un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum am lucrat eu cândva la un robot de dezamorsare bombe și ce am învățat din asta

20 Nov 2023  ·

GÂNDURI, PUBLICITATE  ·

6 comentarii

Când eram mic, îmi plăceau desenele animate cu roboți uriași, gen Saber Rider și Voltron. Ca adult, am aflat că este mai dificil să urmezi o carieră în acest sens. Până la urmă, însă, mi-am făcut damblaua legată de roboți lucrând în mod direct la unul care poate cândva va și salva vieți omenești.

Oamenii Legii este un serial făcut în România, difuzat de AXN România de luni până vineri de la ora 18:00. Serialul este produs în parteneriat cu Poliția Română și urmărește 4 echipe de polițiști și cazurile cu care se confruntă aceștia zilnic. Agenții respectivi au camere video pe piept și pe mașină, sunt urmăriți de un cameraman, ți se arată imagini și din dispecerat, ca la un documentar pe toate planurile.

Episoadele prezintă un mix de cazuri. Eu am văzut în avans episodul 24, care se va difuza pe 4 decembrie, și începe cu o persoană care păcălea oamenii vânzându-le țigări false prin Obor, apoi cu o persoană care este rănită în timp ce scotea fier vechi dintr-o hală abandonată, dar la final este un caz cu un pachet suspect lăsat într-o clădire de birouri. Poliția cheamă specialiștii în dezamorsare bombe, care aduc un robot teleghidat pentru a inspecta pachetul.

V-am povestit vreodată cum am lucrat și eu la dezvoltarea unui astfel de robot? Oficial i se spunea Robot EOD, Explosive Ordnance Disposal. Noi îi spuneam “Robotul”. Nu este cel din serial, din păcate. Mi-ar fi plăcut să-l văd pe “al meu” în acțiune.

Poate intuiți că un robot EOD este foarte complex. Ai putea zice la repezeală că ce mare lucru este acolo, e un soi de jucărie radioghidată care se duce să vadă dacă într-un pachet este o bombă sau nu, dar roboții aceștia sunt foarte complecși, iar complexitatea lor este solicitată și de miza mare pe care o are dezamorsarea unui pachet suspect.

De exemplu, noi oamenii navigăm prin “mediul urban” cu atâta ușurință încât nici nu ne gândim la acțiunile pe care le facem de sute de ori pe zi. Cum faci însă un robot care să urce scările? Scări sunt aproape peste tot. Cum îl faci să deschidă o ușă folosind clanța? Sau să deschidă un fermoar? Aproape tot ce este în jurul nostru este gândit pentru interacțiune cu două mâini, fiecare cu multiple degete, de către oameni cu o înălțime standard și ochi funcționali.

Făceam eu cândva un calcul prin casă că întrerupătoarele de lumină sunt puse așa sus pe perete încât Alice probabil va ajunge la ele pe la 6 ani, ceea ce nu-i tocmai o veste bună. Roboții însă, în special cei șenilați și cu clești, se descurcă și mai greu.

Serios scriind acum, robotul acela trebuie să urce scări și să străbată cam orice suprafață accidentată, iar cea mai bună soluție pentru asta sunt de obicei șenilele. Inclusiv șenilele acestea și întreg șasiul trebuie dimensionate cu cap: suficient de înalte ca să poată “agăța” trepte pentru a le urca, suficient de îngust ca să încapă pe oriunde (inclusiv în mașina de transport), dar să poată căra și scule la bord etc.

Este inginerie minuțioasă aproape în fiecare aspect al proiectării unui astfel de robot și în general este nevoie de oameni talentați pentru a o gândi bine, că nu-i ceva ce poți învăța la facultatea de roboți mergători. Eu n-am lucrat ca inginer la proiect, am fost numit chiar project manager pe un proiect care avea un robot în impas cu dezvoltarea sa și a trebuit să-l readuc pe calea cea bună. A fost ceva inedit de la cap la coadă tocmai pentru că rareori ai de fapt acces la astfel de mașinării.

Sunt în mod evident module care te aștepți să fie pe un astfel de robot. Are o baterie. Are motor. Motoare. Are un radio care transmite la distanță semnalul video de la camere și telemetrie și preia comenzi de la operatorul robotului.

Ați văzut că astfel de roboți au și un braț mecanic foarte mobil. Ce am aflat atunci cu surprindere este că robotul merge la el cu o cutie de scule din care scoate ce are nevoie. pe moment. De obicei prin filme și știri îl vedem cu o gheară mecanică și atât, dar în funcție de situație robotul are de toate la el. Uneori trebuie tăiată o ușă sau coletul suspect, așa că brațul robotic devine un flex pentru tăiere. Alteori are nevoie de un clește fin pentru tăiat cabluri (cel roșu), de un disruptor (cu apă, nu ca în Star Trek), de o cameră boroscopică, de senzor CBRN șamd. Este un mic Transformer/Iron Man, dar care nu spune și glume ca în filmele respective.

Închipuiți-vă ce sistem modular trebuie să fie acolo, astfel încât brațul mecanic al robotului să poată “elibera” unealta curentă și să cupleze din cutiuța lui de transport o altă unealtă, care imediat să fie alimentată și controlată de la distanță, indiferent de tipul ei. Fie că este un disc de flex sau un disruptor sau o cameră video, trebuie să aibă același sistem de conectare la un braț metalic.

(În același timp, producătorii de smartwatch-uri nu se înțeleg să folosească toți același sistem de 2 pini pentru încărcare.)

Și apoi sunt două cerințe care complică suplimentar totul. Întâi, robotul trebuie să funcționeze în orice condiții de frig, căldură și în special ploaie. Nu poți aștepta să treacă ploaia înainte să dezamorsezi bomba, nu? În plus, robotul este destul de golaș, anumite piese sunt prinse pur și simplu pe el, nu este ca un automobil unde totul este protejat de caroserie.

Al doilea element care impune componente de calitate superioară este precizia necesară în controlul de la distanță. Robotul trebuie să fie capabil de mișcări foarte fine, aproape la milimetru. Știți cum unele motoare au o inerție sau un pas mare, de îi dai un scurt impuls și piesa se mișcă brusc și mult? Pe un robot EOD nu vrei asta.

Cum spuneam, trebuie să poată deschide uși. Mai important, când ajunge la pachetul suspect, robotul trebuie să-l poate manevra cu precizie și blândețe. Trebuie să-l miște ușor. Trebuie să poți strecura cleștele său pe lângă firul albastru ca să-l tai pe cel roșu cu 2 secunde înainte de explozie. Trebuie să poți alinia camera video ca să vezi ce se întâmplă acolo, iar totul se întâmplă pe un braț metalic și greu, cu vreo 3 articulații pe el.

În episodul de pe AXN puteți vedea robotul de intervenție în acțiune. Veți vedea acolo și cum se face o radiografie unui pachet suspect, cu ajutorul robotului.

Treburile acestea contează când chiar se intervine la o alertă cu bombă. Majoritatea cazurilor sunt alarme false, cel puțin în România, spre norocul nostru. Robotul însă trebuie să fie capabil și să ridice un pachet identificat ca bombă, să-l transporte cu blândețe într-un alt loc, poate chiar în sfera aceea de detonare securizată pe care uneori o tractează o dubă a SRI-ului prin oraș.

Dezvoltarea a mers destul de bine. Costurile au fost un alt element uimitor pentru mine. Tocmai din cauză că ai nevoie de componente premium, de multe ori făcute pe comandă, care să reziste la frecuș și intemperii și să fie și 100% fiabile, un astfel de robot ajunge uneori să coste cât un Porsche. Sunt apoi multe ore de testare la mijloc. Trebuie fine tuning pe componente, testare accelerată pe degradare, trebuie gândit un traseu cu probe ca la Olimpiadă ca să-i simulezi o misiune pe teren șamd.

Dacă vreți să vedeți un astfel de robot în acțiune, episodul respectiv va fi difuzat de AXN România pe 4 decembrie, de la ora 18:00. Serialul Oamenii legii este difuzat însă în fiecare zi de luni până vineri la ora 18, deci puteți să vă uitați și cu alte ocazii ca să vedeți alte aventuri ale echipelor de polițiști din serial.

    6 comentarii

  1. Dacă era robotul tău, mă uitam.

      (Citează)

  2. Orice are legatura cu militieni romani imi provoaca sila.

      (Citează)

  3. Uite aici un robot realizat de mine cu 1500 EUR :))
    Da, nu are un brat mecanic, dar va fi autonom cu computervision si gps.
    Ce functii are : tunde iarba/buruieni, aspira frunze
    Ce functii va avea : matura, inlatura zapada, mulcitor, scarificator

    Si nu cred ca voi depasi 2000 EUR.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZF2rqSu_Dxs&list=PLqj25JSmr2WO5gFJHyEIk22E5_7XpYIAG&index=16

      (Citează)

  4. Nice! Politia in loc sa-si faca treaba se promoveaza la Radu pe blog.

      (Citează)

  5. Nu a auzit nimeni de AXN, cred ca au gresit militienii cand au semnat contractul, au crezut ca e A3CNN.

    Institutiile de forta sunt varza, putori incapabile corupte.
    *militia nu exista pe strazi
    *militia lvl 100 aka dicot, sri, mumumimi, etc sunt conduse de tot felul de ghertoi, nu reusesc nimic, vezi droguri in scoli, nenea ala saltat din greseala pentru crima din Sibiu, insert some other 998 chestii jenante
    *armata vietii : mare show, mare petrecere, sistemul Patriot NU lanseaza. Cum mama masii reusesc ucrainienii sub presiune, sub bombe si fara cine stie ce pregatire; si nu reusesc niste baieti din romania care se odihnesc toata ziua, asteptand pensia?

    Radu, esti tanar, asculta-ti publicul! ;)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus