un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

5 locuri frumos decorate de Crăciun în București și ce este înăuntrul Casei Mița Biciclista

20 Dec 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

16 comentarii

Iată o listă de 5 locuri frumoase pentru selfie-uri de Crăciun prin București. Or fi mai multe. Nici nu zic că acestea sunt toate, ci doar 5 dintre ele.

Casa Mița Biciclista din Piața Amzei

Evident că intră pe listă, casa este extraordinar de frumos decorată și seara sunt minim 50 de persoane în orice moment în fața ei, făcându-i și făcându-și poze cu familia acolo. Dacă eram într-o țară vestică, casa ar fi fost deja în ghidurile turistice și oameni ar fi călătorit acolo pentru ea.

 

Îmi place că au decorat-o un pic diferit de anul trecut, când era cu soldăței de jucărie. Știu că sunt un motiv uzual de Crăciun, dar mie mi se par creepy și oricum nu asociez Crăciunul cu milităria. Anul acesta, casa este decorată cu bastonașe de bomboane și mi-a plăcut și mai mult.

Vă zic mai jos și ce este înăuntrul ei.

Casa aceasta, apropo, a fost proiectată de arhitectul Mihăescu și în ea a locuit Maria Mihăescu, o vedetă a începutului de secol 20. Porecla vine de la faptul că a fost prima femeie care s-a afișat public mergând pe bicicletă, ceea ce pe vremea aceea nu era considerată o activitate feminină.

Mie mi se pare deranjant și că poți fi frumoasă, bogată și celebră în cercurile sociale mondene, dar tot ți se spune Mița.

Restaurantul Mace by Hadad, în spatele Ateneului

Ursuleți de pluș, globuri mari, brazi de Crăciun, un urs polar cu aspect de câine polar, multe lumini decorative. Este frumos și aici.

Când am fost noi, într-o seară de plimbare Ateneu – Amzei, erau și aici oameni la fotografiat, influenceri la dansat cu decorațiuni în spate șamd. Îmi place când lumea se simte bine în București.

Teatrul Ion Creangă din Piața Amzei

Poate cel mai slab din listă, dar mie mi-a plăcut. Pe trotuarul din fața lui este o boltă lungă de lumină:

La teatrul în față sunt globuri și lumini, plus o sanie mare, cu doi reni în mărime aproape naturală. Este la liber acolo, se urca lumea în ea pentru fotografii, se făcuse chiar o coadă de copii atunci când am trecut noi.

 

Cafeneaua Boiler x Guido de pe Calea Victoriei 143

Aproape de Victoriei, pe colț la strada Frumoasă. Și aceasta este foarte fotogenică, plus că pe colț au o bancă unde să stai și să te fotografiezi și apoi să testezi dacă Object Eraser poate scoate sau nu cablul care se vede pe sub ea.

Tot acolo este și o mașină decorată de Crăciun. Înăuntru se găsește cafea bună (Guido, evident), dar au și un meniu mare de mâncare, de la brunch la paste și alte preparate. Pe pereți erau fotografii de-ale lui Vlad Eftenie cu scene din București.

Hotelul Marmorosch din Centru Vechi

N-am fost, nu am fotografii să vă arăt, dar am văzut și eu pe Instagram la alții cum arată și arată super.

Cocktailuri la Casa Mița Biciclista

În interiorul casei, la etajul 2 este o expoziție cu tematică ce variază în funcție de perioada când o vizitați, iar bilete se cumpără de la parter.

La etajul 1 este însă un bar, iar majoritatea oamenilor aici vin. Casa este frumos restaurată și pe interior. Pereții și podelele sunt în stilul original, iar dacă mergeți pe acolo să vă uitați și ce sobe frumoase au, sper că originale și ele. Candelabrele sunt unele moderne, dar minimaliste și parcă prefer așa în locul unora clasice foarte încărcate.

Există la etajul 1 un singur salon de dimensiuni medii, vreo 10 mese de 3-4 persoane fiecare, plus vreo 3 mese de stat în picioare. Au și un brad frumos făcut, plus iluminat discret. Programul este în general doar de seară, începe de la 18 luni-vineri și de la 12 în weekend.

Nu se fac rezervări, iar dacă afară sunt 60 de persoane care-și fac selfie-uri, vă dați seama că multe intră după aceea și la un cocktail, deci este mereu plin.

Noi am avut mare noroc. N-am găsit masă, dar un cuplu ne-a văzut cu Alice în brațe și ne-au invitat să stăm cu ei la masă, spunând că oricum ei urmau să plece. Au și cerut nota aproape imediat.

Am dat și noi norocul mai departe. Întrucât aveam 2 locuri libere la masă, am invitat și noi alte două persoane care au dat o tură pe acolo și n-au găsit loc să se așeze și le-am lăsat moștenire masa când am plecat. La plecare, coada era până la scări.

În Casa Mița Biciclista poți bea cocktailuri. Au și cafea și alte băuturi, dar și 14 cocktailuri din toată lumea, însă din ce am văzut, majoritatea au un twist în rețetă.

De exemplu, Old Fashioned, care-i unul dintre cele mai vechi cocktailuri din lume, conține uzual bourbon, zahăr, câteva picături de bitter. Aici în meniu scriau că-i făcut cu mezcal (aproape ca o tequila, dar nu din regiunea unde i se poate spune așa) și nectar de agave în loc de zahăr.

Whiskey Sour, aici, are în plus absint și cafea. Mai sunt minim alte 4 interesante prin meniu. Mai jos vedeți un White Lady + Carbonated Negroni, care este un fel de 2 în 1, sunt două cocktailuri cu densități diferite și care stau bine separate dacă barmanul le toarnă cu atenție în straturi.

Jos este White Lady, gin, zeamă de lămâie, lichior de portocale, iar sus este un Negroni care conține și un pic de albuș aerat. Surprinzător, a fost bunicel când le amesteci pe cele două.

Prețurile sunt între 46 și 55 de lei per cocktail, destul de ridicat, dar cu o mulțime de 60 de persoane la coadă la intrare, nu mă mir. Nu mi-a plăcut ca paharele sunt absolut banale, iar mie mi se pare că prezentarea este jumătate din experiența unui cocktail.

    16 comentarii

  1. Pe lânga frumoasă, bogată și celebră, d-na Maria Mihăescu mai avea două atribute importante: era damă de companie și era una dintre cele mai nonconformiste femei din societatea românească.
    Iar atunci când nonconformismul este o caracteristică definitorie, iți asumi și astfel de apelative.

      (Citează)

  2. Ce tantalau (traducerea pt male feminist) esti.

    In cuvintele lu Djuvara era prostituata, sau curva de lux: „Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta”

    Un personaj mai important in istoria noastra Dumitru Ionescu a ramas cunoscut tot dupa diminutiv, Take.

      (Citează)

    • În opinia ta a fi feminist e un lucru negativ? Din definiția conceptului “all genders having equal rights and opportunities”. Dacă o problema cu asta și te aștepți ca și alții sa aibă, eu zic ca e grav.

      Ducând logica ta mai departe, cum ar putea Radu sa NU fie feminist, el având o fiică?

        (Citează)

    • Nu ma intereseaza fondul problemei, dar cuvantul “tantalau” nu este in DEX. Este “tontalau”. Cu placere

        (Citează)

    • Daca egalitatea de sexe mă face tăntălău, asta e viața!

        (Citează)

  3. Au precizat antepostatorii detalii semnificative din viața madamei Mița, așa că zic doar că diminutivul e chiar frumos. Un fel de „Cruduța” mai sofisticată, să zicem.

      (Citează)

  4. Casa Mitei Biciclista a fost decorata in ultimul hal, nu are nimic de-a face cu traditia Romaneasca, o bataie de joc si calcare in picioare a identitatii nationale.

      (Citează)

    • Sunt decoratiuni de Craciun.

      Esti bine?

        (Citează)

    • Pai Crăciunul nu este românesc și probabil de asta …😅

        (Citează)

    • Vorbim de casa unei prostituate. Nu stiu daca ar trebui sa o consideram un punct central pentru promovarea identitatii nationale.

        (Citează)

    • Nu sunt decoratiunile traditionale romanesti de Craciun. Undeva prin SAU ar fi cadrat numai bine, probabil, nu in centrul Bucurestiului.

      Stii multe prostituate care au ajuns sa aiba ditamai vila in mijlocul orasului? Da, nici eu, asa ca dama de companie este probabil mai potrivit.

        (Citează)

  5. Au scos capcanele de saraci de la Hadad ?

      (Citează)

  6. prin soldatei de jucarie.. te referi la spargatorul de nuci?

      (Citează)

  7. Ca să rămânem “în zonă”, de casa Elenei Lupescu ce ziceți?

      (Citează)

  8. Cu object eraser ștergem cablul sau și degetul din poză? 😀
    Poezia cu Coana Mița Biciclista o știe toată lumea sau e nevoie să o scriu aici?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus