►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Microsoft introduce în IE9 o unealtă (Tracking Protection Lists) care îţi permite să nu fii urmărit în activitatea ta pe Internet. Se generează o listă de adrese web ale diverselor firme ce-ţi pot reţine activitatea, iar apoi acţiunea acestor site-uri este blocată direct din browser. De ce spun că e în favoarea utilizatorului? Pentru că astfel de unelte nu sunt deloc pe placul site-urilor de servit reclame. Microsoft a avut această unealtă şi în IE8, dar a renunţat la ea, probabil sub presiunea celor cu reclame, dar acum în IE9 au pus accentul pe utilizatori.
Nu ştiu mai multe detalii decât ce am citit pe Wall Street Journal şi pe MSDN, dar din ce am înţeles diferă de un Adblock Plus prin faptul că blochează acele site-uri doar când sunt accesate din interiorul unui alt site, nu şi atunci când scrii tu direct adresa lor în bară browserului. De exemplu pe diverse site-uri există câte un embed de la Facebook din care aflu ce alţi prieteni de-ai mei au dat Like acelui site şi câţi fani au în total. Aparent util, dar pentru paranoici asta înseamnă că Facebook ştie ce site citeşti în acel moment şi poate nu vrei să-ţi fie astfel analizată activitatea, doar pentru a-ţi servi reclame mai bune. Cu această unealtă cred (de fapt sper) să poţi bloca astfel de manevre. În schimb, dacă accesezi direct în browser www.facebook.com, merge bine. Similar ai putea bloca încărcarea tuturor acelor butoane de Like şi Tweet şi Digg This din site-uri, care toate consumă timp şi bandă, dar având posibilitatea de a accesa în continuare direct sau din linkuri Facebook, Twitter sau Digg.com.
Sunt curios dacă acesta este viitorul adblocker-elor. Momentan AdBlock Plus este prea simplu, blocând la modul “tăntălău” tot ce vine de la o anumită adresa web. Câtă vreme credeţi că vor mai veni reclamele de la ads.yahoo.com, ca să le poţi bloca pe toate interzicând direct acel subdomeniu? Se vor prinde şi ei că astfel pierd bani şi le vor servi din URL-uri normale, nu prin subdomenii sau foldere care să le trădeze originea şi care să poate fi uşor blocate. În schimb, acest TPL analizează la modul “dacă tu citeşti nwradu.ro, de ce ar vrea site-ul să-ţi arate şi informaţie din yahoo.com? Ia să-l blochez, din moment ce yahoo.com e în listă.”
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
1 comentariu
14/12/2010 la 11:45 AM
pacat ca nu merge si pe XP… e adevarat, acasa windows 7 e mult mai bun ca xp la munca dar…
laur(Citează)