un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

State of nwradu – ediția de noiembrie 2023

18 Nov 2023  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

The nwradu is recovering. Îmi revin după… de toate. A fost o perioadă foarte aglomerată, plus că Alice a răcit și asta s-a lăsat cu nopți nedormite, plus că mi-a dat și mie răceală. De două ori 🤧

Prima parte a lunii octombrie a fost ceva mai lejeră. Chiar scriam în articolul de luna trecută că am chef de muncă și munca se pare că avea chef de mine, pentru că a venit cu vârf și îndesat după o lună septembrie foarte liniștită. Și am muncit mult, de dimineață până în noapte, mai ales că a venit și Black Friday și am avut multe materiale de pregătit.

Pe 1 noiembrie am scris un soi de state of nwradu intermediar în care spuneam că mă apropii de un burnout. Mi-au plăcut, apropo, diverse răspunsuri de la oameni care mi-au spus că înțeleg ce spun, că și ei trec uneori prin același lucru. Și eu sunt conștient că așa este viața, ca o sinusoidă, și că are perioade de “cardio” intens. Totul este să le recunoști și să nu le lași să se prelungească prea mult.

Ce n-am explicat bine în acel articol este de ce am ajuns în acea stare. Vedeți, în general eu am un radiator bun prin care reușesc să disipez cu bine oboseala acumulată prin muncă. Fac asta prin odihnă de calitate, prin mici plăceri care mă fac să simt roadele muncii (gen ieșit în oraș la ceva bun) și în general prin timp petrecut relaxându-mă ca să-mi încarc bateriile.

Din 30 octombrie și până astăzi nu am avut ocazia de a face cele de mai sus. Muncă a fost mereu, chiar peste medie. Alice a început să răcească imediat ce-a venit cu adevărat toamna și asta are impact cel mai mare asupra mea. Întâi pentru că mi-a dat și mie de două ori răceală. Am fost răcit cred că 9 zile din ultimele 18 și sunt client fidel de picături de nas și șervețele și Advil.

Apoi, pentru că atunci când ea este răcită noi nu ne mai odihnim bine. O luăm cu noi în pat, că altfel se trezește des tușind, iar somnul cu ea nu este confortabil și se duce spre imposibil pentru mine, că ajung să dorm pe o margine de pat și din când în când mă împinge un copil în spate, plus că se trezește des. În câteva nopți, am dormit în altă cameră, dar n-aș putea spune că m-am odihnit nici așa.

În plus, Alice a stat mai multe zile acasă și este dificil să lucrăm cu ea aici. Are o plăcere mare să închidă capacul de la laptop și vrea oricum atenție și joacă în fiecare moment. I le dăm cum putem, dar în mai multe zile am ieșit cu ea la plimbare câte minim 2 ore când Matilda avea call-uri importante, iar uneori eu am început să lucrez cu adevărat după ce se culca ea, undeva după ora 20.

Și, evident, fiind Alice răcită și noi răciți ușor pe lângă ea, nici nu ne-am relaxat, nici măcar în weekend. Așa că sistemul meu de disipare a oboselii a căzut pe toate planurile, de unde și acel articol.

(Apropo, cei de la Secom mi-au trimis niște suplimente Train-Your-Brain după acel articol și un mesaj foarte frumos scris. Le consumam oricum produsele, mai luăm din când în când câte ceva din gama lor Good Routine, momentan Synergize your gut.  Vedeți că au și ei Black Friday pe secom.ro și prețuri bune și pe bebetei.ro în acest weekend. Mi-am luat un Guard-your-liver cu această ocazie.)

Asta s-a întâmplat, să zicem, până în 5 noiembrie. Apoi a venit Black Friday.

Din fericire, Alice a stat acea săptămână la grădiniță ziua, iar pentru mine totul a mers bine. Mi-am mai revenit cu oboseala. Am lucrat cu spor și voie bună la tot ce înseamnă materiale de Black Friday, care este o perioadă care mie îmi place foarte mult. De exemplu, știam de cu seară că n-am ce cumpăra la prima oră de la eMAG, dar tot m-am trezit la 6:30 și eram cu cafeaua în mână când a început Black Friday acolo. De ce? Pentru că îmi place perioada aceea, îmi place să văd cum merg lucrurile, ce zice lumea, ce se vinde, ce nu.

A mers bine. Aproape că am renunțat să public și alte tipuri de articole în acea perioadă. În alți ani făceam asta, dar analytics-ul zice că este zero interes pe ele, iar cele despre BF sunt de 10 ori mai citite, așa că le-am amânat pentru după aceea.

Mulțumesc și tuturor celor care au cumpărat de BF prin linkurile mele de afiliere. Am fost în top atât la Fashion Days, cât și la eMAG în ziua lansării ofertelor.

Culmea este că nici în acest an nu mi-am îndeplinit tradiția de Black Friday, adică aceea de a cumpăra o friptură bună de vită din banii câștigați, pe care să o gătesc eu acasă și poate sa o mănânc alături de un vin bun cu Matilda. Alice a răcit vineri. Am trecut de la o săptămână cu mult de munca la una cu nopți nedormite și apoi cu răceală pentru mine. Poate weekendul următor, cine știe.

După Black Friday, însă, aveam din nou mare chef de muncă și să revin la articolele mele uzuale. Chiar voiam să mai scriu de vreun hotel, de niște treburi de business interesante aflate în ultima perioadă, de ciudățenii de prin lume și altele. Am o listă mare. Mă gândeam că o voi aborda cu warp speed măcar 6, dar a răcit Alice și oboseala s-a făcut din nou prezentă fix când ziceam că am terminat cu forțajul. Ieri m-am dus la culcare la 21:20, m-am trezit la 7:20 și am mai moțăit până la ora 8, iar apoi abia mă puteam ridica din pat. Astăzi scriu acest articol și îmi suflu periodic nasul, iar când îl închei iau un paracetamol și mă culc.

 

În rest chiar n-am făcut multe. Pe final de octombrie am fost pentru 2 nopți la munte, în zona Bran. A fost plăcut, grătarul a ieșit bine, băutura a fost excelentă, vedeți mai jos o recomandare de gin super.

Am ieșit și în oraș cu prietenii de vreo două ori. Odată la Pâine și Vin, pentru vin și platouaș de brânzeturi și alte preparate, altădată la The Great Hill, pentru… vin și platouaș de brânzeturi și alte preparate. Frumoase seri, mai vreau!

Am cumpărat un iPhone 15 Pro Max. Acum sunt și utilizator de iPhone. Face fotografii bune, dar în rest nu-ți schimbă viața față de un Android și, de altfel, nu plănuiesc să renunț la S23 Ultra, ci mai degrabă să le utilizez în paralel. Văd eu ce fac în viitor, iar valoarea de revânzare este mare când și dacă mă satur de el.

Mi-am luat și AirPods Pro de Black Friday. Nu era vreo reducere. Sunt mai degrabă impresionat de căști decât de iPhone. AirPods Pro stau foarte confortabil în ureche, nu cad, se aud bine, au anulare de zgomot de top, iar integrarea și sinergia între iPhone și MacBook-ul meu sunt foarte bine făcute.

Am renunțat la Adobe Premiere Pro și am cumpărat DaVinci Resolve Studio, după cum spuneam că voi face. Merge mult mai bine și m-am adaptat ușor la el.

Alice, după cum vă spuneam, a răcit de două ori într-o lună. Simt că este luna mai din nou, care a fost oribilă din acest punct de vedere, de inclusiv noi am stat pe antibiotic vreo 14 zile.

Alice a răcit ca în zicerile despre grădiniță, o săptămână da, una nu. Au fost răceli ușoare, câteva zile de febră, dar nu mare, niște tuse, niște muci… în fine, ca la copii.

Pe 5 noiembrie a spus pentru prima oară că numele ei este Alice. Înainte de asta, când o întrebam cu o cheamă, pronunța un fel de “Aza”. A doua zi și-a spus chiar numele întreg, Alice Ecaterina Dumitru, un pic stâlcit, dar pe noi ne-a lăsat cu cel mai mare zâmbet pe față.

Vorbește tot mai mult și spune propoziții mai lungi, leagă câte 5-6 cuvinte uneori. Într-un magazin începe să-ți spună ce-i place și ce nu, dacă-i arăți diverse haine. Ne spune tot mai des ce să facem, precum “tati cafea” sau “mami acolo” ca să-i arate unde să se așeze.

La grădiniță o predăm fără nici un scâncet de protest. A început însă și o fază mai agitată de “toddlerhood”, cum îi zicem noi la mișto, când are opinii tot mai puternice și uneori se vede cum face fix invers față de ce-i spui tu pentru că vrea să vadă cât poate să întindă coarda. Alteori este foarte rebelă și nu vrea deloc să asculte de noi. Am zis că în perioada următoare trebuie să mai citim noi niște cărți de parenting despre vârsta ei și să descoperim cele mai bune metode de, în principiu, a-i arăta cine este șeful și că uneori facem ce trebuie făcut, nu ce vrea ea.

S-a cam prins că de Crăciun este cu globuri și beteală și baloane și mi-a zis de câteva ori că vreau Crăciunul, ca să se joace cu ele. Cred că anul acesta va fi cu adevărat primul ei Crăciun. La următorul state of nwradu, casa noastră va fi fost de mult decorată.

Matilda a condus tot mai mult mașina, practic la orice drum în 2 ea conduce prin București. La multe dintre ieșiri nu am nimic de spus, sunt doar pasager. Am mai descoperit și eu că pot bea în oraș cu această ocazie, viața este bună!

Ne-a lovit dezastrul de Black Friday. Matilda și-a cumpărat diverse haine și n-a returnat mai nimic, că toate i-au venit bine și i-au plăcut. Mai pățești și din astea…

Este și ea la fel de obosită ca mine. Suntem ca în meme-ul ăla, când auzi zgomote în casa pe la 3 noaptea și speri să fie un hoț, nu copilul tău care se trezește din nou din somn…

 

Îmi dă putere totuși gândul că toate acestea sunt probleme uzuale, până la urmă, și care au soluții și care vor trece. Sunt conștient de ce viață bună avem față de mulți alții. Nu trebuie să mă uit la știri pentru asta, ci chiar și în jurul nostru sunt oameni cu probleme diverse mai mari și, prin raportare la ei, mi-este rușine să mă vait. Dar na, este un blog și așa a fost luna anterioară.

 

Am terminat de văzut Castle pe Disney+. Este un serial polițist mai vechi, dar excelent făcut, cu personaje plăcute, cu scenarii bine gândite, chiar fiecare episod a fost foarte bun. Păcat că nu se mai fac astfel de seriale.

Ne-am uitat și la Only Murders in the Building, sezonul 3 a fost și el bun. Loki a fost… ok, cu siguranță mai bun decât Secret Invasion.

Pe Netflix m-am uitat mai puțin. Am văzut cu coada ochiului un sezon Love is Blind destul de slab, n-au avut concurenți buni.

N-am văzut nici un film. Am văzut un documentar interesant pe Netflix, numit Mysteries of the Faith, este despre obiecte religioase foarte venerate (precum coroana cu spini a lui Iisus din Notre-Dame de Paris) și voiam chiar să scriu separat despre asta și despre valoarea pe care o dau oamenii unor obiecte care mie mi se par evident fake.

M-am jucat un pic de Spider-Man 2. Este foarte bun jocul, dar n-am apucat să-l aprofundez, poate în decembrie.

Am tot comandat prin Tazz în această perioadă aglomerată. Am mâncat bine de la Mesopotamia, kebabul lor de curcan este foarte bun. Am comandat și de la Zhao, un chinezesc din zonă, dar parcă nu are suficient sos mâncarea lor, deși în rest a fost bună. De la Meygu ne-au venit într-o zi din nou niște creveți excelent gătiți și gustoși, mai mare plăcerea să comanzi de acolo.

Am băut un gin bun numit Ukiyo Blossom Gin, făcut de japonezi. L-a adus de fapt cineva la munte, acolo s-a băut în timp record, la întoarcere mi-am luat și eu o sticlă de la Finestore și vă recomand acest gin cu mare plăcere. Am luat și o tequila 1800 Anejo, dar încă nu am deschis-o.

Luna aceasta chiar vreau să deschid seria de articole “ce-am mai mâncat și băut bun în această lună”, cum n-am mai făcut de vreo 3 ani. Unele preparate de prin magazine merită menționate.

Să aveți o lună bună!

    15 comentarii

  1. “Sunt conștient de ce viață bună avem față de mulți alții.”
    Mi-a plăcut asta.

      (Citează)

  2. Ca să mă laud și eu puțin, azi se împlinesc 8 zile de când am lansat și plătit 3 comenzi la eMagazin (bine, putea fi doar una dar în marea sa înțelepciune nu a permis decât 1 produs per comandă, fiindcă probqbil că asta înseamnă black friday), nici acum livrate.
    Ceilalți comercianți, cum necum, în 2 zile au livrat.

      (Citează)

  3. “Îmi dă putere totuși gândul că toate acestea sunt probleme uzuale, până la urmă, și care au soluții și care vor trece.”

    Cu conditia sa nu vina si al doilea copil, care sa fie mult mai dificil cu somnul decat primul :-)
    Altfel, poti sa ai 7 ani de dormit prost, ca mine de exemplu :-)

    Poti sa ai o viata foarte buna, dar daca nu reusesti sa te odihnesti calumea, este foarte greu. Chestia asta pune presiune inclusiv pe relatia cu partenerul si cu copilul, ca oboseala perpetua duce la irascibilitate perpetua.

    Asa ca daca e ceva despre care e ok sa te plangi indiferent de cat de buna e viata in rest, acel lucru e lipsa odihna, eu inteleg perfect.

      (Citează)

  4. Protect your liver, merge bine cu BF de la finestore. In rest, multa sanatate.

      (Citează)

  5. Sa va uitați la selling sunset pentru un pic de brain melt. Dacă nu m-au înșelat ochii, intr-un episod a apărut tequila aia faimoasa pe care nu am câștigat-o de la finestore. M-am gândit instant la tine.

      (Citează)

  6. Din pacate pentru ei, produsele Secom sunt proaste si foarte proaste. Sucul de aloe vera era borsit din sticla sau se borsea foarte repede dupa deschidere. Concentratiile lor de substanta activa din vitamine si suplimente sunt mici fata de ce pot lua substantial mai ieftin de pe iherb.

    Nu ma pronunt in privinta eficientei substantelor active folosite, dar cumva ma astept sa nu aiba cel mai bun randament de absorbtie in organism.

    Nu m-as ingrijora ca raceste Alice des, de cativa ani incoace toti copiii fac asa – stau prost cu sistemul imunitar. Bagati voi niste vitamina C, D si un pic de zinc sa va mai intremati.

      (Citează)

  7. Noroc cu SECOM-ul… :-)

      (Citează)

  8. Radu a început articolul cu “ma refac”. Apoi și-a petrecut weekendul sub pătură cu frisoane. 😅 Little did he know…

    Lasă, poate te refaci săptămâna următoare!

      (Citează)

    • eu tot repet ca el nu bea putin cum sustine.
      A scris in articolul asta de bautura de zici ca e medicament.
      In rest toate bune:)

        (Citează)

  9. Recomand pe Disney mini seria Brawn, F1, despre celebra echipa, interviuri cu Keanu Reeves.

    In rest, puteti sa va plangeti de orice. Eu ma plang de treziri la 5 dimineata, cand bebe doarme full de peste 5 6 luni. Si unele mame imi spun – vai nu te plange ca eu am 3 4 treziri la 2 ani. Well ba da, atata pot duce eu, asta ma face sa sufar, aia e.

      (Citează)

  10. Când vrei să fugi de burn out și să vezi ceva mișto, recomand Succesiunea, pe HBO Max!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus