un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dar de unde au bani?

15 Dec 2010  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Mi se pare penibilă obsesia unor oameni de a afla de unde au alţii bani. Întrebarea “dar de unde au avut bani?” pare a deveni primordială în societatea românească, fiind tot mai des întâlnită. Spune-i cuiva din bloc că vecinul de la doi şi-a luat Mercedes şi imediat cugetă “dar de unde o fi avut bani…”. Rudele din Sibiu au mers în vacanţă în Tunisia? De unde or fi avut bani!

O babă îmi vorbeşte despre cât de prost merge țara, dar au arătat la ştiri că aia are Porsche, ăla are vila cât Taj Mahalul şi celălalt are ditamai hotelul la Poiana Braşov, apoi mă întreabă retoric, pe un ton din acela dispreţuitor “dar de unde au avut ei bani, eh?!?”. Nu ştiu mamaie de unde au avut banii, te pomeneşti că ai descoperit mata o chestie neştiută de nimeni până acum, anume că politicienii fură! Ce chestie neică, cine ar fi gândit asta? Eu am crezut mereu că-ţi iei Porsche Cayenne din salariu de bugetar în administraţie şi X5 din cel de poliţist.

Penibilul suprem l-am văzut acum vreo două săptămâni la o ştire despre faptul că soţii Ceauşescu au fost îngropaţi din nou într-un mormânt normal, iar la cap au o piatră mare şi frumoasă, de culoare roşiatică, pe care sunt scrise numele lor. Ca la un mormânt normal, nu ceva extraordinar. Dă o babă interviu în cimitir, lângă piatră, şi evident că singurul lucru pe care-o duce mintea să-l îngâne este “da, foarte frumoasă piatră, e scumpă asta… de unde or fi avut ei bani?”. De ce-ţi pasă babo? Ce e cu obsesia asta de a şti de unde au bani alţii? Presupunând că ai afla că i-au făcut jefuind bani, dintr-o covrigărie în staţia de autobuz sau dintr-o fabrică de cherestea, cu ce te încălzeşte?

E mai uşor să fii invidios pe cineva când bănuieşti că a făcut banii în mod necinstit. Mulţi nici nu vor să afle concret cum s-au făcut banii respectivi, ci preferă să rămână cu teoriile şi bănuiala lor. “Eh are o covrigărie… câţi bani să iasă dintr-o covrigărie? Lasă că ştiu eu, au furat cu toţii!”

    3 comentarii

  1. E usor sa fii invidios
    E greu sa muncesti ….

      (Citează)

  2. Cică:
    -De unde au avut, maică, atîţia bani?
    -Păi… i-au furat, au delapidat statul, şpagă, mită… de-astea!
    -Aaaaa, păi spune maică aşa, că mă gîndeam la toate nenorocirile…!

    Întrebarea “De unde a avut bani?” este doar aparent o necunoscută, noi ştim de unde a avut bani, problema noastră este că am fi furat şi noi, am fi delapidat şi noi statul, am fi dat şi am fi luat şi noi şpagă… dar nu ni s-a oferit ocazia. Încă! Aşteptăm cuminţi poate ne-o veni şi nouă rîndul dar pînă atunci facem puţină conversaţie. :)

      (Citează)

  3. Romanul inca traieste cu impresia ca toata lumea fura sau se prostitueaza. Exista clar destui care au facut avere pe necinstite, dar exista si destui romani care traiesc confortabil doar pentru ca au muncit si si-au pus creierul la contributie. Dar asta nu conteaza pentru cei care casca gura fara sa gandeasca. Daca ei sunt ratati, toata lumea trebuie sa fie la fel.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus