un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O priză serioasă

3 Jan 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Prelungitorul din imagine este un APC Surge Protector Performance PF8VNT3-GR. Dacă vă fac cu ochiul acele prelungitoare Bachmann de prin magazine, mai bine uitaţi-vă aici la unul serios. Acest APC are:

  • siguranţă de 10A, automata, resetabilă, adică nu ai nimic de înlocuit în caz de supracurent, doar apeși un buton
  • 8 prize acoperite cu căpăcele ca să nu intre praful în ele
  • cablu prelungitor de 3 metri cu articulaţie rotativă
  • LED indicator de împământare
  • LED indicator de tensiune 220V
  • LED indicator de supra-sarcină
  • protecţie pentru coaxialul de la televiziune (cablul TV îl bagi în prelugitor, iar de la prelungitor la televizor pui alt coaxial, pe care semnalul va fi filtrat şi protejat la supratensiuni)
  • protecţie pentru reţeaua Ethernet pe cablu cu conector RJ-45 (tot aşa, in şi ouţ)
  • protecţie pentru telefon sau modem cu splitter de linie
  • acea parte gri este un organizator de cabluri retractabil



Mai are şi garanţie pe viaţă (nu sunt sigur dacă pe viaţa ta sau pe viaţa declarată în acte a produsului), pachetul include un cablu coaxial de 60cm, unul UTP de 1.8 metri şi unul de telefon de 1.8 metri pentru a prelungi liniile de la protecţia prizei la aparatele din casă. Sunt de lungimi simbolice, dar funcționale dacă pui priza lângă televizor sau calculator, iar includerea lor spune ceva despre calitatea APC. Până şi pinii ştecherului au venit cu un plastic de protecţie peste ei.

Prizele sunt bine spaţiate şi poţi înfige 8 ştechere mari în acelaşi timp. Prelungitorul se laudă şi cu alte tehnologii, precum protecţie instantanee la “evenimente catastrofice” gen fulgere, când se strică priza, dar nu şi ce ai conectat la ea. Alte prize, exceptând cazul în care se topesc, e posibil să funcţioneze în continuare fără să te mai protejeze, pe când aceasta se laudă că opreşte totul dacă nu este intactă.

O găsiți la Evomag si Marketonline. Mulţi bani, dar dacă o pui să-ţi protejeze un televizor, consola de jocuri, calculatorul, monitorul şi routerul, merită investiţia. Pentru alte detalii gen filtrare 20-70 dB, tensiuni, 30 kA și dimensiuni vedeți și site-ul oficial.

    17 comentarii

  1. Recomand cu incredere, am doua bucati acasa si le folosesc de ceva vreme. ;)

      (Citează)

  2. Ce vrea sa zica cu Always on?

      (Citează)

    • @acsel: echipamentele conectate in cele 4 prize Always On au alimentare chiar si cand opresti APC-ul de la butonul On/Off. Sunt gandite pentru echipamentele care trebuie sa functioneze mereu, gen routere wireless sau vreun fax.

        (Citează)

  3. Bun, bun! Merita! Si eu am acasa o priza mai speciala care se descurca bine. Oricum, important este sa incepem sa investim si in astfel de accesorii.

      (Citează)

  4. Eu cred că și-ar merita investiția.

      (Citează)

  5. Salivez… chiar daca nu mai am nici televizor, nici fix. Se trece pe lista cu chestii pe care mi le iau anul asta :D

      (Citează)

  6. daca rezista si la @fulgerica, asta clar e cel mai bun testimonial :D

    ptr. mine protectia coaxial e in plus (nu se presupune ca filtreaza recieverul de la Digi?), protectia ptr. telefon e in plus (nu ma intereseaza daca mi se strica telefonul) … iar cea ptr. ethernet n-o inteleg. poti sa faci o tiganie si sa mai bagi inca un prelungitor de duzina in ea.

    eu sunt interesat mai mult de un UPS ptr. ca in zona in care stau o lumanare are mai putin outage decat enel.

      (Citează)

    • @Revo: depinde de utilizare. Eu am ars iesirea video a doua placi cu cablu coaxial, asa ca o astfel de protectie n-ar strica. La telefon nici mie nu mi-e teama, ca nu mai am, dar la retea nu strica in caz ca apar probleme pe port. Nu ti s-a intamplat niciodata sa se arda portul de retea la calculator?

        (Citează)

  7. never, momentan am 2 placi de retea. in schimb am auzit fabulatii de la un vecin cum ca i s-a prajit jumatate din pc (mobo, procesor si placa video) din cauza unui fulger care a lovit firul de la reteaua de cartier.

      (Citează)

  8. O lovitură directă de fulger poate distruge orice echipament, indiferent cît de bine protejat, dacă ai “noroc”. Să nu uită că o lovitură directă APRINDE un copac sau chiar o casă, gîndiţi-vă cîtă energie e necesară pt a aduce la temperatura de ardere un copac şi cum ar putea nişte varistoare şi alte elemente de protecţie de mici dimensiuni să absoarbă/redirecţioneze atîta energie.

    Dar pt loviturile indirecte şi alte cauze mai “normale” de supratensiune da, este utilă. Doar că e cam scumpă, pînă la urmă tot nişte varistoare şi siguranţe conţine…

      (Citează)

  9. Potectia pentru ethernet ar trebui sa fie standard la orice priza de genul asta.
    Hai ca la oras multi sint la rds/upc si acolo nu sint probleme din astea. Insa la firmele de cartier care inca mai au cat5 pe stilpi poate fi o problema.
    Eu as prefera sa-l cumpar doar pentru asta. Deja mi s-a dus un router si doua placi de retea din cauza asta. Nu mai spun de echipamentele de pe stilpi pe tronsonul meu. Unde saptaminal se schimba cite un switch. Providerul cred ca prefera sa renunt la abenament decit sa schimbe saptaminal cite ceva.
    M-a acuzat o data ca am impamintarea varza si ca eu as fi de vina. S-a linisitit cind a venit la mine si s-a pus pe masuratori.
    Nu mai spun de variatii de tensiune care sint a ordinea zilei. Si personal sint si mai afectat ca sint capat de linie.
    Pe scurt, asa ceva se merita oricind. :)

    os: am avut o problema cu fulegerele. a trasnit un stilp de linga contorul meu si imapmintarea si-a facut efectul cu brio. Mai putin o siguranta de protectie de la un incarcator de laptop care s-a ars cu flama mare. Prin urmare si o impamintare buna este foarte importanta.

      (Citează)

  10. @jules, impamantarea nu protejeaza la fulgere, la fel cum un paratrasnet nu protejeaza decat cladirea in acelasi caz, nu si echipamentele electrice din ea.

    Ca sa se arda switchul, tu poti avea impamantare buna, switchul de pe stalp poate fi impamantat corect, insa sistemul este incorect impamantat, deoarece este impamantat in doua parti, la doua potentiale diferite. Dupa cum stim din clasa a 6-a, diferenta de potential inseamna tensiune, deci…

    Din acest motiv, in astfel de cazuri, se folosesc eclatoare/surge protectors.

      (Citează)

  11. As vrea sa te contrazic. UN paratrasnet are rolul de a dirija curentul in pamint. Nu in electronicele mele. Daca loveste paratrasnetul.
    Daca e stilpul de curent, atunci curentul se propaga de-a lungul firului. Daca ai impamintare buna, teoretic scapi. Dar cum nu sint specialist in asa ceva, e posibil sa ai dreptate.

      (Citează)

  12. Sa nu uit. Am si o priza cu protectie. E pentru figider. In seara respectiva descarca la greu ( ticaia in mod aproape constant ).
    Si cind s-a intimplat eram afara si ma uitam la stilp ! mai ca am facut pe mine ! Super spectacol de groaza.
    Dar recomand prizele astea din toata inima. M-au salvat de multe costuri.

      (Citează)

  13. Mi se pare prea scump, daca il pui sa iti alimenteze doar sculele astea “usoare” gen computer, televizor, etc.
    Daca ai pune in el frigider/masina de spalat/microunda etc, ar mai merge… oricum mi se pare prea scump.
    O instalatie electrica bine facuta, cu impamantare te cam fereste de probleme. Mai nou RDS iti baga fibra direct in casa, deci nu se justifica protectiile alea in acest caz.
    Mai demult dupa o furtuna cu fulgere multe am schimbat router, switch si placa de retea :(, noroc ca mi le-a schimbat la garantie.

      (Citează)

  14. priza o fi serioasă, dar prețul din românia – nesurprize, nesurprize! – e umflat. pe amazon.de începe de la 25 euro, iar prețul mediu e undeva în jur de 31-32 euro, față de cei 40 euro cât cer comersanții din .ro

    http://www.amazon.de/gp/offer-listing/B0009PTHHS/ref=sr_1_1_olp?ie=UTF8&qid=1326039316&sr=8-1&condition=new

    dar na, la noi sunt codrii verzi de brad și-n plus nemții au mai și pierdut două războaie mondiale.

      (Citează)

  15. Am luat si eu un APC Surge Protector Performance PF8VNT3-GR ca cel din imagini. Am bagat in el 6 chestii: calculatorul, monitorul, laptopul, imprimanta (astea 4 in prizele always on) routerul si sistemul audio 2.1. Toate inafara de imprimanta sunt pornite.

    Surge protectorul e conectat la o priza cu impamantare. Primul si al treilea led sunt aprinse (verde); ledul din mijloc e stins.

    Intamplator am pus mana pe carcasa surge protectorului in capatul unde sunt ledurile si am constatat ca e un pic fierbinte. E normal? Se mai incalzeste si la altcineva?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus