un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fumatul este mult mai periculos in primele 30 de minute de la trezire

10 Sep 2011  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Faci ochi dimineaţa, te duci la toaletă şi apoi, înainte de orice altceva, ieşi pe balcon să tragi o ţigară? Nasol!

Nu doar că rişti toate bolile unui fumător normal, dar ai 79% mai multe şanse la cancer pulmonar decât un fumător care nu se aruncă la o ţigară dis de dimineaţă, imediat după somn. Aşa zic studiile.

Detalii aici.

Nu i-am înţeles niciodată pe fumători. Nu e vreo teorie neverosimilă, nu e o închipuire. Se cunoaşte, clar şi fără de tăgadă, că fumatul îţi face mai mult rău decât alţi factori ai lumii moderne, precum poluarea, radiaţiile, E-urile şi din astea. De ce, atunci, ţi-ai face rău cu mâna ta? De ce nu poţi renunţa la ceva ce este absolut voluntar şi inutil pentru orice stil de viaţa ai avea?

    12 comentarii

  1. Integrare sociala, sentimentul de apartenenta la un grup – asa incepe in perioada adolescentei. Apoi, ca orice viciu, e greu sa scapi de el.

      (Citează)

  2. Nici eu nu inteleg de ce nefumatorii se apuca si isi dau cu parerea. Alcoolul creeaza mult mai multe probleme (inclusiv scandal, bataie, omor) si nimeni nu pare deranjat. Obezitatea cred ca e cauza numarul 1 a mortalitatii in lume (sau 2, dupa cancer). Si cu toate astea se trezeste cate unul si cand iese de la toaleta se apuca sa scrie un articol anti fumat

      (Citează)

  3. 1. Anturaj – majoritatea sau chiar toti fumeaza. Ce faci? Schimbi anturajul? Continui sa iesi cu iei si accepti rolul de fumator pasiv?
    2. Obisnuinta – cu cat ai fumat mai mult cu atat iti va fi mai greu sa te lasi, ca la orice alt drog. Iar sevrajul scoate ce e mai rau din oameni.
    3. lipsa de vointa suficient de puternica – e mult mai usor sa continui decat sa te lasi. Omul e o fiinta comoda prin excelenta.

      (Citează)

  4. Eu nu am putut niciodata sa devin dependent de tigari. Chiar si acum mai fumez cand merg pe la petreceri. Si nu stilu plescar, ci imi cumpar eu.
    Deh, imi place o tigara la un pahar de ceva. :)

    Dar culmea e ca nu suport spatiile inchise neventilate calumea si unde se aduna fum de tigara.

      (Citează)

    • @Bogdan: e simplu. Pentru ca fumatorii ma incomodeaza si pe mine, un nefumator. As vrea sa pot sta intr-o cafenea fara fum. As vrea sa pot merge in club si sa nu miros 3 zile a tigara. As vrea sa pot sta la un restaurant linistit, fara fum sau fara vreun taran care sa-si aprinda un trabuc prost, pentru ca separarea zonelor fumatori-nefumatori e una virtuala, nu un camp de forta care impiedica mirosul sa treaca dintr-o parte in alta. Poate nu ai observat sau nu mai stii cum era chiar si in locuri banale gen food-court-ul de la Cora sau mall-uri, inainte sa interzica fumatul.

      Alcoolistii si obezii nu m-au deranjat niciodata. Ca si aici, nu-i sileste nimeni sa bage sticla sau mancarea in gura (ba chiar alcoolul e preferat de clasa saraca, fiind o metoda de inecare in betie a problemelor, pe cand fumatul e un lux, la 500 de lei pe luna cheltuiala), dar nu ma incomodeaza cu nimic pentru ca o fac. Ca se omoara intre ei, ca mor de diabet… nasol. Lupta unii si impotriva acestor aspecte, chiar si eu o fac, dar nu au aceeasi prioritate ca fumatul.

      @acsel: chiar sunt curios, la cat costa acum un pachet, daca mai da cineva cu aceeasi lejeritatea ca inainte tigari la amici, pe gratis.

      @Arthur: aproape toti prietenii mei din liceu fumau. Eu n-am incercat niciodata. Da, stateam cu ei cand fumau, dar faptul ca cineva te judeca pe baza faptului ca esti fumator sau nu e mai mult mit decat realitate. Si oricum, hai sa excludem din discutie problemele gen “anturaj”, astea apar doar in scoala, apoi te destepti si teoretic poti decide pentru tine. Daca la 25 sau 30 de ani fumezi pentru a fi cool in anturajul tau, inseamna ca ai alte probleme.
      Obisnuinta sau lipsa de vointa nu pot fi factori atat de puternici, avand in vedere ca multi totusi se lasa de fumat. Nu mai bagi tigara in gura si gata, chit ca-ti vine sa plangi. N-o sa-ti zboare singura in gura, daca tu nu o faci. Altfel s-ar putea sa plangi mai mult la batranete, cand vin bolile.

      Sper sa nu aveti candva prilejul nici macar sa vizitati spitalul de ORL care e undeva pe 13 Septembrie in zona Panduri. S-ar putea sa se schimbe parerea despre obisnuinta sau vointa atunci cand ii vezi pe toti cu pansament la gat pentru ca au fost operati pe acolo, poate-poate mai castiga cativa ani.

        (Citează)

  5. @nwradu: Asta am observat si eu. Acum 2-3 ani, puteam sa iau tigari de la prieteni fara sa intreb, iar cand intrebam, nici nu terminam intrebarea ca imi spuneau Ia ma, ca-s ieftine! :D

      (Citează)

  6. Daca ii fumezi unui prieten jumatate de pachet pierde 6 lei. Sunt curios ce prieteni aveti voi de e atata drama pentru 5 lei. Daca e un obicei de a fuma de la prieteni, greseala e in alta parte

      (Citează)

  7. @Bogdan: Nu toti fumatorii au un job. Mai exista elevi, studenti… :)

      (Citează)

  8. @acsel: Aici ai dreptate. Desi erau tigarile ieftine (ziceti voi) pe vremea aia nu imi permiteam sa dau unui amic 10 tigari din putinul primit de la parinti (care evident nu imi sponsorizau viciile). Doar ca discutia deviaza…

      (Citează)

  9. Mie imi fuma tarfa de sefa in birou cu usa deschisa (de la biroul ei) si cu geamurile inchise, ca na era vara si mergea si aerul conditionat… Fuma asa cam cate 2 pachete pe zi desi eram 3 nefumatori in acelasi spatiu cu ea… Pe ea nu o deranja deloc ca fraierii ii inhaleaza ei fumul de doamna :) Bine chestia asta probabil pleaca si de la educatie :)

      (Citează)

    • @Costel: Nici eu n-am vrut sa lucrez intr-o firma mai mica pentru ca toti erau fumatori si fumau in birou. Nu m-a mai interesat altceva.

      @Bogdan: eu nu sunt de parere ca prietenii trebuie sa-si faca intre ei cadou bani, indiferent de forma. Ah, ocazional ca mai face unul cinste cu ceva mai merge, dar oricat de prieten ai fi, tigari se gasesc peste tot, sa se duca sa-si ia daca are nevoie de mai mult de 1-2 bucati.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus