un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce mai poți face cu 7 milioane

30 Jul 2012  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Legal, Băsescu se poate întoarce la Cotroceni. Nu s-au prezentat minim 50% dintre votanţi la referendum, indiferent de rezultatul său.

Moral însă, Băsescu ar trebui să-şi dea demisia. Votul de ieri este un mare vot de blam primit din partea poporului. Argumentul “susţinătorii lui Băsescu nu s-au dus la vot, aşa că e normal că 86% l-au vrut demis” n-are valoarea atunci când ne uităm la cifrele absolute, nu la valorile procentuale.

7,3 MILIOANE de oameni au votat împotriva sa. Şi deşi este greu de făcut o comparaţie cu rezultatele din 2009 (când nu l-au vrut vreo 5 milioane din cei care s-au dus la vot), pentru că nu se poate spune că acum absolut toţi susţinătorii demiterii au fost la vot, la fel cum nu se poate spune că în 2009 au fost doar atâţia împotriva sa, cifra absolută de 7,3 milioane de oameni are altă insemnătate.

Este ideea aceea de comunitate şi voinţa poporului. Pot 7 milioane de oameni, nemulţumiţi de chicița legislativă prin care Băsescu rămâne preşedinte, să facă un miting uriaş în fata CCR sau în fața Cotroceniului? Măcar un milion? Măcar o sută de mii? Pot 7 milioane de oameni să acţioneze împreună pentru un scop în care cred sau vor rămâne separaţi, fiecare în casa lui, spunându-şi “mda, asta e, n-am ce face mai mult” sau “frate, mi-am sacrificat 5 minute de stat la plajă ca să votez, mai multe nu fac”?

Aceasta e ideea acum. 7 milioane de oameni pot solicita schimbarea unor legi, a constituţiei, pot declanşa nişte alegeri sau schimbări în stat. Nu le ştiu în detaliu pragurile necesare, dar sunt sigur că 7 milioane de oameni organizaţi spre un ţel comun pot schimba multe lucruri, atâta vreme cât conştientizează puterea mulţimii şi o fac paşnic şi legal. Chit că iese măcar un miting uriaş şi tot ar fi ceva.

    24 comentarii

  1. Nu am votat, insă nr de persoane care au zis DA, așa cum indici și tu e enorm.
    Pe de o parte Băsescu e clar că nu mai are susținerea poporului ( 7 milioane vs 18,3 milioane cu drep de vot), însă pe partea ailaltă e clar că nici parlamentul nu o duce bine pentru că sunt mulți dezgustați de politică încât fie nu s-au prezentat pt x motive, fie au boicotat, etc.

    Soluția cea mai bună ar fi alegeri anticipate pentru tot, parlament + presedenție, însă ar trebui să se țină cont și de ceea ce se votase la referendumul anterior cu Parlament unicameral si 300 de parlamentari. Având în vedere majoritatea aparentă (pt că nu toti cei care au votat DA sunt nepărat susținători ai USLului) e a USLului, oricăți parlamentari ar fi, tot ar prinde ciolanul acum.

    * încăpățânarea asta a USLului de a respecta decizia poporului
    +
    * încăpățânarea asta a USLului de a accepta alegerile anticipate propuse de Băsescu la căderea guvernului MRU
    +
    * încăpățânarea lui Antonescu de a pleca din politică asa cum declarase
    +
    * încăpățânarea lui Ponta de a pleca (el a zis ca nu va putea coabita cu Băsescu)
    +
    * încăpățânarea PDLului de a întelege că au gafat în trecut că nu au avut un dialog deschis în care să explice poporului măsurile luate
    +
    * încăpățânarea PDLului de ași sancționa dur membrii prinși cu mâna-n sac și cei despre care se știa că au mâna băgat până la cot …
    +
    * încăpățânarea altora

    arată că dorința poporului nu contează pentru niciunul din ei. Fiecare vrea să prindă iar ciolanul, și s-o facă cu majoritate cât mai mare.

    PS: la urechi mi-a ajuns cum că Băsescu și Tăriceanu ar fi parteneri de afaceri într-o firmă ce va explora o zonă bogată în petrol și gaze din Marea Negră…

      (Citează)

  2. 7 milioane de oameni nu pot schimba niste legi sau constitutia. In 2009 6,7 milioane de oameni au votat da pentru unicameral. 7,7 au votat da pentru reducerea parlamentarilor la 300.

      (Citează)

    • @Sid: sunt niste praguri legate de cate semnaturi sunt necesare pentru fortarea unei legi sau a unor modificari sau a unor alegeri anticipate. Aia cu votul din 2009 e vax, trebuia ca parlamentul sa formuleze modificarile cerute de popor, dar na, sa-si taie singuri craca de sub picioare?

        (Citează)

  3. Eu zic sa nu ne grabim cu anticipatele. Mai sunt cateva luni pana la parlamentare oricum (parca erau in toamna asta, sau ma insel?), USL-ul mai are timp sa isi dea singur in cap si sa piarda sustinatori. In continuare sustin ca PNL-ul a pierdut enorm cu asocierea cu PSD-ul, si daca era acum Tariceanu presedintele PNL, PNL-ul nu avea cum sa nu intre la guvernare in orice context, ba ar fi fost sanse sa aibe chiar majoritate de unii singuri, parerea mea.
    Legat de presedinte, nu vad pe nimeni altcineva potrivit pentru acest post. Antonescu, MRU, Diaconescu sunt cei trei care ar avea sanse din ce deduc. Iar am fi nevoiti sa alegem dintre 3 penibili.
    Ca fapt divers ma intreb de ce Antena3 nu poate fi acuzata de aceleasi chestii ca OTV-ul, e jenant ce se intampla pe ambele posturi.

      (Citează)

  4. Nu exista fortarea unei legi. Prin semnaturi (100.000) poti sa ai initiativa legislativa si atat, tot parlamentul da cu votul pe ea.

      (Citează)

  5. Pai nu se mai pot face mitinguri ca nu mau au bani sa plateasca lumea sa vina sa tipe.
    Si sa nu ignoram cate autocare si cate intretineri au fost platite de comunisti ca sa aduca lumea la vot.

    7,3 mil sunt pentru DA, si restu pentru NU deci basescu e castigator :) (joke :D )

      (Citează)

  6. Ca sa fie validat referendumul trebuiau sa fie 9.154.307 votanti ( 50%+1 )

    Pentru demiterea presedintelui sunt necesari 50%+1 din cei prezenti la vot…conform regulii majoritatii.

    In conditia in care s-ar fi realizat cvorumul minim de 9.154.307, atunci, pentru demiterea presedintelui ar fi fost necesari 50%+1 din 9.154.307…adica 4.577.155

    Cei care au spus DA demiterii presedintelui pe 29 iulie au fost 7.400.508

    Logica asta ma cam depsaseste…

    Si limba romana e straina pentru mine: CCR a spus ca referendumul este validat daca SE ASIGURA prezenta la vot a 50%+1 din cei inscrisi pe liste…si nu daca se prezinta la vot 50%+1 din cei inscrisi pe liste.

    Nu mai pun la socoteala ca lovitura de stat se da cu tancul, nu cu stampila.

      (Citează)

  7. Serios acum, chiar crezi ca Basescu are pic de moralitate?

    @snake26 – ieri am facut o distanta destul de mare cu masina, prin sate ca doar nu a facut Boc autostrazi, si nu am vazut nici macar un autocar, si am mers si dimineata si seara cand sa il citez pe domnul Blaga “se fac ilegalitatile”.

      (Citează)

  8. Aduci in discutie moralitatea, la fel si restul celor “curati” care sunt de parere ca daca au votat 7 milioane, nu au pierdut ei (USL-ul), ci Basel, ei sunt bucurosi la cata lume au votat si ca tintele lor au fost atinse. Dar in acelasi timp uiti, cum a fost respectata moralitatea cand au inceput etapele pentru suspendarea presedintelui. Si daca continuam cu acest aspect, jumatate din parlamentari si senatori ar trebui sa isi depuna mandatele, pentru suspiciuni si acuzari, sau cel putin sa intoarca salariile pentru totalul dezinteres fata de ce sunt ei platiti sa faca din banul public. Instigi si ca ar trebui sa iasa la miting pentru a se face ascultati, caci ei si-au exprimat votul si cum numarul lor este destul de insemnat, li s-ar cuveni mai mult. Dar trebuie sa fim constienti ca pana la urma, sa nu exagerez,nu zic jumate, dar cel putin o treime din toti cei ce au votat DA, nici nu aveau un motiv clar pentru ce ar trebui suspendat Basescu, ci a fost urmat mai mult spiritul de turma. Stiu opinia ta, exprimata in acel articol ca tu nu mergi la vot, dar parca in articolul de astazi se simte in textul tau un fel de regret ca nu s-a validat referendumul. Nu zic ca Basescu este salvarea noastra in acest moment, cu toate ca PDL-ul a dat cu economia de pamant, el avertizandu-i de mai multe ori ca se delimiteaza de actiunile lor. In concluzie, toata tevatura aceasta trebuie terminata cat mai repede, si a se concentra pentru reparea pe plan european a ceea ce a mai ramas dupa aceste batalii politice, dar nu putem fi nici naivi, caci pana la alegeri nu se vor misca prea multe. Este tarlaua ta aici, si tu tai si tu spanzuri, si iti respect opiniile, dar directia blogului fiind cu totul alta, fiind printre putinele de inalta calitate de tot ce tine de tech, eu cred ca ar trebui sa acorzi timp si spatiu de scris lucrurilor cu adevarat importante. In rest, iti urez succes in tot ceea ce faci!

      (Citează)

  9. la referendumul din 2007 cand prezenta la vot a fost similara cu cea de acum (45%) nu am auzit de nici unul dintre cei care au convocat referendumul sa isi dea demisia pentru ca a castigat basescu:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Referendumul_pentru_demiterea_pre%C8%99edintelui,_2007
    atunci basescu a luat 75% din voturi. mare parte din cei care l-au suspendat atunci l-au suspendat si acum. daca se dizolva atunci parlamentul, poate ca erau acum indreptatiti sa ceara demisia lui basescu. altfel, ura si la gara!

      (Citează)

  10. Pai nu s-a asigurat prezenta a 50% din votanti.

    Cvorumul asigura importanta unei votari in randul votantilor. Statistica e importanta de abia dupa ce este asigurata intelegerea sau suportul pentru procedura in sine. Restul este can-can ieftin, marca Cotidianul. Altfel, legea e clara.

      (Citează)

  11. daca tu consideri logica respectiva, lasand la o parte subiectul din articol, “can-can”…orice alte argumente sunt de prisos

      (Citează)

  12. Pai daca logica asta nu ar fi avut logica J, legea ar fi spus ca raspunsul oficial la referendum este validat daca pentru acesta au votat cel putin 25% dintre cei inscrisi pe listele electorale. Exista state care au astfel de cvorumuri pentru anumite referendumuri. Unul dintre aceste state este Germania, prin ceva legislatie regionala…

      (Citează)

  13. referitor la ce ai zis tu, corect este: referendum este validat daca au votat DA 25%+1 din cei inscrisi pe listele electorale…

    Ce se cere acum ( avand in vedere si boicotul neconstitutional ), este ca 50%+1 din cei care sunt inscrisi pe listele electorale sa voteze DA…ceea ce mi se pare absurd…

    Lasand toate astea la o parte si avand in vedere cati au spus DA la acest referendum, puteau sa mai voteze inca 35% ( toti votand NU ) din cei inscrisi pe listele electorale ( cvorum de peste 80% ) ca tot demis era…

      (Citează)

  14. Cine a zis ca boicotul este neconstitutional? Eu stiu ca exprimarea prin vot este, conform Constitutiei un drept, nu o obligatie, deci ne-exprimarea prin vot este tot un drept. Propaganda pentru boicot este la fel ca aia pentru vot, atat timp cat nu este constrans votantul intr-un fel sau altul.

    Ca paranteza, acesta nu a fost primul referendum boicotat. Adu-ti aminte de cel pentru unicameral!

      (Citează)

  15. @fan barca
    avand in vedere si boicotul neconstitutional

    1) De când a devenit neconstituțional să boicotezi ceva ?
    PS: BOICÓT ~uri n. Metodă de luptă politică sau economică, constând în sistarea organizată a relațiilor cu o persoană (fizică sau juridică) în semn de represalii. /v. a boicota
    Sursa: NODEX (2002)

    După logica ta, cei care nu au participat la referendum au greșit, și implicit trebuie sancționați. Cum poți stabili din cei 10 milioane de cetățeni cu drept ce vot care nu au participat (*) și care au boicotat ?

    * = 18,3 – 8,5 = ~ 10 milioane
    ~18,3 milioane din listele oficiale
    ~8,5 milioane au fost prezenti la referendum

    2) unde anume în constituția RO, scrie că e obligatoriu să mergi la vot ?

      (Citează)

  16. Legea partidelor politice:

    Art. 2. – Prin activitatea lor, partidele politice promoveaza valorile si interesele nationale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participa cu candidati in alegeri si la constituirea unor autoritati publice si stimuleaza participarea cetatenilor la scrutinuri, potrivit legii.

    “stimuleaza participarea cetatenilor la scrutinuri”

    Ce boicot a fost la unicameral ca doar a fost simultan cu prezidentialele?? tema de campanie a lui basescu…wtf? s-a spus ca nu e corect ce a facut basescu, dar nu a boicotat nimeni acel referendum.

    Nu mai pun la socoteala ca nu suntem 18 miloane.

    Referendumul a inceput fara cvorum…deci nu conta cati sunt pe listele electorale…pe 24 iulie s-a promulgat legea cu covrum ( cu 5 zile inainte de ziua votului ), cand era prea tarziu sa se actualizeze listele. Avand in vedere ca s-a impus cvorum, trebuie sa stim exact cati suntem.

    Mie mi se pare o tiganeala nesimtita ce face acum basescu…cu cvorum impus de CCR, cu liste neactualizate, cu lege promulgata cu 5 zile inainte de ziua votului, cu 7.5 mil care au zis DA la o prezenta de 47% din listele neactualizare, cand nu au fost niciodata mai mult de 60% la alegeri in romania…in plus, 30% din cei care au votat duminica, nu au mai votat niciodata pana atunci.

    Sunt sigur ca CCR va invalida referendumul…si sper sa o faca…si mai sper sa-l ia lumea pe sus pe basescu de la cotroceni si sa-i faca ce i-au facut si lui gaddafi

      (Citează)

  17. ”Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu a dreptului de a participa la referendum se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.”

    @Ariel: nu am spus niciodata ca ce-i care nu au participat la referendum au gresit si in nici un caz nu ar trebui sanctionati

      (Citează)

  18. @fan barca

    înteleg ce spui tu, dar:
    1) Legea partidelor politice: “stimuleaza participarea cetatenilor la scrutinuri”
    e lege, și nu constituție. în cel mai bun caz poți spune că nu a fost legală acțiunea de boicot. Cum constituția nu a fost încălcată nu poți spune că nu e constituțional.

    Insistând pe tema asta de neconstituționalitate cel puțin teoretic ar fi posibil ca PDL să fie exclus din parlament și scos în afara legii ? (mă gândesc eu așa, că orice e posibil acum, nu?)

    2)”Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu a dreptului de a participa la referendum se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.”
    Chiar dacă a împiedica are ca antonim a stimula potrivit DEX antonime 2002 eu zic că obiectiv trebuie interpretat ca a împiedica fizic (răpire, amenințare cu moarte, și alte chestii de genul astă).
    Ce a făcut PDLul a fost un îndemn la neparticipare la vot, dar fiecare era liber să aleagă. Din asta parca vreo 12% au zis NU. Daca nu era nici un vot de NU, atunci poate putea cineva să zică ca a fost impiedicat votul.

    3) @Ariel: nu am spus niciodata ca ce-i care nu au participat la referendum au gresit si in nici un caz nu ar trebui sanctionati
    Stiu asta, însă când ceva nu e constituțional însemnă ca trebuie sancționat. (parcă din asta am ajuns la referendum, nu ?)
    O societate nu trebuie să judece după mai multe standarde: când e vorba de Băsescu – să-i dăm în gură – iar când e vorba de alții nu-i mai sancționăm.

    4) știe careva în România ultimilor 22 de ani, persoane condamnate definitiv și irevocabil pentru nereguli la vot, vot multiplu, etc. – indiferent de culoarea politică a lor sau a guvernelor ce au organizat alegeri ?
    Eu nu știu și e așa tocmai pentru că partidele politice își lasă portița asta. Nu PDL, nu PSD ci absolut toate ! Din aia nu e voință pentru că vor să se ajungă la care fură mai mult.

    Cu părere de rău pot spune că:
    – potrivit lui Ponta, PDL a furat mai mult ca ei. Deci tot PDLul i-a bătut la furt de voturi. (la ultimele alegeri parlamentare)
    – acum când USLul și-au dat mână liberă la furt de voturi, manevra PDL a fost mai ingenioasă, ceva gen: furați voi cât vreți, că oricum nu veți reuși nimic

    Și un ultim lucru pentru reflectat:
    prezență masivă la vot in sud vestul țării – Olt, Mehedinți, etc. 80% ?!
    Păi dacă nr populației a scăzut, ăia 80% indică în cifre reale
    a) fie 100% din populația de acolo. Prezențe așa mare știm clar când mai avea Republica Comunită România
    b) fie un turism real, în ziua votului în sud vestul țării. Exact acum pe caniculă, obiective turistice la câmpie….

      (Citează)

  19. LOL. Eu nu am fost impiedicat in niciun fel sa imi exprim dreptul la referendum. Si nici cei 5x% care nu au votat. Daca eu recomand cuiva sa nu violeze o femeie, inseamna ca am impiedicat un viol?

    Oricum, ar trebui sa retii si asta:

    “Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.”

      (Citează)

  20. PS: fan barca: imi spui de unde s-ar obtine lista actualizata a cetatenilor cu drept de vot si cand se obtine ea? E usor, cauti in lege si spui.

      (Citează)

  21. PPS: Astept inca sa vad unde zici ca boicotul este “neconstitutional”. Adica contravine Contistutiei. Ce articol?

      (Citează)

  22. Din pct meu de vedere toata aceasta discutie e inutila si inchisa…mi-a consumat deja prea mult timp din viata.

    CCR va invalida referendumul si basescu se va intoarce la cotroceni.

    Numai bine!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus