sunt bune, reprezentarea fidelă, senzorul tactil este precis și răspunde ușor la atingere. Mi-ar fi plăcut însă să pot dezactiva partea tactilă a ecranului deoarece de multe ori îl atingeam din greșeală. Corpul e mic, ecranul este mare, așa că de multe ori îl atingi cu podul palmei și schimbi zona de focalizare sau altceva. Posibilitatea de a opri touch-ul mi se pare o funcție ce trebuia înclusă.

Dincolo de asta, aparatul declanșează rapid, vizilitatea în soare este bună, întreg “completul” este mic și portabil, stabilizarea optică lucreaza foarte bine, așa că nu se pot reproșa altele. Pentru mai multe detalii privind interfață și setările, mergeți la secțiunea de mai jos.

Brandul Canon asigură și compatibilitatea cu alte obiective foto fabricate de Canon pentru DSLR-uri. Canon chiar face reclamă în acest mod, arătând toate obiectivele lor montate pe EOS M.

FOTOGRAFIERE

Fotografiile în lumina zilei sunt plăcute ochiului. Culorile sunt bune, realiste, doar roșul mi se pare un pic prea saturat, dar nu-i ceva ce nu s-ar putea corecta ulterior sau o problemă ce nu apare și la diverse alte aparate.

Nu am văzut deformări ale liniilor verticale și orizontale, nici măcar la marginea cadrelor.
sample_canon_eos_m_03_mic

Pe timp de noaptea am fost impresionat de zgomotul redus al senzorului. Fotografiile de mai jos sunt făcute din mână la F3.5, ISO 1600, 2000 sau 2500 și timp de expunere de 1/30 secunde și mai bine. Sunt foarte mulțumit de calitatea lor și consider că întreg peisajul se vede foarte bine cu micul compromis al luminilor stradale un pic arse.

INTERFAȚĂ

Dacă vă uitați pe screenshot-urile de mai jos veți vedea că EOS M este un aparat destinat celor care știu domeniul și termenii. EOS M nu merge foarte departe în a se prezenta ca un aparat foarte prietenos cu începătorii, dar nu o luați ca pe un impediment.

Intefața îți permite să modifici rapid modul de fotografiere și setările uzuale (expunere, declanșare, balans de alb, focalizare) din câteva apăsări rapide de butoane sau de ecran. Dacă vrei să obții o autonomie cât mai mare, poți trece ecranul într-un mod în care afișează doar parametrii de lucru, nu imaginea live, dar fără un viewfinder e cam greu de încadrat.

Un pic dificil este zoom-ul în fotografiile deja realizate, până îți aduci aminte că ai un touchscreen la dispoziție. În rest, ca interfață și opțiuni nu i se poate reproșa nimic.

CE E BINE

  • Calitate bună a fotografiilor, inclusiv în condiții slabe de iluminare.
  • Stil minimalist, puține butoane (dar multe opțiuni).
  • Patină de flash.
  • Posibilitatea utilizării obiectivelor Canon vechi prin inel adaptor cumpărat separat.

CE E RĂU

  • Viteză lentă de focalizare în condiții slabe de iluminare.
  • Grip practic inexistent.
  • Flash-ul inclus este cam mare, preferam unul mai mic, iar patina asigura compatibilitatea pentru cei ce doresc mai mult.
  • Prețul doar un pic prea mare, justificat doar prin brandul Canon.

UTILIZARE

Canon EOS M este în mod limpede destinat posesorilor de DSLR-uri Canon care își doresc un alt aparat, mai mic și mai portabil. Compatibilitatea cu obiectivele Canon (prin inel adaptor) și cu flash-urile Canon este un avantaj extraordinar.
Recomand camera și celor care își doresc un aparat mic, solid, reușit din majoritatea punctelor de vedere, indiferent dacă sunt începători sau nu.

CONCLUZIE

Canon EOS M a fost un model foarte așteptat, majoritatea lumii fotografice dorind să vadă cum abordează această firma zona mirrorless. Prima impresie este una bună, dar se cunoaște că EOS M este, totuși, prima încercare pe o piață pe care alți producători activează deja de mai mulți ani.

EOS M nu dezamăgește la calitatea imaginilor surprinse și nici la compatibilitatea cu accesoriile Canon, dar mai are nevoie de o maturizare la alte aspecte ce sunt importante pentru mulți clienți, precum grip-ul sau dezactivarea ecranului tactil. Acest model este bun, dar sunt sigur că următoarea generație va fi și mai bună.

Canon EOS M poate fi cumpărat de la F64 în mai multe configurații:

    14 comentarii

  1. Sincer as vrea sa vad cum se comporta pe lumina foarte redusa… fotografii facute noaptea. fiindca am un aparat A2200 canon care ziua face fotografii superbe, iar asta de ce n-ar face.
    Noaptea e problema la aparatul meu.

      (Citează)

    • @Pato Basil: compacta ta e cam altceva, nu ai adancime de câmp și nici zgomot scăzut ca la un mirrorless, chiar și ziua.

      Noaptea eu zic că sunt acceptabile fotografiile prezentate, cu ceva iluminare stradală. Nu există aparate care să facă fotografii în beznă și să iasă bine, pentru asta există trepiede.

        (Citează)

  2. Nimic de vido? :(
    Are cumva mufa jack de audio-in?

      (Citează)

  3. Radu, focalizarea aia nu ţine doar de aparat, ci şi de luminozitatea obiectivului. Gîndeşte-te că EOS M are acelaşi procesor de imagine ca DSLR-ul 650D şi, în principiu, cam acelaşi senzor. E un DSLR în miniatură. În condiţii de lumină scăzută, inclusiv cu un 50mm f/1.8 se întîmplă să ai probleme de focalizare. Acum, kitul porneşte de la f/3.5, deci nu e dracul chiar atît de negru. EOS M e un DSLR în miniatură. Pune pe el un f/1.4 şi se schimbă complet datele problemei. Doar zic :)

      (Citează)

    • @Alex: știu, dar fie nu e bine calibrat din software fie nu gândește foarte bine situațiile. Eu îl comparam cu alte aparate testate cam în aceleași condiții. Unele au focalizat mai rapid, altele mai lent.

        (Citează)

  4. Intotdeauna la Canon a fost aceasta problema cu culoarea rosu.
    Nu inteleg de ce, dar de peste 10 ani, peste 10 aparate foto – toate canon… aceeasi problema. restul culorilor ok.

      (Citează)

    • @vlad: știu, și la Olympus e aceeași problemă cu roșul. Culmea este că nu mai țin minte dacă EOS M te lasă să umbli la culori pentru a regla preventiv saturația pe roșu în jos.

        (Citează)

  5. @Alex Mihaileanu, Initial pe mirrorless focalizarea era cu detectie de contrast, mai lenta prin definitie, datorita limitarilor tehnologice (in ultima vreme Sony, Nikon si Canon au scos sisteme hibride, si cu faza si contrast, cu senzorii de detectie de faza construiti in senzorul de imagine principal). 650D-ul are detectie de faza , tocmai la asta e buna oglinda , care proiecteaza imaginea pe senzori dedicati de Af, nu pe senzorul de imagine principal.

      (Citează)

  6. felicitari pentru review.

    as vrea sa vad un review si pentru Fuji X100S.

    …si nu mai pune atatea poze cu meniul si interfata, ca nu sta nimeni sa se uite pe fiecare.

      (Citează)

    • @inn: pentru mulți sunt importante pentru că descriu funcții despre care eu nu scriu. Le vezi acolo, știi ce sunt, știi ce fac. E cum mi-ar plăcea mie să citesc.

        (Citează)

  7. cu un update de firmware ce este pe site la canon http://www.usa.canon.com/cusa/support/consumer/eos_slr_camera_systems/eos_digital_slr_cameras/eos_m_ef_m_22mm_stm_kit#DriversAndSoftware
    mai regleaza viteza de focalizare …..mult mai bine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus