un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce este un smash burger și unde puteți mânca unul prin București

9 Feb 2024  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

19 comentarii

Au apărut de ceva vreme și la noi prin localuri burgerii numiți de străini smash-burgers, burgeri presați sau zdrobiți cum s-ar spune la noi. Mă bucur că au ajuns și aici pentru că sunt gustoși și, deși acasă prepar foarte rar burgeri, de multe ori și eu îi fac tot smash.

Smash burger înseamnă că, în loc de o chiftea groasă și suculentă de carne de vită în burger, prezezi cu putere acea carne pe plită până devine mult mai subțire, cam 8-10 mm. Asta face burgerul mai puțin suculent, pentru că îl cam scurgi de orice sucuri și se va găti well-done, dar vine la schimb cu un alt avantaj: suprafața de contact cu plita este mult mai mare și deci mai multă carne prinde acea crustă maronie foarte bună la gust, care este o urmare a reacției Maillard.

Asta face carnea gustoasă, cu o aromă intensă. Mie mi-au plăcut de la prima încercare.

Cum fac eu acasă: dacă iau o carne tocată deja în formă de burger și este o chiftea mare, de obicei o împart chiar în două și o aplatizez din nou de mână. Încing bine de tot tigaia de fontă. Trebuie să fie încinsă pentru a forma acea crustă. Pun câteva picături de ulei în locul unde urmează să așez carnea. Uleiul încins transferă bine căldura în suprafața denivelată a cărnii.

Apoi pun boțul de carne în tigaie și o presez de o ia mama naibii. Restaurantele folosesc o presă pentru asta, o bucată grea de fontă sau inox. Eu nu am așa ceva și nici nu vreau încă un accesoriu în casă pentru doar câteva utilizări pe an. În schimb, improvizez punând peste carne o spatulă de metal pe care apoi o apăs cu un obiect mai greu. Într-o vreme o apăsam cu coada cuțitului, apoi cu o altă cratiță de dimensiuni foarte mici, iar mai nou folosesc tamperul de la cafea pentru asta, că arată ca o ștampilă grea.

Ideea este să aplatizezi bine de tot carnea în tigaie, iar carnea probabil își va dubla suprafața cu această ocazie. Uneori devine atât de subțire încât se fac goluri în ea. Este ok, pe măsură ce se coace se va lega bine și va rezista ca după un timp să o întoarceți pe partea cealaltă.

Carnea trebuie presată imediat după ce ați pus-o în tigaie și apoi nu mai umblați la ea decât ca să o întoarceți. Pe partea crudă pun condimente. După ce întorc burgerul cu partea deja coaptă în sus, poate pun acolo pe el ceapă sau o felie de brânză. Ca să o topesc ușor, de obicei pun și capacul peste tigaie, poate un strop de apă într-un colț ca să se facă abur sub capac, ceea ce moleșește imediat cam orice tip de brânză.

(Unii presează carnea înainte de a o pune pe foc. De multe ori este mai simplu așa. Se presează pe hârtie de copt și poți pune altă hârtie deasupra și să presezi carnea folosind o tigaie sau un sucitor sau o sticlă de vin sau altceva la îndemână. Am pus jos trei rețete care arată diverse metode.)

De multe ori un smash-burger conține două chiftele de carne, ca să nu simți că este sărac la acest capitol. La americani se fac de zeci de ani astfel de burgeri, probabil de la inventarea lor. La noi, poți spune că fast-food-ul a mers mereu pe ideea de smash-burger, chiftelele de la McDonald’s sau Burger King fiind de obicei subțirele. După venirea curentului de burger gourmet în România, acum vreo 10 ani, “paradigma burgerilor” includea de obicei o chiftea groasă, suculentă, iar dacă aveai noroc chiar făcută medium-rare. Oricum, un burger “făcut pe bogăție” trebuia să fie gros.

De la o vreme văd însă tot mai multe localuri care fac smash-burgers. Chiar zilele trecute am mâncat din nou unul excelent la Mario’s Osteria+Ironic Taproom, cu gustul acela bun de grătar prezent în carne. Au acolo și poate cei mai buni cartofi prăjiți din București. Sunt proaspăt tăiați, gătiți fix cum trebuie și îi presară ei și cu niște grana padano de ies minunați.

Am mai mâncat un smash burger excelent la Le Bab în Piața Charles de Gaulle, de unde de fapt mi-a venit și ideea acestui articol. Vă recomand acel burger; nu arată foarte fotogenic, dar a fost excelent. Dacă mergeți acolo luați și aperitivul de ardei mici copți. Mai sunt și alte localuri. Recent mi-a apărut pe Insta o reclamă la Smash Baby, care-i undeva în Dorobanți și are în meniu doar smash burgers. Mă rog, doar trei la număr, dar este un început bun. N-am fost niciodată acolo, dar probabil voi merge cândva. Undeva pe Mihai Eminescu funcționează Smashed Burgers, care tot astfel de burgeri face. Mai sunt și alții.

Câteva rețete:

    19 comentarii

  1. cu colesterolul cum stai ? ia verifica cat ai LDL-ul si mai studiaza ce se intampla cu arterele de la inima.

      (Citează)

  2. Burgerul trebuie mancat well-done, indiferent de grosimea chiftelei. Alegand orice alta temperatura nu e decat sa joci ruleta ruseasca.

      (Citează)

    • Nu e problema, rareori gasesti unul in stare sa faca un burger mediu prin Bucuresti.

        (Citează)

    • de ce?
      daca vei sa zici ca e o problema carnea cruda de vita atunci ce faci cand vrei un tartar?

        (Citează)

    • Ender:
      de ce?
      daca vei sa zici ca e o problema carnea cruda de vita atunci ce faci cand vrei un tartar?

      Tartarul e alta mancare de peste. Provine din bucati la care e taiat stratul exterior(pe care stau bacteriile) si tinute separat si manevrate cu grija, cutite separate, din astea. (sau asa ar trebui)

      Burgerul, daca nu ti-l faci tu acasa sa stii exact ce carne toci si cat ee curata iti e masina de tocat, nu ai nici cea mai mica idee din ce carne e facuta, si sunt sanse mult mai mari ca prin amestecare sa iti ajunga bacteriile la interior.

      De aia e bine sa il ceri well done ca sa te asiguri ca omori toate posibilele bacterii din centrul chiftelei

        (Citează)

    • @lrpx, in teorie ai dreptate si este nevoie sa prajesti bine carnea daca vrei sa te asiguri ca 100% din bacterii au fost omorate.
      Doar ca in practica, in cazul carnii de vita, situatiile in care cineva s-a imbolnavit de la o carne nepreparata suficient sunt atat de scazute incat nu are sens sa iti faci griji.

      Ai mai multe sanse sa te loveasca o masina cand circuli pe trotuar decat sa te imbolnavesti de la carnea de vita facuta medium sa medium-rare. Asta desigur daca nu te duci in orice spelunca de restaurant.

        (Citează)

  3. ” suprafața de contact cu plita este mult mai mare și deci mai multă carne prinde acea crustă maronie foarte bună la gust”… da, si iti si scade cota la cancer, mergi la sigur.

      (Citează)

  4. Deci smashed burger înseamnă că îi gătesc ca la Mec?

      (Citează)

  5. Sper ca UE, Green Peace, PETA, Papa de la Roma si Ordinul Cavalerilor de la Malta sa condamne ferm smashed burgers astia, mi se pare un sacrilegiu sa omori vaca aia si s-o toci marunt doar ca sa o transformi intr-o talpa carbonizata.
    Barbarilor !

      (Citează)

  6. Excelent vine poza de pe net dupa cea de la Le Bab, Instagram vs reality gen

      (Citează)

  7. Nu ne place putin si cenzura si vrem libertate si democratie, da’ cenzuram ce nu ne convine. Sa fie democratie, da’ doar cat vreau io! Bravo.

      (Citează)

  8. mmm, Plescavita Van

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus