un blog de Radu Dumitru

laptop msi la oferta buna
laptop msi la oferta buna

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Review Sony NEX-5R, mirrorless de calitate

21 Jan 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

sony_nex_5r_01
Știu seria de mirrorless-uri NEX de la Sony încă de la lansarea ei, când am fost printre cei care s-au jucat cu câteva mostre de producție. Doi ani și jumătate mai târziu vreau să spun că îmbunătățirile periodice sunt clare și evoluția gamei este foarte bună.

NEX-5R este o îmbunătățire majoră față de aparatele mai vechi din “seria 5” și față de cele NEX-3. De fapt, dacă saltul de preț nu vă deranjează, veți vedea mai jos că 5R este o soluție best-buy pentru mirrorless-uri de la Sony și nu numai.

Specificații:

 • aparat mirrorless, o tehnologie care micșorează dimensiunile și greutatea, păstrând calitatea bună a imaginii cu care ne-au obișnuit DSLR-urile
 • senzor tip APS-C, ca pe majoritatea DSLR-urilor de pe piață, 16 Mpx,
 • ISO 100-25.600, expunere 1/4000 – 30 sec și Bulb, 10 fps
 • obiectivul de kit este un 18-50mm, F3.5-5.6
 • fotografiază 4912 x 3264, filmează Full HD inclusiv 50p cu 28 Mbps, o calitate peste medie
 • memorie SD, acumulator propriu,
 • LCD 3 inci de înaltă rezoluție, rabatabil
 • 110,8 x 58,8 x 38,2 mm, 210 grame corpul

Atenție, vorbim de NEX-5R (și apoi cu încă o literă W sau B sau S în coadă, funcție de culoare), nu de NEX-5N, care este un model mai vechi.

Îl puteți cumpăra de la F64 Studio astfel:

AMBALARE

Ce-am reținut important din cutie este că acumulatorul se încarcă direct în aparat de la încărcătorul inclus, ceea ce îți câștigă mult spațiu în bagaje. Mai mult, acest încărcător este chiar mic și ușor. Dacă vei cumpăra mai multe baterii și vrei să le încarci și separat, cumperi suplimentar și un încărcător clasic, în care întâi pui bateria și apoi totul la priză.

Am găsit în pachet camera foto, obiectivul, un flash demontabil și capacele necesare. Un parasolar nu este inclus.

CONSTRUCȚIE

Ca să încep cu ce-i mai scurt, obiectivul este metalic (sau așa pare?) și deci mai greu. Nu are însă alte probleme, se rotește ușor și stă bine în mână atunci când folosești poziția clasică de fotografiat cu mâna stângă sub obiectiv.

Corpul aparatului este foarte bine făcut. Materiale solide, plăcute la atingere, iar ecranul este de foarte bună calitate. Este rabatabil doar într-un singur plan, dar asta îți permite să fotografiezi și să filmezi de la brâu, de deasupra capului sau chiar autoportret.

sony_nex_5r_03sony_nex_5r_02

Cea mai plăcută surpriză a fost apariția acelui buton Fn undeva lângă cel de declanșare. Seriei NEX i s-a reproșat mereu că este cam dificil să schimbi setările uzuale dintre cadre, fiind nevoie de un acces amplu prin meniuri. Acum, cu acest buton Fn, setările normale de ISO, balans de alb, mod de expunere și restul celor uzuale se modifică imediat.

sony_nex_5r_04sony_nex_5r_12

Grip-ul este un al avantaj al lui NEX-5R. Este cel mai bun grip pe care l-am văzut pe un mirrorless până acum. Chiar și în mâna mea mare degetele se plasau perfect pe partea dreaptă și țineam foarte solid aparatul. Zona aceea este cauciucată, ajutând suplimentar. Am văzut NEX-3F și alte modele NEX mai ieftine, nici nu există grad de comparație. NEX-5R strălucește la acest capitol.
sony_nex_5r_10sony_nex_5r_11

Flash-ul micuț poate fi demontat. Din păcate, pe aparat nu se montează printr-o patină standard, ci folosește un conector apropiat ca formă de cel micro-USB, ceea ce te limitează în opțiuni ulterioare. Totuși, cel mic din pachet este suficient pentru portrete și distanțe mici, iar forma sa este plată și nu supra-dimensionează suplimentar aparatul odată ce-l montezi.

sony_nex_5r_16sony_nex_5r_15sony_nex_5r_08

Observați mai jos amplasarea butoanelor pe spate. Ecranul mare, de 3 inci, este tactil, iar cele două butoane mici din dreapta lui sunt contextuale, în funcție de meniurile în care te afli. Puteți vedea și marcajele pentru acces rapid la ISO, compensarea expunerii și temporizator, pe lângă accesul prin butonul Fn discutat mai sus.
sony_nex_5r_17

Concluzionând, NEX-5R este un aparat foarte bine construit. Obiectivul este un mic mai mare și mai gros decât la alte mirrorless-uri, dar este și o consecință a senzorului mărișor și a structurii optice. Per total, este de o calitate foarte bună fără a se aglomera cu multe butoane precum aparatele gândite pentru profesioniști, așa că NEX-5R va fi prietenos cu toată lumea, începători și avansați.

FOTOGRAFII

Sony NEX-5R oferă o calitate foarte bună a fotografiilor. Am fost chiar uimit de rezultate atunci când le-am vizualizat pe ecranul mare al calculatorului.

Culorile sunt bine calibrate și nici una nu este supra-saturată. În oraș, seara și noaptea, doar cu lumina stradală la dispoziție, am obținut fotografii clare, cu un zgomot redus, deși fotografiam din mână.

Pe timpul zilei am văzut suficiente detalii în texturi fine precum pavajul de mai jos, iar obiectivul nu deforma liniile drepte.
sample_sony_nex_5r_02_mic

În rest, in îmagini de interior, cu lumină discretă, am rămas la fel de plăcut impresionat de culorile plăcute și claritatea fotografiilor. Nu sunt la nivelul unor aparate de 5 ori mai scumpe, dar e clar că stabilizarea optică își face bine treaba.

Ca un alt exemplu, imaginea de mai jos este făcută în bezna unui club, de la distanță mare, pe modul Av și F5.6. Aparatul a ales un ISO 3200 și un timp de 1/50 secunde. Cu un mic crop din rezoluția maximă pot obține o imagine clară a subiectului (să-i spunem “Mona” :D), în condițiile în care ea dansa pe scenă, iar eu fotografiam de la 10 metri distanță în rafală cu o mână deasupra capului.
sample_sony_nex_5r_15_mic

Fotografiile la dimensiunie originală le puteți vedea pe SkyDrive.

Focalizarea este rapidă, cu mici momente de hunting dacă lumina este slabă. Este mai rapid decât câteva dintre celelalte modele mirrorless testate, așa că nu avem o problemă aici. Senzația mea a fost că și autonomia aparatului a fost îmbunătățită față de NEX-5N și este la același nivel cu alte mirrorless-uri.

INTERFAȚĂ

NEX-5R este o evoluție bună față de NEX-5N-ul pe care l-am testat un weekend vara trecută. Interfața nu face excepție.

Trecerea de la un mod de fotografiere la altul a rămas destul de complicat, dar noul buton Fn eficientizează 80% din restul “butonării” prin meniuri, așa că pe total aparatul este simplu de folosit chiar și de cei avansați.

Aparatul are și funcții wireless incluse, dar recunosc că nu le-am folosit. Am văzut că poți instala aplicații în el, dar nu mi-a mers din prima să-l conectez la wifi-ul casei și ulterior nici n-am mai încercat, transferând fotografiile prin conectare directă. Pe drum wifi-ul s-ar putea transforma într-un avantaj bun, mai ales că aparatul știe și să creeze o rețea wifi proprie la care să te conectezi cu un smartphone pentru a trage fotografiile în acesta.

Mai jos vedeți fotografii cu interfața. Mult mai multe am pus pe SkyDrive, unde găsiți și sample-urile foto în mărime naturală.

CE E BINE

 • Bine construit, plăcut la aspect
 • Multe opțiuni în interfață, buton Fn
 • Calitate bună a imaginilor în toate scenariile de utilizare
 • Filmare de calitate superioară altor aparate

CE E RĂU

 • Un mic mai greu decât alte aparate (deși justificat)
 • Flash-ul pe sistem propriu
 • Wifi-ul un pic neprietenos, parcă nefinisat

UTILIZARE

 • NEX-5R este un mirrorless prietenos cu începătorii, adică cei ce fac tranziția de la un aparat compact la unul cu senzor mai mare. Calitatea superioară a fotografiilor este imediat vizibilă, iar interfața este ușor de utilizat.
 • Pentru cei avansați, introducerea butonului Fn și a altor scurtături prin interfață face ca NEX-5R să fie o opțiune bună de luat în calcul.
 • Lipsa unui încărcător de plastic separat (acumulatorul se încarcă în cameră) ușurează bagajul, mai ales la un city break.
 • Cei care vin de la alte aparate Sony vor aprecia adaptoarele pentru obiectivele clasice Sony și Konica-Minolta

CONCLUZIE

Sony NEX-5R reprezintă o evoluție bună și necesară a gamei NEX. Anterior mereu au fost câteva elemente negative care mă deranjau la aceste aparate, fie ele autonomia sau interfața. Acum nu mai am nimic de reproșat și NEX-5R este unul dintre cele mai bune mirrorless-uri testate de mine în ultima vreme.

Îl puteți cumpăra de la F64 Studio astfel:

  3 comentarii

 1. “3535 lei, dar nu știu diferența față de primul pachet” – diferenta e ca asta vine cu noul obiectiv de kit tip “pancake”, mai mic dar cu motoras pentru zoom.
  In rest suna bine, ce imi place fata de al meu nex-5 de prima generatie: autofocus am inteles ca e mai rapid la lumina slaba, noile butoane fn si a doua rotita, touch screen util mai ales pentru focalizare pe zona aleasa sau pentru manual focus mai rapid. Am pus si eu mana pe unul si gripul chiar pare putin mai bun ca feeling.

    (Citează)

  • Da, este ca și cum ar fi întrebat utilizatorii primelor modele și le-au ascultat părerile. Îmi pare rău că gama mai ieftină NEX-3 nu are același grip mare, e păcat că fac diferențierea de preț și așa.

     (Citează)

 2. hmm, NEX-f3 are totusi un grip mai mare decat precedentele 3-uri. Dar l-au facut si mai mare decat celelalte, e cam cat un NEX-7 :)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus