un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Obiective de toate felurile pentru mirrorless

12 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

demo_mirrorless_1Când alegi un mirrorless, ca și la aparatele foto tip DSLR, e bine să te gândești și ce obiective sunt disponibile pentru acestea. În fond, obiectivele interschimbabile sunt un mare avantaj al camerelor de acest tip, permițându-ți un avantaj imens, acela de a alege obiectivul cel mai potrivit pentru felul tău de a fotografia.

M-am uitat un pic în oferta magazinului F64 la categoria mirrorless și am selectat câteva obiective interesante pentru aparatele testate de mine până acum: Olympus OM-D și E-PL5, Sony NEX-5R, Canon EOS M, Nikon J2, iar în zilele următoare vă spun și de Panasonic GF5 și de Samsung NX1000.

Sonyobiective mirrorless montura E. Sony are cele mai multe și variate obiective, fiind printre cei mai vechi în jocul mirrorless.

  • 16mm F2.8 pancake – adică un obiectiv larg, bun pentru fotografii urbane și natură, iar forma pancake îl face foarte plat. Aparatul dotat cu acest obiectiv încape în buzunar fără probleme. F2.8 înseamnă ca este de două ori mai luminos decât unul de kit, fiind un început bun.
  • 24 mm, F1.8 – deschidere bună cu un obiectiv foarte luminos, pentru fotografiile pe timp de noapte.
  • 18-200 mm de la Sony sau Tamron – un zoom puternic pentru concedii, excursii și cam orice altă aplicație. Dezavantajul este că nu e foarte luminos, dar eu un astfel de obiectiv am pe DSLR și e bun în cazurile generale.
  • 10-18 mm F4 – un supra-angular, adică deja deformează spre acel efect fisheye. Am văzut fotografii excelente realizate cu astfel de obiective.
  • 30 mm F3.5 macro – un obiectiv macro permite fotografierea foarte de aproape, obținând detalii de înaltă rezoluție. Eu am unul cu care focalizez și fotografiez sub-pixelii de pe ecranul telefoanelor testate.


Nikonobiective mirrorless montura Nikon 1

  • 18.5 mm, F1.8 – pentru lumină slabă
  • 30-100 mm – un zoom mai lung la focala maximă
  • 10 mm, F2.8 pancake – un obiectiv subțire, foarte larg

Pe mirrorless-uri Nikon poți folosi orice obiectiv Nikkor de la DSLR-uri prin intermediul unui inel adaptor.

Olympusobiective mirrorless montura micro 4/3

  • 17 mm F2.8 pancake – un obiectiv subțire și larg, perfect pentru un aparat de buzunar.
  • 75-300 mm – când vrei să vezi ce are în cioc pasărea de pe muntele din depărtare, luând în calcul și factorul de crop
  • 75 mm F1.8 – un obiectiv fix perfect pentru portrete.
  • 12 mm F2 – un obiectiv foarte larg, practic spre fisheye, și foarte luminos. Păcat câ-i destul de mare în ciuda faptului că-i un prime.

Samsungobiective mirrorless pentru montura NX

  • 8 mm F3.5 de la Samyang – un fisheye.
  • 16 mm F2.4 pancake – varianta Samsung a obiectivelor mici, subțiri și cu unghi mare de cuprindere.
  • 60 mm F2.8 macro – un obiectiv pentru portrete și detalii foarte fine, surprise de la o distanță de focalizare de câțiva centimetri.
  • 85 mm F1.4 – probabil un obiectiv excelent pentru portrete si condiții slabe de iluminare.
  • 18-200 mm – cel bun la toate, cu zoom 11x.

Panasonicobiective mirrorless pentru montura Lumix G

  • 25 mm F1.4 – în primul rând pentru lumină slabă.
  • 20 mm F1.7 – subțire și luminos și cu unghi larg de cuprindere.
  • 8 mm – Panasonic are și fisheye.
  • 14-140 mm – obiectiv bun la toate, dar păcat că deschiderea cea mai mare este doar F4.
  • 100-300 mm – pentru când vrei să vezi firul de păr de pe nasul vecinului, având în vedere că înseamnă 600 mm în echivalent 35.

Cam nasol pentru Canon, nu? Nu e nici un obiectiv în oferta F64 pentru montura lor. Noroc că au inelul adaptor cu care poți folosi orice obiectiv EF sau EF-S pe un mirrorless EOS M, dar cam bate ideea de dimensiuni reduse.

    18 comentarii

  1. eu nu prea pot sa inteleg cum poti sa vorbesti de fiecare data de “dimensiuni reduse”. in afara de pancake-urile de mai sus toate obiectivele sunt imense, mai ales zoom-urile.
    si oricat mi-ar placea mie obiectivele fixe, nu vad multa lume din publicul tinta pentru acest grup de aparate plimbandu-se doar cu focale fixe.
    asta apropo de activitatea mea preferata, observatul de turisti: ce am vazut in ultima vreme sunt tone de mirrorless-uri Sony si Olympus, majoritatea cu obiective gen 28-70 sau 28-300 (echivalent full frame). Am vazut si ceva Samsung si Panasonic, cateva Pentax si Nikon dar absolut nicun Canon M. Tot astept sa vad unul :)

      (Citează)

    • @stefan: Panasonic GF5 pe care-l am acum, cu obiectiv 14-42, are cam 5-6 cm grosime. Îl țin în buzunarul de la haină fără probleme, pe când un DSLR cu obiectiv de kit ar avea minim 10-12 cm.
      Eu mi-aș lua și pentru mirrorless un obiectiv combinat gen 18-200 ca acum, plus un 35mm cu F1.4, dacă aș găsi, pentru lumină slabă. Am văzut așa ceva pe un Olympus, nu-l mai ții în buzunar, dar nici nu-ți atârnă greu la gât și nu obosești cu el pe umar, iar în bagajul de mână ocupă mai puțin loc.

      Concluzia călătoriei în Austria a fost că am luat în plus ceva dulciuri și cafea tocmai pentru că nu aveam aparatul mare la mine.

        (Citează)

  2. Pai daca ai o gramada de obiective bune facute pentru DSLRuri care merg montate pe mirroless doar cu un adaptor, de ce ai face din nou aproape acelasi obiectiv, dar un pic mai mic?

    Vorbim de o tehnologie noua pentru camera, nu pentru obiective.

      (Citează)

  3. Acsel, e vorba si de tehnologie noua pentru obiective.Daca distanta dintre senzor si obiectiv este mai mica, nemaifiind oglinda si pentaprisma etc, un obiectiv de tip wide/fisheye poate avea o constructie mai simpla.

      (Citează)

  4. @catalin: Adevarat, dar schimbarea majora oferita de mirrrorless are loc in body, nu in obiectiv. Utilizatorul normal este multumit cu obiectivul kit.
    In plus, este mult mai rentabil sa produci un obiectiv pentru DSLR, iar pentru mirrorless sa faci un adaptor. Asa impusti 2 iepuri dintr-o bucata.

      (Citează)

    • @acsel: nu e același lucru. Inelele adaptoare sunt gândite ca să ușureze trecerea de la DSLR la mirrorless, schimbând întâi camera și utilizând obiectivele pe care deja le ai, pentru o vreme. Chiar și așa ai un dispozitiv mai mic și mai ușor, dar eu aș vrea și obiectiv de mirrorless, nu tot tun mare de DSLR.

        (Citează)

  5. Radu, totusi Panasonic si Olympus au montura micro 4/3, deci ar trebui sa fie compatibile intre ele majoritatea obiectivelor.
    @acsel: pentru majoritatea userilor “casnici”, e incomod sa folosesti un adaptor si obiective de DSLR, o sa ajungi la ce se plange stefan de marimea nepotrivita si in plus obiectivele pentru mirrorless sunt optimizate pentru autofocus bazat pe contrast, care e de baza la mirrorless, pe cand la DSLR ai autofocus prin detectie de faza, deci posibil sa ai probleme si aici.

      (Citează)

    • @Claudiu: nu e chiar așa. Canon EOS M, Sony NEX-5R, Nikon J2 din ce-am testat eu au si focalizare cu detecție de fază.

      Aceeași problemă o am eu pe DSLR. Pe focalizare cu detecție de fază, adică prin viewfinder, Tamron-ul meu e rapid. Pe detecție de contrast, pe Live View, este foarte lent și uneori nu focalizează, dar în principal e vina obiectivului pentru că motorul său îl învârte destul de lent. Dar nu se poate generaliza asta la altă combinație de aparate și obiective.

        (Citează)

  6. @claudiu: eu am exact problema asta cu un obiectiv Tamron. Pe “phase det” merge perfect, pe contrast este sinistru de lent si rateaza des.

      (Citează)

  7. @stefan: obiectiv Tamrom de DSLR pe mirrorless? Pe ce model? Eu cred ca e recomadat sa folosesti cu adaptor doar obiectivele producatorului, nu cred ca stie aparatul sa lucreze prea bine cu obiective third-party prin adaptor.

      (Citează)

  8. @claudiu: Pentax k-01 are montura K, deci accepta orice obiectiv Pentax fabricat vreodata, deci si toata colectia mea de sticla pt. DSLR.
    Oricum, obiectivul ala faca figuri la contrast si pe DSLR. noroc ca are o super calitate optica, altfel zbura de mult inapoi la magazin.

    @radu: asta http://cdn.pocket-lint.com/images/GH4C/panasonic-lumix-dmc-g5-first-look-4.jpg are 5-6cm grosime? sigur? numai gripul ar trebui sa aiba 5-6 cm. poate nu am gasit eu obiectivul de care vorbesti. iar un zoom la dimensiunile alea nu are cum sa fie cat de cat “luminos”.

    Oricum, noi am mai discutat si stiu ca vedem lucrurile diferit :). Eu cand plec in calatoriile mele prin asia am vreo 7-8 kile de echipament in spate. La Bucuresti ma plimb cu 10-12.
    Dar nu mi-a obosit niciodata mana (nu tin niciodata aparatul la gat) plimbandu-ma cu un 16-50 f/2.8 montat pe K-5, chiar si dupa 10h de mers. Poate e o problema de obisnuita. In principiu il tin ori pe umar, fixat cu chingile de la rucsacul foto, ori “ancorat” pe mana, cu grip-ul.

    Cat despre dulciuri…. intotdeauna e loc de niste dulciuri :)ia-ti asta (http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/LP/Fastpack350/lowepro_fastpack350_27_jl_std.jpg) nu ai idee cate lucruri pot sa bag in el :))

      (Citează)

  9. @radu,@stefan: am inteles eu gresit, credeam ca se refera la un tamrom montat pe un mirrorless. Asa pe un DSLR, oricum e mai incet autofocusul in live view din cate am inteles, daca mai pui si un obiectiv third party care fac un fel de reverse engineering dupa obiectivele native, nu cred ca s-au mai concentrat si pe autofocus bazat pe contrast, unde obiectivul trebuie sa faca “hunting” pana gaseste zona de contrast.
    Apropo de detectie de faza la mirrorless, exista dar vine sa complementeze detectia de contrast. Am cautat putin despre inelul adaptor de la Canon, care nu contine nici o oglinda si deci autofocusul e mai problematic asa, cum zice si tipul asta: http://www.flickr.com/groups/eos-m/discuss/72157631762579231/
    Eu ma gandeam la cel de la Sony, care contine o oglinda transparenta cu tot cu senzorii de detectie de faza, deci practic autofocusul la un Nex cu adaptor se face numai prin adaptorul respectiv.
    Sper ca nu am aberat prea mult prin ce am zis :D

      (Citează)

  10. @claudiu: n-ai inteles gresit, este chiar un Tamron montat pe un mirrorless. Pentax K-01, are montura K. am scris deja un comentariu dar a intrat in moderare si se pare ca Radu nu e la butoane ;).

      (Citează)

    • @stefan: prea mulți oameni consideră că trebuie să aibă cu ei întotdeauna echipamentul foto cu care ar face cea mai bună fotografie din lume. Nu-i mereu așa.

      Am fost la o prezentare Vodafone 4G la Brașov, am cărat 3 kg de DSLR ca să fotografiez 3 persoane șî un modem. Chiar aveam nevoie?

      Am fost la Innsbruck acum. N-a fost nici o scenă la care să-mi pară rău că nu am aparatul și filtrele mele la mine. Am fotografiat servere, pe munte a fost ceață, prin oraș mi-ar fi trebuit un F1.8 pe care nu-l aveam oricum. Crede-mă, n-am pierdut nimic nici acolo, ba chiar mi-au încăput mai multe dulciuri în bagaj.

      Știi că intenționam să-mi cumpăr un obiectiv foarte luminos pe la 2000 lei. Mă gândesc foarte serios să dau banii pe un mirrorless care, în mult mai multe situații, ma va scuti de greutate cărată, mai ales la toate lansările la care merg eu.

        (Citează)

    • @Stefan: nu, e alt model:

      panasonic gf5

        (Citează)

  11. ah, ok. e micut dar nu prea luminos. insa e f interesant pt un aparat de avut tot timpul in geanta (eu am un Panasonic TZ31 intotdeauna cu mine)

    in rest, fiecare cu ce are nevoie. nu e vorba de “echipamentul foto cu care ar face cea mai bună fotografie din lume” ci de minimul necesar.

    cand plec la plimbare prin oras iau K5+35mm f/2.

    cand plec in calatorii lungi sau lucrez pt comenzi sau “Ultimul Etaj” am minim 3 zoom-uri, 3-4 fixe, 2 body-uri, cap panoramic, trepied, baterii, multe carduri, telecomanda, filtre si multe alte acesorii. plus uneori un laptop. nu ma plang de greutate, asta am nevoie, asta car.
    deci un mirrorless nu m-ar ajuta foarte mult.

      (Citează)

  12. @stefan: fain Pentax K-01, e un mirrorless deosebit :D.
    @radu: au si sony un obiectiv kit subtirel cum e ala, vad ca nu l-ai trecut pe lista http://www.f64.ro/sony-selp1650-16-50mm-f3-5-5-6-oss-e-mount.html. Asta si cu un SEL 35mm F1.8 OSS ar fi pachetul ideal pentru mine de concedii.
    Iar daca as trece pe micro 4/3, Panny 20mm F1.7 si cu Olympus 45mm F1.8 ar face casa buna impreuna :D

      (Citează)

  13. e fain, dar nu l-as fi luat daca nu accepta montura K si nu avec “matele” lui K5. il folosesc aproape exclusiv cu obiective manual focus sau focale fixe f luminoase + panorame cu cap panoramic, ca e mai usor decat fratele lui mai mare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus