un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 20 noiembrie 2023

20 Nov 2023  ·

ȘTIRI  ·

11 comentarii

Știri din România:

Cele mai importante știri:

Decizia s-a luat foarte pe fugă:


După vestea asta, și-a dat demisia din poziția de președinte de board și unul dintre fondatorii companiei, care probabil nu a fost de acord cu decizia boardului.

CEO-ul Microsoft, care a investit miliarde în companiei, a aflat cu câteva minute înainte de acest lucru. Acum este scandal acolo, se cere demisia boardului și revenirea lui Altman.

Meanwhile, toată lumea așteaptă să vadă ce face Altman:

Acum sunt curios ce făcuse Altman, totuși. Nu concediezi CEO-ul care a făcut compania atât de celebră. Bănuiala mea este că negocia vreo vânzare a companiei sau lansarea mai multor servicii comerciale, fără a spune asta boardului, dar poate fi și altceva. Poate s-a aflat ceva chiar de natură penală și se face damage limitation, cine știe.

Altele:

    11 comentarii

  1. Nu mai utilizați site-uri care nu vă stochează criptat parolele în baza lor de date.

    Cum funcționează treaba asta? Cum poți afla cum sunt stocate parolele pe un site? Completezi formularul de contact și îi întrebi „nu vă supărați, criptați parolele?” ? 🤣

    Pe lângă asta, parolele din lista aia sunt destul de simple pentru a fi incluse în rainbow tables…

      (Citează)

    • Am venit aici pentru asta.

        (Citează)

    • mai erau site-uri care iti aratau parola cand ziceai ca ti-ai uitat-o. Alea sigur aveau parolele necriptate. In mod normal toate site-urile acum cripteaza parolele dar daca nu folosesc salt iar parolele comune pot fi identificate prin compararea stringurilor criptate din leak cu stringurile criptate ale parolelor comune.

      Acum probabil ca site-urile ok folosesc si salt – un sir random de caractere care se adauga la parola inainte de a fi criptata. Daca cei care obtin leakul nu obtin si salturile aferente nu pot sa mai identifice parolele pe baza compararii cu criptarile parolelor cele mai frecvente.

        (Citează)

    • Daca obtin hash-urile atunci mai mult ca sigur ca au si salt-ul pentru ca in mod normal se salveaza in acelasi camp.

      Eu ma indoiesc insa ca alea sunt “cele mai folosite parole”. Sunt cele mai folosite parole pe cateva site-uri cu securitate proasta. Sa fie chiar asa de multi pe care ii cheama “Gavrila” de parola asta e pe locul 9?

      Orice site bine implementat o sa verifice daca parola este intr-un leak existent si nu o sa te lase sa o folosesti, iar restul mai de “moda veche” te vor obliga sa folosesti simboluri, cifre si litere mici si mari.

        (Citează)

    • etk:
      Daca obtin hash-urile atunci mai mult ca sigur ca au si salt-ul pentru ca in mod normal se salveaza in acelasi camp.

      Cu hash-ul nu faci nimic, că n-ai putere de calcul la mai mult de 6-7 caractere, chiar dacă ar fi MD5. Deci în procesul de „decriptare” nu te ajută cu nimic că ai salt-ul.

      Parolele alea au fost extrase fie prin rainbow tables fie n-au fost criptate în primul rând.

        (Citează)

    • Le zici că ți-ai uitat parola, și dacă ți-o trimit in plain text, by sunt criptate. Da, am întâlnit chiar anul ăsta, pe site romanesc.

        (Citează)

  2. Să vă spun cum funcționează returul cu Amazon.de: am primit 2 foi de tipărit (una în colet, cealaltă pe colet) și îndemnul de a căuta un DHL store. Link-ul duce către DHL România, unde am aflat că mai bine cu Urgent Cargus fiindcă e plin de box-uri, cel puțin în București, au și aplicație. De fapt, returul fiind pre-plătit, nu ai cum prin aplicație iar suport clienți nu au sâmbăta și duminica. Din aplicație am aflat că de fapt numele este Cargus, încă din 2020, dar DHL nu știe din astea. Găsesc un DHL store la Afi Cotroceni dar nu se poate, să mă duc la Cargus “undeva pe 11 iunie, nu știu să vă spun exact”. Sun la Cargus și rezolv cu preluare colet de la domiciliu.
    Azi, după 6 zile de la preluare, coletul apare încă în depozit Cargus. Urmează, sper, DHL, Germania și banii în cont cândva.

      (Citează)

  3. nu-i nimic, l-au angajat baietii de la microsoft pe altman

      (Citează)

    • Presupun ca la asta s-a referit boardul OpenAI cand au zis ca Altman a fost “dishonest”. O chestie de genul asta trebuie sa fi fost in negociere de ceva timp, probabil au aflat si ei in ultimul moment.
      Nu inteleg de ce nu i-a cumparat Microsoft cu totul.
      Poate trece Musk la butoane, ca tot e el ingrijorat de soarta omenirii.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus