un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

i-Rewind, o idee românească inedită

21 Jan 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

eu_la_schiAm fost surprins să văd cât efort s-a băgat în aplicația i-Rewind pentru schiori (i-rewind.com, Android, iOS).

V-am mai spus de ea. Sistemul este foarte deștept și nou (chiar patentat, pentru că dezvoltatorii speră să-l vadă introdus în multe locuri din lume) și bine gândit pentru a filma schiorii pe pistă. Îți trebuie un smartphone și aplicația i-Rewind instalată. Pornești aplicația i-Rewind și apoi pui telefonul în buzunar, că te lansezi pe pârtie. Aplicația, folosind GPS-ul telefonului, îți compilează un clip cu tine pe pârtie, filmat de camerele video instalate de-a lungul acesteia.

Ideea este pe cât de simplă pe atât de mișto. Un server face toată treaba și îmbină clipurile, știind din poziția ta precisă când ai trecut prin fața fiecărei camere. Dezvoltatorii s-au gândit la toate, așa că și camerele video instalate pe pârtie au în jurul lor LED-uri atent calibrate pentru a fi vizibile doar din anumite unghiuri. Dacă tu le vezi aprinse, înseamnă că ești în zona de acoperire a respectivei camere și deci și ea te vede pe tine. Poți să treci pe lângă ea, să-i faci cu mâna, să faci o tumbă exact unde trebuie. Puteți vedea un exemplu de clip aici sau mai jos pe YouTube.


i_rewind_8i_rewind_6i_rewind_7

i-Rewind are mare grijă și de intimitatea clipurilor. Nu poți porni aplicația dacă nu ești pe pistă, nu poți vedea live acele camere, iar apoi nu poți descărca în telefonul tău un alt clip decât cel pentru tine. Sunt curios dacă, pe termen lung, mai mulți oameni vor prefera părtiile prin Predeal pentru că obțin și un clip cu ei schiind.

Poate că încă vă întrebați “și care-i marea scofală? Eu am un GoPro prins de cască, filmez totul deja”. Da, dar filmezi din punctul tău de vedere când ai o cameră pe corpul tău. Camerele i-Rewind te filmează din unghiul ei și surprinde cum ai sărit, cotit, frânat, lovit un copilaș, evitat o balenă, căzut ca un pinguin sau ai schiat în viteză ca un Bodi Miller.

i_rewind_4i_rewind_5

Poate vă mai întrebați și unde intervin Orange și 4G în ecuație. E indirect totul. i-Rewind funcționează gratuit pe Android și iPhone indiferent de rețeua de telefonie. Cei de la Orange i-au susținut pentru a implementa mai repede proiectul pentru că o astfel de idee încurajează adopția de smartphone-uri. Eu nu vedeam de ce ți-ar trebui telefon sau acoperire de calitate pe pârtie, dar iată un exemplu foarte bun.

Iar cu 4G e foarte simplu. Dacă la capătul pârtiei vrei să descarci imediat clipul tău și să-l vezi “acum!”, pentru că ai făcut vreo cascadorie și abia aștepți să o vezi, o rețea mobilă de tip 4G va fi în viitor cea mai bună soluție pentru un transfer rapid. Momentan nu prea avem telefoane compatibile, dar mai stați un an. La marginea pârtiei eu am prins pe 4G Orange 52 Mbps în teste, iar altcineva mi-a arătat un rezultat de 63 Mbps. Mega-impresionant, având în vedere că 4G-ul a fost “înghesuit” în spectrul existent, cel nou cumpărat la licitație urmând să fie eliberat de statul român abia în 2014.

Mi-aș dori să am un clip și cu mine pe pârtie, dar eu am fost în zonele de începători.

    11 comentarii

  1. Se vede ca esti incepator. Nu asa te imbraci pe partie !

      (Citează)

  2. Ce pantofar!

      (Citează)

  3. cat de interesanta este chestia! Am fost la Predeal anul asta dar nu stiam de treaba asta. Acum stau si caut oameni pentru mers la ski la Predeal:) As vrea sa vad cum si cat de bine functioneaza.

      (Citează)

  4. Interesante calculele: Average speed – 98 km/h | Top speed – 70km/h

      (Citează)

  5. Pune poza intreaga sa vedem ce model de blugi porti pe partie :)

      (Citează)

  6. @stefan

    dăfacuăzdeat?

      (Citează)

  7. Super tare !!! M-am dat si eu si se vede super bine (nu fac share ca veti rade de mine) ! Asta e o idee geniala si ma bucur ca vad in Romania astfel de initiative. Inteleg ca o vor comercializa si in afara. O sa mergem la Ski in Austria si vom beneficia de servicii romanesti….de data asta de cea mai inalta calitate ! Bravo baietii !!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus