un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Turul Burgerilor: la Mario’s Osteria cu bere artizanală de la Ironic Taproom

14 Feb 2023  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Mario’s Osteria face burgeri și atât. Nu știu de ce se numește Osteria (adică local italienesc care servește vin și mâncare tradițională), dar poate este aspirațional. Tot în același local funcționează și Ironic Taproom, care au un meniu de vreo 20 de beri artizanale la draft, așa că rezultă o combinație bună de bere cu burgeri sub același acoperiș.

Să încep direct cu concluzia. Știți hangarul Ground Zero din Pipera, unde poți bea vreo 15 beri artizanale și, dacă ți-e foame, poți mânca și un burger de la Switch.EAT, că au bucătărie micuță și acolo? La fel este și Mario’s Osteria, doar că în centrul Bucureștiului.

Și când zic la fel, chiar mă refer ca la fel. Este un decor simplu, dar cu multe mese la care încap lejer 4-6 persoane. Este o atmosferă relaxată. Mi s-a părut la fel de frig ca și în hangarul Ground Zero. Nu au pisică precum la Ground Zero, dar poate apare una la vară.

Așa că mă bucur că este încă un local similar, mai ales că acesta se găsește în centrul orașului, pe strada Eforie aproape de Primăria București.

Localul arată ca mai jos. Există un punct de vânzare de bere, iar prețurile sunt pe suta de mililitri. Mi-a plăcut asta. Când este vorba de bere artizanală, prefer să beau două pahare diferite de 300 ml decât unul singur de 500 ml și astfel să încerc mai multe beri. Că na, nu toate sunt pe gustul meu.

Un alt punct de vânzare dă burgeri și cartofi prăjiți. Comanzi tu, îți sunt aduși la masă. Mese sunt multe, după cum spuneam.

Meniul de burgeri este cel de mai jos. Au și două tipuri de cartofi prăjiți, cu parmezan sau cu oregano pe ei, plus un sos de maioneza cu usturoi.

Eu am luat un burger Italian: chiflă, carne de vită, rucola, roșie, maioneză cu usturoi, mozzarella. Burgerul a fost bun și gustos. Carnea este bună la gust. Teoretic este un smash-burger, dar eu îl fac mai plat de atât acasă, însă a avut crusta caracteristică unui smash-burger. Chifla nu s-a destrămat deloc. Întreg preparatul are un aspect de “home-made”, deși până la urmă orice local de burgeri gourmet îi produce și asamblează de la zero.

Din păcate, carnea este prea mică pentru chifla respectivă. Mie îmi place un burger în care chifteaua “dă pe afară”. Aici am terminat carnea și mi-a mai rămas niște pâine goală. Dacă ar pune 25% mai multă carne în chiftea ar fi perfect. Nu ne-a întrebat nimeni dacă o vrem well done sau medium și nici noi n-am zis, dar chifteaua a fost oricum moale și aerată și burgerul destul de suculent, așa că nu mă plâng de asta.

Matilda și-a luat Romanian Burger, care are un sos de maioneză cu muștar și hrean, ceapă roșie, salată, feliuțe subțiri de gogonele și brânză maturată de Trascău.

A fost bun și acesta, dar n-aș spune că remarcabil sau prea diferit de cel mâncat de mine. Brânza de Trascău nu are vreun gust intens. Sosul a fost doar un pic de tot picant sau înțepător. Gogonele în loc de clasicii castraveciori murături au fost un ingredient interesant.

Cartofii au fost foarte buni. Matilda a vrut să-i numească cei mai buni din București. I s-au părut proaspeți și sunt prăjiți cu coajă și au fost și crocanți exact cum trebuie. Mi-au plăcut și mie, sunt buni și peste media celor din restaurantele de burgeri.

Per total, însă, dacă vrei burgeri aș spune că obții satisfacție mai mare la un Vivo sau la Switch.eat. Prețul este similar, dar burgerii sunt mai mari, mai gustoși, mai satisfăcători. Vivo are și cartofi prăjiți foarte buni, de altfel.

La Mario’s Osteria și Ironic Taproom aș merge în primul rând pentru bere, iar un burger merge bine între 2-3-5 halbe. Gândit în acest mod, localul este foarte bun și mă bucur că există. Repet ce-am zis la început, este echivalentul hangarului Ground Zero, dar în centrul orașului, ușor accesibil de oriunde. Pentru bere cu siguranță voi reveni acolo și voi lua și un burger de câte ori fac asta, că merg mai bine împreună.

Mario’s Osteria se găsește oficial la Domnița Anastasia 4, la intersecția cu strada Eforie, în aceeași zonă cu Origo, Energiea și Pâine și Vin. Orarul este L-M 18-22, M-D 12-22. Cei cu berea stau până mai târziu, până la ora 24. Mario’s Van este un food truck care vinde burgeri, îl găsiți de obicei în Amzei, este tot al lor.

A fost și Marian acolo acum ceva vreme, că de fapt de la el am aflat de local. Pun și clipul lui mai jos:

    24 comentarii

  1. Bere la 100 ml… Daca vindeau whiskey aveau preț/picătură?

      (Citează)

  2. treijdelei berea. damn. n-oi mai fi iesit eu de mult din casa.

      (Citează)

  3. Nu ma pricep, dar din video se vad niste stalpi cam mancati si niste fisuri acoperite cu un chit negru. Is it safe? Eu stiam ca au bulina rosie cladirile de pe strada respectiva.
    Radu, iti recomand si Millenium Burger. E decent meniul lor si mereu prind loc liber.

      (Citează)

    • Tu crezi ca multi au sansa sa moara cu o trufa neagra in gat?

        (Citează)

    • Asta este nivelul maxim de hipstereala. Facem sediu intr-o cladire care nu a fost renovata de pe vremea lui Ceausescu si vindem bere de lux, cu preturi care pornesc de la 20 de lei / 500 ml.

      Vad ca preturile la burgeri sunt rezonabile. Dar tot as alege un restaurant unde sa existe scaune confortabile, mese elegante si caldura fata de o magazie unde s-a amplasat 2-3 mese de terasa cu scaune pliante si unde trebuie sa stai cu geaca pe tine.

        (Citează)

  4. Cum ma? La suta de ml? Da’ din ce-i facută, din nădușeală de zeu?

      (Citează)

  5. se stie ca berea trebuie sa fie la 2.5l :)
    mie mi se pare ok ce face Razvan la Ironic. Cand ai beri de 12% poate nu vrei sa iti bage cineva pe gat o halba de juma de kil. Prefer sa gust 3 la 0.3 diferite decat o halbera de 1l.

      (Citează)

    • Nu, pentru prețioșii ce semnalizează ar trebui bere la shot, maxim. Dacă depășește 5%, neapărat și apă plată, să aibă cu ce să stingă.

      Pentru restul consumatorilor, halba de 0.5 e ok. Chiar și de 1 l la câte un *fest.

        (Citează)

    • Io-s curios cum reuseste un local sa aiba 24 de tipuri de bere diferite, toate “artizanale&handmade”. Nici bere de duzina nu gasesti in asa varietate, la orice restaurant ati merge. Poate prin supermarket sa gasesti atatea modele.
      Bravo lor.

        (Citează)

  6. cand am inceput sa citesc articolul aveam pofta de bere. cand am vazut berea in pahar de vin mi-a trecut pofta…

      (Citează)

  7. Cine vrea deguste sa se duca acum ca pana la anu o sa dispara din HoReCa :)

      (Citează)

  8. Bere in pahar de vin?
    Si eu mai beau acasa asa berile belgiene, care sunt mai aromate, sau chiar astea hipsteresti, IPA. Dar parca n-as face asa daca as ava localul meu. As comanda niste pahare branduite, daca chiar vreau din astea cu picior si, oricum, cu picior mai gros, nu ca de vin.
    Apoi sa ti se vanda berea la 100ml iar mi se pare nefericit complet, pentru un lichid care, traditional, se bea in cantitati mai mari decat vinul, chiar si daca e IPA sau de abatie.

      (Citează)

    • Pana si vinul se vinde la pahare de 150 ml. Asta seamana cu berea Perroni la 200 ml pe care o promova Ursus prin cluburi. Si care nu a rezistat decat un sezon, pana cand au retras-o.

        (Citează)

    • Cred că sunt pahare de vin pentru măsură, probabil că nu au cum să măsoare practic 300 ml – de obicei draught/draft e de 400 ml la noi. Volume mai mici de bere sau vin se mai dau la prânz incluse în meniu, sau sunt de preferat că na, e doar prânzul și teoretic mai muncești după.

      Sună mai bine prețul la 100 ml, nu pare așa mare. Altfel puteau fi mic și mare (300 și 500) cu prețul lor, nu trebuia să fie la sută. 30 de lei o halbă de bere e puțin piperat chiar și în ziua de azi, și totuși e cea mai ieftină bere de acolo.

        (Citează)

  9. Cartofii aia arata de parca i-a ars bunica’mea, Dumnezeu sa o odihneasca, ani de zile nu am mancat cartofi prajiti pentru ca erau “cruzi”.

    Osteria e simpla taverna, la italiana mea.

      (Citează)

  10. Ma duc sa-mi iau 4 sticle de paulaner nefiltrata. Acu imi pare chiar ieftina pe langa scorurile astora.

      (Citează)

  11. Cred ca berea asta se bea cu degetul mic ridicat si de aia nu se vinde la halba.

      (Citează)

  12. un heineken la 0.33 este 20 de lei la beraria h. 0.3 aici par a fi undeva 15-18 lei. 0.4 ar fi 20-24 lei pt lageruri si ipa mai slabe.

    O bere cu mai mult alcool e normal sa coste ceva mai mult ca pui proportional mai multe cereale.

    Iar heineken nu vede ff mult hamei spre deosebire de majoritatea berilor de acolo.
    2 kg de hamei pot ajunge la 150 de euro in momentul de fata.

    De acord cu tine insa, paulaner de la mega e o idee ff buna, daca insa vrei sa bei o bere in oras sunt convins ca pretul e cam tot pe acolo, poate chiar mai sus.

    Blackskull: Sună mai bine prețul la 100 ml, nu pare așa mare. Altfel puteau fi mic și mare (300 și 500) cu prețul lor, nu trebuia să fie la sută. 30 de lei o halbă de bere e puțin piperat chiar și în ziua de azi, și totuși e cea mai ieftină bere de acolo.

      (Citează)

    • Trebuie sa ai ceva probleme sa mergi la Beraria H si sa comanzi Heineken, mai ales ca e la 0.33.

        (Citează)

  13. Nu imi dau seama daca berea la 100 ml e de baut, sau de tras pe nas.

      (Citează)

  14. Am trecut de cateva ori pe langa, n-am intrat niciodata din 2 motive: cladirea comunista dubioasa (fosta agentie CFR) si numele localului (Mario’s Osteria suna a pizzerie obosita de la parterul unui bloc din Titan)
    Acum ca stiu ca au doar burgeri, si nici aia extraordinari, chiar nu mai am niciun motiv sa intru.
    Mai bine mergeti peste drum la Casa Gorjana, aia macar sunt exact asa cum te-ai astepta dupa nume si aspect (am fost acum 10 ani, dar ma indoiesc ca s-a schimbat ceva)

      (Citează)

  15. Andrei G:
    Asta este nivelul maxim de hipstereala. Facem sediu intr-o cladire care nu a fost renovata de pe vremea lui Ceausescu si vindem bere de lux, cu preturi care pornesc de la 20 de lei / 500 ml.

    Vad ca preturile la burgeri sunt rezonabile. Dar tot as alege un restaurant unde sa existe scaune confortabile, mese elegante si caldura fata de o magazie unde s-a amplasat 2-3 mese de terasa cu scaune pliante si unde trebuie sa stai cu geaca pe tine.

    Că bine zici. Nu m-aș duce în astfel de bodegi indiferent de calitatea berii sau a burger lui. Totuși hai să investim un pic și în relaxarea și confortul clientului…

      (Citează)

  16. Mie imi place. Este exact tipul de local pentru hisptereala de bere artizanala.
    Se serveste la 100ml pentru ca e bere de incercat, nu de baut ca animalul. Vreau sa incerc 10 beri, sa vad. Poate nu imi place berea sour, dar nu stiu. O iau si vad ca are gust de ceai. Am cumparat 2 guri si am dat 5-6 lei pe ea. Acum incerc un stout ca imi place berea mai amara.
    Majoritatea berilor artizanale sunt 8-10 lei in magazin. Deci la un local sunt de 3-4 ori mai scumpe. Cola e 3 lei in magazin si ti-o vinde cu 10-12 lei la mai orice restaurant.
    24 beri sunt putine. La Hop Hoolingans TapRoom cred ca sunt spre suta de beri artizanale.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus