un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Omul bionic devine realitate

12 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Trăim în vremurile în care handicapul de a nu avea mâini sau picioare sau alte organe exterioare, de exemplu după un accident, începe să fie rezolvat prin tehnologie. Medicina, multă vreme ajutată doar de chimie și biologie, începe să fie puternic influențată de robotică, electronică și programare, pentru că e rândul calculatoarelor să intre și în noi.

i-Limb Ultra este o mână artificială. Fiecare deget poate fi mișcat individual, iar încheietura și degetul mare pot fi rotite. Controlul se face lipind senzori pe mâna ta reală, deasupra locului în care o ai amputată, senzori ce citesc impulsurile de la nervi. Urmăriți clipul de mai jos, veți fi impresionați.

Alex Zanardi este un pilot de curse care a rămas fără ambele picioare în urma unui accident oribil pe pistă. Le are amputate de sub șold. De mulți ani are picioare mecanice, un sistem complex cu care însă merge ca orice alt om, încât dacă nu ai ști de handicapul său nici nu l-ai bănui. S-a întors în sportul de performanță și chiar a câștigat curse.

Îl vedeți mai jos la momentul 2:14

Un englez și-a montat o cameră video în ochiul stâng, pe care l-a pierdut în urma unui accident la vânătoare. Momentan nu-i trimite imagini în creier, ci wireless către un mic ecran, așa că nu știu la ce-i folosește, dar e un start.


Până la imagini trimise direct câtre creier mai e un mic pas pe care cercetătorii deja l-au făcut pe șoareci și maimuțe.

Clipul de mai jos, al unei femei de 29 de ani care s-a născut surdă și acum aude cu ajutorul unui implant făcut direct sub pielea capului. Acesta preia vibrațiile și le transformă în sunete, care apoi sunt procesate și un implant complex acționează direct în urechea internă, mișcând mecanic cohleea. 15 milioane de vizualizări.

Momentan, spre tragedia milioanelor de handicapați, mai ales în țări ca a noastră unde nu au parte de mari ajutoare (abia instalăm lifturi la metrou pentru a le ușura deplasarea orin oraș, rampele de acces pe trotuare sunt de obicei blocate de mașini, iar de intrarea în diverse magazine și blocuri nu mai zic nimic), toate aceste implanturi și modificări bionice sunt foarte scumpe. Mâna i-Limb costă între 60.000 și 100.000 de dolari, un implant în ureche 30.000 de dolari, picioare ca ale lui Zanardi pot ajunge și la 150.000 de dolari.

Dar se poate. Asta e tot ce contează. În viitor toate vor fi mai ieftine, după ce se trece de la prototipuri la producție de masă. Sper doar că astfel de inițiative și cercetări sunt puternic finanțate și încurajate.

    5 comentarii

  1. Vom ajunge ca si in Deux Ex :D

      (Citează)

    • Cred că mai avem până să ne facem astfel de modificări fără un motiv bun, dar probabil că în viitor am putea ajunge ca acolo.

        (Citează)

  2. am vazut mai demult un reportaj cu niste cercetatori din Franta care reusisera sa transmita un semnal de la o camera video catre creierul unui tip orb, doar ca era doar o imagine a/n gen 4×6 pixeli. sperau sa mearga pana la 100×100. Oricum, tipul reusea sa distinga miscarea si schimbarile de lumina….

      (Citează)

  3. Foarte interesant clipul cu mana robotica, din cate stiu eu de cativa ani se dezvolta astfel de proteze, probabil ca sunt si scumpe fiindca domeniul e la inceputuri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus