un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Walkman-ul de atunci și de acum

13 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Dacă tot am pornit pe calea amintirilor cu consola Rambo, atunci să scriu şi despre walkman-ul pe care l-am avut acum mulţi ani, că mi-am adus aminte de el recent.

Walkman = casetofon portabil, cu căşti. Asta înseamnă în România, chiar dacă numele în sine este o marcă înregistrată a Sony, care au inventat acest dispozitiv. Dar, ca şi “adidaşi” şi “fă-mi un xerox”, în România termenul s-a extins.

Primul meu walkman a fost o chinezărie ieftină. Nu mai ţin minte ce marcă era, dar avea carcasa albastră și ieftină. Nu mergea strălucit, trebuia să întorci manual caseta, se mai agăța, se mai bloca şi consuma foarte repede bateriile cu care funcţiona.

După ceva vreme de utilizat o astfel de copie mi-am zis că îmi trebuie un aparat bun, fiabil, aşa că am luat un walkman Sony original din magazinul din Unirea. Ţin minte că am dat cam un milion de lei pe el (încă îl am pe undeva) şi mergea super-super.

Avea husă de protecţie, nu trebuia să întorci caseta, că o citea automat în sensul celălalt, avea indicator pentru nivelul bateriei şi, cel mai important, avea tuner digital cu memorii, ceea ce făcea ascultatul radio-ului foarte simplu şi plăcut. Avea buton de Megabass pentru îmbunătățirea sunetului. A venit şi cu o pereche de căşti Sony destul de bune, ţin minte că aveau magneţi foarte puternici de nu puteai să le lipeşti una cu alta.

Walkman-ul Sony a mers şi a tot mers până când a devenit anacronic şi prea mare ca să-l mai port cu mine. Îmi atârnau pantalonii din cauza lui. Au apărut iPod-uri, alte MP3-playere cu memorie internă şi autonomie mai mare… player-ul de casete cumva a expirat şi s-a retras singur din viaţa de zi cu zi, deși au trecut mulți ani până când l-am înlocuit cu altceva.

Unde e walkman-ul astăzi? Am citit acum un comunicat primit pe email despre o nouă lansare Sony Walkman. Brandul este al lor, aşa că toate dispozitivele portabile pentru muzică poartă acest nume.

Walkman-ul nou (seria Z) este un aparat subţire, cu ecran color multi-touch de 4,3 inci, rulează Android, e construit pe un chipset nVidia Tegra la 1 GHz, are conectivitate DLNA, HDMI şi Bluetooth şi 16 GB memorie internă. Se poate conecta la sistemul audio al maşinii, la televizor, la boxe wireless şi alte drăcovenii.

De unde am pornit şi unde am ajuns…

    8 comentarii

  1. Ciudat ca Walkmanul ala cu Android nu are si telefon…

      (Citează)

    • @nashu: da, e un fel de iPod Touch de la Sony.

      @Linux: da, e un “ipod touch”, dar asta e evolutia normala. Noi prin walkman intelegem player cu caseta, dar au fost de-a lungul timpului si walkman cu CD, cu minidisc, cu video, cu mp3, telefoane.

        (Citează)

  2. Si cand te gandesti ca au oprit productia de walkman-uri abia acum un an si un pic : http://techcrunch.com/2010/10/22/an-era-ends-sony-stops-manufacturing-cassette-walkmans/

    ps : ce ai pus tu acolo nu mai e wallkman decat poate cu brand-ul , e un mp3 player cu android un ipod de la Sony daca vrei sa i iei asa .

      (Citează)

  3. offtopic: Nu stiu daca ai reclama targetata atat de bine sau e pur si simplu noroc, dar ieri vorbeam de procesoare i3 si azi imi apare in reclama de sub post exact modelul de procesor pe care il doream :)

      (Citează)

  4. Bre, stiu unde se pozitioneaza respectivul produs. Vorbind numai de evolutia gadgeturilor, am observat lipsa capabilitatilor de telefonie la modelul prezentat. Pe romaneste: nu e ultimul racnet.

      (Citează)

  5. Eu eram micuta (adica prin clasa a 3-a) cand am primit primul Walkman de la un var mai mare. Era nou, scria Sony pe el, si intr-un colt scria si Princess. Mi-a prins tare bine, ca pe mine mama m-a invatat de mica cu muzica :) il luam peste tot cu mine, si la scoala, si in tabere, si la citit :) consuma foarte multe baterii indeed :)

      (Citează)

  6. @nashu unde ar mai fi concurenta pentru ipod touch?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus