un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cazurile de covid cresc din nou în România, acum suntem la 8000 pe săptămână

29 Mar 2023  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Iată ceva ce nu prea mai este de interes la știri: numărul de cazuri de covid este în creștere în România, mai exact acum suntem pe la 8000 pe săptămână.

Evoluția a fost următoarea:

  • 27 martie: 8.082 cazuri noi și 37 de decese
  • 20 martie: 7.483 cazuri noi și 48 de decese
  • 13 martie: 6.310 cazuri noi și 37 de decese
  • 6 martie: 5.704 cazuri noi și 32 de decese
  • 27 februarie: 5.211 cazuri noi și 29 de decese

Altfel spus, între 10 și 20% creștere de la o săptămână la alta în ultima lună. Pot presupune că sunt poate de 5-10 ori mai multe cazuri în realitate, dar oamenii nu se mai testează sau nu se declară autorităților.

Pot înțelege și de ce. Omicron încă dă o formă ușoară de covid. Mulți probabil nici nu știu că au covid, presupun că este doar o răceală pentru că simptomele sunt asemănătoare. Dacă nu ai nevoie musai de concediu medical și te înțelegi cu șefii să stai acasă și gata, nu prea mai sunt motive bune sa te testezi.

O fi însă o formă ușoară, dar mi se pare că tot este de evitat pentru că introduce un downtime de câteva zile. Nu cred că-și dorește cineva să stea blocat în casă câteva zile, cu nasul curgând și tuse. Dacă poți evita asta, de ce nu?

Și acum de fapt presupun că cei bolnavi stau acasă și evită contactul cu alte persoane pentru că mă aștept ca asta să facă un adult responsabil. Indiferent dacă ai covid, gripă sau răceală simplă, stai acasă și nu iei contact cu alții ca să nu dai mai departe boala. Nu-ți scuipi plămânii de tuse prin metrou și nu-ți tragi nasul zgomotos în birou, cum aud pe mulți făcând de fapt.

Totuși, creșterea numărului de cazuri este îngrijorătoare, la fel și cele 144 de decese în 4 săptămâni. Poate că primăvara va reduce din nou numărul de cazuri, dar momentan graficul de creștere arată îngrijorător din 30 ianuarie încoace.

Apropo, datele de mai sus sunt de pe Worldometer, care le ia de la Ministerul Sănătății. MS transmite în fiecare zi de luni un buletin de știri privind cazurile săptămânale, numărul de teste făcute, decesele și categoriile lor de vârstă. Iată un exemplu, link la PDF. Culmea este că pe site-ul ministerului ms.ro eu nu găsesc acea secțiune.

    35 comentarii

  1. nu ma mir ca inca musti momeala asta cu covidul, esti la a 5-a doza? sau urmeaza… gizas

      (Citează)

    • Mda, lasa ca eu nu am mai “muscat momeala” din noiembrie 2021 (cand am facut doza 3) si am facut covid prima data acum 2 saptamani, si eu si sotia.

      Si nu, nu a fost “doar o raceala” – in afara de faptul ca 3 zile am suferit ca un caine, inca am o ceata pe creier care ma face prost ca noaptea – de ex. nu am fost capabil sa conduc.

        (Citează)

    • spui victor si tragi apa. de 2 ori, sa fii sigur.

        (Citează)

    • @Marean, sigur nu erai la fel si inainte de covid si nu iti dadeai seama?

        (Citează)

    • @alex, nu e nimic sigur.
      Ce, tu iti dai seama?

        (Citează)

    • Mulțumim pentru părere, Victor, dar cred că mai bine îți șade pe forumurile de conspiraționiști, nu aici.

        (Citează)

  2. Putem sa ii spunem iar gripa si sa renuntam la covid? Am fost si eu bolnav si toti din jurul meu in ultima luna. Forme usoare, 3 zile de parasinus si a plecat. La fel ca in scoala, liceu, orice an si orice varsta. Parca am descoperit bolile anul trecut.

      (Citează)

    • Eu in schimb am avut timp de 3 zile cea mai puternica durere de cap din viata mea, pe langa febra si dureri musculare in tot corpul. Imi venea sa ma urc pe pereti. Sotia mea a stat 5 zile in pat.
      Eu am fost complet scos din circuit 1 saptamana, nu puteam face 2 pasi fara sa obosesc. Si cum ziceam inca am ceata pe creier in saptamana 2.

      Deci, eu nu pot sa ii spun “gripa”.

        (Citează)

    • Gripa este ceva simplu sau de ce i-am spus așa? Anual mor o mulțime de oameni de gripă, are simptome nasoale, te scoate din circuit câteva zile.

      Cred că lumea s-a uitat prea mult la televizor și crede că boală grea este doar aia cu comă de câteva zile și respirație artificială. It’s not și nici nu cred că-și dorește cineva să testeze sistemul din România cu așa ceva.

        (Citează)

    • PartidulSpecialiiRomânia

      29/03/2023 la 8:04 PM

      Nu promit nimic, dar voi încerca să fiu cât de îngrijorat pot

        (Citează)

  3. Hai că l-am prins și eu ieri pentru prima dată. Dureri de cap, febră și înțepături musculare.

      (Citează)

  4. O colega de birou confirmata oficiala cu covid. Alta colega lovita de o raceala, simultan.

    Dar e o conspiratie, nu exista de fapt COVID.

      (Citează)

  5. Și bunicii sunt răciți de vreo câteva zile, ambii cu 3 sau 4 doze. În Iași au reactivat spitalele, planul împotriva COVID. Lumea are impresia că dacă nu mai văd știri non-stop la TV și pe net, social media, pe stradă, legate de Guvid-ul ăsta, gata totul a trecut… Într-adevăr, cazurile sunt mult mai puține decât acum 1 an și foarte puțini mai ajung la ATI, de pildă, dar dacă ignori ceva, nu înseamnă că acel ceva nu există…

      (Citează)

  6. Am trei doze de vaccin si trecut prin boala, covid-ul ala original din 2020, deci nu sunt un negationist, dar nu vad rostul articolului asta, vad ca are si Petreanu ceva legat de covid, cum de incepeti toti in acelasi timp…..Feriti-va de covid si pui poze din baruri, etc….:)))

      (Citează)

    • Bogdan: vad ca are si Petreanu ceva legat de covid, cum de incepeti toti in acelasi timp

      Unde, că n-am găsit nimic pe site-ul lui.

      Îți zic cum am început eu: dincolo de un anumit prag, încep să pară din nou multe cazuri. N-am mai urmărit de ceva vreme știrile în acest sens, dar acum că a venit vremea bună și ieșim mai des, plus că am mai auzit de oameni cu covid în jurul meu, m-am întrebat câte cazuri or mai fi. Și ce să vezi, multe săptămâni de creștere consecventă.

        (Citează)

  7. L-am facut si eu pentru prima data pe la inceputul lunii martie. Doua zile m-am simtit nasol, cu febra peste noapte, dureri de cap si in piept, respiratie ingreunata. In rest, ca la o gripa… muci, nas infundat, tuse seaca.
    N-am luat decat niste parasinus, molekin si pastile pentru gat… fix in aceeasi perioada luam deja un antibiotic pentru ca m-a muscat un caine :(( Apropo, vaccinul antirabic se face timp de 28 de zile, in 5 doze.

      (Citează)

  8. A sunat anul 2020 si si-a cerut articolul inapoi.

      (Citează)

  9. Robert:
    Putem sa ii spunem iar gripa si sa renuntam la covid? Am fost si eu bolnav si toti din jurul meu in ultima luna. Forme usoare, 3 zile de parasinus si a plecat. La fel ca in scoala, liceu, orice an si orice varsta. Parca am descoperit bolile anul trecut.

    Clasicul “daca eu n-am avut nu exista”, dar cu varianta “eu am avut forma usoara deci nu are cum sa fie asa grav”.

      (Citează)

    • Dacă eu n-am murit încă în accident de mașină, înseamnă că nimeni nu moare și trebuie chiar să o lăsăm mai moale cu sancțiunile!

        (Citează)

  10. nwradu:
    WTF, nu există nici un antirabic cu schemă mai simplă?

    Habar n-am, mi-au dat o schema de 5 vaccinari, timp de 28 de zile. Bine macar ca nu se mai face in burta :)))

      (Citează)

  11. In nici o tara nu se mai discuta la prezent despre covid. Oricum e omicron, care e alta treaba. De aia de un an si o luna s-au ridicat toate restrictiile, desi au mai fost prin aprilie anul trecut si prin iulie niste valuri.
    Hai sa terminam cu “e ingrijorator”, nu vi se pare ca asta e epidemia ultimilor ani? Ingrijorarea? E un cliseu obosit si care face rau sanatatii. Nu e bine sa fii ingrijorat.Covidul exista inca pentru ca unii insista sa-si mai faca teste cand racesc.Basta ya, vorba multora.

      (Citează)

  12. in sfarsit o stire pozitiva!

      (Citează)

  13. De pe CNN (care e de mare incredere…): ‘The Senate on Wednesday (n.b. adica 29 martie 2023) passed a bill that would end the national Covid-19 emergency declared by then-President Donald Trump on March 13, 2020. The final vote was overwhelmingly bipartisan, 68-23. The joint resolution, which cleared the House earlier this year, now heads to President Joe Biden’s desk.’ – adica banii s-au incasat, profitul e frumos, chiar peste asteptari, lumea incepe sa intrebe ce a fost, cum a fost posibil etc, asa ca hai sa o dam uitarii de pandemie, sa ne focusam pe prezent, pe viitor, nu pe trecut. Sau cum e aia cu lele din festina lele. Sau era aia cu mentosana in corpore mentosano? Nevermind. Sanatate!

      (Citează)

  14. nwradu:
    Dacă eu n-am murit încă în accident de mașină, înseamnă că nimeni nu moare și trebuie chiar să o lăsăm mai moale cu sancțiunile!

    In accidente de masina nu exista grupe de risc ca la covid, se moare total aleatoriu, cand nu esti cel care a consumat substante interzise la volan si a patit-o in accident. Daca severitatea covid era la fel de aleatorie, aveai dreptate.

      (Citează)

  15. nwradu:
    Mulțumim pentru părere, Victor, dar cred că mai bine îți șade pe forumurile de conspiraționiști, nu aici.

    Eh, de curand a zis WHO ca doar persoanele vulnerabile sa se mai vaccineze. Nu stiu de ce nu au zis din prima luna a vaccinarilor, cand era clar ca nu previne transmiterea. Sau macar de prin vara 2021, ca sa evitam mizeria cu certificatele de vaccinare care-ti interziceau sa intri chiar cu masca (asta fiind o recunoastere ca nu functiineaza mastile?) intr-o librarie sau papetarie sau intr-un magazin de haine. Ok, sau trebuia sa dai bani pe teste, spre deosebire de un vaccinat. Nu o sa uitam niciodata umilirea asta , asteptam la cotitura sistemul care a facut-o.
    Bine, putem presupune de ce au facut-o, prostia crasa fiind cel mai inocent motiv.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus