un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 12 ianuarie 2024

12 Jan 2024  ·

ȘTIRI  ·

16 comentarii

Știri din România:

Cele mai importante știri:

Altele:

    16 comentarii

  1. Aliexpress livreaza din nou cu Posta Romana. Nu stiu ce s-a intamplat dar si o comanda de cativa dolari si una de peste 150$ au venit la posta.

    Si daca la prima nu au fost discutii, la a doua au insistat sa nu accepte ca am platit deja TVA-ul, cu comenzile, facturile, platile si extras de cont trimise.

    Nu, ca facturile sunt facute la intelegere cu comerciantul – toate sumele corespund cu platile si tranzactiile procesate. Nu, ca valoarea bunurilor depaseste 150 de euro – da, pentru ca s-a adaugat si 19% pentru TVA-ul incasat de Aliexpress. Nu, ca niciodata pretul produsului nu a inclus TVA – desi Aliexpress anunta asta in paginile produsului, in cos si cand plasezi comanda.

    Vama romana te considera infractor de cum intri pe usa.

      (Citează)

    • Deci de asta stau coletele mele pe undeva prin Romania de peste o luna.

        (Citează)

    • Ocazional mai vin È™i cu PoÈ™ta Română – în special cele foarte ieftine È™i toate cele peste 150 de euro.

      La cele peste 150 de euro AliExpress nu îți mai ia TVA ci trebuie să îl plătești tu la vamă, plus niște taxe de import. De pe AliExpress:

      Orders shipped from outside of EU with a goods value above EUR150 will be subject to VAT upon importation into the EU. The price of your order has been adjusted to reflect a later collection of VAT at the customs. You are encouraged to confirm the logistics and tax payment arrangement (for VAT, duties, agent fees, etc.) with the seller.

        (Citează)

    • Ars posta romana.

        (Citează)

    • Nu mai comanda de pe Aliexpress?

      Este un lanț lung de aprovizionare, e normal să apară și astfel de probleme la mijloc. Când îți oferă chinezul transport gratuit pentru o comandă de 4 dolari nu cred că te poți aștepta să vină prin curierat scump.

        (Citează)

    • Patit si eu cu o comanda ajunsa intarziat la mijloc de Decembrie prin Posta Romana, dupa ce alte 7 repere din aceeasi comanda au ajuns cu FanCurier la usa.
      Ciudat e ca Posta m-a taxat vreo 13-15 lei pentru un serviciu de prezentare vama. N-am avut taria sa discut cu “peretii” dar cred ca taxa asta “inventata” a fost aproape cat valaorea produsului.

      Eu n-am mai comandat pe AliExpress de atunci.

        (Citează)

    • Mi-au trimis si au ajuns cu fancourier si overgrip-uri si mutzunachi de racheta de badminton, niÈ™te valori de 20-30-50 de lei maxim toata comanda.

        (Citează)

    • @Ariel, taxa de reprezentare vamala nu este inventata. Si o parte din firmele de curierat iti percep o astfel de taxa.

        (Citează)

  2. La stirea cu LG va introduce funcÈ›ie Chromecast È™i pe televizoare mai vechi din 2022. – este valabil doar pentru TV-urile OLED “..that the webOS upgrade for 2022 OLED models will also include Chromecast..” Citind stirea, am crezut ca la toate TV-urile mai vechi vor activa chromecast.

      (Citează)

    • Am C11, deci nu primesc.
      Cand l-am luat mi s-a parut o mare problema lipsa suportului chromecast, am folosit o vreme unul din dongle-urile de la Google, dar cred ca de vreun an sta fara chromecast infipt in el si n-am simtit lipsa.
      Va redeveni o problema peste cativa ani (sper eu mai mult de 1-2), cand aplicatiile native nu vor mai suporta asa o versiune “veche” de TV/WebOS. Sper sa mai faca google device-uri separate

        (Citează)

  3. am gasit chestii pe Amazon.de mai ieftin si fara probleme de tva.Plus ca vin in maxim 1 sapt .Merita verificat si acolo.MAi ai si garantie.
    Oricum nu as da peste 150 de dolari pe ceva de pe Ali.. doar niste actiuni ca sunt la all time low :))

      (Citează)

  4. Inchiderea Spark mi se pare grava, din punctul meu de vedere marcheaza un un regres in evolutia noastra spre civilizatie.
    Aici s-a vorbit mai mult pe subiectul ridesharing https://www.nwradu.ro/2023/02/serviciile-car-sharing-bucuresti-probleme-mari-spark-pony-citylink/
    Au plecat toti pe rand, Spark ramasese ultimul mohican.
    E adevarat ca majoritatea clientilor lor erau animale care vandalizau masinile.
    De ce oare nu au avut si clienti din patura aia mica dar inca civilizata? Ce n-a mers?
    Asta cu excluderea de la parcarea gratuita a aratat ca si primaria s-a p pe ei.

      (Citează)

    • Intr-adevar si eu ma bazam pe Spark si metrou in combinatie cu monociclu in planul meu de a scapa de dependenta de masina personala in interiorul orasului. Dar daca ai fost client stii cam de cate ori a marit pretul in ultimii 3-4 ani. Stii cat de nesimtiti au fost sa introduca atat plata la minut cat si plata la km, concomitent, per cursa.
      In ultimul timp era mai rentabil sa iei Uber/Bolt/Taxi decat Spark. La inceput nu era asa si ieseai mai ieftin cu Spark.

      Iar motivatia ca ar pleca doar de la taxa de parcare de la care nu au mai fost excluse flotele de inchiriat masini electrice, e doar o fumigena. Au dat taxa de parcare mai departe clientilor, acum trebuind sa platesti o taxa suplimentara intre 5 si 7 lei mai peste tot in Bucuresti.

      Eu mi-as pune sperantele pe un parteneriat public-privat intre primarie si niste alti oameni (firme) decat cei din spatele Spark, care prin modul lor de a face business si-au aratat limitele. Ar fi o idee buna sa participe si sa castige primaria la licitatia de vanzare a flotei Spark.

      Cred ca o flota substantiala de masini de inchiriat prin aplicatie, la un pret decent, ar face multi oameni sa renunte la calvarul si cheltuielile de a mentine si folosi o masina in orasele mari.

      In vizita in Belgia, am avut o experienta super placuta/civilizata cu cei de la MILES, chiar daca nu folosesc exclusiv masini electrice.

      N-am inteles de ce Spark nu facea nimic impotriva clientilor care distrugeau masinile, fara ca distrugerea sa fie un accident, o greseala. E destul de simplu sa iti dai seama cine a fost si sa blochezi contul, daca implementezi o restrictie de pornire pana nu se fac si incarca poze la inceput, inainte de deschidere, si dupa, o restrictie de incheiere pana nu faci 4 poze din 4 unghiuri diferite plus una din interior. Pana cand ne-om civiliza cu totii… timpii pierduti pe poze nu sunt in zadar.

        (Citează)

    • @Shumi, nu faceau nimic impotriva celor care avariau masinile pentru ca nu voiau sa piarda clienti. Cei care administrau afacerea erau nevoiti sa raporteze catre investitori o crestere a numarului de utilizatori, lucru ce nu s-ar fi intramplat daca taiau jumatate din conturi.

        (Citează)

  5. Dan Boabes (fondator Citylink) da niste explicatii pentru inchiderea Spark aici: https://www.facebook.com/danboabes/posts/pfbid0GAKW99Su3mZ6weoqT7DjbjMJ7vWecKRabQsUCmokx1FezH4gBfYjEZVLjQMEzVMMl

      (Citează)

  6. OLX încheie un parteneriat cu Pago. Pare cea mai inutilă chestie pentru care probabil s-au purtat negocieri și s-au făcut o mulțime de powerpoint-uri și de programare

    – chiar nu a fost cazul :) utilizatorii OLX au facturi de plătit, iar într-un program de loializare are sens colaborarea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus