un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cetatenii vor rezultate

21 Jun 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Bucuria cu care a fost întâmpinată deschiderea Pasajului Basarab spune şi ea ceva. Sute de întrebări “când se deschide?” în ultimele săptămâni, mii de oameni care au mers sâmbătă să vadă podul ca pietoni, zeci de maşini aşteptând duminică la 6 dimineaţa pentru deschiderea traficului. Mie toate acestea îmi spun că oamenii vor în primul rând rezultate, vor să vadă că se face ceva, că există o finalitate, că au şi ei un beneficiu, iar abia apoi sunt interesaţi de cât se cheltuieşte pentru asta şi cât fură unii sau alţii.

E cumva normal. Majoritatea oamenilor nu este revoltată pentru că autostrada Bechtel costă miliarde de euro, ci pentru că nu se face. Şoferii vor autostradă până la Constanța, dar pe prea puţini îi interesează cât e costul pe kilometru şi dacă nu cumva dincolo era mai ieftin. Se face o pasarelă pe Mihai Bravu? Foarte bine, faceţi-o oricât ar costa, dar numai să fie gata rapid, să vezi muncitorii cum se agită pe şantier că furnicuţele şi trag tare să termine cât mai rapid lucrarea. Metrou în Drumul Taberei? Probabil va ajunge să coste enorm, dar măcar de-ar fi gata în cei 2-3 ani estimaţi iniţiali şi lumea va fi mulţumită.

Într-un fel e normal. Ce nu înţeleg cei de la putere este că majoritatea oamenilor se aşteaptă ca ei să fure, dar măcar dacă ar face şi treabă. Bine, ia-ţi tu spaga aia imensă, dar măcar fă autostradă! De asta e cu atât mai dureroasă problema Bechtel, care doar au luat bani şi n-au realizat nimic practic. O consecinţă a acestui fapt, tot neînţeleasă de cei de la putere, este că ar putea fura în continuare dacă ar da şi oamenilor în schimb ceva care să-i mulţumească. Aţi văzut cum în tot scandalul cu borduri puse de Videanu foarte mulţi au zis “da, dar măcar arată bine străzile” sau cum nu e nimeni realmente interesat de cât costă firul de iarbă şi de panseluţă, mai important fiind că sunt flori în oraş şi pare curăţenie.

Nu zic că e bine. În mod sigur nu este. Doar că mintea omenească lucrează pe niveluri şi nevoile sunt prioritizate. La un nivel există nevoia de siguranţă, la altul aceea de a trăi în societate, la altul aceea de a te remarca la slujbă. La un alt nivel exista nevoia de a beneficia de drumuri, infrastructură, spaţiu verde, servicii bune, Poliţie eficientă şi tot ce altceva îţi doreşti odată ce ai bani şi o mașină și vrei să te bucuri de ea. Nivelul la care vrei să-i vezi pedepsiţi pe cei corupţi e undeva mai departe. După ce ai toate acestea, poţi să te apuci să controlezi şi cum s-au făcut şi cât s-a furat şi să aplici legile.

    6 comentarii

  1. Exemplul cel mai elocvent este Piatra Neamt. acolo se si fura se si face.

      (Citează)

  2. Vezi Mazare, Negoita si alti dubiosi

      (Citează)

  3. Negoita mi-a trecut si mie prin minte. La ultimele alegeri s-a aflat (de la contracandidati) ca si el fura cel putin la fel de mult ca si ceilalti primari de sectoare bucurestene. Si totusi pe locuitorii sectorului 2 i-a durut fix in pix: sectorul lor chiar e curat. si chiar are parcuri amenagaje.
    Sincer ma minunam cand auzeam ca e acuzat de ai incheiat niste contracte fabuloase cu firmele de urbanizare si ca strangerea gunoiului costa de 3 ori mai mult in sectorul 2 (comparativ cu sectorul 5). Pai as fi fost de acord ca Vanghelie sa plateasca de 3 ori mai mult. De 5 ori mai mult. Daca sa curete naiba o data strazile si parcurile (sectorul 5 nu inseamna numai Ferentariul tiganilor, unde nu ai ce face; restul cartierelor sunt si ele la fel de “necurate” :) )

      (Citează)

  4. ^ probabil te referi la locuitorii sectorului 3.
    din cate stiu, asta este mentalitatea si dincolo de granite in tari mai civilizate precum Germania: “nu ma intereseaza daca furi sau nu, ma intereseaza daca faci treaba”.

      (Citează)

  5. Ar mai fi ceva de adaugat: reteta succesului este “fa ceva cu rezultate vizibile si rapide”. Pune panselute, trage un asfalt, fa curatenie pe strazi si in parcuri. Nu conteaza ca exista chestiuni mai importante care nu se vad asa de usor si se fac cu anumite sacrificii, dureaza mult etc. De exemplu ma gandesc la repararea sistemului de distributie de apa si la canalizare, e aceeasi de pe vremea lui Ceausescu. Dar ce primar risca sa se apuce de ceva care afecteaza cetatenii prin lucrari complexe, sapaturi, necazuri in trafic si nu se vede asa evident ca florile sau copaceii…

      (Citează)

    • Ba sa stii ca s-ar putea. Uite de exemplu refacerea Banu Manta/Titulescu pentru ca se deschidea Pasajul basarab. S-a facut lucrarea cam intr-o saptamana, semn ca se poate. Daca ar fi durat o luna, ar fi aparut nemultumiri, dar cand o faci rapid nu mai conteaza.

      Vedem in strainatate tot felul de pasaje, tuneluri, poduri, ronduri, pasarele. Toate s-au facut cu blocaj de trafic si praf si incurcat lumea, dar daca o tii la o perioada rezonabila si apoi beneficiul este real si observabil, va fi de acord si lumea. Nu e nimeni absurd sa solicite sa apara peste noatea totul. Ne-am chinuit o gramada la iesirea pe DN1 cu trafic greoi, dar odata deschis acel mic pasaj ai vazut ce bine este.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus