un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 19 noiembrie 2023

19 Nov 2023  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Imagini de la Diwali, una dintre cele mai mari sărbători budiste și hinduse.

Cum au crescut Temu, Shein și alte aplicații chinezești de shopping. Temu avea peste 60 de milioane de utilizatori activi în SUA. Voi mai scrie despre asta, este o junglă în care chinezii subvenționați de guvern vin cu prețuri de dumping și omoară orice magazin local.

FBI-ul îi confiscă telefoanele primarului din New York. Este cercetat pentru corupție în campania electorală. New York parcă nu are noroc de un primar bun.

Cum este viața în Gaza fără electricitate și apă, cu rafturi goale în magazine și vreme friguroasă. Cu ce hrănești 28 de persoane care se adăpostesc într-o casă?

Documentarul acesta despre Oppenheimer este foarte bine făcut:

Aproape 80% dintre dependenții de opiacee iau și alte droguri. “Kalamazoo, un mic oraș din vestul Michigan, este o stație de tranzit pe coridorul traficului de droguri între Chicago și Detroit. În parcurile sale, sub trecerile de cale ferată și în păduri, oamenii prinși în droguri se luptă să supraviețuiască. Drogurile non-opiacee includ pe cele relativ noi pe stradă, cum ar fi tranchilizantul animal xylazina, care poate necroza carnea umană, medicamente anti-anxietate precum Valium și Klonopin și stimulenți recreativi mai vechi precum cocaina și metamfetamina. Dealerii vând aceste droguri, plus pastile contrafăcute de Percocet și Xanax, adesea amestecate cu fentanil.”

Cine alege culoarea anului la Pantone. Culoarea anului, anunțată în decembrie, a transformat compania Pantone și a făcut-o foarte celebră, iar culoarea aleasă are impact în industrii de miliarde de dolari anual.

Fotografii extraordinare cu natura. Sunt cele premiate la un concurs recent și sunt uimit și eu de ce momente perfecte au surprins unii fotografi.

Sunt la modă pantofii marca On.

Pisici care merg cu stăpânii lor în drumeții și aventuri.

Poliția americană a confiscat peste 200.000 de articole fashion contrafăcute. Doi bărbați desfășurau un business de amploare dintr-un mic depozit.

Lansarea SpaceX a fost un semi-succes. Boosterul a explodat după separare, nu s-a întors la sol. Racheta Starship a fost detonată după o vreme, după pierderea comunicatiei cu ea la 150 km altitudine. Chiar și așa, este uimitor să vezi o rachetă de 120 de metri decolând:

Grupurile de parenting sunt ciudate peste tot. Inclusiv când părinții sunt panicați sau au idei nebunești pentru copiii lor care sunt practic adulți ce au plecat la colegiu sau universitate.

Snoop Dogg renunță la fumat. Sigur că renunță.

Un Boeing 787 Dreamliner a aterizat în Antarctica. Cred că au stat cu ceva emoții la decolarea de pe o pistă de gheață.

Juriul s-a declarat în impas în cazul lui Breonna Taylor și procesul se va relua de la zero.

O sticlă de Macallan Adami 1926 s-a vândut cu 2,7 milioane de dolari la licitație. A stat 60 de ani în butoi înainte de a fi îmbuteliată în 1986.

Formula 1 în Las Vegas, cursa inaugurală a noului circuit, astăzi de la ora 8 dimineața.

    29 comentarii

  1. Lansarea a fost un esec. Obiectivele vizau reintoarcerea boosterului si o rotatie suborbitala in jurul Pamantului a navei.

      (Citează)

  2. Morrissey:
    Lansarea a fost un esec. Obiectivele vizau reintoarcerea boosterului si o rotatie suborbitala in jurul Pamantului a navei.

    Obiectivele întotdeauna or să fie mai multe decât ce poate fi realistic îndeplinit. Planifici întotdeauna să storci cât de multe poți dintr-o lansare.

      (Citează)

    • Tu asa iti setezi obiectivele? Nerealiste?
      E ok, puteti coafa un esec intr-un semi-success, daca asta vreti sa credeti.
      Oricum, jenant tare cum juisau Martorii lui Elon, vaai ce frumoss ard motorasele, uu luminitee, uu raptorii stralucitori.
      Imi pare rau, dar nu ma mai bucura nimic din mijloacele de marire si si crestere a cultului personalitatii a unui psihopat periculos.
      Oricat ar fi de nobil domeniul si apreciind totusi ajutorul pe care SpaceX l-a dat NASA in ultimul deceniu.

        (Citează)

    • „Imi pare rau, dar nu ma mai bucura nimic din mijloacele de marire si si crestere a cultului personalitatii a unui psihopat periculos.”

      Dacă se concentra pe propulsie electrică și cucerirea spațiului ar fi avut un cult al personalității mai mare decât își putea imagina. Dar lui îi trebuie să tragă sforile în politică și un pic de colaborare cu figuri autoritare. Probabil că e mai interesat să joace cu eX Twitter acum. Putea cuceri stelele dar a ales scăldatul în glod.

        (Citează)

    • Bine punctat Peredhil.

        (Citează)

  3. „Cu ce hrănești 28 de persoane care se adăpostesc într-o casă”

    Cu realizările mărețe ale Islamului și gândul că necredincioșii și opresorii au primit o palmă dureroasă. Alternativ, conserve, mâncare instant, cisterne cu apă și, în general, provizii și pregătiri în acest sens nu sunt atât de greu de imaginat, dar probabil resursele se duc toate către „luptătorii pentru libertate”. Civilii care-i suportă și-i aclamă n-au decât să se lase în grija lui Allah.

    De asemenea: „Fatma Ashour is a Palestinian lawyer and human rights activist who has relocated south from Gaza City to Khan Younis. This opinion piece was translated from a voice message in Arabic and edited for length. The views expressed in this commentary are Ashour’s own. ” Aș lua cu ceva mai mult de un gram de sare.

      (Citează)

    • Exact.
      Daca nu le place foamea e simplu, cati civili sunt la 1 hamas? Se pot oricand rascula (sunt obisnuiti cu violenta), nici macar nu e nevoie sa-i predea israelienilor, pot face si singuri o baie de sange si sa mazileasca orice inseamna picior de hamas.
      Si foamea va disparea.

      Daca nu, sanatate, orice actiune are consecinte.

        (Citează)

    • Da’ de unde atîta răzmeriță, cind trei ciuhapi din patru sustin Hamasul…

        (Citează)

    • Ceva mai mult de trei din patru palestinieni au o opinie pozitivă despre Hamas, potrivit unui sondaj de opinie realizat de firma de sondare Lumea arabă pentru cercetare şi dezvoltare (Arab World for Research and Development, AWRAD) după atacul terorist din 7 octombrie.

      60% dintre palestinieni au o opinie favorabila operatiunilor militare desfasurate de HAMAS (adica inclusiv a operatiei de pe 7 octombrie, cand HAMAS a omorat, torturat si rapit 1400 de civili din Israel)

      Cam asta e situatia acolo.

        (Citează)

    • Bă fraierilor, cum vorbiți voi acum de palestinieni, așa vorbeau vesticii de noi, masele de comuniști spălați pe creier care nu au altceva mai bun de făcut decât să cucerească lumea cu ideologia lor. NATO a fost literalmente conceput pentru a apăra vestul de noi. De NOI bă, nu de altcineva.
      Ce tot aberați atât cu răscoala că dacă nu dădea faliment URSS-ul eram și acum la fiecare 23 August la defilare pentru propășirea socialismului în lume. Și toți s-ar fi uitat la noi și ar fi zis “da frate, nu vezi ce spălați pe creier sunt ăștia, cum îl iubesc ei pe liderul suprem și ar și muri pentru asta, clar irecuperabili”.

        (Citează)

    • gresesti, ce fac gazahstanezii e ca si cum masele populare l-ar fi sustinut pe ciuruit in decembrie 1989.

        (Citează)

    • nea_caisă:
      Bă fraierilor, cum vorbiți voi acum de palestinieni, așa vorbeau vesticii de noi, masele de comuniști spălați pe creier care nu au altceva mai bun de făcut decât să cucerească lumea cu ideologia lor. NATO a fost literalmente conceput pentru a apăra vestul de noi. De NOI bă, nu de altcineva.
      Ce tot aberați atât cu răscoala că dacă nu dădea faliment URSS-ul eram și acum la fiecare 23 August la defilare pentru propășirea socialismului în lume. Și toți s-ar fi uitat la noi și ar fi zis “da frate, nu vezi ce spălați pe creier sunt ăștia, cum îl iubesc ei pe liderul suprem și ar și muri pentru asta, clar irecuperabili”.

      „Bă fraiere”, dacă tot vii cu amintiri din Epoca de Aur, poate-ți amintești și „entuziasmul” defilărilor de 23 August, precum și mici detalii, gen ce s-a întâmplat la Brașov în 1987. Eventual și atitudinea din 1968. Armata română vedea mult mai probabil un dușman în Armata Roșie decât în NATO.

      În altă ordine de idei dacă în cadrul Tratatului de la Varșovia lansam o operațiune de masacrat civili pe teritoriu NATO iar apoi dansam chirăind de bucurie pe străzi , eventual cu cadavre de inamici drept jucării, ne meritam un bombardament de să ne iasă tâmpeniile din cap cu tot cu creieri.

      Așa că poți cânta cât vrei jelanii despre bieții palestinieni care suferă amarnic și nevinovați, în condițiile în care acolo un „civil” se transformă în „luptător pentru libertate” și invers cât ai zice „Hamas”. Intri în horă, joci. Sunt și pierderi real nevinovate? Sunt, păcat de ele. Cum au fost și în Europa când bombardau anglo-americanii, de exemplu. Din fericire n-a sărit nimeni să-i admonesteze că cetățenii Axei sunt nevinovați și ar trebui să-i lase în pace.

      Alegi Hamas, susții Hamas, te bucuri pentru tot ce fac leprele respective, mai bine ai rachete decât apă, visezi la eradicarea Israelului și la ce răsplată eternă te așteaptă, dar chițăi când o iei peste bot de la armata din țara civililor cu ale căror leșuri te jucai mai ieri. Păi, multă sănătate și vezi ce zicea Profetul în cazuri din astea.

        (Citează)

    • E vorba de cortina de fier în general aici, nu doar România (care cu toate scălâmbăielile lui Ceaușescu a rămas în Tratatul de la Varșovia până la sfârșit și era deci parte a amenințării contra vestului). La televizor era entuziasm masiv, ce știi tu din culise e irelevant, în vest se vedea doar ce era la televizor. Așa cum tu nu ai văzut fix toți 2M de palestinieni la TV bucurându-se așa nici vestul nu vedea că nu toți 200M de oameni dincolo de cortina de fier sunt cu bale la gură împotriva vestului. La televizor apar doar maniacii. Apropo, atentate sponsorizate de KGB au fost destule, chiar dacă tu nu știi de ele. https://en.wikipedia.org/wiki/Left-wing_terrorism#Europe. La pachet cu amenințările nucleare rusești era de ajuns să ne creadă niște animale capabile de orice. Noroc că ăștia în vest nu au fost așa răzbunători.
      Ultimele alegeri în Gaza au fost în 2006 (pe hârtie, cât de libere or fi fost și alea e discutabil). Dacă te iei după hârtie de ex. Coreea de nord e mai democratică decât SUA pentru că au 3 partide. Mă rog au fost, că acum se duce de râpă democrația. Kim Jong-În (asta e pronunția corectă) și-a dat arama de dictator pe față și nu mai participă la alegeri care până acum ca și în Gaza erau total corecte și neforțate de nimeni.
      Mă așteptam la mai multă compasiune de la niște foști pionieri dar na, tot așa mă așteptam la mai multă compasiune de la un popor care a fost pedepsit colectiv în trecut să nu pedepsească pe alții.

        (Citează)

    • ” Coreea de nord e mai democratică decât SUA pentru că au 3 partide. ” – Trebuie sa fie cel mai retardat comment al anului, de doi neuroni asa, ca si restu exemplelor date de tine dealtfel … lasa-i pe altii sa tine discutii despre istorie si actiuni geo-politice ca le dai in strachini grav si mai si dezinformezi grav.

        (Citează)

    • @nea_caisa, ai uitat o diferenta foarte importanta. Romanii de dinainte de 1989 care reuseau sa fuga in Vest criticau peste tot clasa politica din Romania. Nu am vazut pe nimeni care sa urle pe strazi ca ei vor “invada” Vestul si vor instaura comunismul.
      In schimb, palestinienii care au plecat din Gaza fac mitinguri de sustinere pentru actiunile Hamas, fac mitinguri in care urla in gura mare ca vor instaura sharia peste tot.

        (Citează)

  4. Culoarea anului este o imbecilitate, o tampita decide pe baza a nimic si industrii intregi de idioti slabi de minte se iau dupa ea.

    Foarte frumoase pozele din natura, arata un talent deosebit pentru fotografii care le-au realizat. Si pisicile plimbarete imi plac, merg in aventuri cu stapanii lor.

      (Citează)

  5. Interesant e ca am avut aceeași experiență cu pantofii On, la alergare nu m-am împăcat cu ei, dar sunt extrem de confortabili pentru purtare zilnică/plimbari.

      (Citează)

    • Sunt scumpi. Poti sa ai o experienta simila cu sketchers, care sunt mult mai ieftini. Dar na, si eu as putea sa scriu cu un pix Bic. Fiecare cu piticii lui.

        (Citează)

  6. Inteleg că macallanu ăla e doar pentru ținut in vitrină si nu pentru consum, iar în realitate s-ar putea să fie o poșircă. Din punctul meu de vedere, cred că 100 de dolari ar fi limita superioară peste care nu as trece la o bautură pentru degustat. Pentru îmbătat limita coboară mult.

      (Citează)

    • Sunt probabil oameni cu mai multi bani decat noi pentru care limita inferioara pentru imbatat este de 100 de dolari. La fel cum sunt si oameni mai saraci pentru care limita superioara la o sticla de tarie este undeva la 50 de lei.

        (Citează)

  7. Voi mai scrie despre asta, este o junglă în care chinezii subvenționați de guvern vin cu prețuri de dumping și omoară orice magazin local.

    O ieșit capitalismul din tine?
    Hai sa nu exageram cu asta…chinezii fac lucruri ieftine și pentru că au salarii cum au …
    Și polonezii vând mere subvenționate , dar nu am văzut nimic comentariu legat de asta

      (Citează)

    • Fiule, salariul mediu în China e mai mare ca în România ultima vreme. E clar o strategie de dumping.

        (Citează)

  8. Radu, să nu îți închipui că zborul ăla spre Antarctica a fost ca un fel de ieșire inopinată cu băieții la off road 🙂 …

      (Citează)

  9. Superba cursa din Vegas ! Mai au de lucrat un pic la niste aspecte darrrrr cred ca va fi o pata de culoare in circuitele de F1 :D

      (Citează)

  10. Dr Love:
    Sunt scumpi. Poti sa ai o experienta simila cu sketchers, care sunt mult mai ieftini. Dar na, si eu as putea sa scriu cu un pix Bic. Fiecare cu piticii lui.

    da, mai povestește de pixul ăla mai scump decât o mașină :))

      (Citează)

  11. @nea_caisa Vezi ca Occidentul stia foarte bine ca nu toti esticii sunt fani hardcore al comunismului. Gasesti in revista “Magazin istoric” (au si site) niste rapoarte ale ambasadorilor SUA din Romania ceausista catre Departamentul de Stat in care este “radiografiata” foarte bine starea de spirit a cetatenilor romani in epoca socialismului triumfator.

      (Citează)

    • La fel cum stim foarte bine ca nu toti locuitorii din Coreea de Nord sunt fani ai dictatorului Kim Jong-un. Asta desi ei sunt mult mai bine urmariti de guvern decat palestinienii din Gaza si sansele sa isi prezinte opinia reala sunt destul de scazute.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus