►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Olympus OM-D este nouă creaţie a firmei japoneze, un aparat mirrorless cu senzor Four Thirds. Apare pe o piaţă pe care se mai luptă seria NEX de la Sony, Nikon cu nişte modele, Samsung cu altele, ba chiar şi Pentax are câteva aparate aruncate în luptă, dar Olympus susţine că al lor este cel mai bun. După ce l-am testat un weekend întreg la drum şi la mare, am ajuns la aceeaşi concluzie, iar singurul meu regret este că nu mi-l pot permite.
Este atât de bun încât am făcut inclusiv socoteala dacă mi-l permit după ce-mi vând tot ce am acum în domeniul foto, dar nu… ar mai trebui nişte bani. Vă spun pe larg, mai jos, întreaga poveste.
Specificaţii:
Cam acestea ar fi datele principale. Pentru toate specificaţiile detaliate, mergeţi pe site-ul F64 Studio, de unde am primit aparatul la testare. Apropo, denumirea oficială este Olympus OM-D E-M5, prima fiind clasă, al doilea modelul (dar momentan e singurul din clasa OM-D).
Olympus OM-D E-M5 Body negru – 4999 lei
Olympus OM-D E-M5 Body argintiu – 4999 lei
Olympus OM-D E-M5 argintiu + obiectiv kit 12-50mm – 5999 lei
Olympus OM-D E-M5 negru + obiectiv kit 12-50mm – 5999 lei (pachetul testat de mine)
Olympus OM-D E-M5 argintiu + obiectiv 12mm/F2 – 7999 lei (economisești 300 lei)
Grip suplimentar OM-D E-M5 – 1149 lei
Toc de piele OM-D E-M5 – 449 lei
Acum să vă spun ce-l face atât de şmecher. Ca un mic teaser, ambii fotografi profesionişti care ne-au însoţit în Turcia îşi cumpăraseră deja acest aparat.
Sample-uri full size și toate imaginile sunt și pe skydrive.com
ACCESORII INCLUSE
În cutia primită, adică pachetul de kit cu obiectiv, am găsit următoarele:
CONSTRUCŢIE
E-M5 se face în două culori, negru complet şi argintiu (care de fapt e jumătate negru). A doua variantă este mult mai populară şi mai căutată datorită aspectului “retro” pe care îl are (seamănă cu nişte modele OM mai vechi, pe film), dar mie mi s-a părut că nu contează aşa mult acest aspect.
Nu, părţile bune vin atunci când afli cum anume a fost făcut acest model. Carcasa este din magneziu, deci rezistă la un nivel mai mare de şocuri decât concurența din plastic. Mai mult, body-ul şi obiectivul de kit sunt bine sigilate împotriva ploii şi poţi face fotografii în astfel de condiţii fără nici o problemă.
Nu înseamnă că este IP67 (de fapt n-am găsit nicăieri ce nivel IP are), aşa că nu-l scufundaţi în apă, doamne-fereşte! Nu e subacvativ. Fotograful Vlad Eftenie l-a utilizat fără probleme în ploaie şi are şi un film care o dovedeşte, iar eu am intrat cu el la gât în Marea Neagră, nefiindu-mi teamă de eventuali stropi care ar putea ajunge pe el.
Aparatul este uşor. Toate aceste mirrorless-uri sunt uşoare, fiind mult mai compacte decat DSLR-urile clasice, şi credeţi-mă că veţi simţi din plin diferenţa faţă de un DSLR normal. În mod normal car la gât cam 1,5 kg de echipament – închipuiţi-vă că pot reduce de 2-3 ori această greutate cu un OM-D. După două, trei ore de mers şi fotografiat, diferenţa pentru muşchii gâtului este uriaşă.
Pe scurt, venind de la un DSLR mărişor, OM-D pare uşor ca un fulg. Este doar primul dintre motivele pentru care aş renunţa la tot ce am acum pentru un astfel de Olympus.
Ecranul este fără reproş. Fiind în tehnologie Organic LED înseamnă şi că are cea mai bună vizibilitate în soare pe care o poate atinge tehnologia actuală. Eu l-am testat chiar la mare, în soare puternic, şi pot confirma că nici o clipă nu ai probleme în a vedea perfect ecranul şi ce se întâmplă acolo.
Ecranul este şi rabatabil, adică se roteşte pe axa orizontală, ajutându-te să faci fotografii de la brâu sau de deasupra mulţimii.
Viewfinder-ul este electronic (în lipsa oglinzii specifice DSLR-ului, care să redirecţioneze lumina spre un viewfinder optic, pare o alegere normală), dar nu prea am fost fericit cu asta. Există un senzor de proximitatecare detectează când duci aparatul la ochi şi închide ecranul mare şi aprinde viewfinderul.
Mici probleme apar din faptul că uneori obturezi acel senzor cu mâna şi nu ştii de ce ţi s-a stins ecranul mare, iar uneori simţi micul lag ce apare la comutarea dintre cele două ecrane. E foarte mic, ceva gen 0,1 secunde, aşa că nu deranjează decât prin comparaţia cu un DSLR clasic.
De asemenea, aparatul este mic. Acesta este un avantaj în 90% din situaţii, mai puţin când ai o mână mare. Pentru cei ce vor un mâner zdravăn se poate achiziţiona separat un grip care include şi baterie suplimentară.
BUTOANELE
Butoanele sunt foarte bine calibrate şi le simţi pe deplin cursa. Parcă lucrezi cu un dispozitiv din gama industrială sau militară, aşa se simt la apăsare. Nu au joc, cursa este mereu aceeaşi, simţi un pic de rezistenţă la apăsare sau rotire exact cât trebuie ca să nu le apeşi din greşeală.
OM-D are două rotiţe de control. Cea din stânga reglează modul de fotografiere, iar cea din dreapta are funcţie adaptabilă, în funcţie de ce mod ai ales (dacă e Tv, atunci reglează timpul de expunere etc).
Restul butoanelor, cu mici excepţii, sunt bine plasate astfel încât să modifici tot ce ai de modificat doar cu degetul mare al mâinii drepte. Este foarte uşor să lucrezi cu Menu, Info, cele 4 săgeţi direcţionale şi butonul de OK care se găsesc în partea dreaptă a ecranului.
Pe partea superioară, în afară de rotiţe, se mai găseşte şi butonul de declanşare. E ceva mai mic decât la alte DSLR-uri, dar n-are nici o hibă. Întreg aparatul este suficient de mic încât să-l poţi ţine în mâna dreaptă şi degetul mare să-ţi ajungă şi pe partea superioară a corpului, ca să apese declanşarea (echivalentul pentru fotografi de a ţine pistolul pe o parte atunci când tragi, gangsta-style).
Olympus OM-D E-M5 dispune de mai multe butoane configurabile după propria ta dorinţă. Două dintre acestea sunt clar marcate Fn1 şi Fn2 şi poţi pune pe ele anumite funcţii uzuale, precum alegerea valorii ISO şi AE-L-ul, să zicem.
Mai mult, poţi configura şi tastele direcţionale pentru anumite funcţii. De exemplu eu am pus pe una configurarea EV-ului şi pe altă alegerea modului de focalizare.
Există buton dedicat pentru declanşarea filmării şi foarte bine că există, deoarece OM-D filmează excelent. După cum vă spuneam, poţi focaliza apăsând pe ecran pentru a alege subiectul dorit.
Sunt şi butoane mai nefericit dispuse. Cel care activează modul live view pe ecran este plasat undeva în dreapta flash-ului, prea mic şi predispus la apăsare atunci când iei aparatul “de gât”. Comutatorul On-Off este iarăşi cam mic pentru degetul meu, noroc că obişnuiesc să las aparatul să intre în stand-by şi atât.
Lipseşte şi un buton de comutare între AF şi MF, eu fiind obişnuit cu aşa ceva. Poţi însă accesa rapid funcţia din meniu, aşa că nu e o problemă majoră.
FUNCŢIONARE
OM-D-ul este pentru profesionişti. Eu zic asta după ce am văzut opţiunile aparatului, pe care un amator le-ar înţelege mai greu, fiind pline de abrevieri. Asta nu e rău, pentru că un amator oricum n-ar da 6000 de lei pe aparat şi obiectiv, nu?
Mi-a plăcut acest aspect. Există foarte multe opţiuni de configurare, practic totul putând fi setat în detaliu. Aplauze pentru Olympus la acest capitol, se vede că ştiu cui se adresează cu acest aparat.
Odată ce ţi-ai configurat butoanele şi te-ai obişnuit cu ele, poţi schimba setările, după nevoi, foarte rapid. Aparatul iese imediat din standby, iar declanşatorul reacţionează imediat la o apăsare, încât nu pierzi nici o scenă importantă.
Mai mult, ecranul tactil aduce alte avantaje. Poţi să-l utilizezi în două moduri, cel în care o apăsare pe ecran focalizează pe zona aleasă astfel sau cel în care o apăsare declanşează fotografierea. În funcţie de situaţie amândouă pot fi de folos.
Ce nu mi-a plăcut este că review-ul fotografiei se face pe ecranul pe care ai făcut-o, ca să zic aşa. Eu sunt obişnuit să duc aparatul la ochi, să fotografiez şi apoi să mă uit pe ecran la ce mândreţe de fotografie am realizat. Eh, la Olympus, dacă ai fotografiat cu ochiul la viewfinder, tot în viewfinder vezi şi rezultatul, ceea ce e inutil, acel micuţ ecran fiind prea mic şi prea prost pentru a-ţi da seama dacă o fotografie e reuşită sau mai faci şi alta. Aş fi preferat o opţiune care să spună “review de X secunde mereu pe ecranul mare”, dar nu există. Aceasta este, de altfel, şi cea mai mare hibă pe care i-am găsit-o.
Un alt aspect interesant este că aparatul bâzâie. Nu-l auzi decât în linişte deplină şi observi bâzâitul doar pentru că e ceva nou, aşa că nu e o problemă.
OBIECTIVUL DE KIT
Nu-i nimic de reproşat acelui 12-50mm din kit. Obiectivul focalizează foarte rapid, este silenţios şi obţine imagini şi detalii de calitate.
Am apreciat faptul că nu introduce deformări ale imaginii nici măcar la colţuri. Liniile drepte vor fi mereu drepte, ceea ce este un avantaj atunci când fotografiezi scene stradale şi clădiri.
Un mic efect de înnegrire a colțurilor apare la distanţă focală minimă şi la apertura cea mai mare. Dacă vă uitaţi la cele două imagini de mai jos veţi observa, deşi cu greu şi doar prin comparaţie, diferenţa între f/3.5 şi f/22.
Cel mai mult mi-a plăcut modul în care zoom-ul este implementat pe acest obiectiv. Astfel, inelul cu care faci zoom are trei poziţii în care poate culisă de-a lungul obiectivului.
Pe prima poziţie zoom-ul este unul controlat electric. Roteşti inelul puţin spre dreapta şi îl ţii în acea poziţie, iar aparatul face zoom până la capătul cursei obiectivului. Roteşti spre stânga, face zoom out.
A doua poziţie este cea clasică. Roteşti manual inelul şi proporţional cu cât îl roteşti se plimbă şi distanța focală a obiectivului.
Veţi spune că preferaţi această a doua metodă, fiind cea cu care sunteţi obişnuiţi. Da, dar prima are un avantaj fantastic atunci când filmaţi, pentru că permite să faceţi zoom fără să mişcaţi aparatul. S-a terminat cu acel zoom în trepte, atunci când ridici mâna de pe inel ca să îl apuci şi să-l roteşti iar. Acum dai câteva grade spre dreapta de inelul de zoom şi aparatul apropie lin şi elegant, fără a mişca imaginea.
A treia poziţie trece obiectivul în modul macro. Trebuie să ţii apăsat şi un buton când treci pe această poziţie.
Remarcaţi şi că acest obiectiv de kit este destul de lung. Există un pancake de 12mm/F2, adică un 24 mm în echivalent 35, care este perfect. L-am văzut doar în mâna altora, dar aparatul devine cu adevărat un compact şi scena capturată este suficient de largă încât să poţi extrage apoi doar o parte care te interesează, înlocuind de multe ori necesitatea unui zoom optic.
La lansarea oficială am auzit şi de obiective 40-140 mm, 70-300 mm şi altele fixe, plus acces la şi mai multe obiective prin convertoare şi adaptoare.
FOTOGRAFIERE
Cum spuneam, focalizare rapidă, declanşare rapidă, aşa că să vorbim despre culori şi zgomot şi expunere.
Culorile ies cât se poate de natural. Toate fotografiile au ieşit exact cum vede şi ochiul scena, iar aparatul nu accentuează şi nu desaturează nicio nuanţă. N-am nimic de reproşat aici.
Expunerea este, din nou, foarte bine făcută. La cât costă aparatul, ar fi şi cazul, nu? Din nou, n-am nimic de reproşat, aparatul s-a descurcat excelent şi în soare puternic, unde n-a scos imagini arse, dar şi cu detaliile din umbră, acestea fiind ceva mai blânde.
O mică plângere am legată de modul center-weighted noaptea. Dacă fotografiezi centrat pe o lumină puternică, aceasta iese prea expusă, fiind greu de recunoscut. Dacă treci pe Spot, respectiva sursa de lumină apare cum trebuie, dar restul scenei este prea întunecat.
Observaţi mai jos un exemplu. În prima fotografie nu se înţelege cum se numeşte localul fotografiat pe modul Center, dar restul scenei este bine expusă. Un alt aparat ar fi subexpus mai mult întreaga imagine, făcând posibilă citirea firmei, că doar aceasta este în centrul imaginii, nu?. Pe modul Spot se vede numele Tropicana, dar nu mai vezi nimic în rest.
Zgomotul pe imagine este un aspect la care Olympus OM-D sta mult mai bine decât mă aşteptam. Un senzor 4/3 este cu câţiva milimetri mai mic decât un APS-C, dar nu m-am plâns.
La ISO 200-800 zgomotul este foarte mic. Probleme apar doar la niveluri mari, de pe la 3200 în sus până la 25600, când acesta devine vizibil. Un alt avantaj al aparatului este că suportă şi foarte multe niveluri intermediare de ISO, nu doar paşii clasici care îl dublează. Iată exemplu cu ISO 200-25.600, iar alte două astfel de serii sunt pe skydrive.com.
Stabilizatorul minune pe 5 axe pare că-şi face bine treaba. Chiar şi imaginile făcute din poziţii incomode sau în condiţii slabe de iluminare ies nemişcate. Nu ştiu cât de jos te poţi duce cu timpul de expunere cu acest stabilizator, dar sunt convins că este printre cele mai bune de pe piaţă şi are avantajul că este integrat în body, nu în obiectiv.
OM-D trage 9 cadre pe secundă. E o cifră impresionantă și are și un zgomot pe masură, clănțănind ca o mitralieră rămasă fără gloanțe.
Toate sample-urile sunt pe skydrive.com la rezoluția originală, dacă vreți să le analizați în detaliu.
FLASH-ul
Micul flash de deasupra aparatului poate fi scos de pe acesta, dacă nu ai nevoie de el. Modul de utilizare al flash-ului este foarte simplu în orice mod de fotografiere: vrei flash, îl ridici în sus. E suficient să-l împingi în sus cu degetul pentru a se activa, aşa că nu iei aparatul de la ochi atunci când faci asta.
Flash-ul este destul de puternic pentru dimensiunea sa, fiind mai capabil decât unul pop-up de pe DSLR-urile clasice. Iluminează adecvat scenă şi nu strică portretele. L-am utilizat, la malul mării, şi pe modul slow-sync, unde fotografiile au ieşit perfect.
Uneori are o mică hibă, cam în 1 din 30 cazuri. E ca şi cum aparatul n-ar sesiza că ai ridicat flashul şi atunci nu compensează pentru această iluminare suplimentară, fotografiile ieşind aproape albe.
FILMARE
Excelentă. La Full HD aparatul filmează incredibil de bine, focalizează rapid şi înregistrează sunetul fără probleme.
Cardul meu de memorie a făcut figuri şi mi-a stricat filmele făcute prin apă. A mers bine a doua zi, după o formatare completă, dar atunci n-am mai filmat nimic “public”.
Prin urmare, clipul meu este aici, cu menţiunea că acele artefacte de compresie sunt din vina cardului. Dacă vreţi un clip mai bun, cel de mai jos e filmat de Vlad Eftenie, care a testat aparatul înaintea mea.
BATERIA
Ţine cam 300-400 de imagini. E cam puţin, dacă eşti “trigger happy”, dar poţi cumpăra suplimentar un grip format din două bucăţi. Montezi prima parte şi ai un aparat mai lat, ca să-l ţii mai bine în mână. Montezi a doua parte şi ai şi bateria suplimentară, care cred că dublează autonomia.
CE E BINE
CE E RĂU
CONCLUZIE
V-am spus-o deja când am zis că aş renunţa la DSLR-ul şi obiectivele de acum ca să trec la un Olympus OM-D E-M5. Este atât de bun, de performant şi de uşor de transportat. Cu un pancake 12 mm şi un varifocal 40-140 mm cred că nu mi-ar mai trebui nimic.
Olympus OM-D E-M5 Body negru – 4999 lei
Olympus OM-D E-M5 Body argintiu – 4999 lei
Olympus OM-D E-M5 argintiu + obiectiv kit 12-50mm – 5999 lei
Olympus OM-D E-M5 negru + obiectiv kit 12-50mm – 5999 lei (pachetul testat de mine)
Olympus OM-D E-M5 argintiu + obiectiv 12mm/F2 – 7999 lei (economisești 300 lei)
Grip suplimentar OM-D E-M5 – 1149 lei
Toc de piele OM-D E-M5 – 449 lei
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
11/07/2012 la 11:22 AM
E un aparat bun din cate vad, dar in nici un caz pentru profesionisti, cum spui tu.
Si sincer nu vad pe nimeni sa dea 6000 de lei cand de banii astia iti iei un DSLR cu un obiectiv semi-pro care, sa fim seriosi, e cu totul altceva.
Nu prea am inteles exact cum este cu ecranul cu touch, dar daca nu poti schimba setarile din butoane fizice si trebuie sa te chinui cu touchscreen-ul atunci mi se pare o mare tampenie.
AdrianG(Citează)
11/07/2012 la 2:49 PM
@AdrianG: poti regla totul doar din butoane sau o poti face prin touchscreen, dupa cum preferi.
Comparatia nu se face la bani. Daca ar fi asa, n-ar da nimeni 120.000 de euro pe un Ferrari fara aer conditionat si fara portbagaj. Alegerile se fac si in functie de alte criterii, iar unul dintre ele este dimensiunea si greutate. Crede-ma, as prefera sa merg intr-o excursie cu un astfel de aparat, nu cu un DSLR mare, pentru ca m-am saturat sa-l car pe acela. Scoate fotografii la fel de bune, pentru mine. Si cat de usor ar fi sa-l car pe la lansari si evenimente, in loc sa merg cu ditamai tulumba.
@Jules: grip-ul este pe masura aparatului. Cand vrei unul mic, ai si grip mic. La inceput nu mi-a placut, dar aparatul e usor astfel incat nu ai nevoie de o priza foarte solida pentru a faca o fotografie nemiscata, iar cata vreme exista acel grip suplimentar nu mi se pare o problema.
@Stefan: da, culmea, si K-5-ul e mic si usor fata de altele, dar nu se compara. Pe termen lung, tot mai multi vor prefera astfel de aparate pe care nu le simti la gat.
nwradu(Citează)
11/07/2012 la 11:40 AM
Si acum o sa vina Vali sa te traga de urechi ca nu ai spus nimic de gripul foarte prost. :))
Oarecum pe buna dreptate :)
jules(Citează)
11/07/2012 la 12:11 PM
m-am jucat si eu cu el dar se pare ca tot nu a aparut mirrorless-ul care sa ma convinga sa renunt la DSLR. nu prea inteleg eu cum te plangi de greutate cand ai unul din cele mai usoare DSLR-uri.. sa te vad plimbandu-te cu un 5D, intelegeam… :)
plus ca nu e asa mic, nu cand pui un zoom pe el. e adevarat, toti producatorii de mirrorless au reusit sa micsoreze body-urile. vreau sa vad geniul care reuseste sa modifice legile opticii si sa faca si niste obiective mai mici.
stefan(Citează)
11/07/2012 la 12:23 PM
stii, in ultimele luni am incercat mai multe scenarii de schimbare a sistemului foto (fac asta in fiecare an), mergand pana a vinde totul (aparate+cca. 15 obiective)… dupa ce am incercat full frame-uri, mirrorless-uri, chiar si sisteme mai ciudate gen pentax Q, am ramas tot la APS-C. am decis chiar ca mai investesc, inca un obiectiv limited (15mm). tot sper ca cineva va produce mirrorless-ul perfect care sa ma ajute sa nu imi distrug spatele. pana atunci, un rucsac foarte ergonomic de la Lowepro face minuni.
stefan(Citează)
11/07/2012 la 3:25 PM
@radu: nu stiu, nu am avut niciodata problema cu gatul, eu il tin intotdeauna pe mana sau pe umar, niciodata la gat. pozitia la gat mi se pare extrem de nepractica pentru fotografiat si face si aparatul mai usor de lovit sau furat. am un accesoriu ce tine mana in jurul pumnului, distribuind bine efortul + tin cureaua infasurata in jurul mainii. e f comod si imi permite sa folosesc aparatul f rapid.
stefan(Citează)
11/07/2012 la 3:27 PM
…”un accesoriu ce acopera mana”…
http://ns24660.ovh.net/~abackup/photoprod/HAMA27500.jpg
stefan(Citează)
12/07/2012 la 1:19 AM
bun review, luat notițe despre viitorul spre care se îndreaptă tehnologia. Prețul e prohibitiv. Continui cu DSLR.
handgrip-ul indicat de Stefan, e f util, folosesc asa ceva de mai mult de un 1 an și câtă vreme nu pun și blitz pe body, masa aparatului e suportabilă.
Ariel(Citează)
12/07/2012 la 9:03 AM
@Ariel: sunt mirrorless-uri pe la 2500-3000 lei. Nu mi se par nici acelea ieftine, mai ales ca in teorie dispare tot ansamblul oglinzii, asa ca ar trebui sa fie mai ieftine, dar na…
@sorin: Pentru incepatori nu-l pot recomanda. Poate doar Patriciu, daca e incepator, sa vada justificarea in a cheltui atatia bani pe un aparat. Altfel, orice incepator trebuie sa treaca printr-un aparat mai slab inainte de a invata avantajele acestui Olympus.
De exemplu, ce-i pasa unui incepator de viteza de 9 fps? Sau de ISO, ca merge pana la 25.000? Crezi ca stie un incepator la ce e bun AE-L sau celelalte functii considerate “de baza” aici. Nu-l pot recomanda niciodata unui incepator la acesti bani, din contra, trebuie sa ai intai alte aparate proaste ca sa intelegi cat de bun este acesta.
nwradu(Citează)
12/07/2012 la 9:06 AM
Altul care a vrut sa vanda totul si sa-si ia Olympus. Nu sunt singurul :)) Bine, asta chiar a reusit, cu tot cu geanta aia gay :|
http://www.thephoblographer.com/2012/06/21/op-ed-why-i-sold-everything-for-the-olympus-om-d-e-m5/
nwradu(Citează)
12/07/2012 la 2:04 AM
Este un aparat pentru nostalgici, rezistent la conditii mai speciale de vreme. Nu prea sunt de acord cu blitz-ul in poseta. M-am jucat si eu putin cu el. Eu il recomand pentru cei care doresc ceva mic, pentru calatorii si poate fi pozitionat intre unul profesionist si un aparat mai pentru incepatori!
sorin(Citează)
12/07/2012 la 9:15 AM
Eu prin profesionist inteleg omul care castiga bani din fotografie, nu omul care “se pricepe” la fotografie.
De-aia zic ca in cel mai bun caz asta e un aparat pentru entuziasti, care se pricep dar totusi pentru ei fotografia e o pasiune, hobby.
Si aici apare problema, un “entuziast” nu va da 6000 de lei pe un E-M5 decat daca banii nu sunt o problema pentru el. Unde mai pui ca aparatele foto consacrate beneficiaza si de backing-ul internetului prin forumuri + resurse online, carti, bloguri, dar si de acces la o piata larga de accesorii, obiective diverse, chiar si la mana a doua.
AdrianG(Citează)
12/07/2012 la 10:45 AM
intr-un fel AdrianG a cam pus punctul pe i.
– oameni care castiga bani din foto il vor lua in cel mai bun caz sa se joace cu el, nu sa produca.
– gama de obiective e f light si asta conteaza mult, mai ales pentru cei de la punctul 1
– hipsterii cu bani o sa se omoare sa il cumpere ;)
stefan(Citează)
23/07/2012 la 12:13 PM
@AdrianG
uite un fotograf profesionist care lucreaza cu OM D.
http://www.stevehuffphoto.com
problema generala a “fotografilor” romani e ca nu accepta decat 2 firme producatoare de aparate si… mai mult.. vorbesc despre alte aparate, ma rog ..firme, fara sa fie in cumostinta de cauza
Ionut(Citează)
23/07/2012 la 12:16 PM
La fel ca si gama OM, aparatele OMD este pentru amatorul entuziast. Poate fi folosit oricand si de un profesionist ca back-up. Este superior multor aparate gen canon g12.
Este un aparat fain, dar cam scump.
Cu OMD, pare ca olympus incepe sa reintre in joc.
ghica gheorghiu(Citează)
23/07/2012 la 11:16 PM
Felicitari pentru review, ai prins esenta aparatului!
Eu il am de 6 saptamani, al doilea body al meu m43. Stabilizarea e impresionanta. Este absolut senzational cu noul Panasonic 12-35 f/2.8!
Kit-ul de 12-50 mi se pare util mai ales pentru modul macro daca ai alte obiective. Acoperirea de la 12mm (echivalent 24mm) e oricum superioara fata de majoritatea kit-urilor de mirrorless si DSLR APS-C care incep pe la 28mm.
Pentru necrezatori, aici e un set facut de cineva mult mai talentat ca mine cu E-M5 + Panasonic 12-35 (inafara de prima si a 3-a poza care sunt cu Olympus 45 f/1.8) http://www.chris-sorensen.com/sri-lanka
Incercati si http://www.terrysdiary.com (NSFW) si vedeti EXIF-uri. Multe poze facute cu Panasonic GF1 si kit-ul original 14-45 sau pancake-ul 14/2.5 Poate ati auzit de Terry Richardson, pozele cu Lindsay Lohan de exemplu erau cu GF1. :D
Eu am trecut de la Canon APS-C + Tamron 17-50 f/2.8 la un Panasonic GX1. Acum am 2 body-uri si 6 obiective intre 7mm si 175mm. Singurul lucru pe care nu-l pot face mirrorless-urile momentan este “tethered shooting”, in rest nu am nici un impediment sa-mi inlocuiasca DSLR-ul. Pot doar sa folosesc un Eye-Fi pentru un stil de lucru similar.
Avantajul comparativ al m43 intre mirrorless-uri este numarul mare de obiective native. Olympus 45/1.8 si Panasonic 20/1.7 sunt preferatele mele, dar si Olympus 12/2 si Panasonic/Leica 25/1.4 sunt folosite de multi.
Cateva mentiuni daca nu te superi:
1. AF/MF poate fi programat pe orice buton de functie, si ai un buton pe obiectivul 12-50 (L-fn) care e AF-stop default.
2. Are 3 rotite (daca numeri si mode dial). Cea din fata e compensarea expunerii in A si S in configuratia standard.
@Stefan: Nu sunt hipster, asa ca am luat E-M5 negru. ;)
Andrei-M(Citează)
14/12/2012 la 3:12 PM
Tamaş Hajdu este un fotograf român profesionist care foloseşte OM-D. Şi nu doar ca back-up. Deci este o cameră pentru fotografi profesionişti (care obţin venituri din asta). Şi nici nu poate fi altfel de vreme ce din teste şi review-uri rezultă că OM-D este la nivelul lui D7000.
http://hajdutamas.blogspot.ro/
denis(Citează)
28/04/2014 la 10:13 AM
Si, mai sus, imediat dupa review au aparut DSLR-istii, sa-si laude investitiile ! Asta imi aduce aminte de un prieten, care, intors pentru o vreme din UK (..nu ca.. acolo se impusca singuri cainii pe strada, sa nu manance copii. Cainii sunt tot ham ham si-acolo.).. s-a intors omu’ cu un Iphone, luat la abonament. Toti prietenii, romani locali, au sarit cam asa : …ba.. e 4 sau 4s ? …e 4, ca asta il aveau in oferta. Ba…esti fraier. Tot Nokia meu 3210 e mai bun. Nu se merita ala, macar daca era s :).
Deci, cam asa sta treaba si cu aparatele astea. Tot mai bune sunt alea de 3 ori mai grele, ca sunt ale lor ! Cine esti tu sa spui invers ?
Treburile astea te lasa dezamagit, la un moment dat, oricat de roman ai vrea sa fii. Multi dau vina pe “saracie”, fara sa se gandeasca, de fapt ca “saracia” vine din prostie si nu invers. Exact ca acum… vezi ca e ceva mai bun decat ce ai tu, dar nu ! Tot al tau e mai bun ca e al tau si tu esti un destept. Nu poti sa concepi ca lumea se misca, avanseaza, lucruri se schimba, etc. Si esti prea mic la IQ sa-ti dai seama, ca exact prin aceleasi procese, un babuin ca tine a ajuns sa detina o buda in propriul cotet. Sa nu mai fie primitiv. Cel putin, aparent.
Acum, revenind la aparate. Mie, personal O-MD mi se pare aproape perfect, ca sistem. Obiective foarte bune optic, mici, usoare, cu body-uri complete. Fotografiile sunt la fel ca la DSLR, doar ca mai sharp si mai putin dof control, la kit-uri, in special.
Observ ca multi compara un DSLR entry de kit, cu un O-MD, mai sus, spunand ca ah… nu e diferenta mare. Tot al meu e mai bun ! DSLR cu kit, e aproape la fel de mic. Da, …. cu kit, dar ! Daca incerci sa pui alte obiective si accesorii, o sa-ti dai seama cat esti de inteligent. Sper.
Folosesc Olympus DSLR de mult, alaturi de Sony DLSR. Destul icnat sa-mi dau seama ca O-MD e o alegere foarte buna.
Posibil ca pe sistemul MFT, sa se faca la un moment dat, slr-uri. Sistemul e deschis, pana la urma. As fii curios, atunci ce-or mai zice toti astia cu kit-urile ? Ca e senzoru minuscul ? Ca e buna greutatea la SLR.. te ajuta sa te mentii in forma ! Faci muschi cu SLR-ul. Sunt sigur ca vor gasi tot felul de argumente pentru a-si demonstra superioritatea.
Tudor(Citează)