un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Papa și patriarhul

1 Oct 2015  ·

GÂNDURI  ·

34 comentarii

Papa Francisc a fost în America. Îmbrăcat într-un veșmânt alb, fără să epateze prin nimic, s-a deplasat prin oraș într-o mașinuță Fiat 500L, s-a întâlnit cu victimele abuzurilor preoțești, a mâncat alături de oamenii străzii și chiar le-a împărțit mâncare, s-a oprit să binecuvânteze bolnavi, îmbrățișându-i și sărutându-i pe cap, a vizitat o biserică din Harlem, a mers la World Trade Center și a petrecut mult timp printre oameni.

Toate acestea, precum și discursul său, au fost centrate pe ideea “biserica trebuie să-i ajute pe sărmani” și nu doar spiritual, ci și fizic, prin eforturi și acțiuni reale.

Dacă ați urmărit reportajele din SUA, probabil că v-ați gândit la diferența imensă față de Biserica Română.

Când este ultima oară când l-ați văzut pe patriarhul Daniel apărând undeva îmbrăcat simplu, fără nici o bijuterie? Când l-ați văzut îmbrățișând un bolnav? Mai mult, oprind coloana oficială pentru a coborî la un bolnav?

Când l-ați văzut ultima oară pe patriarh zâmbind? Serios, are cineva o fotografie cu acest om zâmbind? Pentru că papa nu doar râde de diverse chestii, dar face inclusiv glume despre soacre în discursurile sale, începând recent un discurs pro-familie cu:

“Families have the difficulties. Families, we quarrel, and sometimes plates can fly. And children bring headaches — I won’t speak about mother in laws,”

Când a fost ultima oară Patriarhul (sau vreun alt episop) în Ferentari, Rahova sau alte cartiere sărace? Când a fost în vreun sat?

În Bolivia, papa Francisc s-a fotografiat în mai multe selfie-uri cu doritorii. Când s-a oprit vreodată patriarhul să asculte ce-i zice un om obișnuit, nu mai zic de făcut fotografii? Când a zis vreodată patriarhul “nu uitați să vă rugați și pentru mine” și să-i răspundă uralele a mii de oameni, cum s-a întâmplat în New York?

Dacă mă gândesc bine, în timp ce pe papă l-am văzut în Fiat-ul său mic, pe patriarh îl vedem numai cu o limuzină mare (Mercedes sau Audi A8, am uitat), mergând grăbit între mașină și locul unde are de dat cu vreun trafalete sfințit. Patriarhul apare în public, în fața oamenilor, o singură dată pe an, de Paști.

Lucrurile astea n-au nici o legătură cu religia, cu a fi credincios sau nu. E vorba doar de cum se comportă doi oameni mediatizați și ce exemplu dau ei în societate. Papa nici măcar nu mi s-a părut că încearcă să ți-l bage pe Dumnezeu pe gât, discursul său actual este mai degrabă legat de cum să fim oameni mai buni, eradicarea sărăciei, oprirea încălzirii globale șamd.


Sigur, nu poți face astfel o comparație între cele două instituții. Biserica noastră a revenit la viață, practic, în 1989 și, ca întreaga țară, trece acum prin etapa când vrea mașina cea mai mare, casa cea mai mare și aurul cel mai mult. În schimb, Vaticanul are în spate secole întregi în care papii au numit regi și împărați, au influențat imperii, au declanșat războaie și cruciade și, de multe ori, s-au comportat ca dictatori adevărați.

Acum, însă, Vaticanul pare să se fi cumințit. Și mă așteptam ca, într-o lume a comunicațiilor instantanee, o lume în care vezi imediat reacția publicului la ce se întâmplă, și ai noștri să spună “stai că oamenii vor altceva” în loc de “acum e rândul meu, nu-mi pasă ce se întâmplă în alte părți”. Până una-alta, biserica catolică, prin șeful ei, chiar inspiră credință; a noastră nu.

În viitor, când papa Francisc va veni în România, că a fost invitat oficial de președintele Iohannis și data vizitei urmează a fi stabilită, sunt sigur că va fi întâmpinat de mult mai mulți oameni decât patriarhul nostru. Eu cu siguranță voi fi acolo, să-l văd cu ochii mei pe papă și să-l ascult vorbind, nu pentru că aș fi credincios, ci în semn de respect.

feat_papa_francisc

    34 comentarii

  1. Papa Francisc o sa reduca nr ateilor daca mai rezista 10-15 ani in functie.

      (Citează)

  2. Ieri 30.09, la emisiunea de pe calea undelor a lui Guran, personajul in discutie a fost desemnat de toti cei ce au telefonat – cel mai bun manager…

      (Citează)

  3. Al nostru e doar un om de afaceri nu prea are treaba el cu a fi om printre oameni…

      (Citează)

  4. Nu se spune “trafaletele sfințit” ci ”tijă de sfințire”! Așa ne-a învățat BoR într-un comunicat de presă după sfințirea redacției Trinitas (parcă).

      (Citează)

  5. Gandeste ca in Italia(probabil si in alte state catolice dar nu stiu sigur) biserica are scoli, a caror cheltuieli le suporta…oare exista in Romania macar una?

      (Citează)

    • Si in Romania bisericile catolica, reformata sau unitariana sustin financiar multe scoli. De fapt, unele dintre respectivele scoli au si fost infiintate de respectivele biserici acum juma’ de secol.

        (Citează)

  6. BOR cred că e cea mai coruptă companie/instituție/întreprindere (nu știu exact cum s-o definesc) din România.

    Dacă DNA-ul ar fi pe bune și nu ar fi doar pentru reglat conturi între politicieni sau pentru dat circ populației, patriarhul Daniel și aproape toți popii lui ar fi fost de mult de cealaltă parte a gratiilor.

      (Citează)

  7. Biserica noastra nu a revenit la viata in 1989. Era in viata bine mersi si pana atunci, ocupata sa toarne la securitate tot ce afla de la credinciosii naivi. Si ma gandesc doar la mitropolitul Anania, care e un turnator dovedit, dar tot timpul cu gura mare si dand lectii de moralitate. Toate bisericile ortodoxe iau ad-literam “da-i cezarului ce-i a cezarului” si colaboreaza entuziat cu puterea seculara.

      (Citează)

    • Ei, nu chiar. Era tolerată de stat, dar comuniștii au fost mereu împotriva bisericii. Ăia de au turnat au făcut-o pentru a supraviețui, că așa se punea problema.

        (Citează)

    • Nu pot sa cred Radule ceea ce ai scris. E ca si cand aprobi faptul ca turnatoria este ceva justificat… pentru supravietuire?
      Judecand asa… si crima este justificata. A ucis cu un motiv… oricare ar fi el.
      Nu sunt de acord. A nenorocit o gramada de oameni prin faptul ca a turnat. Daca tot era supravietuire, ar fi parasit domeniul si gata. Dar nu, a stat ani la rand si a turnat pe banda.

        (Citează)

  8. Da, papa Francisc e un “meserias”, are carisma, se tine de “prostioare”, dar sa luam in calcul si ca in spatele lui e o echipa serioasa de PR.

      (Citează)

    • Mă îndoiesc, altfel ar fi fost și în spatele lui Benedict. Oamenii de PR mai dau ceva pe Twitter și pun poze pe net, dar zâmbetul omului și acțiunile sale spontane nu le decid ei.

        (Citează)

    • nwradu:
      Pentru ce anume?

      pai pentru ca cer bani pentru activitati pentru care sunt oricum platiti de stat. pentru ca fac afaceri cu partidele politice (iau bani ca sa le faca campanie). pt ca nu platesc taxe cu toate ca au activitati economice. etc etc etc

        (Citează)

  9. Noroc cu articolul cu asta, ca altfel credeam ca asta e un blog de reclame, nu unul personal, de opinii, recomandari…

      (Citează)

  10. Cam asta e diferenţa între un papă simplu şi un papă bani.

      (Citează)

  11. Ender: pai pentru ca cer bani pentru activitati pentru care sunt oricum platiti de stat. pentru ca fac afaceri cu partidele politice (iau bani ca sa le faca campanie). pt ca nu platesc taxe cu toate ca au activitati economice. etc etc etc

    Si pentru ca prostesc oameni batrani si naivi care poate nu mai sunt chiar in deplinatatea facultatilor mintale.

      (Citează)

  12. Intre un articol despre masini si doua advertoriale merge si un atac la adresa Patriarhului, ca deh, e pe trend sa ponegresti Biserica Ortodoxa Romana si slujitorii ei.

      (Citează)

    • Prietene, nu ponegreste nimeni, doar se pun in lumina nemerniciile facute de acesti “sfinti” slujitori.

        (Citează)

    • Dragos:
      Prietene, nu ponegreste nimeni, doar se pun in lumina nemerniciile facute de acesti “sfinti” slujitori.

      “Prietene”, tu cand ai participat ultima oara la o Sfanta Liturghie sau ai intrat macar intr-o biserica de-ti permiti sa critici slujitorii ei? Ce stii tu despre Biserica Ortodoxa, despre preotie si despre ortodoxie in general de emiti acum pareri si judecati la adresa preotilor? Oare nu ar fi mai bine daca ti-ai canaliza acest spirit critic spre corectarea defectelor personale in loc sa-ti dai cu parerea despre ceva ce stii doar din auzite? Ai grija sa nu te arzi.

        (Citează)

    • @gigi: nu mi se pare niciun fel de ponegrire, este doar punctul de vedere personal al proprietarului blogului acesta asupra unor diferente intre manifestarile si imaginea exterioara a unora din slujitorii bisericii.
      Fara doar si poate, exista si in biserica ortodoxa romana, preoti dedicati credintei si ajutorarii comunitatii din care fac parte.
      Cum sunt destui si in cealalta extrema, cred ca opiniile noastre sunt exprimate vis-a-vis de comportamentele mai degraba lumesti si mercantile ale unor, care nu se apropie de imaginea pe care o avem fiecare (credincios practicant sau nu) despre cum ar trebui sa fie sau sa se poarte un slujbas al Domnului.
      Atunci cand sunt exemple de modestie si har si cand aduc alinare si lumina in sufletele oamenilor nu cred ca ii judeca nimeni, sa nu uitam ca inainte de a fi slujitori sunt si ei oameni, deci supus greselii.
      Este foarte adevarat, generalizarile nu intotdeauna ne ajuta foarte mult, dar asta nu este un motiv sa ne maniem sau sa ne suparam, nu toata lumea este apropiata de acest drum al spiritualitatii.

        (Citează)

    • lasă, măi gigi, că ridicăm noi crucea aia la universitate!
      să’i vezi atunci pe toți ăștia ce’și permit să critice fără să fi trecut în prealabil pe la sfânta liturghie cum or să amuțească! musca se va auzi!

      apropos, văzuși câștigurile din blogging ale lui radu? lucrătura satanei, îți spun eu!
      dar lasă, vine ea vremea noastră când îl vom obliga să doneze tot bisericii! altfel nu i se va permite să’și mântuiască sufletul! doamne’ajută!

        (Citează)

  13. gigi: “Prietene”, tu cand ai participat ultima oara la o Sfanta Liturghie sau ai intrat macar intr-o biserica de-ti permiti sa critici slujitorii ei? Ce stii tu despre Biserica Ortodoxa, despre preotie si despre ortodoxie in general deemiti acum pareri si judecati la adresa preotilor? Oare nu ar fi mai bine daca ti-ai canaliza acest spirit critic spre corectarea defectelor personale in loc sa-ti dai cu parerea despre ceva ce stii doar din auzite? Ai grija sa nu te arzi.

    La pariu ca esti popa. :D

      (Citează)

  14. Papa are marketingul mai bun decat patriarhul.

      (Citează)

  15. “Ai grija sa nu te arzi.”

    gigicule, adica… daca nu comentam de popi… scapam de cazanelul cu smoala?

      (Citează)

  16. Catalin:
    Eu daca as fi un preot ortodox integru m-as catolici!

    Eu ti-as recomanda sa te duci direct la Califat.. te fac aia direct sfant-martir!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus