un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Turul Burgerilor la mine acasă: două rețete de burgeri ușor de făcut

20 Aug 2015  ·

GÂNDURI  ·

78 comentarii

Au trecut doi ani de când v-am prezentat o rețetă proprie de burger pe blog, iar acela a fost un #cudetoate monstruos, un “turn” în care inclusiv în carne introduceam un miez de brânză și apoi o înveleam în bacon. Era mare, greu de mâncat și greu la stomac.

După ce-am mâncat vreo 40 de burgeri pentru Turul Burgerilor, m-am gândit să revin cu două noi rețete de burgeri, inspirat și de faptul că acum vreo trei săptămâni ne-am făcut ceva asemănător tot acasă. Am folosit atunci carne tocată de vită luată din Lidl, care s-a dovedit foarte gustoasă, plus alte ingrediente luate tot de acolo, așa că s-a născut ideea acestor rețete cu un numitor comun: toate ingredientele de mai jos sunt cumpărate din Lidl.

Mi-a plăcut ideea aceasta pentru că de obicei ne era greu să adunăm toate ingredientele rapid. Unele se găseau prin cartier, dar pentru chifle bune trebuie să mergi cine știe unde, iar gorgonzola nu-i chiar peste tot. Poți găsi cam tot ce-ți trebuie în hipermarketuri, dar magazine Lidl sunt mult mai multe și probabil unul este mereu în drumul vostru, așa că puteți lua toate cele necesare după muncă și seara gătiți burgeri. Noi așa am făcut sâmbăta trecută, iar ce-a ieșit vedeți mai jos:
burger_nwradu_lidl_30_asamblareburger_nwradu_lidl_37_asamblare

Un burger este ceva mai clasic, are carne de vită, brânză emmentaler, bacon prăjit și multe legume într-o chiflă moale, iar al doilea, proiectat de Matilda, folosește o chiflă cu semințe, are tot carne de vită, dar roșii deshidratate, brânză gorgonzola și un ou ochi moale, pe lângă salată verde. Secretul este, desigur, în cum le prepari.

INGREDIENTELE

Am luat, în mare, cele de mai jos, plus niște bere Pilsener Urquell, de bucurie că am găsit-o la raft.
burger_nwradu_lidl_01_ingrediente

Carnea de vită o găsiți mereu în frigiderele de carne (7,02 lei). Atenție să luați din vită 100%, nu vită-porc, și are în jur de 20% grăsime, fiind foarte gustoasă. Am văzut în același frigider și chiftele deja formate pentru burgeri, gata de pus pe foc, care sunt pentru cei care nu au timp de bibileală. Eu prefer și vă sfătuiesc să luați carne tocată de care v-am arătat eu și să modelați voi chiftelele în forma pe care o doriți, punând în ea și diverse condimente și un pic de bere. Un pachet de carne are 400 de grame și ies doi burgeri foarte mari sau trei burgeri normali, așa că plănuiți cantitatea în funcție de asta.
carne_vita_lidlburger_nwradu_lidl_03_ingrediente

Am luat două tipuri de brânză, Emmentaler felii marca Milbona (4,99 lei) și Gorgonzola marca Lovilio (8,78 lei), ambele mărci Lidl. Nu-i prima oară când luăm, le știu, sunt bune.
burger_nwradu_lidl_02_ingredienteburger_nwradu_lidl_04_ingrediente

Roșiile deshidratate sunt marca Baresa și costă 6,14 lei borcanul. Aveam deja acasă și n-am mai cumpărat acum, doar le-am fotografiat.
rosii_deshidratate_lidl

Am luat roșii ciorchine ecologice marca Biotrend la 4,44 lei caserola și castravete ecologic marca Biotrend. Salata a fost una “mixtă Lollo” de 3,99 lei/bucată, dar merge orice salată verde aici, noi am luat ce-am găsit. Am luat și 10 ouă, tot ecologice, la un preț chiar bun, 8,78 lei pachetul deși de obicei costă vreo 12 lei în rest. Puteți folosi roșii, castraveți, ouă și salate normale, dacă vreți, noi le preferăm pe cele bio pe cât posibil.
burger_nwradu_lidl_06_ingrediente

Știu că de obicei se folosesc castraveți murați, dar e vară, profitați cât puteți de legume proaspete. Un castravete proaspăt dă un gust la fel de bun burgerului.

Baconul este Pikok crud-uscat feliat. Costă 4,38 lei.
burger_nwradu_lidl_19_ingrediente

Chiflele sunt foarte importante pentru burger și trebuie să fie proaspete. Din fericire, toate magazinele Lidl vizitate de mine au brutărie proprie. Noi am luat două chifle kaiser (0,29 lei), atrași de faptul că erau ceva mai umflate decât de obicei, și două chifle pătrate multicereale (0,87 lei). Toate erau foarte proaspete, făcute cu puțin timp în urmă, și au fost excelente în burger. Puteți găsi pe la rafturi și chifle preambalate pentru hamburgeri, acelea sunt moi și pufoase, dar conțin și diverși alți aditivi și eu încerc să le evit.
burger_nwradu_lidl_05_ingrediente

Am luat și o bere Argus strong, un sos Burger Sauce și un sos BBQ (5,55 lei). Vi-l recomand doar pe cel BBQ. Din bere am pus în carne, la preparate, pentru a o face un pic mai zemoasă și mai aromată. Berea Argus în cutie neagră (1,79 lei) este de fapt bere blondă, dar cu 7,2% alcool și gust mai intens. Merge la fel de bine și bere neagră pentru o aromă suplimentară.
burger_nwradu_lidl_07_ingrediente

Ca garnitură merge tot o bere. Eu am plecat cu trei sticle de Urquell, o bere preferată de-a mea, dar mă uitam la raion că au și Grolsch, Ursus, Golden Brau, Carlsberg și câteva mărci proprii. Vă recomand, așa ca idee, sucul de mere Biotrend (tot ecologic), e foarte bun și costă vreo 4 lei și ceva litrul. Au și foarte multe condimente, dacă aveți nevoie.

PREGĂTIREA INGREDIENTELOR

OK, aveți tot ce vă trebuie, acum să le pregătim.

1. Am luat două pachete de carne, din care ne-ar fi ieșit vreo 6 burgeri, dar am gătit doar patru. Puneți carnea într-un bol și condimentați-o. Noi am pus peste ea fulgi de ardei iute, cimbru, busuioc, oregano și ceva pastă de ardei iute pe care o am tot din Lidl, de la săptămâna asiatică. Asta e opțională, dar noi așa mâncăm, un pic picant. Am amestecat bine carnea, integrând condimentele în ea, și am turnat treptat vreo 50-75 ml din bere, câte puțin până când carnea se leagă bine, dar fără a deveni apoasă. Pregătiți apoi chiftele de formă rotundă, de dimensiunea chiflelor, și apăsați-le un pic în centru ca să nu se umfle acolo (zice Matilda, așa o fi).

2. Am tăiat felii subțiri roșiile și castraveții și am rupt 6 frunze de salată pe care le-am spălat foarte bine. Pe primii doi burgeri am pus câte o felie de salată, pe următorii câte două. Roșii și castraveți puneți câte 2-3 felii pe fiecare burger; mă enervează restaurantele în care găsesc doar o felie de roșie în burger, de zici că s-a rătăcit pe acolo.
burger_nwradu_lidl_15_legumeburger_nwradu_lidl_18_legume

3. Scoateți brânza gorgonzola ca să o aveți la îndemână, iar din Emmentaler scoateți câte o felie lungă pentru fiecare burger făcut. Tăiați aceste felii lungi în două, ca să aduceți bucățile mai la dimensiunea chiftelei, dar veți pune câte două jumătăți pe fiecare burger. Dacă vă place cu mai multă brânză, puneți mai multă.
burger_nwradu_lidl_17_branzaburger_nwradu_lidl_14_branza

4. Scoateți câteva bucăți de roșii deshidratate din borcan, cam 2-3 pentru fiecare burger în care veți pune. Scurgeți-le un pic de uleiul în care stau în borcan.
burger_nwradu_lidl_16_legume

5. Baconul este deja feliat și nu aveți ce-i face. Prefer această marcă deoarece are un raport bun de carne la grăsime în fiecare felie; nu vreți foarte multă grăsime din bacon, ci doar aroma și textura sa. Pentru fiecare burger aveți nevoie de două felii de bacon.
burger_nwradu_lidl_19_ingrediente

GĂTIREA BURGERULUI

Eu am folosit două tigăi în paralel, una de fontă pentru carne (tigaia mea de fripturi serioase, atinge temperaturi mai mari) și una de teflon pentru a prăji baconul și pâinea.

6. Încălziți pe foc mediu tigaia de carne (sau grătarul, cum vreți) și puneți carnea în ea fără ulei sau unt. Gătiți-o aproximativ 1-2 minute (depinde cum vreți să iasă carnea, mediu sau well-done, și de cât de groasă ați făcut chifteaua), apoi întoarceți-o pe partea cealaltă. Cum ați întors-o, puneți pe fiecare bucată de carne câte două jumătăți de felie de emmentaler, astfel încât acesta se va topi peste carne. Țineți-o cam un minut sau două așa pe foc și gata, asta e tot.

burger_nwradu_lidl_21_gatitburger_nwradu_lidl_23_gatit
burger_nwradu_lidl_24_gatitburger_nwradu_lidl_26_gatit

7. Puneți feliile de bacon în cealaltă tigaie, tot fără nici un fel de ulei sau unt și tot la foc mediu. Se va topi din grăsimea baconului. Nu-l prăjiți foarte tare, ideea e să nu fie crud. Cu un clește sau o furculiță întoarceți-l pe partea cealaltă și mai prăjiți-l un pic, apoi scoateți-l pe un șervețel ca să se scurgă grăsimea. Bacon-ul se va întări și va deveni ușor crocant, manevrați-l cu grijă după acest moment.
burger_nwradu_lidl_20_gatitburger_nwradu_lidl_22_gatit

8. După ce-ați gătit baconul, spălați rapid tigaia și puneți la prăjit pâinea (nu vreți să faceți asta în uleiul și arsura generate de bacon, îi va da un gust grețos), eventual cu focul dat la maxim. Pâinea nu trebuie prăjită tare, în fond e proaspătă, bucurați-vă de ea, ci doar cât să se întărească un pic miezul acolo unde ați tăiat-o și să capete o culoare rumenă pe margini.
burger_nwradu_lidl_25_gatit

Dacă faceți aceste trei operațiuni în paralel, probabil că baconul și pâinea vor fi gata odată cu carnea. Acum mai trebuie doar asamblat burgerul.

BURGERUL NWRADU FRESH CLASIC

Ordinea ingredientelor în turnul burgerului este importantă pentru aspect și ușurința în a-l mânca. Vom pune carne cu emmentaler, bacon, castraveți, roșii și salată.

9. Peste bucata inferioară de chiflă puneți o frunză de salată, eventual îndoită ca să nu iasă mult în afara pâinii. Salata va servi ca un strat impermeabil în care vor sta sucurile din carne și eventualele sosuri ce se scurg în jos, astfel încât pâinea nu se umezește.

10. Puneți sos după gust, apoi carnea cu brânza peste ea. Peste ea puteți pune sosuri, iar în acel sos puneți baconul, ca să-l fixeze acolo.
burger_nwradu_lidl_27_asamblare
burger_nwradu_lidl_28_asamblare
(îmi cer scuze că public acest articol aproape de ora prânzului :)

11. Peste bacon puneți felii de castravete și roșie. Nu se vede bine în fotografie, dar eu am scobit miezul părții superioara a chiflei pentru ca roșiile și castravetele să încapă mai bine acolo. Pâinea este, pentru mine, doar un mâner cu care ținem celelalte ingrediente; important este să fie moale, ca să muști ușor prin ea, și subțire încât să nu simți că mesteci multă pâine, ci doar că este și ea pe acolo.
burger_nwradu_lidl_29_asamblareburger_nwradu_lidl_31_asamblare

Acesta e burgerul! A fost foarte bun, am dimensionat corect cantitatea de ingrediente, dar voi puteți să vă jucați cu cantitățile de brânză, bacon și legume, după preferințe.
burger_nwradu_lidl_32_asamblare

BURGERUL FĂCUT DE MATILDA

Matilda a vrut unul mai ușor, așa că am făcut un burger cu roșii dehidratate, gorgonzola și ou ochi. Nu sunt multe deosebiri.

În primul rând, pe carne n-am mai pus emmentaler, iar brânza gorgonzola am pus-o la final, la asamblare. N-am mai făcut bacon, dar pâinea am prăjit-o la fel. Am făcut două ouă ochiuri, avantaj eu pentru că am o tigaie foarte mică, luată cândva, culmea, din Kika, în care oul nu are unde să se întindă și iese rotund și de dimensiunea potrivită pentru un burger. Ochiurile se fac după ce-i gata carnea, ca să fie moi în momentul asamblării burgerului.

Trecând la asamblare, procedura este aproape identică: am pus salată peste pâine, dar două felii, apoi roșiile deshidratate, apoi carnea, peste ea câteva fâșii de gorgonzola și peste ele câte un ou ochi. Brânza aflată între carnea caldă și oul cald a început să se topească ușor.
burger_nwradu_lidl_36_asamblare
burger_nwradu_lidl_38_asamblare

Iată-l și în secțiune!
burger_nwradu_lidl_39_asamblare

Și asta a fost, l-am mâncat fără garnitură, că are destule calorii acolo. Berea poate fi o garnitură tocmai bună!

COSTURI

Am bonul în față, dar nu are rost să vă spun totalul pentru că am luat și alte lucruri pe el. Costul pe burger este mult mai mic, că ne-au rămas din toate ingredientele. Am folosit două roșii din vreo zece, vreo 20% din castravetele mare, două felii de emmentaler din vreo 8 șamd.

Estimând cât am folosit din fiecare ingredient, obțin pentru burgerul nwradu fresh clasic un cost de 5,21 lei pe bucată, iar pentru cel al Matildei în jur de 7,14 lei pe bucată. Da, așa de puțin costă, Lidl are prețuri bune, iar dacă vă gândiți în comparație cu prețurile din restaurante, adaosul lor mare le aduce obține profit, plătește personalul, chiria și curentul și pot pune pariu că nu folosesc ingrediente la fel de bune, cu siguranță nimic bio. Sigur, veți cheltui mai mult de 5,21 lei la magazin, dar rămâneți cu ingrediente pentru alți burgeri sau alte mâncăruri, că brânză, roșii și castraveți puteți folosi la orice.

Nu glumeam cu costurile, am făcut rapid un tabel Excel, dar fără manoperă și transport.
costuri_burger


Acest articol face publicitate produselor din magazinele Lidl. Vreau să le mulțumesc celor de la Lidl pentru că au răspuns imediat propunerii mele de a face un burger cu ingrediente luate exclusiv din magazinul lor, e prima oară când propun eu cuiva un proiect pentru blog, nu invers.

    78 comentarii

  1. Am luat si eu din LIDL carnea gata facuta burgeri si intr-adevar a fost foarte buna. Am afumat un pic casa, dar rezultatul a fost foarte bun.
    O sa mai incerc cu siguranta

      (Citează)

  2. Felicitari pentru articol.

    Eu sunt un client fidel al Lidl pentru ca au marfa de calitate si la preturi mai mici dcat in alte parti.

      (Citează)

  3. Fara suparare, dar in afara de mentionarea procentului de grasime din carne esti total pe langa subiect (atat din punct de vedere al igienei alimentare cat si din punctul de vedere al paradigmei burgerilor).
    Ce ai facut tu acolo sunt niste chiftele (care probabil au iesit bune) dar in niciun caz burgeri.

      (Citează)

    • Te rog, lămurește-ne care este paradigma burgerilor!

        (Citează)

    • Asteptam sa ne inveti cum se face un burger…!

        (Citează)

    • Avand in vedere faptul ca este un articol platit se cheama ca ti-as da consultanta gratis asa ca o sa iti las placerea sa cauti singur. :)
      Evident ai si optiunea de a merge pe varianta simpla: sa ma etichetezi ca hater, troll (sau mai stiu eu ce) si sa continui cu chiftelele de mai sus …

        (Citează)

    • Păi voi continua cu chiftelele de mai sus. E plin netul de oameni care vin și zic “nu, e greșit”, dar când îi întrebi cum e corect habar n-au, nu se pricep și e doar vorba de ei, că e plictiseală.

      Poți să dovedești că știi ceva sau poți fi troll în continuare, mie nu-mi pasă, dar dacă tot pierzi timpul să comentezi, fă-o cu folos, adu ceva în plus.

        (Citează)

    • Atunci de ce ai dat comment-ul iniţial? Doar ca să îţi arogi un aer de superioritate? Dacă nu eşti capabil să faci un comentariu constructiv, mai bine taci din gură. În momentul de faţă nu faci altceva decât să denigrezi munca lui Radu, dar fără argumente.

        (Citează)

    • @Radu Fara suprare si pentru tine dar din moment ce doar ai venit si ai aruncat o serie de cuvinte fara nici sustinere ulterioara nu ai cum sa fii catalogat decat un hater, troll sau ce vrei tu. Daca nici nwradu nu stie ce presupune un burger dupa ce a mancat zeci de burgeri DIFERITI pentru tur cine sa stie mai bine? Nu am vazut sa fi afirmat undeva ca este cel mai bun sau ceva de genul acesta, doar ne-a facut un tutorial de facut burgeri acasa, unul chiar decent tinand cont ca nu este bucatar. Poate ma otraveste cu aceasta reteta asa ca te rog sa ma luminezi ce pasi sunt gresiti si cum este corect sa ii realizez. Multumesc anticipat!

        (Citează)

    • Luati si un argument istetilor, ca vad ca va ofuscati ca niste fete mari. :))))

      1. Nu e bine sa iei carne tocata din magazin pt burgeri. Cel mai bine e sa cumparati voi carnea si o sa tocati pe loc.
      Asta pt ca prin tocare, bacteriile de la suprafata carnii ajung si in interior si in cazul carnii din magazin care sta pe raft au ocazia sa se dezvolte mai mult. Asta nu ar fi o problema in cazul chiftelelor clasice prajite sau ardei umpluti care sunt gatite timp indelungat dar e o reala problema in cazul burgerilor care tb facuti un pic in sange. De altfel in anumite tari chiar e interzis sa faci burgerii in sange tocmai din motivul de mai sus.
      In plus carnea tocata care sta prea mult pe raft are tendinta sa se taseze si cazul asta burgerii ies mai compacti si nu pufosi cum ar trebui.

      Pt restul va las placerea de a cauta pe net, ok ? :)

        (Citează)

    • @Radu>> ne-ai lamurit. stai jos.

        (Citează)

    • Când vii sa arunci cu cacat, încearcă sa și argumentezi de ce faci asta..

        (Citează)

    • radu ăsta e tipul omului fudul care moare de grija altora!

        (Citează)

    • si eu prefer sa cumpar carnea macra si sa ii pun pe aia sa mi-o toace. avantajul este ca ai control pe tipul de carne.
      Am mai vazut si la americani (vezi BBQ Pit Boys) carne direct din caserola, deci nu e chiar asa de tragic.

        (Citează)

    • @animaloo, si asta e unul din motive adica calitatea carnii, am mai pus un comment care dintr-un motiv oarecare a ajuns in balarii in josul paginii.
      Cu carnea la caserola probabil 99.9% e safe chiar si daca o mananci cruda din caserola. :)))
      Problema e ca mai sunt exceptii, gen gravide sau persoane cu sistem imunitar la pamant etc unde e contraindicat tot ce e gatit ‘rare’, incluzand mai ales carnea tocata.

      Sau alt tip de ‘exceptii’, de genul supermarketul X care s-a decis sa isi reduca pierderile si tine carnea pe raft un picut mai mult dupa ce ii schimba eticheta.

        (Citează)

    • Radu: 1. Nu e bine sa iei carne tocata din magazin pt burgeri. Cel mai bine e sa cumparati voi carnea si o sa tocati pe loc.
      Asta pt ca prin tocare, bacteriile de la suprafata carnii ajung si in interior si in cazul carnii din magazin care sta pe raft au ocazia sa se dezvolte mai mult. Asta nu ar fi o problema in cazul chiftelelor clasice prajite sau ardei umpluti care sunt gatite timp indelungat dar e o reala problema in cazul burgerilor care tb facuti un pic in sange. De altfel in anumite tari chiar e interzis sa faci burgerii in sange tocmai din motivul de mai sus.
      In plus carnea tocata care sta prea mult pe raft are tendinta sa se taseze si cazul asta burgerii ies mai compacti si nu pufosi cum ar trebui.

      De ce insisti sa demonstrezi ca esti semidoct. Ai citit ceva partial adevarat si acum extrapolezi cu aere de intelept. Si uite de ce esti semidoct:

      1. Carnea, asa cum e ea in poza este ambalata in recipient curat si atmosfera inlocuita cu gaz inert, cu concentratie slaba in oxigen. Nu este vorba despre carnea din galantar. Sau, daca tu vrei sa contesti trasabilitatea si normele si standardele de igiena ale procesatorului, mult noroc! Ma indoiesc ca vei putea demonstra mai mult decat ca faci parte din tagma alora cu vaccinurile si raw veganilor.

      Daca totusi, vei putea dovedi asta, mai si punctul 2:

      2. Faci confuzie intre carne preparata in sange si carne preparata sub forma de biftec tartar. La carnea de vita preaparata “in sange” temperatura in interior ajunge cel putin la 55-60 de grade in zonele in care este rosie in momentele in care trebuie sa o iei de pe gratar. Ulterior acestui moment, fizica elementara ne invata ca interiorul ala in care era temperatura de 55 va ajunge la temperaturi mai mari simultan cu racirea exteriorului.
      Nu este vorba de carne netratata termic.

        (Citează)

    • https://www.food.gov.uk/news-updates/news/2015/13707/fsa-reminds-consumers-about-safe-preparation-of-burgers-at-home

      Banuiesc ca Food Standards Agency din UK fac parte si ei din tagma raw veganilor si pe deasupra mai sunt si semidocti ….
      Iar chestia cu trasabilitatea si normele de igiena m-a facut sa rad. Nu zic ca nu sunt procesatori (multi chiar) care fac treaba ca la carte dar sa crezi ca toti sunt asa dovedeste ca ai inocenta unui copil de 2 ani :)

        (Citează)

    • Food Standards Agency face niste recomandari bazate pe faptul ca utilizatorii sunt prosti si nu vor sa isi lase nici macar o portita prin care sa fie acuzati la un moment dat ca nu au zis nimic. Articolul la care ai dat link este fara valoare atat timp cat nu specifica temperatura. Si nu o face tocmai pentru ca sa fie vag si general valabil. Spune doar “preparati bine ca sa evitati orice eventuala problema”

      La americani este specificata temperatura si, daca imi aduc aminte, este 62 – care se atinge usor in cazul unei gatiri corecte

      Altfel, in cazul de fata, marca, furnizorul si produsul sunt clari marcati in fotografie. Ai ceva dovezi impotriva lor sau cum?

        (Citează)

    • La americani e asa: “According to the USDA, ground meat must be cooked to at least 160°, or well done. This typically takes from 10 to 15 minutes, depending on the thickness or size of the hamburgers”
      Stii ce inseamna 160 fahreinheit? Inseamna 71 grade, in niciun caz 62 :)
      In plus stii cum arata niste carne gatita la 71 grade (cel putin, at least)? Exact ca aia din articolul cu food safety UK adica “none of it is pink and that any juices run clear”. (bine asta presupune sa fi gatit vreodata niste burgeri, ceea ce nu cred ca e cazul tau)

      Cine e “semi-doct” acum si vorbeste din ce isi aduce aminte ca sa “extrapoleze cu aere de intelept” ? :)))

        (Citează)

    • @Radu, cel cu afirmatia ca autorul e pe langa subiect/ Ce-mi plac mie astia care iti spun “Nu se face asa” sau “nu pune aia acolo” si cand ii intrebi “pai cum sa fac?” sau “pai unde sa pun?” iti raspund “nu stiu, dar nu acolo”. Pai daca zici ca nu asa, vino frate si da si exemple de ce nu asa.

      Imi place foarte mult sa invat din sfaturile oamenilor si din experienta lor, pentru ca m-ar scuti de timp pierdut si anumite costuri. Chiar daca vine omul si-mi zice direct sau indirect “esti prost” si-mi si explica de ce, daca imi da niste exemple din care sa inteleg si sa invat, ii strang mana. Dar, cand vii si arunci cu rahat si nu dai contra exemple, nu poti fi luat in seama chiar daca ai dreptate. Apropo, nu ti-a cerut nimeni sa faci un articol sa muncesti si tu 3 zile, sa faci poze sa stai sa scrii, sa ai grija cum iese mancarea, dar macar da cateva exemple din experienta ta ca sa sustii de ce “asa nu trebuie facut”. Altfel, daca arunci cu rahat in munca oamenilor si “razi ca proasta” prin comentarii, chiar daca ai foarte mare dreptate in afirmatia ta, daca nu o sustii prin nimic, nu am cum sa te iau in seama. Si NU, a ma trimite la studiat pe internet de ce ai avea tu dreptate sau la a citi manualul de utilizare, nu e un raspuns care sa ma ajute.

        (Citează)

    • @Radu

      1. faza cu bacteriile de unde ai luat-o? Ai mancat vreodata la un restaurant cu stele Michelin, carne cu BACTERII? Da, ai sa razi dar se mananca carne cu BACTERII, asa cum mananci si branza cu mucegai.
      Prepararea burgerului in sine (asa cum este si cu al micilor – amidonul are rol de protective antibacteriana pentru corpul uman) se face din carne toccata preparata in magazine – de asta nu este doar carne ci si “tratata” cu antibacterii si “pelicule” ce protejeaza carne contra bacteriilor nocive (Hidrocoloizii, alginatii, etc ) – Dar te las sa cauti mai multe TU pe acest subiect pe care se pare ca nu il stapanesti.

      2. Prepareara carnii pentru un burger se face si mai prost la anumite restaurant cu renume. Inclusiv de la noi din tara, evident. Aceasta presupune ca mod de “legare” al carnii prin amestecarea compozitiei cu Coca-Cola. Stiai ca asta e o chestier nociva, mai nociva decat bacteriile adunate pe o bucata de carne tinuta la dezghetat 30 minute?!

      Urat cum ai dat-o la nwRadu, cand omul chiar a dat o reteta clasica de burger gourmet, home made…

        (Citează)

    • @Nick, daca nu intelegi limba engleza iti recomand sa folosesti google translate pe linkul si citatul date de mine. Este vorba de anumite recomandari provenind de la asociatii ce se ocupa de siguranta alimentara (US si UK). Parerea mea este ca sunt destul de clare, daca ai totusi dificultati poti posta aici fragmentele mai dificile si ti le detaliez eu.

      In rest ce sa zic, elucubratiile de mai sus (cu stele michelin si bacterii SAU aditivi alimentari in hamburgeri gourmet de casa) mi se par de-a dreptul haioase, rar intalnesti pe cineva sa abereze cu atata stil (iti spun fara nicio gluma ca mi-ai inseninat ziua).
      De remarcat si ‘tuseul’ final (usor apoteotic): cola in burgeri, interpretat de-a dreptul magistral. De curiozitate, care sunt restaurantele care pun cola in burgeri, ca sa ne ferim de ele? :)

        (Citează)

    • @Radu, tind sa cred ca esti la pubertate; te iert.

        (Citează)

    • #Nick, trebuie sa recunosc ca mi-ai zis-o :))))
      Mai ai alte glume expirate in galantar sau asta e tot ce poti?

      P.S. Daca tot m-ai iertat nu vrei sa te invrednicesti sa imi spui care restaurante pun cola in burgeri? La modul cel mai serios chiar m-ai facut curios si as aprecia informatia.

        (Citează)

    • Descoperirea secolului, să-ți toci tu carnea.

      Citeam acum vreo jumătate de an o revistă americană despre burgeri în New York. Am auzit acolo multe idei mișto (de exemplu era un chef care spunea că el comandă carnea în chiftea de formă pătrată, ca patru colțuri să iasă în afara chiflei și astfel să muști, la un moment dat, doar din carne, să-i vezi gustul), dar și multe despre prelucrarea lor.

      Vreo trei restaurante (și mă refer la unele care aveau burgeri proiectați de chefi cu stele Michelin) comandau carne de la același procesator. Erau alți băieți care luau vită, o tocau, o preparau cum vrei tu ca proporție de grăsime, eventual cu bucățile dorite de tine, Le pregăteau, le ambalau, le trimiteau la restaurante care, șocant, nu și le tocau ei pe loc.

      În rest, e cum zice nashu_mare, carnea ambalată nu are nici o problemă și, de fapt, mâncăm zilnic carne ambalată, fie ea de pui, porc, vită și altele. Sau poate că tu ai puii pe balcon și-i tai tu.

      E un burger făcut acasă, de oricine. Dacă vrei chestii avansate, să-ți toci tu carnea, să-ți prepari sosuri și altele, nu face obiectul acestui articol.

        (Citează)

    • Radu: La americani e asa: “According to the USDA, ground meat must be cooked to at least 160°, or well done. This typically takes from 10 to 15 minutes, depending on the thickness or size of the hamburgers”
      Stii ce inseamna 160 fahreinheit? Inseamna 71 grade, in niciun caz 62 :)
      In plus stii cum arata niste carne gatita la 71 grade (cel putin, at least)? Exact ca aia din articolul cu food safety UK adica “none of it is pink and that any juices run clear”. (bine asta presupune sa fi gatit vreodata niste burgeri, ceea ce nu cred ca e cazul tau)

      Cine e “semi-doct” acum si vorbeste din ce isi aduce aminte ca sa “extrapoleze cu aere de intelept” ? :)))

      Iar te dai destept degeaba. Americanii spun ca la 62 de grade sunt distruse bacteriile potential periculoase. Asta inainte de ce spune Ministerul Agriculturii (acel USDA). Da, nu ai voie ca restaurant sa faci vita in sange. Stii care e pericolul? Ca un Gigel de pe la vreun restaurant din fundul Texasului sa foloseasca carne congelata (ca utilizatorul ala prost din UK) si, in urma uniformizarii temperaturii sa nu se depaseasca 62 prin toate partile. Desi in exterior ar putea avea 80-90, prin anumte puncte s-ar putea ca inca sa fie puncte inghetate. Gradul de incredere pentru temperatura prescrisa include si erorile de metoda. Iar temperatura prescrisa pentru “in sange” se refera la temperatura carnii atunci cand o iei de pe gratar.

      Altfel, sunt convins ca tu nu ai pus niciodata termometrul pe o carne in sange dupa ce ai lasat-o catva timp sa stea, dupa ce ai luat-o de pe gratar, sa vezi la cat se ajunge in interior. Hint: nu ramane la 55, daca a fost lasata anterior sa zaca la temperatura camerei. E vorba de fizica elementara, adica de propagarea caldurii intr-un corp.

      Pe de alta parte, de asta te vad semidoct. Pentru ca nu stii teoria, nu ai experienta si cred ca nu ai nici sculele. Ar fi trebuit sa treci pe la mine. Dar vad ca iti place sa vorbesti.

        (Citează)

    • Nasule, iarasi vorbesti prostii.

      “Prior to the outbreak, the state of Washington had updated its minimum internal temperature requirements to 155 degrees based on new evidence that 140 degrees was not hot enough to kill some pathogens, including a little-known danger called E. coli O157:H7”

      “The interior of a raw hamburger usually does contain bacteria, and is safest if cooked well done.” Because E. coli is killed at 155 degrees Fahrenheit, the USDA sets the minimum safe temperature for ground beef at 160 degrees Fahrenheit.”

      Deci, 71 in interior, da? :) fara alte balarii gen 55, 62 sau cine mai stie ce ti-a ramas tie in cap
      (stiai tu ceva dar din pacate pentru argumentatia ta, ai fost un pic in urma)

      Si nu mai aduce truisme gen “temperatura carnii creste ulterior” in discutie pentru ca nu au legatura cu ce ziceam eu, acelasi lucru aplicandu-se si la fizica aia elementara pe care te lauzi ca o stapanesti atat de bine.
      In plus, poate ar da bine sa nu te lauzi cu sculele tale ca orice taranete care si-a luat bormasina la oferta de la Profi.
      Am si eu termometru plus multe alte chestii, dar nu fac caz de ele. :)

      P.S. Ti-am lasat placerea sa convertesti din fahrenheit in celsius (140, 155, 160, etc), sper sa te descurci, tine de fizica elementara atat de draga tie.

        (Citează)

    • Eu zic sa pui tu mana pe termometrele alea pe care te lauzi ca le ai. Sau sa iti iei altele mai bune.

        (Citează)

  4. Foarte bun articolul … am sa incerc si eu :)

      (Citează)

  5. Cel mai bun mod de a face publicitate. Genul asta de articole chiar cred ca nu deranjeaza pe nimeni, dimpotriva.

      (Citează)

  6. ce bine arata

    tre sa incer sa ii fac si eu sotiei o surpriza de genul asta

    bravo si mersi

      (Citează)

  7. Mie-mi trebuie un tutorial despre cum se mananca burgerul. Arata bine treaba asta de mai sus dar eu nu pot sa-l mananc fara sa-l stric sau sa nu intind jumatate din el pe mine. Trebuie sa fac duș după. Sau sa-l mananc dezbracat. Vreau sa mananc, nu sa ma fut.

      (Citează)

    • Îl presezi. În poze e totul aerisit și pufos, dar îl apeși cu mâna până-ți intră în gură. Ăsta chiar nu a fost unul mare, iar scobirea chiflelor ajută.

        (Citează)

    • Eu uneori îl mai tai pe jumătate cum a făcut radu în ultima poză şi mănânc fiecare jumătate în parte, însă unii spun că se pierde tot farmecul aşa. Şi tind să le dau dreptate :)

        (Citează)

  8. Mda… Am apa in gura.
    O sa incerc si eu. Sper sa-mi iasa si din punct de vedere al “paradigmei hamburgerilor”. Dacă nu, iau o shaorma. Se ştie, shaorma cu de toate are şi paradigmă.

      (Citează)

  9. speedy.gonzales

    20/08/2015 la 11:59 AM

    si dupa aia te miri de ce nu te mai incap pantalonii si camasile ca te-ai ingrasat ca un porc.
    un burger contine cam atatea calorii cat ptr 2 mese normale.

      (Citează)

    • Crezi? Dacă facem calculul s-ar putea să fii surprins cu cât iese. Vrei să încerci calculul?

        (Citează)

    • Bine, îl fac tot eu, că am ingredientele în frigider și m-am uitat rapid pe etichete.

      Burgerul clasic iese la 569 de Calorii în total. Am pus la socoteală chifla, carnea, brânza și baconul. Sosul e opțional, iar caloriile pentru roșie, salată și castravete nu le știu, dar dacă cineva se teme de calorii inclusiv mâncând legumele, nu are rost discuția.

      569 de Calorii nu e cât două mese normale, de fapt doza recomandată zilnic pentru un adult e de 2000 de Calorii.

        (Citează)

  10. mircea (primul)

    20/08/2015 la 12:10 PM

    Taci dreacu cu caloriile tale.

      (Citează)

  11. Felicitari pentru articol. Am inceput sa intru in fiecare dimineata pe blogul tau, dupa ce verific mailul si o tura pe hotnews urmatorul este blogul tau. Felicitari inca o data.

      (Citează)

  12. is cam subtiri si cam well done, desi tu la restaurant ceri mereu rare-medium.

    totusi faza cu spalatul tigaii dupa bacon sa nu strice painea m-a amuzat :)

      (Citează)

    • Cam subțiri, da. Dacă din 400 de grame de carne ne ies trei bucați, înseamnă cam 133 gr pe burger, pe când în comerț poți mânca și de 200 (sau așa scrie în meniu). Dar nici chiflele nu sunt mari, iar cu doi burgeri te saturi pe deplin. Matilda a mâncat unul și un pic, de exemplu.

      Poți să faci chiftelele de 200 grame fiecare, mai groase.

      Al doilea a fost chiar rare, deși nu se vede vine în poză. Primul a ieșit mai well done, da, așa e prima oară până te calibrezi.

        (Citează)

    • stai linistit ca oricum acasa e mai greu de lucrat. La burger fest, pe plita profi mi-au iesit perfect chiftelele.
      Oricum, eu nu pun nimic in carne. Sau, daca pun pun branza/castraveti murati. Nu pun condimente.

        (Citează)

    • animaloo: s cam subtiri si cam well done, desi tu la restaurant ceri mereu rare-medium.

      Cere pe dracu medium rare. I se aduc facuti bine in interior. Daca vede o bucatica roz cat o unghie de copil mic zice ca i s-a adus in sange.

        (Citează)

  13. Am facut si eu un soi de burgeri cu rondele de burgeri din carne de vita luate de la lidl. Au iesit foarte buni, dar m-am saturat repede de ei.
    Pentru chifle am luat de la Belforno un set de 8 care sunt aproape identice cu cele de la Mc.

      (Citează)

  14. alioja:
    @Radu>> ne-ai lamurit. stai jos.

    Este ca iti plac chiftelele in general si te-ai simtit lezat? Altfel nu imi explic comentariul asta tembel.
    Macar baietii care au comentat mai sus mi-au reprosat niste lucruri la obiect, lucru pe care l-am inteles si m-a facut sa revin cu detalii.

    Uite si pt ca esti simpatic chiar daca intelegi mai greu mai bag un pont: carnea tocata din magazin pe langa carne si grasime mai are si alte prostii gen zgarciuri, tesut conjunctiv, etc (asta din considerente legate de cost evident). Si de aia la unele localuri ieftine dai de zgarciuri in burger si la altele nu. Capisici? :)

      (Citează)

  15. M-am oprit la jumătatea articolului și am mers sa mănânc ceva la bucătărie ca îmi curgeau balele pe telefon.
    1 mulțumesc pentru ca ai ținut cont de sugestie și ai trecut și preturile.
    2 cu siguranta o sa fac și eu zilele următoare.

      (Citează)

  16. offtopic: radu: ia-o asa ca sfat – daca tot ai facut sistem de reply da ceva cu raspunsurile (mutat, colorat), ca nu se vede exact care e raspuns sau care e comentariu.

      (Citează)

    • Păi e mutat un pic mai la dreapta, dar nu prea mult, că apoi devine greu de citit. Uite-l pe al meu, e un pic la dreapta față de al tău.

        (Citează)

  17. Am găsit eu paradigma burgerilor, dar nu știu cum să o pun în tigaie:
    https://dexonline.ro/definitie/burger/paradigma

      (Citează)

  18. corect si frumos ar fi fost sa iti faci tu chiflele in casa, chiar daca tot cu ingrediente de la lidl. cele de la lidl sunt efectiv prea mici.. nu cred ca iti serveste careva burger (exceptie mac) in chifle asa mici

      (Citează)

  19. Interesant, poti incerca si cu branza raclette, eu am impresia ca merge perfect.

    Am sa incerc si eu cu bere data viitoare, de obicei eu pun doar sare cand ii prepar, prietena pune si chimion/ pesmet/ ou cred.

    Mie imi ies cam 6 dintr-un kg de carne aleasa de mine. Am si o presa, care e mai mult jucarie, dar care am impresia ca ofera o textura mai placuta/ sau leaga mai bine carea.

      (Citează)

  20. Nu știu ce să zic de chifle, poate cele alese de Matilda se potrivesc mai bine. Se poate și mai rău, se poate și mai bine, dar hai să fim serioși, în comerț nu prea găsești altceva.

    Un prieten a încercat odată să pună o bucată de cașcaval în interiorul cărnii, astfel încât să rămână în interior aproape lichid până muști din el sau până îl tai – cică rețeta Lucy nu știu care. Nu a fost rău, dar parcă nimic spectaculos – cred că trebuie să-l prăjești într-un fel anume, pentru că la noi n-a fost nici tare, nici moale.

    Interesantă ideea cu berea. Eu am mâncat burgeri la un bistro unde spuneau că țin carnea în sos Worcestershire, lucru care o frăgezește și îi dă aromă – într-adevăr foarte buni (meniul, în caz că interesează http://issuu.com/lastradabistro/docs/menu-lastrada-web-preview?e=18375310/14209833&fbPageId=1391623157765084) .

    Cât despre Radu pe care l-ați numit semidoct, apariția lui mi se pare un lucru constructiv – așa vezi contrastul dintre comentariile pertinente și alea inutile. Poate el nu e rău intenționat, de felul lui, dar la mâncărurile simple și populare farmecul e contribuția fiecăruia – evident în afara bucătăriei unui restaurant. E incredibil să spui că un om care gătește ceva repede acasă e pe lângă subiect.

      (Citează)

  21. E cu rezervare sau merge si-asa?

      (Citează)

  22. FaneManaCalda

    20/08/2015 la 4:29 PM

    nwradu:
    Păi voi continua cu chiftelele de mai sus. E plin netul de oameni care vin și zic “nu, e greșit”, dar când îi întrebi cum e corect habar n-au, nu se pricep și e doar vorba de ei, că e plictiseală.

    Poți să dovedești că știi ceva sau poți fi troll în continuare, mie nu-mi pasă, dar dacă tot pierzi timpul să comentezi, fă-o cu folos, adu ceva în plus.

    haide bre, ca zic io…
    In carnea de burger nu bagi nimic. (si punct si aia e) aplicabil pentru bucata aia perfect marmorata cu carne frageda si nedusa la jogging.
    Si nu, in cazul de fata, nu consider ca s-a-ncalcat legea confectionarii burger-ilor.
    lucrezi cu ce ai

      (Citează)

  23. Superb articolul! Bine, s-a dus mini încercarea mea de a tine cura de slăbire… Am facut si eu de multe ori burgheri acasa si cu carne tocată si cu carne de burgheri gata pregatita, ca idee folosesc si o cantitate infimă de maioneza, doar cu rolul de liant, intre prima jumatate de chifla si salata. Întinsă foarte foarte subtire, daca e multa atunci mai mult incurca. Am observat ca ajuta si nu mai “fug” componentele cand il mănânc. Nu am experimentat scobitul chiflei superioare si imi pare o idee ingenioasa. Pun in carnea de vita tocată si ceapă tocată marunt, imi place mai mult asa. De cele mai multe ori cand ies la grătar, printre altele, iau chifle si burgheri gata formati si ii prajesc pe grătar, par mai buni, poate de la fum. Ciudat e ca nu am facut niciodată si cu felii de bacon, nu stiu cum de mi-a scăpat. Data viitoare, care datorita tie si lui Lidl v-a fi destul de repede, voi folosi si felii de bacon. Inca odata felicitări pentru articol, mi-ai facut o pofta…

      (Citează)

  24. chiflele sunt identice cu cele de la mega image, mai ieftine la lidl, sunt congelate (imi imaginez ca au si ele aditivi, se gaseau candva la frigiderele de congelate in pungi de 6-8 bucati) si ceea ce numesti brutarie e de fapt un cuptor in care cineva coace chestiile alea congelate, mananc si eu chifle dastea, dar chiar brutarie nu pot numi cuptoru ala din culisele mega image sau lidl;
    cate comenturi genereaza articolele cu mancare :)))))

      (Citează)

    • Cuptor, da, dar fac ceva mai des chifle calde decât la Mega.

        (Citează)

    • Asa, si?

      Pana la urma e un aluat inghetat. Nu stiu daca are aditivi sau nu, tu?

      Dar stiu ca le gasesti des proaspete si calde, si ca bonus au o textura placuta, nu sunt faramicioase cum sunt cele din mega/ carrefour.

        (Citează)

  25. Radu, io asta am invatat de la bastinasi:

    Carnea: ideal 80% lean si 20% fat. Nu se pune nimic in carne, se sareaza si pipereaza pe suprafete dupa ce s-a modelat chifteaua. Se pune pe suprafata fierbinte (BBQ, tigaie cu putin unt sau ulei) si se tine 5 minute pe fiecare parte pentru medium si putin mai mult pentru well-done. E de preferat sa nu manevrezi carnea prea mult.
    “Dimpling” e un trick super folositor daca vrei ca sa nu ai jumatate de chiftea umflata (Matilda stie).
    Chifla/bun: e de preferat sa le folosesti pe cele speciale pentru burgeri, facute special ca sa se amestece cu gustul chiftelei si ingredientelor. Cu o chifla kaiser in cel mai bun caz ai un sandwich.
    Ingrediente: pe chifla de jos se pune putin mustar sau maioneza, apoi se pune chifla. Ideea e ca burgerul sa fie mai mushy, cu arome care se amesteca si NU trebuie sa fie uscat. Salata se pune prima in partea de sus. Pentru branza e de preferat cheddar, provolone, swiss, American etc. Pentru restul ingredientelor, poti sa folosesti ce iti place tie. Dar nu uita ca un pic de mustar, maioneza, ketchup sunt ingrediente obisnuite intr-un burger.

    Urmareste-l pe Guy Fieri in “Diners, Drive-Ins and Dives” si o sa vezi cum se fac burgeri in diferite parti ale Americii. Burgeri si nu numai. :)

      (Citează)

    • Bine, challenge-ul pe care mi l-am asumat a fost să fac cu ce găsesc la Lidl. De exemplu acum ceva vreme au avut brânză marca McKennedy, a fost o săptămână americană sau ceva, care era cheddar. Dar nu-i mereu.

        (Citează)

    • Guy Fieri, mai bine nu.

      Asta cu chifla “speciala” e amuzanta, poti folosi ce vrei tu, de la ciabatta la bagle.

      pentru putina inspiratie poti consulta: https://www.cheeseandburger.com/

        (Citează)

  26. Succesul articolului de vede cu ochiul liber din nr de comentarii. Mai astept și altele similare pe aceeași tema, ma declar FAN.

      (Citează)

  27. @Radu Ca sunt facuti ca la carte..sau nu..vad ca ai scris postul dupa ce i-ai mancat! Asa ca merg pe incredere si te intreb: Unde esti pe foodpanda..ca nu te gasesc?! :D
    Bun articolul..documentat..si multa munca depusa. Bravo!

      (Citează)

  28. din perspectiva unui maniac al sandwitchurilor :

    chifle de casa. iti e greu sa le faci pe gustul tau daca acuma incepi, dar in 1-2 luni o sa stii exact ce gust vrei, ce diametru, ce grosime. (faina, apa, maia, sare, zahar, ulei masline, cuptor)

    doar carne de vinta, pulpa/vrabioara. proportiile depinde de ce chifla vrei sa obtii. vrei totusi una mai grasa, baga niste gusa de porc.

    carnea o pui la frigider, apoi o toci cu satarul bine. mancat si de masina si de satar, satarul iese mai ok ca si gust.

    ingredientele principale pentru piftea : piper, sos worcester, mustar. din pucntul meu de vedere worcester-ul nu trebuie sa lipseasca.

    la prajit chifteaua, parerile sunt impartite. mie imi place mai mult cea pe care o intorc de pe o parte pe alta des. la ~10 sec.

      (Citează)

  29. Doru Panaitescu isi invita prietenii/cititorii la degustari de lucruri. Pe cand ne inviti si tu la o degustare de burgeri facuti de voi? :)
    Putem sa platim noi ingredientele :)

      (Citează)

  30. O sa imi cer scuze de la bun inceput pentru ca am observat ca s-au cam incins spiritele prin comentarii si am sa ma arunc si eu in front :))

    Am citit articolele lui Radu din turul burgerilor si mi s-a parut o idee foarte misto, insa ce nu pot eu sa inteleg este cum cineva care a luat la rand restaurantele facand review-uri peste review-uri, scrie un articol despre cum sa folosesti carne tocata de la supermarket ca sa faca burgeri, mi se pare ciudat.

    Macar luai carne macra si o tocai tu, dar nu carne tocata care contine zgarciuri si alte resturi. Scuze dar de fapt ce ai facut tu sunt mai mult chiftele.

    Sau se puteau folosi burgeri de Black Angus. Sunt foarte buni si sunt si ok ca pret, o casoleta are 2 bucati si e in jur de 10,50 de lei.

      (Citează)

  31. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207526289145181&set=pb.1527926653.-2207520000.1441650656.&type=3&theater

    Dupa reteta ta, ansamblarea in alta ordine…a iesit ff bun, desi ii cam lipsea carnii putina grasime :)

      (Citează)

  32. Din cauza acestui articol am lăsat azi în LIDL vreo 60 de lei și am devenit un foodie…sunt superbi burgerii făcuți acasă.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus