un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trăiesc eu într-o lume paralelă? De când avem linie de succesiune la domnie, tron și coroană?

12 Aug 2015  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Cred că luni am fost prins cu alte chestii deoarece am citit cu atenție schimbările din cadrul familiei regale a României abia marți după-amiază, moment în care n-am putut decât să mă întreb “băi, ce se întâmplă aici și ce fumează toți acești oameni?!”

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită următorul comunicat:

În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de “Principe al României” și calificativul de “Alteță Regală”. De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi.

În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită următoarea declaraţie a nepotului Majestăţii Sale Regelui, Nicolae:

Duminică, 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I, bunicul meu, a luat decizia de a-mi retrage titlul de Principe al României şi locul în Linia de Succesiune la Coroana României. Această decizie, pe care mi-o asum, vine în urma unei perioade în care am reflectat la viitorul ţării şi Casei noastre, precum şi la rolul pe care eu îl pot avea în propăşirea lor.

Poziţia de Principe al României şi prezenţa în Linia de Succesiune la Coroana României impun un mod de a-mi conduce viaţa pe care găsesc dificil să îl accept. De aceea, cu multă durere în suflet, consider că decizia Majestăţii Sale Regelui este binevenită pentru mine. Voi căuta, în viitor, să-mi servesc idealurile şi principiile în alt mod.

Acum întreb și eu: Linia de succesiune? Coroana României? Încheierea domniei fiicei sale Margareta? Societatea românească va avea nevoie de cârmuire? Vine în urma unei perioade în care am reflectat la viitorul ţării?

Este vorba despre România? Pentru că eu știam că trăim într-o republică parlamentară, conduși de un președinte ales la 5 ani și cu puterea împărțită între Parlament și Guvern, fără nimic de-a face cu Regele Mihai, casa regală a României și alte asemenea persoane. Despre ce cârmuire și coroană vorbesc acești oameni?

Cine trăiește într-un univers paralel, eu sau ei?

Nu mă înțelegeți greșit, am un respect pentru familia regală, unul izvorât mai degrabă din istorie decât din faptele lor actuale. În fond, primul rege, Carol, a venit, a văzut, a creat România modernă. Urmașii săi au ghidat-o cu bine prin primul război mondial într-o perioadă de maximă prosperitate. Iată România Mare:

Asta era țara noastră cândva. Acum, sunt mulți cei care-l acuză pe Regele Mihai de trădare, de pierderea țării în fața comuniștilor. Eu nici măcar acest lucru nu-l pot face. Era un rege tânăr, lipsit de aliați în zonă, în plin război mondial și înconjurat de comuniști. Dacă nu le ceda puterea și nu pleca, probabil ar fi sfârșit ca ultimul țar al Rusiei, executat rapid împreună cu toată familia. Chiar nu-i pot reproșa nimic din ce-a făcut, având în vedere că oricum am fi fost invadați de sovietici și conduși de comunism, iar Stalin n-ar fi stat la discuții.

Sunt unii care-i reproșează că n-a devenit, atunci, un martir. Că nu s-a lăsat executat în loc de a accepta să plece din țară. Nici măcar asta nu-i pot reproșa, ar fi fost un martiriu ce n-ar fi ajutat la nimic, ba poate unul deghizat sub formă de accident sau altă înscenare. Stalin n-ar fi stat la discuții.

În amintirea acelei istorii a României Mari, cred că nu-i mare scofală dacă ne vom purta frumos cu familia regală. Li s-au retrocedat niște proprietăți și se bucură de suficientă atenție în media astfel încât, atunci când vor să fie o forță a binelui, să ajute ceva, să încurajeze ceva (educația, turismul, mâncarea bio, drepturile femeilor – ce-o fi) este practic garantat că vor fi ascultați și cuvintele lor vor fi difuzate în prime-time.

Fac o paranteză. După ce-am fost la Istanbul în mai, am citit pe Wikipedia istoria tuturor sultanilor Imperiului Otoman. Știați, de exemplu, că toți sultanii de la primul și până la ultimul fac parte din aceeași dinastie, cu toții descendenți ai lui Osman, de unde de altfel vine și numele imperiului? De la 1299 și până în 1922, aceeași familie a condus Imperiul Otoman în creșterea și decăderea sa, un lucru extraordinar având în vedere că multe alte țări schimbă dinastiile de-a lungul secolelor, alte familii preluând puterea. E o istorie foarte interesantă, trecând prin multe momente de fratricid (obiceiul era ca noul sultan să-și omoare toți frații pentru a nu avea conflicte privind succesiunea – Selim și-a omorât cei doi frați și nepoții, Murad al III-lea cei cinci frați șamd) și apoi de momente în care prinții moștenitori erau închiși în palat până pe la 40 de ani, tocmai ca să nu se mai omoare între ei.

Ultimul sultan a fost exilat în 1922, rămânând doar cu titlul de “cap al casei Osman”. Un descendent de-al său, Osman Fuad, considerat un geniu militar atunci când a servit în armată în diverse lupte, a sfârșit trăind într-un hotel de doi bani din străinătate. Un alt conducător mai recent al dinastiei lui Osman, Mehmed Orhan, a construit vapoare prin Brazilia, a fost șofer de taxi în Beirut și îngrijitor de cimitir. Vă dați seama ce înseamnă asta dpdv al imaginii unei țări, ca un descendent al lui Mahomed Cuceritorul și Suleiman Magnificul și Selim I-ul să fie șofer de taxi și îngrijitor de cimitir, după ce familia ta a stăpânit un imperiu ce avea, cândva, 5,2 milioane de kilometri pătrați, de 21 de ori mai mare decât România?

Nu cred că sângele albastru este suficient pentru a-i da cuiva dreptul de a conduce. Din respect însă pentru alte vremuri, pentru o istorie care, vrei sau nu vrei, este a ta, trebuie să-ți asumi anumite datorii către acei oameni care au crescut acea țară în alte vremuri. Asta înseamnă să fii stat modern.

Datoria, însă, se oprește cam pe acolo. Mi s-ar părea corect ca Regele Mihai să fie numit “fostul rege Mihai”, pentru că rege este un titlu administrativ, nu nobiliar. Dacă nu ești oficial rege, nu te mai poți numi așa, nu? Rămâi duce, conte, lord, baron și ce mai ești tu din familie, dar rege este o funcție.

Mai cred și că familia regală a României ar trebui să se implice altfel în mersul țării, din moment ce declarațiile de mai sus arată că sunt foarte preocupați de destinul ei. De exemplu nu știu ce-i oprește să candideze ca independenți pentru un post în Senat sau Camera Deputaților sau să-și folosească resursele pentru a încuraja turismul sau diverse programe sociale.

Până atunci, Nicolae, proaspăt scos din lista succesiunii, o fi zis el ceva, o fi înjurat și deci merita pocnit astfel. Cine știe ce-i la mijloc, ce vrea să facă, ce nu voia, cu cine șamd. Vom afla altă dată. Cristian Pantazi e convins că era prea bun pentru casa regală; la fel de bine s-ar putea ca adevărul să fie fix invers.

“Coroana României”, însă, este în sigurantă. Nicolae era al treilea în ordinea succesiunii “la tron”, după Principesa Margareta și după sora ei (și mama sa) Principesa Elena, care oricum are și alți copii. Doar că nu mai aveam coroană și nici tron, după cum ziceam la început.

sursa: Hotnews.

    21 comentarii

  1. Serban Cristian

    12/08/2015 la 2:15 PM

    Exista un rege si un imparat al romilor in Romania.
    Exact, la fel, nu intereseaza pe nimeni.

      (Citează)

    • Si cativa (cred ca zeci) de printi, mondiali, internationali, bo$$, galactici si…”blondul” sa-i pieptene mai stie. ;)
      Radem noi de ei, dar (daca va place istoria) stiti cum au castigat un titlu nobiliar multe familii care acum, dupa sute de ani, au un titlu de noblete necontestat.
      Istoria se repeta, nu este nimic nou sub soare. :)
      Multe capete incoronate sau din inalta societate au avut la inceput reprezentanti nu atat de fini si slefuiti, iar originile multora sunt mai putin “fine” ;)
      Nepotii si stranepotii manelistilor de azi vor avea bani si poate vor face (cel putin unii dintre ei) scoala, vor fi niste oameni cultivati si bogati (vorbesc de mai multe generatii).
      Cu “sprijinul neprecupetit” al diverselor fituici mondene si televiziunilor de 2 bani deja sunt prezentati ca adevarate VIP-uri, ca reprezentanti ai inaltei societati.
      Nu poti sa dai drumul la radio sau TV sa nu fii asaltat de ei, nu poti sa deschizi un ziar sa nu dai de ei.
      Astfel de oameni au patruns si in cele mai exclusiviste cercuri.
      In timp unii dintre ei (sau dintre urmasii lor) se vor slefui si vor deveni…frecventabili. :)
      Asa a fost in trecut, asa va fi si acum.

        (Citează)

  2. teoretic s-a putea trece la un moment dat la monarhie. si ar fi bine sa mai fie si altii eligibili, in afara de Cioaba si Gica Hagi.

      (Citează)

  3. Un post foarte lung cu o multime de detalii despre ceva ce nu te interesează. Norocul nostru ca nu esti un monarhist pasionat.

    Chestia asta cu Nicolae, desi oarecum interesantă, este o chestie de bucătărie internă a unei familii. Treaba lor ce reguli interne au si cine cu cine se cearta pentru o poziție mai bună la masă.

      (Citează)

  4. speedy.gonzales

    12/08/2015 la 2:46 PM

    la fel s-a auto-intitulat si cioaba ca rege al tiganilor sau iulian ca imparat al tiganilor.
    bine ca nu avem si alte titluri onorifice gen lord, cavaler, etc, ca ne trezeam cu o puzderie de zburatoare…pardon nobili.

      (Citează)

  5. Carol I a venit, a văzut, a făcut. Ferdinand nu e chiar urmașul lui, e nepot de frate sau cam așa ceva. Adică da, au strămoș comun, dar nu e urmașul lui. Apoi Carol II a fost primul rege român, născut aici. Știm ce a făcut. Coincidență?

      (Citează)

  6. Mihai a fost un rege prost, slab si incompetent. Varsta nu este o scuza, Ludovic al XIV-lea a luat Franta in mana de foarte tanar si a facut fata unui Richelieu, Mazarin si intregii nobilimi care-l pandea sa il asasineze ca sa ii ia locul.

    Mihai nu a avut alte interese decat masinile si sofatul, functia de rege i-a stat in gat si n-a avut nici o treaba cu ea. S-a lasat inlocuit de bolnavul de taica’su, cel mai corupt rege al Romaniei, nici Ponta nu l-ar putea intrece vreodata.

    Coroana Romaniei, linie de succesiune si alte expresii bombastice fac parte din textele obligatorii pentru nobilime, pentru noi si pentru realitate nu inseamna nimic. Poate doar ca ar trebui sa il caute de la nebuni un pic pe Mihai, pentru ca sufera de o disociere a realitatii.

    Iar presa din Romania, topita de caldura si disperata sa umple paginile cu ceva au preluat o stire si o toaca marunt, stire care n-ar ajunge nici ca o nota de subsol intr-o carte de istorie.

      (Citează)

  7. Gaelex:
    Mihai a fost un rege prost, slab si incompetent. Varsta nu este o scuza, Ludovic al XIV-lea a luat Franta in mana de foarte tanar si a facut fata unui Richelieu, Mazarin si intregii nobilimi care-l pandea sa il asasineze ca sa ii ia locul.

    pai da, dar ii avea pe cei trei muschetari, care erau de fapt patru.

      (Citează)

  8. De când lumea e plină de proști.

      (Citează)

  9. gogu:
    teoretic s-a putea trece la un moment dat la monarhie. si ar fi bine sa mai fie si altii eligibili, in afara de Cioaba si Gica Hagi.

    Si, daca am reveni la monarhie, de ce ar fi tocmai familia asta?

      (Citează)

  10. Crede-ma ca n-am ciitit decat titlul.Nu ma intereseaza subiectul si nu-mi pierd timpul citind postul asta.Nu inteleg de ce se dezbate acest subiect pe toate posturile.Sansele ca Romania sa devina monarhie sunt aproape nule.Deci vorbim ca sa nu ne plictisim.

      (Citează)

  11. Vezi unde duce consumul de ciuperci zăpăcite pe căldură??? Partea proastă-i că aceste căpușe/molii/lipitori/ș.a.m.d. se iau în serios pe banii noștri, din bugetul statului…

      (Citează)

  12. nashu_mare: Si, daca am reveni la monarhie, de ce ar fi tocmai familia asta?

    pai tocmai asta ziceam. alegem sau dam cu banu.

      (Citează)

  13. republica semi-prezidentiala*

      (Citează)

  14. Windows 8 a scos Start Button, apoi Windows 10 l-a adus înapoi, ca o mare realizare. La fel face şi casa regală, păstrează linia succesiunii “just in case”. Şansele să se revină la monarhie în Ro sînt extrem, extrem de mici, dar atîta vreme cît sînt mai mari decît un epsilon, ei sînt pregătiţi şi îşi fac datoria conform tradiţiei.

    Se poate argumenta că e normal să facă asta şi pt că abdicarea regelui a fost obţinută în mod forţat, de către comuniştii sprijiniţi de armata sovietică (a se citi istoria), nu a fost voinţa poporului. Iar în 1992, a fost de departe cea mai mare manifestaţie de simpatie din toată istoria post-1990, peste un milion de persoane (da, cifra asta nu e contestată, bd. Magheru era absolut plin, nu mai puteai arunca un ac, am fost şi eu acolo şi ţin minte cum era) l-au întîmpinat pe rege în prima sa vizită permisă de către iliescu (care îl dăduse afară la vizita din ’90 tocmai pt că se temea de popularitatea sa).

    @nasu_mare: tocmai asta e ideea monarhiei, aşa cum povestea şi nwradu despre dinastia lui Osman, faptul că e ereditară aduce şi anumite avantaje: un anumit aer de legitimitate, o anumită autoritate dată de sutele de ani de istorie, şi mai ales, copilul care e succesor la tron de obicei ajunge în poziţia asta de la naştere sau de cînd e foarte mic, şi e educat în sensul ăsta, nu vine orice golan de activist politic incult şi cu mai puţin de 4 clase, cum a fost ucenicul de cismar Ceauşescu, şi de la ucenic de cizmar care n-a citit o carte în viaţa lui, ajunge în fruntea unei tări, în urma unor încăierări politice.

      (Citează)

    • alias: @nasu_mare: tocmai asta e ideea monarhiei, aşa cum povestea şi nwradu despre dinastia lui Osman, faptul că e ereditară aduce şi anumite avantaje: un anumit aer de legitimitate, o anumită autoritate dată de sutele de ani de istorie, şi mai ales, copilul care e succesor la tron de obicei ajunge în poziţia asta de la naştere sau de cînd e foarte mic, şi e educat în sensul ăsta, nu vine orice golan de activist politic incult şi cu mai puţin de 4 clase, cum a fost ucenicul de cismar Ceauşescu, şi de la ucenic de cizmar care n-a citit o carte în viaţa lui, ajunge în fruntea unei tări, în urma unor încăierări politice.

      Plus faptul că, teoretic, sunt deasupra corupției sau intereselor personale. Au renume, tradiție, au palate, titluri nobiliare, avere, așa că ar trebui să aibă interesul națiunii în minte, spre deosebire de un parlamentar ales pentru un mandat.

      Asta îi pune în postura excelentă de a fi mediatori între partide, de a se asigura că Parlamentul nu dă rateuri șamd.

      Nu zic că vreau monarhie, nu avem cu cine și nu mai aduce iarăși monarh din afară, dar monarhia parlamentară modernă nu-i o idee rea, plus că atrage turism și ceva obiceiuri frumoase.

        (Citează)

  15. Atata timp cat nu se implica activ in politica nu vad rostul lor. Da, se implica in societatea civila, sustin proiecte, insa doar atat.

      (Citează)

  16. Da, traiesti intr-o lume paralela pe care ti-o ocupi cu tehnologie si hamburgeri. Mai citeste niste istorie si dupa poate nu mai emiti ineptii…

      (Citează)

  17. Exact! Dacă venea Regele în 90′ poate aveam și noi acum o autostrada de la est la vest și bucurestiul o centura normala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus